Starí páni spomínajú na mladosť selektívne

Počet zobrazení: 2077

Po tom, ako za oceánom vzniklo pochybné hnutie Me Too, bola len otázka času, kedy sa podobné hnutie objaví aj v našich končinách. Naozaj to netrvalo dlho a aj u nás sa prihlásili niektoré vraj obete, napríklad aj istá dodnes úspešná spisovateľka, ktorá po desaťročiach obvinila zo sexuálneho obťažovania už nebohého Vojtecha Mihálika, hoci ten jej výdatne pomohol dostať sa do literárneho sveta na Slovensku.

how-to-intervene-if-you-witness-street-harassment.jpg
Ilustrácia: storytogo.ca

V Čechách už týždne médiá profitujú na afére bývalého poslanca Feriho, ktorý sa k dievčatám, s ktorými sa stretával, správal naozaj odsúdeniahodne. Využíval pritom nielen svoj exotický zjav, ale postupom času aj svoje postavenie v českej politike a úrad poslanca. Nie, naozaj nechcem spochybňovať, že mnohé dievčatá a ženy sú často vystavené neslušným návrhom a aj odsúdeniahodnému správaniu istého druhu mužov, ktorí si partnerku nevedia získať inteligentným spôsobom, či už svojím dvorením alebo úspechmi v rôznych oblastiach pôsobenia. Správanie Feriho, o čom stále pribúdajú nové svedectvá, mnohí predstavitelia domácej politiky odsúdili, ale napodiv si našiel aj dvoch obhajcov. Pominiem teraz stranou zmýšľanie tých dievčat, ktoré možno aj s  radosťou vyhľadávali spoločnosť a  záujem exotického politika a ľahkomyseľne sa dali pozývať či už do jeho bytu alebo do hotelových izieb, asi s nádejou, že im ukáže zbierku svojich motýľov alebo známok (tak sa to robilo kedysi) a mali predpokladať aj určité riziko, ak by s ním nepočítali, alebo dokonca sa na to netešili.

Páni Schwarzenberg a Zeman sa s istým odstupom času vyslovili k uvedenej afére tak, že to naozaj nemožno nepovažovať za obhajobu Feriho. Pre médiá uviedli, vraj „dostať holku do postele bolo vždy normálne“. Áno, samozrejme, ale čo nebolo a nie je normálne, to je ovplyvňovanie tej holky, aby išla do postele ovplyvnená kedysi alkoholom a v súčasnosti drogami alebo nejakými omamnými liekmi. A to podľa výpovedí svedkýň robil práve aj Feri a okrem toho im sľuboval, že im „urobí malých černoškov“. To sa mohlo diať naozaj len v stave omámenia tých jednoduchých dievčat, lebo inak by každá za normálnej situácie z bytu alebo hotelovej izby utiekla. Na to starí páni, ktorí sa snažia Ferimu pomôcť, zrejme zabudli.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984