Vojna nie je riešenie!

Počet zobrazení: 1820

Vo štvrtok ráno 24. februára prezident Vladimír Putin rozhodol o vykonaní špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine. Bez ohľadu na to, čo tomuto vývoju predchádzalo, ide o protiprávny krok, ktorý treba odsúdiť. Vojna je vždy zlom, nikdy nie je riešením! Akty vojnového násilia a straty na ľudských životoch treba čo najskôr zastaviť!

Zhoršovanie vzťahu Ruska a Ukrajiny bolo veľkou témou posledného desaťročia v medzinárodnej politike. Je známe, že v otázke bezpečnosti Ruska zohráva Ukrajina kľúčovú úlohu a jej úsilie o vstup do NATO vnímalo Rusko ako nebezpečnú analógiu Kubánskej krízy. Ani tento pocit ohrozenia však neospravedlňuje Moskvu, aby v rozpore s medzinárodným právom vyhlasovala masívnu vojenskú operáciu na Ukrajine. Ospravedlnením nie sú ani ukrajinské zákony diskriminujúce ruský jazyk ani iné negatívne javy súčasnej Ukrajiny. I pri najlepšom pochopení ruských záujmov je sklamaním, že sa prezident Putin po neúspechu rokovaní rozhodol tak veľmi riskovať.

Ako povedal pápež František počas návštevy SR v septembri minulého roku, Slovensko by malo byť poslom mieru v srdci Európy. Z hľadiska našich záujmov sa musíme usilovať nielen o dodržiavanie princípov medzinárodného práva, ale tiež vytvárať pozitívnu atmosféru mieru – a tu sme objektívne zlyhali. Mali by sme však šíriť atmosféru mieru aj do vnútra štátu a zachovať pokoj zbraní v občianskych konfliktoch. Zastaviť treba najmä hystériu a represiu voči odlišným názorom, vrátane snahy kriminalizovať oponentov pod zámienkou boja proti „hybridným hrozbám“.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984