Za zoznam!

(Myslím si, že to bol výborný nápad a teším sa na ďalšie zoznamy)
Počet zobrazení: 2871

Hneď na začiatku sa priznám, že nápad vytvorenia a následnej publikácie zoznamu „proruských zdrojov“ sa mi páči. Tu sú moje dôvody.

Domnievam sa, že každý slovensky čitateľ tohto zoznamu ho bude chápať ako dokument podporujúci vládu, stačí chvíľu počúvať niektorých ministrov. Pri známej popularite tejto vlády zoznam spôsobí, že popularita uvedených „zdrojov“ sa zvýši, lepšiu reklamu si ani neviem predstaviť.

Zoznam tiež veľmi jasne odráža úroveň autorov. Zdá sa, že ich profesionalita a komunikačná úroveň je porovnateľná so súčasnou slovenskou vládou. Inými slovami: toto je úroveň „strážcov čistoty názorov“.

Zoznam vytvorila slovenská spoločnosť s názvom „Gerulata“. Špecializuje sa vraj (podľa webovej stránky) na vývoj počítačových programov. Je tento zoznam je akási „bokovka“? Firmy, ktoré robia aj to aj niečo úplne iné (možno Gerulata ponúka aj zájazdy k moru) určite nevzbudzujú profesionálnu dôveru.

A nízka profesionalita je viditeľná na zozname samom. PDF (v tomto formáte je zoznam prezentovaný) je určený na ľudské čítanie podobne ako Word. Ak by som učil na gymnáziu informatiku a študent/ka by mi predložil/a takýto zoznam, vrátim jej alebo jemu zoznam na prepracovanie:

  • Ak má zoznam viac strán, záhlavie (názov stĺpcov) musí byť na každej strane.
  • Prvý stĺpec (Gerulata Node ID) neposkytuje pre čitateľa žiadnu informáciu a iba zaberá miesto.
  • Opakujúce sa slovo „Category“ v názve stĺpcov je zbytočné.
  • Medzi posledným stĺpcom a zvyškom je prázdny stĺpec. Prečo? Môj odhad je, že to je akési celkove hodnotenie (zoznam je podľa tohto stĺpca triedený). No potom to ma byť stĺpec prvý, tak by bolo jasné, čo chce zoznam povedať.

Áno, dámy a páni z „Gerulaty“, šikovný stredoškolák by zoznam poskladal lepšie. Poďme však ďalej. Z nie celkom jasného dôvodu je zoznam aj článok/pokec okolo neho v angličtine. Autor dúfa, že ho niekto anglicky hovoriaci bude čítať? Ja si to nemyslím, ale pripusťme to. Pripusťme navyše, že to bude Američan/ka.

A táto osoba si hneď v prvej vete prečíta, že sme v ríši propagandy. Teda nie nabádanie na teroristické útoky, nie šírenie rasovej či inej nenávisti, ale „propagandy“. A vo vete poslednej, že tento zoznam dokonca rozšírený je k dispozícii aj polícii (law enforcement).

Američan či Američanka sa strasie hnusom: tu sa predsa navrhuje „riešiť“ šírenie názorov „orgánmi činnými v trestnom konaní“! To je presne proti Prvému Dodatku americkej ústavy. Veľké sympatie k zoznamu to nevyvolá.

Preto si myslím, že zoznam bol výborný nápad a teším sa na ďalšie zoznamy.

(Autor žije v USA, Issaquah, WA)

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984