My sme smelí vojaci

Počet zobrazení: 2284

Ministrovi zahraničných vecí a ministrovi obrany neprekáža, že vojenská baganča predbieha diplomatickú lakovku. Práve naopak, stmelilo ich to. Aj napriek tomu, že Ivan Korčok demisiou vydieral Naďovho straníckeho šéfa Igora Matoviča, aby opustil premiérske kreslo. Keď sa Ivan Korčok naoko pobral z ministerstva, jeho zastupovaním bol poverený minister obrany. Jaroslava Naďa by v podobnej situácii nepochybne a bezchybne zastúpil minister zahraničných vecí. Akoby ich spojenectvo a priority nepochádzali z nášho sveta... Posivený svedok až zaváhal, či súčasnému premiérovi našepkáva expremiér, alebo mu komanduje dvojica K+N. Pochybnosť vyvolal obrázok, keď Eduard Heger medzi Korčokom a Naďom oznamoval vyhostenie troch ruských diplomatov.

Vyhostenie odobril „hlas občanov“, ako prezidentkino pôsobenie v slovenskej politike pomenovala profesorka sociológie Iveta Radičová. „Hlas občanov“ však ignoroval bľakot stratených ovečiek, ktoré z čriedy odplašilo čudné zadunenie nad prvou zásielkou Sputnika V. Prezidentka namiesto toho, aby ich vyhľadala a upokojila, v čase žeravejúcich rusko-ukrajinských hraníc „zdôraznila, aby ozbrojené sily prešli z plnenia asistenčných služieb (v boji proti koronavírusu – pozn. aut.) do režimu prípravy a výcviku vrátane medzinárodných cvičení“. (spravy.rtvs.sk, 20. 4. 2021) Isteže, najvyššej veliteľke Ozbrojených síl SR väčšmi pristane buzerplac ako nejaký košiar.

Médiá pálili na Kremeľ nielen za muničný sklad vo Vrběticiach, ale aj za Ukrajinu a Navaľného. Akosi im ušlo, že „Amnesty International už nepokladá Alexeja Navaľného za väzňa svedomia“. (dennikn.sk, 24. 2. 2021) Navyše Ukrajincov sa mohlo dotknúť, že sa ocitli medzi strelivom spolu s Navaľným, ktorý „o Krymu řekl, že by ho Ukrajině nevracel“. (zpravy.aktualne.cz, 18. 1. 2021) V bojovom nasadení asi zabudli, ako Ukrajincov urazilo Matovičovo vtipkovanie, že za prvých 200 tisíc ampuliek Sputnika V „sľúbil Rusku Zakarpatskú Ukrajinu“. (dennikn.sk, 3. 3. 2021) Raz darmo, novinár mieni, maskáč na tele mení.

O ďalší odvážny prejav, na čej strane v tomto dejinnom okamihu stojíme, nás pripravil protivník. Keď sme už-už zverejnili zmluvu na Sputnik aj bez súhlasu dodávateľa, podrazil nás súhlasom. A ešte sa do toho priplietol Matovič! Už v kostýme ministra financií. „Verím, že rovnako aj výrobcovia iných vakcín udelia Slovensku súhlas zverejniť ich zmluvy, lebo tak by to bolo úplne fér.“ (spravy.pravda.sk, 24. 4. 2021) Tentoraz nešlo o jeden z jeho facebookových úletov, ktorým by stiahol Brusel na úroveň Moskvy. To isté od Európskej komisie nedávno požadoval Výbor Národnej rady SR pre európske záležitosti.

Posivený svedok si už zvykol na vyargumentované a zásadové rozhodnutia typu: „Sulík a Korčok núdzový stav nepodporili. SaS však rešpektuje rozhodnutie vlády o predĺžení núdzového stavu.“ (slovensko.hnonline.sk, 27. 4. 2021) Vicepremiérke Veronike Remišovej neprešlo posunutie zákazu nočného vychádzania z 21. na 22. hodinu, ale jedna vládna kríza stačila, nie? No posivený svedok sa obáva, či sa takto vyargumentovane a zásadovo prijímajú aj rozhodnutia, ktoré nie sú určené domácemu publiku.

Ktovie, či by sa verejnosti neuľavilo, keby si minister zahraničných vecí a minister obrany od seba oddýchli. Čo všetko by sa mohlo rýchlejšie otriasť z pandémie, keby minister zahraničných vecí vytvoril tandem s niekým iným. Napríklad s ministrom, ktorý má pod palcom turistický ruch, alebo s ministerkou kultúry...

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984