Vakcinácia polarizuje spoločnosť

Počet zobrazení: 2191

Priznám sa , že z daného stavu (vakcinácia) stále nenachádzam primerané východisko . Možno je to aj tým, že táto téma vyplavila na Slovensku extrémne veľa ľudí, ktorí „majú svoj alternatívny názor“.

Ja osobne zaočkovaný som.

Často čítam aj z odborných kruhov,  že všetky vakcíny, s ktorými sa vo svete očkuje proti COVIDU-19, sú zatiaľ stále v experimentálnom štádiu. Mnohí predpokladajú, že časom sa výskum s vakcínami riadne vedecky ukončí a odborná verejnosť určí, ktorá vakcína proti COVIDU-19 je neškodná, bezpečná a dostatočne účinná.

Na druhej strane zase čítam, že  boli už úspešne zaočkované miliardy ľudí, asi nikdy v histórii nebolo toľko ľudí zaočkovaných v jednom období. A miera rizika očkovania je u väčšiny ľudí mnohonásobne nižšia ako v prípade infekcie COVIDOM.

No keby to tak bolo, tak by sa vírus ďalej nešíril. Napríklad situácia v Izraeli. Veľmi vysoká zaočkovanosť a pritom zrušili výnimky pre zaočkovaných a všetci zase musia dodržiavať obmedzenia. Tak aká úspešnosť? Samozrejme, že je to otázka neodborníka.

Často  premýšľam nad tým, prečo západné štáty neútočia na Čínu, veď ideologicky by sa im to malo hodiť, že z jej územia unikol tento vírus? Prečo Čínu šetria, keď za iné veci ju kritizujú? Že by bola nejaká zhoda elít rôznych štátov?

Osobne chcem veriť, že očkovanie aj otázkou rozumu aj svedomia: zaočkovaní budú omnoho lepšie chránení, s omnoho menším rizikom - a tiež veľmi znížia ďalšiu pandemickú vlnu.

Nezaočkovaní síce obídu malé riziko očkovania, ale budú musieť túto zimu prejsť oveľa väčším rizikom infekcie COVIDOM.  A nezaočkovaní u nás zapríčinia opäť na jeseň a v zime do značnej miery zablokovanú ekonomiku, ale hlavne preťažené nemocnice. Tým opäť zvýši počet mŕtvych ľudí chorých aj na iné choroby, ktorí sa nedostanú včas na plánovaný zákrok do nemocníc.

Zjavne nepotrebujem vedieť detailne, ako funguje mRNA a vektorová vakcína, aby som pochopil, že na ochranu pred COVIDOM  momentálne nemáme nič efektívnejšie. Samozrejme, že veľmi dôležitý je zdravý životný štýl a budovanie imunity.

Žiaľ, schopnosť porovnávať riziká, vyberať si kvalitné zdroje informácií a identifikovať, respektíve akceptovať odbornosť – to sú zručnosti, ktoré by sme mali získať už na základnej škole. Problém je často v tom, že mediálna manipulácia vedie ľudí k tomu, že keď sa zaočkujú, tak sa všetko zmení a na všetko dostanú odpovede. Ale je to skutočne tak?

Je úplne prirodzené, že v rámci vedeckých komunít sa pracuje s myšlienkami, ktoré sa oponujú alebo rozvíjajú. Čo to znamená prikláňať sa k názoru? To je určite novinársky názor. Vedci sa nikdy k ničomu neprikláňajú, vedci polemizujú, rozporujú, súhlasia, overujú, nesúhlasia, inak by sa veda nikam neposúvala. Je potrebné zamerať sa na kvalifikované poznanie. Cez hnev a osočovanie však cesta k nemu nevedie.

Taktiež nerozumiem tomu, prečo je vo vede odrazu legitímny len jeden jediný názor. Ak má vedec s priamou súvisiacou odbornosťou iný pohľad, neznamená to predsa, že sa zákonite mýli.

Osobne mi chýba taká prirodzená humanita u ľudí. Mali by sme tlačiť ľudskosť do popredia. Len ako k tomu pozitívne naladiť ľudí?

Ešte úplne na záver. Je možné, že za koniec pandémie možno považovať aj moment, keď ľudia prestanú mať z ochorenia strach.

(Úvodná ilustrácia ClipArt)

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984