Zdebilnie národ kvôli korone?

Počet zobrazení: 3068

Súčasný stav a najmä vývojová cesta vyzerajú veľmi nebezpečne. Politici a žurnalisti šíria v spoločnosti strach. Uchyľujú sa k totalitným manieram a klamú ľudí. Štátnici sa voči obyvateľstvu nesprávajú seriózne, nie sú dôveryhodní a čo je ešte horšie, takto sa správajú aj k zahraničným partnerom.

Predseda vlády si zvykol rozprávať jednoducho, čo ho aktuálne napadne. Potom si to rozmyslí, či mu niekto povie, že ide o hlúposť, a tak povie niečo iné. Hovorí tak, akoby sa už stal samovládcom a nepotreboval vládu, ani parlament. Pritom podľa ústavy vláda rozhoduje v kolektíve, takže kým nemá vládou schválené tvrdenia či ultimáta voči občanom, tak má byť ticho. No a hrozby občanom – to už je úplne za hranou, je to ohrozenie demokracie, teda protiústavné správanie. Dokonca ani parlament nesmie schváliť protiústavné rozhodnutia. Pri súčasnom zložení Ústavného súdu sa však obávam, že by to išlo.

matokor843.jpg
Kresba: Ľubomír Kotrha

Premiér sa „blysol“ aj v zahraničí. Povestné trepanie pred mikrofónmi v Bruseli bolo už iba zavŕšenie prejavov jeho nekompetentnosti a neserióznosti. Začalo sa to znevážením predsedníčky Európskej komisie a partnerov z V-4, títo sa mali stretnúť v Bruseli, no náš predseda vlády dal prednosť stretnutiu s ukrajinským prezidentom. Všetky takéto stretnutia sa dohovárajú dlho vopred, a tak nejde o náhodu, ale o úmysel. Vzápätí nešiel na dohodnuté stretnutie s generálnym tajomníkom NATO – opäť do Bruselu. No a nakoniec to zažiarenie v Bruseli pred kamerami! Čo to signalizuje? Predseda vlády chce od EÚ miliardy, no nespráva sa ako zodpovedný človek. Ocitne sa Slovensko zásluhou Matovičovej vlády opäť „vo vyhnanstve“?

Minister zahraničia je k uvedeným prešľapom ticho. Znamená to, že to schvaľuje, alebo chce čím viac takých prešľapov. Kto riadi tieto postoje ministra?

Médiá sa iba prizerajú a prípadne sa škodoradostne uškrnú – a nič. Parlament mal pozvať I. Matoviča, aby vysvetlil tieto svoje aktivity.

No a máme tu to utajené stretnutie s A. Merkelovou. Údajne jej tam oznámil svoj úmysel kompletne otestovať národ. No kvôli takejto hlúposti by sa nemecká kancelárka neunúvala stretnúť sa s ním. O čo teda išlo? Kto inicioval stretnutie a čo bolo jeho podstatou? Ani to nezaujíma parlament, ba ani vládu. Prezidentka sa cíti urazená, a oprávnene, že bola obídená pri prvých krokoch rozhodovania o celoplošnom testovaní. Opýtala sa na to, kto inicioval stretnutie a o čom bolo? Vyzerá to, že nie. Napokon získať termín na stretnutie s nemeckou kancelárkou nie je jednoduché – akú úlohu hral minister Korčok? Aj takéto stretnutia sa dohovárajú dlhšie. Alebo ide o povestné „lusknutie prstom“ a dobehnutie mopslíka k paničke?

To, čo sa deje okolo korony či covidu (ako sa komu páči), je už tragikomické. Jeden významný francúzsky filozof už pred polstoročím napísal, že výnimočná situácia a kríza sú iba prázdne slová, po ktorých prichádzajú brutálne rozhodnutia. Viditeľne má pravdu. Kríza: už niekto povedal, o čo ide? Kto je v kríze – zdravotnícky systém, vláda, alebo celá spoločnosť? Ide o krízu dôvery? Celý svetový systém zdravotníctva je v kríze! Ovládli ho zisky a tak keď prišla pandémia (naozaj?), tak sa predháňajú v obrovských zákazkách rôznych prípravkov, aj liekov. Navzájom sa ohovárajú a ľuďom pomáhajú vlastne z podstaty vlastných ziskových záujmov. Politici rozhodujú aj bez výberových konaní, nikto ich konanie nekontroluje.

Trištvrte roka vláda a médiá strašia občanov koronou. Doslova strašia, lebo ochrana neprichádza promptne, ale vždy mešká. Nehovorí sa úplná pravda, ale zdôrazňujú sa vybrané aspekty. No a teraz prišlo ďalšie strašenie – polícia. Na jednej strane vláda „nemôže“ zdvihnúť najnižšie príjmy ani dôchodky, ale bude vyberať od obyvateľov 1 659 eur na ulici! To od každého, no politici to asi budú mať zadarmo, ale čo dôchodcovia s príjmom 350 eur? Asi si budú musieť na pokuty požičať od nejakých nebankoviek.

Mimochodom – prečo práve taká neokrúhla suma? Nejde o nejakú tajnú symboliku, ktorá spája vládu s akýmisi tajnými spolkami? Ani to médiá nezaujíma. Nebude potrebné policajné vyšetrovanie toho, kto sumu vymyslel? Nepôjde do basy?

Zdá sa, že sa Igor Matovič dobre zabáva. Nič poriadne neurobí, no všetkých postupne nazlostí, pričom sa vyhráža, že ak ľudia nebudú poslúchať, tak rezignuje – popravde, už sa to dávno malo stať.

Vládcovia vymysleli svojrázny pojem – zodpovednosť. Ono je známy, no v podaní mocných ide o poslušnosť. Kto nebude poslušný, tak sa mu pomstia. Možno by mal byť aj populárny film o Švejkov premenovaný na Zodpovedne hlásim!

Pre istotu vláda pripravuje aj patričné zákony, ktoré nemajú v našom priestore obdobu – ani povestný obuškový zákon (namierený proti opozícii) nebol taký brutálny, veď okradnúť ľudí o tisíce eur cez policajné zásahy na ulici je likvidačný akt. Neposlušnosť sa bude tvrdo trestať.

Chybou je, že my vlastne nemáme opozíciu, nikto neprichádza s alternatívnymi riešeniami, akoby bola opozícia rada, že nemusí nič riešiť. Odborníci – ekonómovia a lekári – sa už opatrne ozývajú s kritikou a niekedy aj s riešením, no to sa dá buď nátlakom, alebo priamo cez politické strany, inak sa táto kritika stratí.

A tak si pomaly blbneme ďalej – vládnym politikom to vyhovuje, veď hlupákom sa dobre vládne. Základným pocitom obyvateľstva sa stal strach! Strach majú podnikatelia aj zamestnanci, dôchodcovia aj nemocní ľudia. Deti sú v tom nevinne a politici sú nadšení, ako im to ide bez občianskeho odporu.

Naozaj musíme totálne zdebilnieť a poslúchať vrchnosť? Neozvú sa konečne aj psychiatri s ponukou pomáhať premiérovi a jeho „udatným“ pomocníkom? Očista sa musí vždy začať zhora a neporiadkov je už v našom spoločenskom systéme mnoho. No náprava – to je výrazná existencia nejakých strán, ktoré by mali aj záchranné a rozvojové programy. To, že ich nemá vláda, neznamená, že ich nikto nevie vytvoriť. Národ by si mal prestať nechať skákať po hlave a intelektuáli by sa mali prejaviť vo svojej podstate – inak budeme všetci zdebilnení. Alebo budeme ticho pozerať na premenu akej-takej demokracie na totalitný režim?

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984