Kniháreň – apríl 2022

Počet zobrazení: 2197

Marta Gellhorn: Päť výletov do pekla | Igor Panarin: Kolaps dolára a rozpad USA 2.0. Splnia sa predpovede? | Kristína Kironská, Eunika Rejtová: Ázijský šampión | Klaus Schwab, Thierry Malleret: Covid-19. Veľký reset | Katarzyna Boni: Auroville | Mariana Enriquez: Svoj podiel noci niesť | Richard Overy: Blood and Ruins

 

pat_vyketov_do_pekla.jpgMarta Gellhorn: Päť výletov do pekla

Americká spisovateľka, legendárna vojnová reportérka, vášnivá a nespútaná cestovateľka, ktorá sa nebála lietajúcich granátov, milovala nedotknuté pláže a dobrú whisky.
Martha Gellhorn (1908 – 1998) počas svojej novinárskej kariéry nechýbala pri žiadnom veľkom konflikte 20. storočia. Písala o španielskej občianskej vojne, vylodení v Normandii, ako prvá informovala o oslobodení koncentračného tábora Dachau. Nevynechala ani Vietnam, vojny na Blízkom východe či konflikty v Strednej Amerike. V spomienkovej knihe  Päť výletov do pekla sa vracia k najlepším zo svojich najhorších ciest, ktoré aj po rokoch zaujmú vykreslením situácií, miest či charakterov. S ironickým nadhľadom a svojským zmyslom pre spravodlivosť nás pozýva do Moskvy medzi sovietskych disidentov, nedávno dekolonizovanej Afriky, vojnového Karibiku, ale aj na návštevu Čankajšekovej Číny.

Či už cestovala sama, alebo ju sprevádzal jej manžel Ernest Hemingway (v knihe ako N. S. – neochotný spoločník), bola mimoriadne otvorenou a výstižnou pozorovateľkou, a hoci ľudí považovala za najškodlivejší druh na planéte, vždy pevne stála na strane slabších a utláčaných.
Literárna bašta, 2022, 374 strán

 

kolaps_dolara.jpgIgor Panarin: Kolaps dolára a rozpad USA 2.0. Splnia sa predpovede?

Keď vydavateľstvo Izvestia zverejnilo Panarinov článok o nevyhnutnom kolapse Ameriky, okamžite bol publikovaný v najväčších západných periodikách Washington Post, Forbes, Le Mond. Autor bol pozvaný taktiež do CNN a Sky News TV. Článok „Ruský profesor predpovedá kolaps dolára a rozpad USA“ (As if Things Weren’t Bad Enough, Russian Professor Predicts End of U.S.) sa v USA stal „informačnou bombou“. Od zverejnenia článku v The Wall Street Journal si ho prečítali milióny ľudí. Neskôr, v roku 2008, sa objavili skutočné ukazovatele prvej systémovej krízy, ktorá zasiahla Spojené štáty.

I. Panarin sa venoval tejto téme podrobne a výsledok v podobe knihy Kolaps dolára a rozpad USA 2.0. Splnia sa predpovede? sa dostáva aj k slovenskému čitateľovi.

Ako vidí I. Panarin budúcnosť dolára, USA a euroázijského priestoru? „Zdá sa mi, že zverejnenie mojich rozhovorov v USA je spôsobené tým, že práve na jeseň roku 2008 sa objavili skutočné ukazovatele systémovej krízy, ktorá zasiahla Spojené štáty. V septembri 2008 došlo predovšetkým k skutočnému kolapsu najväčších bánk Wall Street.Koniec koncov, podporuje ma veľa Američanov, ktorí mi píšu listy. Sú medzi nimi farári, námorníci, právnici, ekonómovia, politológovia atď. Druhým dôvodom pozornosti amerických médií je, že nikto nedokázal predložiť presvedčivé fakty, ktoré vyvracajú moje predpovede. Ani jeden politológ alebo silná analytická americká firma. Reakcia bola skôr emocionálna než odborno-analytická.”

Autor navrhuje nový model medzinárodných vzťahov, ktorý by mal vzniknúť po páde dolára a rozpade USA na základe rovnováhy troch mocenských centier a svetovej meny ACURE.
Torden, 2022

 

azijsky_sampion.jpgKristína Kironská, Eunika Rejtová: Ázijský šampión

Cieľom knihy s názvom Ázijský šampión: Všetko, čo potrebujete vedieť o súčasnom Taiwane, je priblížiť slovenským čitateľom a čitateľkám tzv. Krásny ostrov, ktorý je často prezentovaný v tieni Číny. Autiorky chcú poukázať na to, čo všetko Taiwan ponúka – rozvinutú demokraciu a ľudské práva, ktoré sú v mnohých smeroch závideniahodné, ale aj fakt, že Taiwan je technologickou jednotkou v oblasti polovodičového priemyslu a aj ekonomickým hubom (nielen) produktov informačných a komunikačných technológií.

Kto vládol Taiwanu a ako sa ostrov vyvíjal? Ako sa Taiwan stal demokraciou? Ako Taiwan spája tradičné s moderným? S akými problémami sa inak progresívny Taiwan potýka? Ako sa Taiwan stal ázijským tigrom? Aký je život s nebezpečným susedom naprieč Taiwanskou úžinou? Ako funguje diplomacia Taiwanu, ktorý takmer nikto neuznáva? Prečo Slovensko tak dlho váhalo s Taiwanom nadviazať vzťahy?

Kniha je primárne určená informovaným laickým čitateľom a čitateľkám, ktorí možno východnú Áziu už nejaký čas sledujú, ale o samotnom Taiwane sa toho doposiaľ veľa nedočítali. Ide o prvú publikáciu v slovenčine, ktorá komplexným spôsobom mapuje spoločenskú, ekonomickú a politickú situáciu na Taiwane.
HADART Publising, 2022, 215 strán

 

ccovid-19._velky_reset.jpgKlaus Schwab, Thierry Malleret: 
COVID-19. Veľký reset

Covid-19. Veľký reset je príručka pre každého, kto chce pochopiť, ako COVID-19 narušil naše sociálne a ekonomické systémy. Aké zmeny budú potrebné na vytvorenie inkluzívneho, odolnejšieho a udržateľnejšieho sveta.

Klaus Schwab, zakladateľ, donedávna aj výkonný predseda Svetového ekonomického fóra, a Thierry Malleret, zakladateľ Monthly barometer, skúmajú, aké boli hlavné príčiny týchto kríz a prečo vedú k potrebe veľkého resetu. Ich analýza znepokojuje, no zároveň dáva nádej. COVID-19 spôsobil veľký, ničivý reset našich globálnych sociálnych, ekonomických a politických systémov.

Ale sila ľudských bytostí spočíva v tom, že sú predvídavé a vynaliezavé, aspoň do určitej miery; a schopné vziať svoj osud do vlastných rúk a naplánovať si lepšiu budúcnosť. Toto je účel tejto knihy: zatriasť a ukázať nedostatky, ktoré sa prejavovali v našom globálnom systéme ešte predtým, ako prepukol COVID.
Torden, 2022

 

auroville.jpgKatarzyna Boni: Auroville

Život bez peněz a majetku. Bez náboženství a politiky. V komunitě, která všechno sdílí. Katarzyna Boni se rozhodla na vlastní kůži zjistit, jak se v indickém utopickém městě Auroville po padesáti letech od jeho založení žije.

Ideály šedesátých let se rozpustily velmi rychle. Jen Auroville zůstalo. Město úsvitu založené v roce 1968 Matkou, která o něm řekla: „Auroville bude místem nekonečného vzdělání, neustálého pokroku a nikdy nekončícího mládí.“ První osadníci přišli na neúrodnou půdu a město stavěli z ničeho. Vlastníma rukama a dohromady. Projektované je pro padesát tisíc lidí, žije jich v něm pár tisíc. V ulicích města nejezdí auta, všechno je udržitelné a spravedlivé. Všichni mají stejně. Nikomu nechybí jídlo ani střecha nad hlavou. Peníze ve městě neexistují. Až na to, že bez peněz by město neexistovalo. Od založení ho podporuje UNESCO i indická vláda a soukromí dárci po celém světě. Takže jak je to s tou soběstačností ideálního města? Skutečně jsou si v něm všichni rovni? Nebo ta rovnost platí jen v jeho hranicích, ale chudých obyvatel okolních vesnic, kteří zajišťují řadu služeb, už se netýká? Do Auroville přijíždějí ročně tisíce turistů, včetně těch českých, aby našli sami sebe. A také čisté ideje, z nichž město vyrostlo. Někteří zůstávají jako dobrovolníci, stejně jako reportérka Katarzyna Boni, kterou znáte jako autorku skvělé knihy Ganbare! Workshopy smrti. Co našla ona?
Absynt 2022, 434 strán

 

svoj_podiel_noci_niest.jpgMariana Enriquez: Svoj podiel noci niesť

Otec a syn sa vydávajú na cestu z Buenos Aires k vodopádom Iguazú na severnej hranici Argentíny a Brazílie. Krajina, v ktorej vládne vojenská junta, je plná ozbrojených vojakov, kontrolných stanovíšť, vo vzduchu cítiť napätie. Chlapec sa volá Gaspar a otec sa ho snaží ochrániť pred osudom, ktorý má predurčený. Jeho matka zomrela za záhadných okolností, pri nehode, ktorá možno nebola náhodná.

Juan, Gasparov otec, je médium v tajnom spoločenstve Bratstva, ktoré sa kontaktuje s Temnotou a hľadá večný život prostredníctvom hrôzostrašných rituálov. Rovnaký údel čaká aj Gaspara, pretože Bratstvo potrebuje nové médium. Osud týchto bytostí obdarených zvláštnymi schopnosťami je krutý, o fyzické aj duševné sily prichádzajú rýchlo a neúprosne. Počiatky Bratstva, ktorému vládne vplyvná rodina Gasparovej matky, siahajú do obdobia, keď objav Temnoty pred stáročiami putoval zo srdca Afriky do Anglicka a potom sa preniesol do Južnej Ameriky. Šesť kapitol románu prináša šesť obrazov dejín Argentíny od šesťdesiatych rokov po koniec 20. storočia.

Na jeho stránkach čitateľ nájde domy so stenami, ktoré sa pohybujú; dvere, ktoré sú prechodmi do iných svetov; sály ukrývajúce nepredstaviteľné príšery; rituály s desivými ľudskými obeťami končiace extázou; dobrodružstvá v psychodelickom Londýne šesťdesiatych a sedemdesiatych rokov, keď sa Gasparovi rodičia ocitli medzi slávnymi členmi hnutia hippies; vzťahy otcov a detí, poznačené ťarchou krutého dedičstva, a v pozadí toho všetkého represálie vojenskej diktatúry, desaťtisíce nezvestných a neskôr neistý príchod demokracie, prvé ohniská AIDS v Buenos Aires...

Nadprirodzené temné scény plné hrôzy sa v znepokojujúcom, no súčasne uhrančivom románe Svoj podiel noci niesť prelínajú so skutočnými udalosťami z minulosti i súčasnosti. Mariana Enriquez je jednou zo zásadných spisovateliek latinskoamerickej literatúry 21. storočia.
Inaque, 2022, 640 strán

 

krv_a_ruiny_overy_2.jpgRichard Overy: Blood and Ruins

Odvážny nový prístup k druhej svetovej vojne od jedného z popredných britských vojenských historikov. Richard Overy sa v diele Blood and Ruins rozhodol prepracovať spôsob, akým sa pozeráme na druhú svetovú vojnu, jej dôvod a následky. Tvrdí, že to bola „veľká imperiálna vojna“, násilné ukončenie takmer storočia globálnej imperiálnej expanzie, ktorá dosiahla svoj vrchol v ambíciách Talianska, Nemecka a Japonska v 30-tych a začiatkom 40-tych rokov 20. storočia, kým sa „prepracovala“ medzi najväčšie a najnákladnejšie vojny v dejinách ľudstva a koniec, po roku 1945, všetkých územných ríš.

Ako sa vojna v obrovskom meradle viedla, zásobovala, platila, podporovala masovou mobilizáciou a ako bola morálne opodstatnená, tvorí jadro tohto nového prístupu. Overy vysvetľuje predovšetkým horkú cenu pre tých, ktorí sú zapojení do bojov, a výnimočnú úroveň zločinnosti a zverstiev, ktoré poznačili tieto imperiálne projekty, vojnu a jej následky. Táto vojna bola rovnako smrteľná pre civilistov, ako aj pre armádu, bola to vojna na život a na smrť o budúcnosť globálneho poriadku.

Blood and Ruins je majstrovské dielo od jedného z najrenomovanejších historikov druhej svetovej vojny, ktoré nás prinúti pozerať sa na vojnu novým a nepoznaným spôsobom. Vyzýva  k zamysleniu, je originálne a vyzývavé.

Kniha je v angličtine dostupná aj na slovenskom trhu.
Allen Lane, 2021, 1040 strán

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984