VÝSKUM ZISTIL, ŽE MALÉ SPOLOČNOSTI V NOVÝCH ČLENSKÝCH ŠTÁTOCH EÚ NEVYUŽÍVAJÚ DOSTUPNÉ FONDY

Oracle DirectEurope ponúka takmer 8 000 prihláseným užívateľom rýchly prístup k dotáciám
Počet zobrazení: 968
Kontakty:

Marta Lipovská, Oracle Czech, s.r.o, tel.: +420 221 438 133,

marta.lipovska@oracle.com

Renáta Mládková, Dynamic Relations Slovakia, tel.:+421 252 620 908,

mladkova@dynamic.sk

Oracle DirectEurope ponúka takmer 8 000 prihláseným užívateľom rýchly prístup k dotáciám

ŽENEVA, 29. apríl 2005 – 1. mája 2005 oslavíme prvé výročie európskej dvadsaťpäťky. Desiatim novým členským štátom bolo následne po ich vstupe do EÚ sprístupnených 10 miliárd Euro vo forme fondov na rýchlejšie vyrovnanie sa európskej pätnástke a posilnenie národnej a regionálnej konkurencieschopnosti. Nová správa spoločnosti Oracle Corporation (NASDAQ:ORCL) a Economist Corporate Network (ECN) však zistila, že aj napriek určitému pokroku, nie sú tieto finančné prostriedky využívané dostatočne rýchlo.

Správa ECN, ‘Accessing EU funds in the new member states: best practice from around Europe (Prístup k fondom EÚ v nových členských štátoch: najlepšie skúsenosti z celej Európy), odhalila dve hlavné skutočnosti:

· Po prvé, malé spoločnosti v nových členských štátoch horlivo zasielajú svoje žiadosti, ale nemajú znalosti a zdroje na zvládnutie komplikovaného aplikačného procesu a následne predkladajú nepresné návrhy. Napr. v Poľsku prilákal grant na rozbehnutie malej spoločnosti 700 žiadateľov, ale len 200 z nich prešlo technickou kontrolou. V Maďarsku granty SME prilákali 11 000 žiadateľov, z toho však 60% prihlášok obsahovalo technické nezrovnalosti.

· Po druhé, nedostatok spolupráce medzi verejným a súkromným sektorom môže tiež pôsobiť ako bariéra v efektívnom využívaní fondov EÚ. Verejný sektor má problémy v dodávaní projektov, ktorých kvalita, výber technológie alebo funkcia zodpovedá aktuálnym požiadavkám. Súkromný sektor nemá tradične záujem o propagovanie cieľov verejného sektora. Tento polarizovaný prístup môže mať za následok projekty, ktoré zvýhodňujú súkromných investorov, ale sú len málo užitočné pre miestnu komunitu. Najsilnejšie projekty sa však spoliehajú na prínosy spolupráce oboch sektorov.

Oracle obe tieto problémové oblasti rieši prostredníctvom bezplatnej služby DirectEurope, ktorú zatiaľ spustil v Maďarsku, Poľsku a na Slovensku. Jedná sa o prvý webový server v tomto regióne, ktorý od svojho spustenia pred rokom poskytuje podporu pri žiadaní o prostriedky zo štrukturálnych fondov EÚ. DirectEurope pomáha podnikateľom, miestnym samosprávam, malým a stredne veľkým podnikom zostavovať vysoko kvalitné návrhy, ktoré uľahčia a urýchlia vybavovanie ich žiadostí o peniaze zo štrukturálnych fondov Európskej únie.

 

K dnešnému dňu má DirectEurope:

- Viac ako 2 900 registrovaných užívateľov v Maďarsku od spustenia služby v apríli 2004

- Viac ako 1 500 registrovaných užívateľov v Slovenskej republike od spustenia služby v septembri 2004

- Viac ako 3 300 registrovaných užívateľov v Poľsku od spustenia služby v januári 2005

“Spoločnosť Oracle vyvinula službu DirectEurope minulý rok, keďže sme si boli vedomí problémov súvisiacich s vývojom úspešných návrhov, ktoré by boli oprávnené na získanie prostriedkov z fondov EÚ”, povedal Alfonso Di Ianni, Senior Vice President, European Union Enlargement Region, Oracle Corporation.DirectEurope spolupracuje s miestnymi bankami a poradcami v snahe pomôcť novým členským štátom EÚ zostaviť dobre naplánované projekty a dnes už takmer 8 000 užívateľov môže urýchliť svoje žiadosti. Zabezpečenie efektívneho využitia grantov posilní dlhodobý udržateľný rast, podporí vytváranie pracovných miest a zvýši konkurencieschopnosť a inováciu v celom regióne EÚ.”

S portálom DirectEurope som sa zoznámil minulý rok v lete, keď naša spoločnosť prvý krát zvažovala požiadať o dotáciu zo štrukturálnych fondov Európskej únie. Považujem tento portál za veľmi užitočný, je dôležité, že taký zdroj podporuje malé a stredné spoločnosti v procese podania žiadosti a poskytuje prospešné informácie,“ povedal Gábor Pasztorális, technický manažér spoločnosti P.Computer Systems, malé IT spoločnosti v severovýchodnom Maďarsku.

"Nové členské štáty EÚ všetkých prekvapili tým, že preukázali, že dokážu vyvinúť nadbytok projektov oprávnených na fondy EÚ”, poznamenal Delia Meth-Cohn, Senior Consultant, Economist Corporate Network CEEMEA. “ To postačuje na zahanbenie takých krajín, ako je Grécko a Taliansko, ktoré stále nie sú schopné dostatočne využiť túto pomoc. V dlhodobej perspektíve však dôležitou otázkou nie je to, či vedia minúť tieto peniaze, ale či to vedia urobiť efektívne. Či budú schopní využiť fondy na propagáciu udržateľného rastu, skôr než na posilnenie dôvodov nedostatočného rozvoja."

Služba DirectEurope je prístupná pre všetkých bezplatne. Stránka je k dispozícii v:

Maďarsku na: www.directeurope.hu

Slovenskej republike na: www.directeurope.sk

Poľsku na: www.directeurope.pl

O spoločnosti Oracle

Oracle je najväčšou spoločnosťou dodávajúcou podnikový softvér. Viac informácií o spoločnosti Oracle nájdete na našej webovej stránke www.oracle.com.

O Economist Corporate Network

Economist Corporate Network je reťazec regionálnych obchodných skupín, ktoré umožňujú vedúcim pracovníkom monitorovať a predvídať rozhodujúce tendencie vývoja obchodu prostredníctvom aktuálnych prehľadov. Členovia využívajú jedinečnú sieť údajov, expertov a rovnocenných partnerov. Economist Corporate Network je súčasťou skupiny Economist Group, vydavateľa novín The Economist.

Ochranné známky

Oracle, JD Edwards, a PeopleSoft sú registrovanými ochrannými známkami spoločnosti Oracle Corporation a/alebo jej pobočiek. Ostatné názvy môžu byť ochrannými známkami ich príslušných majiteľov.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984