Počujete to ticho...

... to sa armáda USA presúva k ruským hraniciam
Počet zobrazení: 4545

Skorumpované médiá a ich presstitúti sú tichučko a mlčia o vojenských aktivitách USA v Európe a ich zámeroch stiahnuť z Nemecka časť svojich ozbrojených síl, lebo Nemci dostatočne „neplatia“. Chcú preto z 36 000 vojakov dlhodobo pôsobiacich v tejto západnej krajine stiahnuť 11 500 ozbrojencov a časť z nich presunúť do spriateleného Poľska, bližšie k ruským hraniciam.

Pred vyše rokom som v Slove pod titulkom „O záujmoch USA a ich súvislostiach, nie len s Poľskom“ komentoval agresívnu politiku Spojených štátov. Žiaľ, takmer všetko sa v súčasnosti napĺňa. Posilňuje sa americká vojenská prítomnosť v strednej Európe, osobitne okolo Ruska, čoho príkladom sú aktivity u našich susedov v Poľsku.

Samozrejme, v amerických záujmoch ide popri vojenskej stratégii najmä o biznis vojensko-priemyselného komplexu a o ovládnutie trhu s ropou. Proklamovaná demokracia a ochrana ľudských práv je až na poslednom mieste, čo dokumentuje história i súčasnosť americkej politiky.
 

Servilnosť Poliakov voči USA nepozná hraníc
 

Poľsko predstihlo dokonca aj vyspelé Nemecko a je v súčasnosti najväčším protiruským hráčom v strednej Európe. Predstavitelia Poľska, ktoré je v centre strategických záujmov NATO, dlhodobo usilujú o trvalé umiestnenie čo najväčšieho počtu amerických vojakov a zbraní na svojom území. Poľský vládny rusofóbi operujú akousi imaginárnou vojenskou hrozbou zo strany Ruska.

Najväčším spojencom USA v protiruskom ťažení je práve Poľsko. Preto sa chce Trump odvďačiť Poliakom za ich ústretovosť a servilnosť najmodernejšou armádnou techniku. Poliaci tak nakupujú 32 najnovších stíhačiek F-35 za šesť miliárd dolárov. Zato sa im zavďačia nákupom dvoch miliárd kubíkov skvapalneného plynu za osem miliárd dolárov. Tomu sa už povie superbiznis, pravda, z pohľadu USA.

Poľsko je tiež príkladom v plnení cieľov a požiadaviek NATO na zvýšenie výdavkov na armádu na dve percentá, ktoré už dosiahlo. Poľský prezident Andrzej Duda dokonca ponúkol v Bielom dome svojmu najbližšiemu spojencovi, prezidentovi Trumpovi, vybudovanie stálej vojenskej základne s príznačným názvom „FortTrump“ na poľskom území a  za poľské peniaze. Poliaci tiež intenzívne budujú infraštruktúru pre bojové oddiely tankovej a leteckej brigády USA a základne amerického veliteľstva pre riadenie vojenských operácií.
 

Bratia v zbrani
 

Výsledkom dohôd Poľska a USA o obrannej spolupráci je tiež zvyšovanie počtu americkej vojenskej techniky a vojakov na území Poľska. Ich počet sa zvýšil na súčasných 4 500 a má ďalej rásť najmenej na 6 000 práve vďaka pripravovanému presunu časti americkej armády z Nemecka do Poľska.

Dolaďujú sa detaily o rozmiestnení vojakov USA v Poľsku, Základom je však dohoda o americkej základni s plnou armádnou výzbrojou a americkými vojakmi, ktorí nebudú podliehať poľskému právnemu systému, a to ani v prípade ich trestnej činnosti mimo tejto základne, a budú viazaní len americkou jurisdikciou. Naopak, vstup Poliakov na základňu USA bude možný len po súhlase jej velenia. Američania si tak budú robiť v Poľsku de facto, čo len chcú.
 

Čo by neurobil sluha pre svojho pána
 

Na Slovensku sme pápežskejší ako pápež či ako Nemci. Tí ešte nedávno dávali na obranu, presnejšie na zbrojenie 1,2 percenta. Po prísľube ich ministerky obrany a predsedníčky vládnej CDU navýšia výdavky na Bundeswehr na 1,37 percenta zo svojho HDP. Na dve percentná majú stúpnuť výdavky až v roku 2031. Nemecká vláda to zdôvodňuje inými, vážnejšími prioritami štátu. To sa, samozrejme, nepáči americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi a odsunutím časti 36-tisícovej armády ich chce vytrestať.

To naši mocipáni Kiska, Čaputová, Pellegrini i súčasná vláda amerických lokajov a zbrojárskych lobistov sú oveľa ústretovejší. Asi sme bohatší a môžeme si to dovoliť. Zbrojenie a orientácia na USA je „našou“ najvyššou prioritou. Preto sme prisľúbili Američanom dosiahnuť tento stav už v roku 2024. Nuž čo by neurobil sluha pre svojho pána.

Vláda hochštaplerov dá radšej niekoľko miliárd eur na americké zbrane, ako by ich dala našim ľuďom na zlepšenie sociálneho systému, školstva a zdravotníctva. Bolo by to treba zásadne zmeniť a otočiť to z hlavy znova na nohy.

Veľmi často sme svedkami, ako Američania presúvajú svoje vojská cez naše územie bližšie k ruským hraniciam a my môžeme len dúfať, že tu „dočasne“ na dvadsať rokov či na večné časy nezostanú tentoraz na pozvanie Matovičovej vlády.

Vláda pod vedením Smeru-SD s plným vedomím Petra Pellegriniho a priamou aktivitou ministra Lajčáka pripravovala pod rúškom americkej pomoci pri obnove letísk zmluvu o vytvorení amerických základní na Sliači a v Kuchyni. Tam by boli umiestnené nielen americké zbrane, ale i vojaci USA s osobitným statusom, nepodliehajúci zákonom Slovenskej republiky, podobne ako tomu bude v Poľsku. Zatiaľ sa to zastavilo, ale možno predpokladať, že v týchto aktivitách bude súčasná vláda pokračovať.

Podobne to bolo a je s nákupom amerických zbraní. Začala to Ficova vláda s Glváčom a pokračovala Pellegriniho vláda nákupom 9 vrtuľníkov Black Hawk za 260 miliónov a už starších typov stíhačiek F-16 za 1,6, neskôr dvoch miliárd eur, pričom sa už dnes hovorí, že to môžu byť aj necelé tri miliardy.

Súčasná vláda si to môže dovoliť, veď občan, volič vládnych strán, len sklopí uši a v krčme pri pive, alebo na sociálnych sieťach bude nadávať na nízke dôchodky, na nízku úroveň zdravotníctva, školstva, ktorým sa pritom nedostáva dostatok financií.

Matovič povie, lebo Fico, lebo koronakríza a zbrojársky lobista na ministerstve obrany veselo nakupuje ďalej. Najnovšie sa dokonca chváli „darom“ USA vo výške 50 miliónov dolárov. Zabudol, tak ako médiá dodať, že my musíme z rozpočtu vydať najmenej ďalších 50 miliónov, za ktoré nakúpime výlučne americké zbrane, a to ešte tie, ktoré nám oni určia, hovorí sa o 3-4 vrtuľníkoch Sikorsky UH-60 Black Hawk. Tomu sa povie biznis podľa Matoviča.
 

Kto je pre nás vlastne hrozbou
 

Ak sledujeme vývoj vo svete, tak hrozbou pre Európu nie sú Rusi, ale Američania. Práve tí rozmiestňujú svoje vojenské základne po celom svete, dnes osobitne v Európe a najmä okolo ruských hraníc. Vytvárajú tým potenciálnu hrozbu v prípade odvety pre štáty Európskej únie, v ktorých sa americká armáda nachádza. USA sú preto pre Slovensko rovnakou hrozbou ako vláda Igora Matoviča.

Na Slovensku by sme sa mali zasadiť za výrazne zníženie výdavkov na zbrojenie a  ušetrené miliardy investovať do zlepšenia sociálneho zabezpečenia, školstva a zdravotníctva. Zastavme preto zbrojárskych lobistov a amerických lokajov v „našej“ nekompetentnej vláde.

To, čo sa deje v Poľsku, je jeho suverénnou vecou. Horšie však je, že sa to týka aj Slovenska ako suseda s jeho najdlhšou hranicou. Ak totiž dôjde zo strany Ruska k odvetným opatreniam, tie môžu zasiahnuť i nás. Preto rastúce napätie a vojenská prítomnosť USA v strednej Európe neprispieva k zvyšovaniu jej bezpečnosti, ale skôr pripomína jej okupáciu a diktát.

Urobme všetko pre to, aby sme nešli poľskou cestou servilného amerického lokaja, ktorý podriaďuje svoje národnoštátne záujmy cudzej mocnosti.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984