Blog Artur Bekmatov

Celkový počet zobrazení titulu: 10879 | Týždenné zobrazenia: | Dnešné zobrazenia: 430

100 rokov bojov, tragédií, omylov i úspechov

V tieto dni plynie 100 rokov od založenia Komunistickej strany Československa. Slovo „plynie“ používam preto, lebo ustanovujúci zjazd KSČ bol 14. – 16. mája 1921 v Prahe. No treba dodať, že dôležitý medzník, ktorý viedol k vzniku KSČ, súvisí so Slovenskom. Bol to zjazd ľavicových sociálnych demokratov v Ľubochni pod vedením Marka Čulena v polovici januára 1921.
 

Na obranu Múzea SNP a Stana Mičeva * Podpíšte petíciu

O Jaroslavovi Naďovi som nikdy nemal vysokú mienku. Ale to, čo predvádza v súvislosti s Múzeom SNP, je komunikačné dno. Vedeniu múzea sa o .i. verejne vyhráža kontrolou zákaziek, ktoré sa mu nezdajú. „Aj o tom sa budeme baviť. Aj o Nočných vlkoch v múzeu. Aj o tom, či sa štátny zamestnanec má politicky angažovať a zneužívať na to svoju funkciu,“ napísal minister v piatok a myslím, že týmto dôvetkom povedal k svojej motivácii prevziať kontrolu nad múzeom viac, než by si želal.

Ešte raz a pomaly:

Advent s paličkami v nose

Je to definitívne. Máme premiéra, ktorý má zrejme obsesiu z hromadnej penetrácie nosov obyvateľstva paličkou z antigénových testov. Inak sa nedá vysvetliť ďalšie (ak dobre počítam, tak už piate) kolo testovania.

Azda už každý sa otvorene či menej otvorene vyjadril, že celoplošné testovanie na slovenský spôsob je – slušne povedané – nie práve efektívne a rozvážne riešenie.

O FINANČNEJ POMOCI MÉDIÁM

Tak sme sa dnes dozvedeli, že ak finančne neprispejete na chod redakcie aktuality.sk, tak s ňou bude zle. Aspoň to tvrdí šéfredaktor Peter Bárdy. Vraj koronovírus... drasticky sa znížil objem reklamy (ráčte si povšimnúť závislosť médií od súkromných spoločností - zadávateľov inzercie) a redakcia spadajúca pod nadnárodný koncern Ringier Axel Springer sa dostáva na hranicu existenčných problémov.

ČO NÁM UNIKÁ PRI GORILE?

Slovensko od včerajšieho rána opäť šalie. Do éteru sa dostala nahrávka z kauzy Gorila. A ja by som vás napriek ťažko prehlušiteľnému hukotu mainstreamu rád upozornil na niekoľko postrehov, ktoré včerajšiu hystériu sprevádzajú.

Niekoľko poznámok k dezinterpretácii paktu Molotov-Ribbentrop

80. výročie paktu Molotov-Ribbentrop je pre mainstream ďalšou šancou živiť rusofóbne a antiľavicové nalády.

Niekoľko postrehov k augustu '68

Síce nie v takej intenzite ako pred rokom, ale predsa, aj tentoraz musíme čeliť sérii článkov k výročiu augusta '68. Pričom platí, že ich štylistickú a obsahovú chabosť prekonáva už len ich poplatnosť súčasnej dobe.

Preto si dovolím ponúknuť vám tri osobné postrehy k súčasnej interpretácii udalostí spred 51 rokov:

Za všetky rodiny... Skutočne?

Od pochodov konzervatívcov a LGBT(IQ...) ubehol už týždeň, najväčšia hystéria opadla, tak sa, okrajovo tejto témy dotknem aj ja. Okrajovo preto, lebo ma prekvapuje, s akou intenzitou sa obom pochodom každoročne venujeme.

V uliciach sú desiatky ťažkoodencov, médiá prinášajú spravodajstvo minúta po minúte, zapájajú sa prezidentka, predseda parlamentu, poslanci, herci, vyjadrujú sa desiatky ambasád. Človek má pocit, že na Slovensku niet väčšieho problému ako konflikt medzi liberálmi a konzervatívcami.
 

Skutočne je to Irán, kto chce vojnu?

Irán pred týždňom vo štvrtok napadol dva tankery - jeden japonský a jeden nórsky, čím chce ďalej eskalovať napätie v regióne a prehlbovať konfrontáciu so Spojenými štátmi. Aspoň toto tvrdia Spojené štáty americké ústami svojho ministra zahraničia Mikea Pompea.

Primátor Vallo zavádza, americká ambasáda nás ťahá za nos

Problém s oplotením okolo americkej ambasády v Bratislave sa ťahá už viac ako 10 rokov. Vyše jednej dekády špatí niekoľkometrový plot a betónové zátarasy srdce hlavného mesta - Hviezdoslavovo námestie.

Samotná ambasáda je na plot mimoriadne háklivá. Keď som pred rokom písal o tejto téme pre Sputnik a robil som si pár záberov k článku, strážnici má odháňali. Nevedeli síce presne vysvetliť prečo si nemôžem budovu a plot fotografovať, ale vedeli, že nesmiem.

Stránky

bekmatov.jpg

Artur Bekmatov

Autor zatiaľ neuviedol o sebe bližšie informácie.

Blogy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984