Blog používateľa Peter Daubner

Celkový počet zobrazení titulu: 5900 | Týždenné zobrazenia: | Dnešné zobrazenia: 91

Voľby ako priestor súperenia elít...

Nikdy doposiaľ v dejinách tejto krajiny nemali občania tohto štátu toľko možností vyjadriť svoj názor a zapojiť sa aktívne do politických procesov ako práve dnes. Napriek tomu majú títo ľudia viac či menej oprávnený pocit, že politické elity sú im príliš vzdialené, že dochádza k ich nebezpečnej cirkulácii a ku kumulácii ich moci, že o zásadných otázkach celospoločenského významu sa rozhoduje bez ich vedomia a dokonca proti ich životným záujmom, že demokracia sa zmenila do podoby divadelnej kulisy, za fasádou ktorej sa odohráva nechutná korupčná a klientelistická hra.

Kovboj Magdoško vedie farmárov

V Bratislave protestujú nespokojní farmári na traktoroch. Mohla by to byť celkom sranda, ale nie je. Podľa našich médií ide totiž o apolitický a spontánny protest slušných poľnohospodárov z celého Slovenska. Na čele týchto farmárov je nejaký Patrik Magdoško. Keď sa chcete o ňom niečo dozvedieť na internete, tak rýchlo zistíte, že tento pán nie je žiadny farmár, ale ako sám o sebe píše, tak je „manažér predaja pre svetovú kozmetickú firmu“. Ďalej zistíte, že v roku 2017 kandidoval na post poslanca košického VÚC za koalíciu OĽANO, SaS, KDH a NOVA.

Nezávislé médiá na Slovensku?

„Zdá sa, že ľudia pochopili dôležitosť nezávislých médií,“ povedal včera pre nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung Matúš Kostolný, šéfredaktor Denníka N, ktorý vlastní firma ESET oligarchov Miroslava Trnku a Antona Zajaca. Rád by som v tejto súvislosti ľuďom v tejto krajine pripomenul, že Kostolný bol od roku 2006 aj šéfredaktorom denníka SME, ktorý dnes vlastní finančná skupina PENTA. Kostolný začal denníku SME šéfovať po odchode šéfredaktora Martina M.

Politika pokus-omyl funguje

Mám rád nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú. Najskôr pozvala do svojej krajiny státisíce utečencov z krajín Blízkeho východu a severnej Afriky, potom zistila, že Nemecko nie je schopné týchto ľudí integrovať, a teraz sa jej vláda rozhodla poskytnúť štedrý finančný príspevok pre tých žiadateľov o azyl, ktorí sa dobrovoľne vrátia do svojej pôvodnej vlasti. Teraz už aspoň vieme, že niet žiadneho dôvodu domnievať sa, že politika v štýle pokus-omyl nefunguje. A to je dobre.

Status na FB, 4. 12. 2017

O konsenze naostro

Dnes je srandovný deň. Kým predseda Národnej rady SR Andrej Danko vystúpil s prejavom v pléne Štátnej dumy Federálneho zhromaždenia Ruskej federácie, prezident SR Andrej Kiska rečnil v pléne Európskeho parlamentu. A kým predseda parlamentu Danko hovoril v Moskve o spoločnej histórii, o spoločných predkoch a o akejsi „slovanskej podstate“, prezident Kiska využil svoj prejav v Štrasburgu len na to, že 20 minút kydal hnoj práve na Rusko.

Šipošová... no a čo?

V Národnej rade SR onedlho prebehne voľba nového verejného ochrancu práv, keďže súčasnej ombudsmanke končí mandát. Podľa čl. 151a Ústavy Slovenskej republiky je verejný ochranca práv „nezávislý orgán Slovenskej republiky, ktorý v rozsahu a spôsobom ustanoveným zákonom chráni základné práva a slobody fyzických osôb a právnických osôb v konaní pred orgánmi verejnej správy a ďalšími orgánmi verejnej moci, ak je ich konanie, rozhodovanie alebo nečinnosť v rozpore s právnym poriadkom“.

Nevianočne vo vianočnom čase

Často sa hovorí, že žijeme v najlepšom z možných svetov a že na tejto planéte ešte nikdy nebolo lepšie. Kedy, ak nie dnes, by sme si však mali pripomenúť základné fakty. To, čomu dnes čelíme, je najväčšia systémová kríza v dejinách ľudskej civilizácie. Medzi jej lokálne a regionálne symptómy možno zaradiť vzostup bezdomovectva, exekúcie, dlhy, osobné bankroty, príjmovú a majetkovú chudobu, rastúcu nerovnosť, korupciu, nezamestnanosť mladých spojenú s frustráciou, vzostup xenofóbie, fašizmu a reakčného nacionalizmu atď.

Väčší problém ako Ficove úlety

Pamätám si ešte na senzačné tlačovky Igora Matoviča o Ficových účtoch na Belize, o predraženej večeri Andreja Danka pre 25 papalášov, či blog poslankyne Blahovej o „dome hrôzy“ v Galante, kde znásilňujú deti. Všetko to boli obyčajné klamstvá založené na domnienkach, za ktoré sa ich šíritelia nikdy neunúvali ospravedlniť. Takýchto vymyslených „káuz“ bez akýchkoľvek dôkazov, ktoré živili a nafukovali slovenské média, sú desiatky.

Peter Daubner

Autor zatiaľ neuviedol o sebe bližšie informácie.

Blogy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984