Alexander Dubcek Marg...

Počet zobrazení: 1913

Také pomenovanie nesie ulica Alexandra Dubčeka v hlavnom meste Indickej republiky Naí Dillí. Neviem, koľko ulíc či námestí vo svete je pomenovaných po našom politikovi, ale v Indii sa nachádza v diplomatickej štvrti, dokonca neďaleko našej ambasády.

Indovia sú pri pomenovávaní ulíc či námestí dosť konzervatívni a hlavným dôvodom je, že sa snažia pomenovať tento priestor tak, aby bol takto známy „večne“, aby nemenil svoje názvy, keď už raz bol nazvaný menom niekoho. Od nápadu cez administratívne schvaľovanie až po sám akt odhalenia ulice uplynie vždy veľa rokov.

dubcek_marg_nai_dilli_2.jpg

Pamätník na Alexander Dubcek Marg. Zdroj: Veľvyslanectvo SR v Indii.

Ak sa dobre pamätám, moje rozhovory na túto tému s predstaviteľmi mesta Naí Dillí, ministerstvom zahraničia obidvoch strán, sa najprv neformálne začali v roku 2000. V diskusiách som hľadal osobnosť, ktorá rezonuje vo svete, a teda i v Indii natoľko, aby to prešlo všetkými schvaľovacími grémiami. Alexander Dubček je symbol, ktorý je známy v celom svete. Neraz som bol nútený vyvracať prisudzovanie všetkého, čo sa dialo u nás, ešte dlho po rozdelení federácie, lebo to bolo czech. Ináč to nebolo ani s A. Dubčekom, neraz som musel dokazovať, že sme teraz dva štáty. A to bol aj jeden z hlavných dôvodov, prečo som chcel, aby A. Dubček mal ulicu v Naí Dillí. Medzi inými, aby sme aj takýmto spôsobom sprítomnili Slovensko v Indickej republike.

Veľkú zásluhu má na tom vtedajší guvernér Naí Dillí, oficiálne liutenant governer Vijai Kapoor. Navštevovali sme sa aj súkromne, lebo naše manželky sa stali priateľkami. Pomenovanie ulice po A. Dubčekovi podporovala aj vtedajšia predsedníčka vlády hlavného mesta Naí Dillí Sheila Dixit. Jedinou podmienkou bolo, že pomenovanie sa uskutoční slávnostne pri oficiálnej návšteve nášho prezidenta. Návštevu so svojimi spolupracovníkmi som pripravoval najprv pre Rudolfa Schustera, ktorá sa, žiaľ, neuskutočnila. Po čase sme pripravili návštevu Ivana Gašparoviča, ktorá sa uskutočnila v dňoch 12. – 15. 12. 2004. V rámci oficiálneho programu nášho prezidenta v Indii Ivan Gašparovič spolu s novým guvernérom Naí Dillí B. L. Joshim slávnostne otvorili aj Ulicu Alexandra Dubčeka v diplomatickej štvrti, neďaleko našej a českej ambasády.

mapa_google_dubcek_marg_2.jpg

Žiaľ, už bez mojej účasti, pretože moje diplomatické poslanie sa končilo v novembri 2004 a napriek žiadostiam do ústredia MZV SR, aby som realizoval návštevu I. Gašparoviča, keďže som ju pripravoval, a teda bol prítomný aj na tomto slávnostnom akte, mi nebolo vyhovené a moja diplomatická misia sa skončila podľa plánu v novembri 2004.

Dopadlo to podobne ako pred rokmi so Slovenským inštitútom vo Varšave, ktorý som založil a vybudoval, ale otvorenia sa zúčastnil niekto iný. Veľvyslanectvo SR spolu s Veľvyslanectvom ČR v Naí Dillí si 26. 11. 2021 pripomenuli 100. výročie narodenia Alexandra Dubčeka spoločným položením vencov pri jeho pamätníku na Alexander Dubcek Marg.

Autor je bývalý veľvyslanec Slovenskej republiky v Indickej republike v rokoch 1999 – 2004 s akreditáciou: Bangladéš, Maledivy, Nepál, Srí Lanka, teritoriálne Bután.

Článok bol publikovaný v Pravde 3. decembra 2021

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984