Odkaz ze Záhorá: Ve volbách je alternatíva

Naše záhorácké volební hesuo: „Kto nepije s náma, slope proci nám!“
Počet zobrazení: 1789

Každodenné trápenie Slovákov s nekompetentnými dobrodruhmi, ktorí sa s manipulatívnou podporou cudzej moci a s hlasmi oklamaných chopili pred dvoma rokmi kormidla bez kompasu, buzoly aj bez mapy, pokračuje. Každý z tých 104 týždňov, takmer každú nedeľu prilievajú politici žlč a blen do pohára trpezlivosti množiacimi sa diskusnými táraninami v klamárskej reality šou pod Tatrami. Tí najbezočivejší a najpodkupnejší nahlas vbíjajú do hláv voličov mantru o absencii alternatívy. Vládnuca kamarila OĽaNO, SaS, Sme rodina a Za ľudí dosiahla zatiaľ iba jeden jediný úspech. Lingvistický. Nadužívaním titulovania opozície slovom „mafia“ ho plagiátorskí Matovičovci presunuli do zoznamu antoným. No ani na opačnom brehu kaňonu voličskej beznádeje nehreje slnko. Hlúpym spôsobom totiž ohlásil zásnuby svojmu možnému partnerovi Pellegrini, priradením svojich potenciálnych hostí na svadbe drotárov k „dezolátom“... Kuchár bez budajky, ktorý mu už k hostine chystal na ochutnávku špenát, sa len popod rúško spokojne usmieval. Ój, ako sa mu vyplatilo trpezlivo uchovávať kľúče od skrinky so skríženými hnátmi celý ten dlhý čas Kristových rokov. Krajine s najmenšími veľhorami sa nedarí. Ani po lejakoch a plieskaviciach s búrkami, v ktorých blesky divo bijú, nezjavila sa horalom ani roľníkom dúha nádeje. Perinbabka zahodila dáždnik, nevoľnici musia moknúť ďalej.

smerovka_airbase_malacky_1.jpg
Foto: Autor

A Záhoráci sa medzi sebou v krčme vadia, či aj o rok pôjdu vôbec na hríby?! Alebo že koho budú voliť? - ak nejaké voľby ešte budú...Krčmár Florián v Hasprunke pripísal karbaníkom ďalšiu rundu a poškriabal sa perom za pravým uchom.

  • Ve zmluvje s Amíkmi to neňí, jedno je šak už včíl jisté – povolenky do boru sa rušá!
  • Naá..., co vy, gadžové! - zapojil sa do debaty počerný Vincko, sediaci pri kachliach - vy si možete najít na té báze na letišti, lebo konc v Kuchyňi robotu.., ale co my Cigáňi? Sčeho budeme žit bez hrybú my, há?!

Učiteľ Ivan, ktorý sa do Studienky priženil z Bratislavy ešte pred rokmi, tiež zamudroval. Ozval sa prvý raz za celý večer. Ale nahlas.

  • Neríkal ten trulo Naď už loni, keď sa nám špárali v nosoch, o nejakom novom Slovenskom národnom povstaní? Budete ty americké tanky, nákladiaky a tryskáče partizánsky kradnúť, rozebírat  a prodávat do zbjeru. A budú z vás milionári!“
  • Ičo, vy paštekári ste s tím hned hotoví... – odbil ho Francek.
  • Radšej hneď jak nikedy! Títo vaši záhorácki richtári pustili do gatí a ani len necekli. Akoby spolu s ministrom brali za tý americké stíhačky prachy aj oni. Jeden môj kamoš robí v bance a podľa neho mjel Naď za ty pálky, co mu chodzili na účet, už dávno sedzet.  
  • Ha a mysuíš, že to robjá ministri v téjto šibovuací vuáde zadármo...? – zakontroval v reči aj v kartách na stole syn bývalého výhybkára v Kútoch.
  • Proč vyprávjáš Štelo, že šibovací vuáda?- zastarel sa holohlavý Tóno.
  • Šak najdríf šiboval Míčovský k Budajovi lesy, potóm šupli Matoviča za financministra. Heger mosel ít za hlavního chmula na vládze. Kolíkovú pociskli od Remišky k Šulínovi a ešče navíc šupli múzeum esenpé k Naďovi.
  • Asnad kvúli temu, aby nám, co žereme seno, mohly vykuádat, že nás osvobodzili Amerikánci – prejavil orientáciu v geopolitike okuliarnatý Emil.
  • A včíl televize trúbjá, že nám americký prezent Bidet dáva za letiščá sto miliónu...
  • Šak to dávajú len sami sebje!– poučil ich Ivan, akoby bol v triede medzi žiakmi a tabulou. – My im to blbci postavíme, urobíme, pripravíme a oni to budú používať, aby otálto mohli brániť Čaputovej kapelu aj 20 rokú. Puacá to sami sebje! – zopakoval kantor , ako sa patrí, pre zapamätanie. Ani nezbadal, ako v reči preskakuje zo spisovnej slovenčiny do nárečia.
  • A nemali by sme si ako Európani podporovat svojich výrobcú, šak každá porádná vuáda eazdzí na svojích autách  – Nemci na Mercedesoch, BMW a Volkswagenoch, Francúzi na Peugeotoch a Citroenoch, Angličania na Rolls-Royce alebo Bentley, Švédski ministri iba na Volvách či na Saaboch a Česi též enem na Škodofkách. Stíhačky sa též vyrábjajú aj na našem kontinence, proč dávat prachy Americe?
  • Nejvyšší čas aby si Evropa zrídzila svoju armádu! – odhodlane a sprisahanecky zvolal Emil, postavil sa salutujúc a bez čapice do pozoru.
  • A co fčíl? Jak budeme volit? – posunul debatu krčmár Florián v roli moderátora spoza pultu, nalievajúc slivovicu do 10-tich štamprlíkov. V začmudenom výčape stíchla vrava, cinkali len kalíšky a plieskali listy kariet. Potom sa ozval  zase Tóno.
  • Kuknite kouem dokoua... šak my sme už tady rozbjehli kampáň.
  • Myslíš Svedkovia Liehovoví, že? S Gabom Žifčákom?– pochopil ako prvý Ivan.
  • To je jistota, tutáč a džekpót!– pridal sa nadšene Vincko – zarídzím to s Romákmi na ceuém Záhorí. Šak též Ukrajina má za prezidenta srandistu a tléská mu za komédiu ceuí svjet...

Ako správny moderátor v záhoráckej krčme v Studienke – iba kúsok od budúcej americkej vojenskej základne na letisku Kuchyňa – to ukončil krčmár Florián.

  • Mám též už naše volební hesuo: „Kto nepije s náma, slope proci nám!
Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984