Každá minca
má dve strany

Aký odkaz poslať ľudom, čo chvália iniciatívy, ktoré môžu viesť k jadrovej vojne?
Počet zobrazení: 2675

Otec mi rozprával, ako počúval v rozhlase prejav zo zjazdu NSDAP. Rečník (Hitler či Goebbels) sa davu rétoricky pýtal: „Wolt ihr den totalen Krieg?“ Dav odpovedal s nadšením: „Ja. Heil!“ [„Chcete totálnu vojnu?“ „Áno. Nech žije!“]

Videli ste obrázky z povojnového Lipska? Z Drážďan? V Norimbergu zostala po vojne stáť vlastne jedna budova: tam sa konal slávny súd. Príbehy ľudí (civilistov), ktorí pri bombardovaní Lipska zhoreli za živa: Totálna vojna.

Už sme skoro tam. Poľský generál uvažuje o vojenskom obsadení Kaliningradu. Ďalší chcú vyslať vojsko na Zapadnú Ukrajinu. Mierové misie. „Ak použijete chemické zbrane, ideme na vás.“ Tak hrozil Biden. Našťastie ho hneď korigovali.

nuclear-explosion-356108_640.jpg
Ilustračné foto: Pixabay.com

Mali sme tu v USA vzácnych priateľov. Ukrajincov. Bolo to dávno, za Jeľcina. Na Gorbačova mali krátke hodnotenie: Duračok. Gorbačov sníval o „spoločnom európskom dome“.

Nechápal, že Rusko môže byť iba takým „obyvateľom“ toho domu, akými sú krajiny Južnej a Strednej Ameriky (až na výnimky) obyvateľmi „amerického domu“: teda de facto ako kolónie. Schéma: Bohatá „verchuška” verná záujmom USA, ekonomika v područí amerických korporácií, obyvateľstvo žijúce v neuveriteľnej biede a chudobe, silné „poriadkové“ sily cvičené a vyzbrojované v USA na ochranu „poriadku“.

Za Jeľcina sa Rusko začalo uberať „správnym“ smerom: Chevron už mal podiel s Chodorkovským na ruskej rope, Jeľcin bol, samozrejme, „demokrat“. Nastúpil Putin a Chodorkovský sa ocitol vo väzení, kam už dávno patril. A, samozrejme, z Putina sa stal diktátor.

Každý nezmysel bol prezentovaný ako „nový Putinov zločin“ a dôvod na sankcie: Skripaľovci, Navaľný… Neuveriteľné podlosti proti ruským športovcom. Krásne to vyjadrila slávna skokanka o žrdi Isinbajevová: „Môžu si tí pseudo čistí cudzí atléti vydýchnuť a vyhrať svoje pseudo zlaté medaily za našej neprítomnosti.“

A Západ sa k Rusku roky správal tak, ako by na strane Západu boli všetky práva a na strane Ruskej federácie všetky povinnosti. Správal by sa tak, aj keby Sovietsky zväz nebol súhlasil so zjednotením Nemecka a nestiahol svoje vojská z Nemeckej demokratickej republiky? Keby stále existovala Varšavská zmluva? Keby sa nebol rozpadol Sovietsky zväz? Gorbačov? Duračok.

Lenže sme tam, kde sme a ruské vojská na Ukrajine. Už asi 30 rokov sa zaoberám dátami. Tu platí: Ak máš spoľahlivé dáta, niekedy môžeš na ich základe dokonca predpovedať, čo sa stane. A sú tu rôzne dimenzie. 

Ruská vojenská akcia je jednoznačne porušením medzinárodného práva. Je však medzinárodné právo jedinou dimenziou? Pre USA určite nie: Vietnam, Afganistan, Irak… obsiahly zoznam. Dáta ukazujú, že bez ruského vojenského zásahu by sa situácia v Luhansku a Donecku zhoršovala [humanitárna dimenzia]. Ukrajina by mohla byť prijatá do NATO a skoro isto by sa pokúsila znovu dobyť Krym. Že by z toho mohla vzniknúť tretia svetová vojna? To kyjevským mocipánom neprekáža ani teraz. Je teda tá nezákonná akcia úplne nepochopiteľná? 

Idiotom, ktorí sa tešia predstave, ako bude Moskva zrovnaná atómovým útokom so zemou, by som chcel odkázať, že každá minca má dve strany: podobne by bol zrovnaný Washington, D. C. A mne tam žije jeden zo synov s rodinou. 

Ani neviem, aký odkaz poslať ľudom, čo chvália iniciatívy, ktoré môžu viesť k jadrovej vojne. Napadá mi Haškov slogan „Pro hubu na hubu“ a myšlienka veľkého Schopenhauera: „Nemožno ich presviedčať, treba ich liečiť.“

(Autor žije v USA, Issaquah, WA)

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984