Záverečná!!!

Časy, keď sme sa museli poobede ponáhľať z roboty do potravín, aby sme ešte stihli kúpiť mlieko a chlieb, sú nenávratne preč. Väčšina obchodov má otvárací čas do 18. či až 19. hodiny večer. Ak náhodou na niečo predsa len zabudneme, vždy sa niekde v okolí nájde Večierka.
Počet zobrazení: 1009

Časy, keď sme sa museli poobede ponáhľať z roboty do potravín, aby sme ešte stihli kúpiť mlieko a chlieb, sú nenávratne preč. Väčšina obchodov má otvárací čas do 18. či až 19. hodiny večer. Ak náhodou na niečo predsa len zabudneme, vždy sa niekde v okolí nájde Večierka. Minulý rok dorazila už aj na Slovensko vlna hypermarketov a s nimi aj možnosť oddávať sa neobmedzenému pohybu medzi regálmi. Väčšina z nich je otvorená celý týždeň, niektoré aj 24-hodín denne. Ľudia si veľmi rýchlo zvykli na možnosť pohodlného nakupovania "pod jednou strechou". Neobmedzený, resp. minimálne obmedzený otvárací čas berú ako samozrejmosť a nikomu ani len nenapadne protestovať. Nejde mi o zbytočné moralizovanie, ale predsa...

V kresťanskom centre Quo Vadis, vedľa Kostola Najsvätejšej trojice som si nedávno vo výklade všimol fotografie obchodov, ktoré sú otvorené aj v nedeľu. V bavorskom Mníchove, ktoré je oveľa väčšou turistickou destináciou ako naša krásavica na Dunaji, je v nedeľu na všetkých obchodoch ceduľka s nápisom "Geschlossen" - zatvorené. Jednoducho, nedeľa je dňom voľna a basta! Pamätám si, ako dlho sa viedli v Nemecku diskusie (aj na pôde parlamentu!) o otváracom čase obchodov. Nakoniec sa zvolil kompromis a obchody majú čas predaja v pracovných dňoch do 20. hodiny a v sobotu do 16. Kúpychtivým zákazníkom to musí jednoducho stačiť.

Vráťme sa však späť na našu pôdu. Na slovenskom prístupe ma zaráža, že o celej záležitosti nikomu nenapadlo ani len uvažovať. Zahraničná firma si otvorí obchod a my úplne akceptujeme ich zvyky, bez toho, aby sme sa nad tým čo i len trochu pozastavili a prípadne prispôsobili našim zvyklostiam. Akosi sme si zvykli veci prijímať mechanicky, "lebo je to tak aj inde" a diskusia sa zredukovala na minimum.

P.S.: Keby som si chcel otvoriť slovenskú "krčmu" niekde v Londýne, zaujímalo by ma, či by som ju mohol mať otvorenú len tak mirnix-dirnix, povedzme, do jednej v noci. Poznajúc britský Closing Time, asi ťažko...

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984