Kniháreň 2021 – apríl 2

Počet zobrazení: 2008

Miroslav Musil: M. R. Štefánik a vznik Česko-Slovenska v dokumentoch piatich svetadielov | Martin Horička: Gottwaldov demokrat. Zabudnutý príbeh Jána Ševčíka | Dušan Kováč, Miroslav Michela: Na ceste k poznaniu. Dušan Kováč o slovenskom dejepisectve s Miroslavom Michelom | Juraj Benko, Daniela Dudeková Kováčová a kol.: S ľudom a pre ľud. Cesty k demokracii na Slovensku za monarchie a prvej republiky | Ján Štrasser, Jozef Hašto: Slovo blázon nepoužívam. Rozhovory s Jozefom Haštom | Fareed Zakaria: Desať ponaučení pre postpandemický svet
 

stefanik_musil.jpgMiroslav Musil: M. R. Štefánik a vznik Česko-Slovenska v dokumentoch piatich svetadielov

Nevšedný životný príbeh a dejinný odkaz jedného z najväčších Slovákov histórie právom púta záujem odbornej aj laickej verejnosti. V množstve publikácií a článkov zaznievajú často mylné alebo skreslené názory ich autorov, ktorí sa odvolávajú na rôzne pramene. Spoločnosť M. R. Štefánika v spolupráci s Vydavateľstvom Matice slovenskej po prvý raz prináša verejnosti publikáciu, ktorá životný príbeh Milana Rastislava Štefánika ilustruje stovkami dobových fotografií a unikátnych originálnych prameňov, písomností, dokumentov, ktoré autor, Dr. Miroslav Musil, skúsený publicista, diplomat a cestovateľ, zozbieral z piatich svetadielov. Dokumenty plasticky a tak autenticky, ako je len možné, vykresľujú Štefánikovo pôsobenie v dobovej medzinárodnej politike a nezastupiteľnú rolu, ktorú zohral pri rozpade rakúsko-uhorskej monarchie a vzniku česko-slovenského štátu.
Vydavateľstvo Matice slovenskej 2020, 224 strán
 

_gottwaldov-demokrat-horicka.jpgMartin Horička: Gottwaldov demokrat. Zabudnutý príbeh Jána Ševčíka

Ján Ševčík patrí medzi neprávom zabudnuté osobnosti našich dejín. Bol legionárom, za 1. ČSR pôsobil ako tajomník poslaneckého klubu Hlinkovej slovenskej ľudovej strany, po vyhlásení Slovenského štátu sa zapojil do ilegálneho odboja a po vypuknutí SNP bojoval ako partizánsky veliteľ proti Nemcom. Svoju naozaj historickú úlohu však zohral počas komunistického prevratu vo februári 1948, keď ako čelný politik Demokratickej strany vystúpil na podporu Klementa Gottwalda. Stranu sa mu počas niekoľkých dní podarilo vnútorne rozložiť a pretransformovať na povoľnú Stranu slovenskej obrody, ktorej sa stal za odmenu prvým predsedom. Neprešlo však veľa času a politici KSČ sa ho rozhodli zbaviť - vo vykonštruovanom procese bol Ševčík odsúdený za „protištátnu činnosť" a nasledujúce roky strávil v Ilave a Leopoldove. Kniha Gottwaldov demokrat analyzuje pôsobenie politika, ktorý sa síce nachádzal v pozadí niekoľkých významných udalostí našich dejín, ale okrem februárového prevratu sa nikdy nedostal do popredia a pôsobil skôr nevýrazne. To je aj dôvod, pre ktorý býva dnes často a neprávom prehliadaný.
Slovart 2021, 312 strán
 

kovac_michela.jpgDušan Kováč, Miroslav Michela: Na ceste k poznaniu. Dušan Kováč o slovenskom dejepisectve s Miroslavom Michelom

Kniha Na ceste k poznaniu odhaľuje kľúčové momenty zo života Dušana Kováča, jedného z najvýznamnejších slovenských historikov. Cez rozhovor s Miroslavom Michelom sa čitateľ vydá na poznávaciu cestu naprieč slovenským dejepisectvom ‒ od jeho skľučujúceho zovretia dogmami marxizmu-leninizmu až po úspešné etablovanie na medzinárodnej scéne. Tejto premene vďačíme do veľkej miery práve Dušanovi Kováčovi.
Na ceste k poznaniu však nie je len o pomalom, no húževnatom dobiehaní svetovej historiografie. Je o zodpovednosti, ktorú so sebou priniesli funkcie riaditeľa Historického ústavu Slovenskej akadémie vied, predsedu Slovenského komitétu historikov, predsedu Slovenskej historickej spoločnosti či vedeckého sekretára predsedníctva Slovenskej akadémie vied. Nepovšimnuté neostali ani súkromný život, záľuby, šport, humor či inšpirácie pri písaní krásnej literatúry.
Hadart Publishing 2021, 232 strán
 

benko-dudekova.jpgJuraj Benko, Daniela Dudeková Kováčová: S ľudom a pre ľud. Cesty k demokracii na Slovensku za monarchie a prvej republiky

Kniha S ľudom a pre ľud odhaľuje kontinuitu v demokratizačnom vývoji. Poukazuje na impulzy i brzdy v sprievodnej politizácii spoločnosti za monarchie a republiky. Z tejto širšej perspektívy sa venuje aj demokratickej revolúcii v rokoch 1918 až 1920. Ukazuje, že demokratizácia sa spája viac s evolúciou ako s revolúciou. Od rozšírenia demokratických ideí vedie dlhá cesta k ich zakotveniu v legislatíve a ešte dlhšia cesta k tomu, aby sa stali každodennou hodnotou v živote a myslení ľudí.
Veda 2020, 400 strán

 

strasser-hasto.jpgJán Štrasser, Jozef Hašto: Slovo blázon nepoužívam. Rozhovory s Jozefom Haštom

Ján Štrasser sa stretával s Jozefom Haštom od októbra 2019 do marca 2020. Polrok ich spoločných rozhovorov je zaznamenaný v knihe Slovo blázon nepoužívam. Spoznáte v nej doktora Jozefa Hašta, významného odborníka na ľudskú dušu a terapeuta jej problémov, ale zároveň Jozefa Hašta - človeka z mäsa a kostí, aktívneho občana, bytostného demokrata a mysliteľa hlboko reflektujúceho problémy sveta, v ktorom žijeme.
Ján Štrasser: „Ľudia ako doktor Jozef Hašto sú a vyzerá to tak, že ešte dlho budú na Slovensku v menšine. Dokonca vo výraznej menšine. Tým väčšmi si zaslúžia, aby o nich vedela väčšina. Výrazná väčšina. Môžu, ba mali by byť pre ňu obohatením a životnou inšpiráciou.”
Artforum 2020, 240 strán
 

zakaria.jpg
Fareed Zakaria: Desať ponaučení pre postpandemický svet

Ako Covid-19 zrýchľuje beh dejín? Aká bude povaha práve sa rodiaceho sveta?
Lenin vraj raz povedal: „Sú desaťročia, počas ktorých sa nič nestane, a potom sú týždne, počas ktorých sa stanú desaťročia.“ Žijeme práve v dobe, keď sa beh dejín zrýchľuje. Fareed Zakaria, moderátor CNN a autor viacerých bestsellerov, vo svojej najnovšej knihe Desať poučení pre postpandemický svet pomáha čitateľom a čitateľkám pochopiť povahu postpandemického sveta. Objasňuje sociálne, politické, technologické a ekonomické dôsledky pandémie, ktoré sa možno v plnom rozsahu prejavia až v priebehu nasledujúcich rokov. Zakaria prostredníctvom desiatich „ponaučení“, ktoré sa týkajú takých tém, ako sú prírodné a biologické riziká, nástup „digitálneho života“ či rodiaci sa bipolárny svetový poriadok, vytvára priestor na premýšľanie nad dlhodobými dosahmi Covidu-19. Kniha Desať ponaučení pre postpandemický svet rozpráva o minulosti, prítomnosti a budúcnosti, pričom napriek svojej aktuálnosti a naliehavosti ponúka takú reflexiu života na začiatku 21. storočia, ku ktorej sa budú čitatelia a čitateľky ešte dlho vracať.
Covid-19 zúžil naše horizonty. Výrazne obmedzil náš každodenný pohyb. Práca z domu, dôsledné dodržiavanie odstupu od druhých a život v izolácii od rodiny a priateľov. Pandémia sa raz skončí, ale svet už nikdy nebude ako predtým. Zväčší sa úloha štátu alebo, naopak, ľudia úplne prestanú svojim lídrom dôverovať? Ako sa zmenia naše hodnoty? Prehĺbia sa nerovnosti medzi ľuďmi alebo sa staneme citlivejšími k utrpeniu slabších? Budeme vďaka pandémii viac počúvať odborníkov? Zrýchli alebo spomalí sa globalizácia?
Desať ponaučení pre postpandemický svet je základná príručka na porozumenie novej realite. Venuje sa politike, ekonomike, technológiám, ale obsahuje aj osobné reflexie traumy, ktorú sme spoločne prežili.
N Press 2020, 328 strán

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984