Blog Jozef Schwarz

Celkový počet zobrazení titulu: 4853 | Týždenné zobrazenia: | Dnešné zobrazenia: 62

To je útok na suverenitu Slovenskej republiky, pán kultúrny minister a pán všeobecný riaditeľ SND

SND propaguje baletný večer ruských umelcov v rozpore so zákonom o štátnom jazyku, s neúctou k slovanskej vzájomnosti a predovšetkým v rozpore s rozumom

Prosím čítajte, ak viete ...

 

Hviezdy ruského baletu v Slovenskom národnom divadle

 Baletný galavečer pri príležitosti Ruského dňa – kultúrneho a turistického fóra

nová budova, Sála opery a baletu, štvrtok 17. október 2013 - 19:00

Organizátori: Slovenské národné divadlo, Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky a Ministerstvo kultúry Ruskej federácie

 

Európa ako možnosť

Literární noviny sa v ankete na tému, či je nám demokracia ukradnutá, pýtali aj sociológa Jana Kellera. Z jeho odpovede ma zaujali slová:Současná krize politiky má více příčin a při hledání řešení je nutno je oddělovat. Všem národním státům (i větším, než je Česko) hrozí, že v době globalizace se jejich politický život stane pouhým folklórem.

Ľudovít Markušovský a pamäť dvoch národov

MUDr. Ľudovít Markušovský sa narodil 25. apríla 1815 v Štrbe v čisto slovenskej rodine evanjelického farára. Po krátkom štúdiu práv v Bratislave vyštudoval medicínu v Pešti a celý život sa angažoval predovšetkým v oblasti verejného zdravotníctva v Uhorsku.

Márny boj s veternými mlynmi slovenskej ľahostajnosti

Píšem o konkrétnej ľahostajnosti. O ľahostajnosti k jazyku, ktorý používame každodenne. K slovenčine. Nie nechcem aby sme hovorili a písali priam príkladne. Použime, vo vhodných prípadoch slang, ostrejšie slovo, nárečie. Zameňme niekedy poradie slovných druhov. Čo ma však hnevá, ale predovšetkým unavuje, je zámerné, násilné a systematické likvidovanie očitých a jedinečných znakov slovenčiny. Písanie a skloňovanie ženských priezvisk a prepis cudzích mien (osobných, zemepisných a ak sú aj iných) do slovenčiny.

Vraj slovenská štátnosť

Pozeral som sa pred štyrmi mesiacmi na slávnosť spomínania na 20 rokov prijatia a existencie Slovenskej ústavy na začiatku septembra 2012. Vtedy som bol napísal: „Bravi, bravi, a vážení ústavní činitelia Slovenskej republiky! A ďalej som pokračoval. Tieto divadelné pokriky sa mi tlačia do klávesnice, hneď ako som sa vzdialil od obrazovky televízora, na ktorej som zhliadol galavečer pri príležitosti 20 rokov od prijatia našej Ústavy na Bratislavskom hrade.

Jozef Schwarz

Blogy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984