Čoho sa máme chrániť, koho obmedzovať

Počet zobrazení: 2394

Ústredný krízový štáb rozhodol a vláda len prijala zavedenie opatrení proti extrémnemu šíreniu koronavírusu. Viaceré z nich sú opodstatnené, odborne zdôvodnené a takto ich i väčšina občanov prijíma. Žiaľ, sú tam také, ktoré traumatizujú spoločnosť, zbytočne sťažujú život občanom a obmedzujú ľudí i ekonomiku. Nesporne budú mať vážne dopady na spôsob života, na spoločenský a politický život, na ekonomiku a tým i životnú úroveň občanov na Slovensku. Tak ako to vlastne je, čo a koho treba obmedzovať, od koho sa chrániť?

To, čo predvádza „naša“ vláda či jej krízový štáb, je bezprecedentný príklad nekompetentného prístupu, strašenia ľudí vírusom Covid-19 a najmä jeho zneužívania na manipuláciu ľudí a ich ovládanie. Najokatejším príkladom je zákaz hromadných podujatí a drastický protiústavný zákaz zhromažďovania nad šesť osôb. Nejde o nevyhnutnosť obmedziť mobilitu a socializáciu ľudí ako tvrdí vláda, ale skôr o zámer obmedziť protivládne protesty, štrajky odborárov a v neposlednom rade činnosť politických strán. Vláda tak získa more času na neobmedzené vládnutie.
 

Problematický rozsah obmedzení

Vieme, že situácia je takmer po celom Slovensku hrozivá, ale sú aj výrazné rozdiely medzi regiónmi a veľkými mestami. Verejnosť je informovaná, kde sú momentálne najväčšie problémy, kde sa to nekontrolovateľne šíri. Teraz je to región Oravy a Bardejova. Tam bolo potrebné prijať adekvátne opatrenia na nešírenie vírusu. Vláda však v rozpore so zdravým rozumom zavádza opatrenia celoplošne. Tak sa totiž jednoduchšie držia ľudia na uzde, ľahšie sa riadia.

Ďalším diskutabilným celoplošným opatrením je nosenie rúšok. Iste, je to úplne opodstatnené v interiéroch, kde sa pohybuje väčší počet ľudí, no nosenie rúška v exteriéri je holý nezmysel. Človek na zdravotnej prechádzke v parku, v dedine, meste, bez zdržiavania sa medzi čo i len malými skupinkami ľudí, nie je ničím ohrozený, iba ak sám sebou. Stačilo doteraz platné pravidlo, rúška nie sú potrebné vonku, ak ste vzdialený od ľudí minimálne dva metre. Aj šesťročné dieťa vie, že vírus sa neprenáša v prírode a ani vzduchom, len pán premiér, ktorý je asi na tej istej úrovni, to nevie. Preto tie zákazy a obmedzenia. Už len čakám, kedy dostaneme príkaz nosiť rúška aj v domácnosti či v manželskej posteli.

V čom vidím problém? Vláda dáva občanom opatreniami „rúška“ a zákazmi zhromažďovania náhubok obrazne, symbolicky aj doslovne. Je to tak asi preto, že obmedzenia vydávajú obmedzení.
 

Likvidujú gastrosektor a cestovný ruch

Vláda namiesto pomoci tomuto podvyživenému sektoru a schválenia finančnej injekcie či požadovaného zníženia DPH na päť percent v tomto sektore, ho úspešne likviduje zatváraním všetkých jeho prevádzok. Reštaurácie budú prakticky zatvorené, lebo výdaj stravy cez okienko nič nerieši. Týka sa to i bufetov a krčiem a tak jednoduchý človek sa už nebude mať ani kde posťažovať na svoj ťažký život, či zanadávať si na vládu, čo je asi jeden z účelov tohto opatrenia.

Hotely, kúpele a rôzne turistické a relaxačné zariadenia tiež pôjdu ku dnu, veď kto by v nich bol, keď sa tam nemôže stravovať, stretávať s priateľmi, dokonca je obmedzený pohyb v prírode. V tomto sektore dôjde k masovému prepúšťaniu, ktoré odborníci odhadujú na 70 000 do konca roku a následnému krachu súvisiacich služieb. Bude tak podľa „nášho Pána“ Matoviča.
 

Problémová skupina?

Krízový štáb zase najviac obmedzuje dôchodcov, ako by boli nesvojprávni. Že vraj problémová skupina najviac náchylná na choroby. To áno, ale príčinou nie je koronavírus, príčinou je mizerná kvalita nášho zdravotníctva, ich nízke príjmy a nízka starostlivosť o nich. To nie sú schopní ani ochotní vládni predstavitelia riešiť, zato zakazovať, obmedzovať a buzerovať ľudí to áno. Pritom práve seniori sú najzodpovednejší a najviac dodržiavajú protipandemické opatrenia. Spravidla sa zdržujú doma, okrem nevyhnutných ciest za nákupmi, nosia rúška často aj v exteriéri, nehýria v nočných baroch ani na orgiách celebrít či na žúrkach a diskotékach.

Nuž neviem, videli ste už problémového seniora vo veku okolo 80 rokov s tromi či piatimi vážnymi zdravotnými diagnózami chodiť do spoločnosti? Dôchodca, ale i každý normálny človek pri kašli, horúčke zostane doma v duchu overeného pravidla, chrípka i Covid-19 sa vylieči za 10 dní s lekárom alebo za dva týždne bez neho. (Pozn.: S týmto tvrdením sa redakcia pokiaľ ide o Covid-19 nestotožňuje, ak sa potvrdí, čitateľom Slova sa ospravedlníme.)

Aj stanovenie času na nákupy pre dôchodcov je ponižujúce a diskriminačné tak voči seniorom, ako i ďalším občanom. (Pozn. red.: Ide o dve hodiny, kedy majú dôchodcovia možnosť nakupovať prednostne.) Nemá žiadne opodstatnenie a je neefektívne. Navyše si v tejto súvislosti možno položiť otázku, sú nakazení dôchodcovia alebo vláda?

Vláda nechráni dôchodcov, chráni sama seba pred nimi. Zatvára ich domov a najradšej by im zavrela ústa, aby nehovorili pravdu o vládnych politikoch. Seniori i bežní ľudia vedia oveľa lepšie ako vláda, čo je pre nich nebezpečné, čomu sa vyhnúť a ako sa správať. Dôchodcovia nepotrebujú zákazy, potrebujú pomoc pri zlepšovaní, teraz aspoň udržaní už aj tak biednej kvality života.
 

Občianske protesty nie, ale Globsec áno

Vláda obmedzuje ľudí na pohybe, zakazuje verejné zhromaždenia nie pre koronavírus, ale preto, že sa bojí protivládnych protestov, štrajkov, bojí sa ľudí. Zakazuje hromadné podujatia a zhromažďovanie občanov nad 6 ľudí, zakazuje divadlá, koncerty, omše i účasť divákov na športoviskách. Krsty, svadby a kary môžu byť len vo výrazne obmedzenom režime. To všetko platí pre normálnych smrteľníkov, nie pre vyvolených.

Stretnutie globalistov a militantov Globsec sa však mohlo konať za účasti stoviek našich aj zahraničných účastníkov. Obhajcovia hovoria o ich testovaní, ale to si z ľudí asi robia žarty, keď z okolo 1 000 testovaných nebol takmer nik pozitívny. Pri testoch bežných ľudí to je z tohto počtu v priemere od 100 do 170 pozitívnych. To oni majú zázračnú imunitu?

Propagandistická akcia zvelebujúca USA a NATO napriek ich agresívnej politike a podpore pretekov v zbrojení musí byť za každú cenu. Vládni demagógovia to mali premyslené, a tak sa aj drastické opatrenia prijali až bezprostredne po tejto masovej akcii.
 

Koho treba obmedziť

Občania Slovenska sú v absolútnej väčšine zodpovední, kto však zodpovedný nie je, to je súčasná vláda. Preto ak niekoho obmedzovať a dávať do karantény, mala by to byť táto vláda hochštaplerov. Bolo by dobré, aby sa kresťanskí ministri prestali len modliť a začali aj pracovať, pretože aj v súčasnosti platí to ľudové, pomôž si človeče aj Pán Boh ti pomôže.

Pracovnou metódou premiéra i vlády sú vyhrážky, znevažovanie ľudí, zákazy bez relevantného zdôvodnenia, diktát bez diskusie, náznaky trestov pre neposlušných či emotívne rozhodnutia. Celé je to o chaose, bezhlavom a živelnom riadení. Vláda neriadi štát, ten riadi cez feisbukové statusy Igor Matovič. Občan, ak sa chce niečo dozvedieť, tak to zistí z psychopatických výlevov premiéra. Takto sa nespráva štátnik, ale šašo, aj to len v rozprávke. Potom sa čuduje, že nemá autoritu ani dôveru občanov.
 

Vládnutie pomocou strachu a diktátu

Partia šialencov vo vláde rozhoduje v rozpore s Ústavou a zákonmi SR. Môžeme sa odôvodnene domnievať, že oni ich často ani nepoznajú a neraz zámerne ignorujú. Tvrdo potláčajú akékoľvek záblesky zdravého rozumu, akýkoľvek iný, triezvejší a rozvážnejší názor dokonca i vo vlastných radoch ako v prípade Sulíka.

Premiér neobmedzene rozhoduje o osudoch ľudí. Nie kolektívny orgán, vláda, ale on diktuje, aké opatrenia sa príjmu a za Ústredný krízový štáb, ktorý je len poradným orgánom vlády a pandemickú komisiu, sa len skrýva ako za zásteru starej matere a možno si aj poplače.

Predseda vlády namiesto povzbudenia národa šíri strach a vyhráža sa ľuďom. Ak nebudete zodpovední, ak nebudete poslušní a nebudete plniť moje opatrenia, tak zavediem lockdown a vypnem, uzatvorím celé Slovensko.
 

Čo dodať

Vláda v tejto zložitej situácii veľmi často zbytočne traumatizuje spoločnosť. Zostáva len veriť, že občania sa budú správať zodpovedne aj napriek neraz nezmyselným vládnym obmedzeniam a koronakrízu prekonáme pri akom-takom fyzickom i psychickom zdraví.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984