Záhada Malého Slavína rozlúštená

Po rokoch sa podarilo zistiť viac o totožnosti dvoch mladých červenoarmejcov
Počet zobrazení: 2566

Tri desaťročia sa bratislavskí antifašisti schádzajú pri malom pomníku dvoch červenoarmejcov, ktorí padli v oslobodzovacích bojoch o Bratislavu 4. apríla 1945 v lesoch nad mestskou časťou Rača.

Rečníci si vo svojich príhovoroch často kládli otázku: Ktovie, z ktorých končín Sovietskeho zväzu pochádzali Ivan Gorjunov a Nikolaj Jefimuškin? Aj teraz, 12. mája 2022, keď sa uskutočnil jubilejný, 30. ročník pochodu na Malý Slavín, sa pri pietnom akte nejeden z prítomných nad tým zamýšľal. Túto hádanku sme sa už pokúšali rozlúštiť aj s pomocou Veľvyslanectva RF, no bez úspechu.

milan_ftacnik_ms_2011.jpg

Milan Ftáčnik, hlavný iniciátor pochodu na Malý Slavín, snímka z roku 2016.

Hľadanie v sovietskych archívoch

Niektorý z kolegov novinárov pred novembrom 1989 napísal, že vraj išlo o letcov. Len to by tam muselo byť zostrelené nejaké vojenské lietadlo – a nič také sa v tejto časti Malých Karpát nenašlo. Bojovali v tej istej jednotke, alebo iba náhodou zahynuli približne na rovnakom mieste?

Čosi sa nám podarilo zistiť už v minulosti – na leštených tabuliach, ktoré pred niekoľkými rokmi na „veľkom“ Slavíne umiestnila RF, sme našli mená oboch vojakov. Neklamný dôkaz, že telesné pozostatky, tak ako ostatných takmer 7 000 bojových druhov padlých na západnom Slovensku, v 50. rokoch exhumovali a preniesli do masových hrobov na návrší nad Bratislavou.

ivan_semionovic_gorjunov_zoznam_z_marianky.jpg

Meno vojaka Ivana Semionoviča Gorjunova (1916 - 1945) na zozname z Marianky
a na tabuli v areáli Slavína, 7. riadok zdola

vojak_ivan_semjonovic_gorjunov_1916_-_1945_na_tabuli_v_areali_slavina_7._riadok_zdola_2.jpg

K rozuzleniu neznámeho pôvodu dvoch ruských vojakov došlo po troch týždňoch od tohtoročného stretnutia na Malom Slavíne. Člena SZPB z Nitry a nadšeného propagátora klubov vojenskej histórie Slavomíra Fijalku zaujali ich mená. A pustil sa do archívov z 2. svetovej vojny, ktoré pred štyrmi rokmi sprístupnili na internete ruské úrady.

mapa_racisdorfu_prpiblizuje_vojensku_situaciu_zaciatkom_aprila_1945.jpgSlavomír našiel mapky, ktorými červenoarmejci pred 77 rokmi zachytili aktuálnu taktickú situáciu na južných svahoch Karpát, vrátane Rače, či presnejšie Račišdorfu, ako sa vtedy táto samostatná obec volala.

Mapa Račišdorfu približuje
vojenskú situáciu začiatkom apríla 1945

Objavil zoznam tucta sovietskych vojakov, ktorí padli v račianskom chotári a zrejme ich pochovali na dočasnom poľnom cintoríne v parčíku, kde dnes stojí pomník padlým v 1. a 2. svetovej vojne. Priezviská Gorjunov a Jefimuškin však našiel až v zozname z Marianky. Tá síce leží na opačných úbočiach Karpát, ale k Malému Slavínu je bližšia ako Rača.

Napokon nám kolega Fijalka predložil rezultát: Ivan Semjonovič Gorjunov sa narodil v roku 1916 v dedine Kyčky v Teleginskom rajóne Penzenskej oblasti, Nikolaj Ivanovič Jefimuškin o rok skôr v obci Kopasevo Nikolajevského rajónu Uľjanovskej oblasti. Mimochodom, ide o susedné regióny západne od stredného Povolžia.

 

Bojovali a zomreli v spoločnej jednotke

Obaja padli 4. apríla 1945 ako príslušníci 7. gardovej všeobecnej armády, ktorá vznikla 16. apríla 1943. Od jesene 1943 až do roku 1945 viedla boje na Ukrajine a v strednej Európe v rámci 2. ukrajinského frontu. Po vojne ju načas dislokovali do Maďarska a potom do Jerevanu, kde v súvislosti s rozpadom ZSSR zanikla 7. mája 1992.

maly_slavin_2016.jpg

Pomník na Malom Slavíne, rok 2016.

Gorjunov a Jefimuškin slúžili dokonca v tej istej jednotke s trocha záhadným názvom – 63. OŠR – samostatná trestná rota. Určite sa poznali a možno posledný raz vydýchli pri plnení spoločnej bojovej úlohy. To sa už asi nikdy nedozvieme. Iba ak by tieto riadky čítal ktosi tam pri brehoch najmohutnejšej rieky starého kontinentu. Iste, dnes mnohí spochybňujú, či aj Volga ešte patrí do Európy. Ale patrí.

Snímky: Martin Krno

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984