Nech žije farár Kuffa!

Počet zobrazení: 2990

Začnem hierarchicky vyššie: bývalý arcibiskup Bezák. Jeho rôzne vyplakávačky ma už nudia, lenže teraz bolo pod rozhovorom s ním čosi o znásilnení Kuffovej sestry a táto nevšedná kombinácia vzbudila moju zvedavosť. Koho by to zaujímalo, tu to je: https://www.youtube.com/watch?v=i2ZdL6Z5rwE

Najprv sa ukázalo, že bývalá Excelencia je v podstate jednoduchý, presnejšie nevzdelaný človek: Rusko je kultúrne zaostalé, veď pozná niekto nejakú ruskú hudobnú skupinu, ako Beatles alebo Led Zepelin? Chcel by niekto do Ruska na dovolenku? Ovplyvnila snáď niekoho ruská kultúra? Ak by Bezák bol už len teologicky vzdelaným, vedel by, že citácie Dostojevského sú v teologických prácach bežné.

Je typické, že argumenty strany „za Ukrajinu“ zachádzajú do ríše absurdít. V čase, keď je na Ukrajine zakázaná opozícia a priväzovaní k stromom podozriví „heretici“, obidvaja diskutujúci deklarujú, že ukrajinská strana bojuje za „demokraciu“.

Moderátor s rozhorčením konštatuje, že ruská pravoslávna cirkev „podporuje Putina“. Hneď nachádza absurdnú analógiu, že to je ako keď za Slovenského štátu katolícky kňaz posielal Židov do koncentráku. Ex-veličina neprotestuje. Sedem členov mojej rodiny stratilo životy v koncentráku. Ale môjho deda zachránil katolícky kňaz tým, že ho schoval na fare. Nebol sám, nikdy som nepočul o tom, že by katolícky kňaz v tom čase zariadil to, aby židovská rodina bola vzatá do transportu.

A že pravoslávna cirkev „podporuje Putina“? Robí to, čo väčšina populácie a tiež to, čo je v jej tradícii. Pozrite si zábery z prvej Slávnosti Víťazstva z júna 1945. Na tribúne s vedením KSSZ a štátu sú aj predstavitelia pravoslávnej cirkvi. Pohreb ateistu Jurija Andropova: vedľa katafalku ruskí patriarchovia.

No a potom moderátor vyťahuje farára Kuffu, ktorý je proti posielaniu zbraní na Ukrajinu a ešte to aj verejne hovorí. Ex-hierarcha mohol prejaviť akúsi stavovskú kolegialitu a reagovať: „Ja mam síce iný názor, ale kolegovi Kuffovi išlo o zastavenie krviprelievania a mysli si, že neposielanie zbraní k tomu prispeje. Nesúhlasím s nim, ale má isto právo na svoj názor a sleduje správny cieľ.“

Namiesto toho nasleduje spŕška nezmyslov vyústiacich do osobného útoku: „Keby Kuffovi znásilnili sestru, tiež by sa pýtal, čo by robil Ježiš?“ Inými slovami Kuffa svoje tvrdenia a rady nemyslí vážne a v krajnej situácii by sa nimi neriadil.

Bezák sa dokonale zhodil nielen ako človek neschopný rozoznať nezmysel, ale ako chlap bez úrovne a štipky profesionality. O to ale nejde, taký dôležitý zasa ex-arcibiskup nie je. Otec Kuffa vyžije pokojne aj bez súhlasu ex-Excelencie. Kuffa má za sebou mimoriadne výsledky a jeho krátke vystúpenie na YouTube je jeho peknou vizitkou: https://www.youtube.com/watch?v=VTxus8nfh0g&t=105s . Aj pre ateistov, prosto toto je skutočný chlap a je to cítiť.

Je tu ale čosi zlé. Evidentne „pro-ukrajinská strana“ má dojem, že má nielen patent na rozum a nulovú povinnosť dokazovať svoje tvrdenia, ale navyše aj právo správať sa s pohŕdaním ku každému, kto má iný názor. Dokonca snáď vyhľadávať „škodcov“. Aký to môže mať dopad na spoločnosť? Ochromuje ju to. Pohŕdanie vyvolá izoláciu, riešenie skutočných problémov nahradia rôzne zoznamy a očisty: Čo je nás po Ukrajine, ak sa kvôli nej navzájom zožerieme?

Práve som si včera prečítal u Vaculíka, že znakom vzdelanej a otvorenej osobnosti je schopnosť tolerovať iný názor. Čo Vy na to, pán Bezák a všetci odporcovia „nebezpečného pacifizmu“ [prvá Bezákova reakcia na zmienku o otcovi Kuffovi]. Zaiste máte právo na svoj názor, bolo by však lepšie neprezentovať ho ako jediný možný.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984