Naj, naj, Najväčší...

Adventný fejtón
Počet zobrazení: 3422

Začiatok roka 2019 sa Slovensko bavilo celonárodnou anketou v televíznej šou RTVS „Najväčší  Slovák“. Výsledky priniesol prvomájový priamy prenos z galavečera z najväčšieho hereckého osieho hniezda. Pripomeňme si, že z finálovej desiatky osobností si verejnosť hlasovaním vybrala za Najväčšieho Slováka generála Milana Rastislava Štefánika. Napriek tomu, že „emerická“ ambasáda lobovala za najväčšieho Dobrého anjela Kisku a západoslovenskí smetiari zase preferovali rozprávkovú Zuzanu z Pezinka... Obľuba titulovania presiahla medzi Dunajom, Vysokými Tatrami a Ipľom už aj rozmery a dosah Hudby vesmírnej... Všetky od rozumu, svedomia i od ruského boršču nezávislé médiá s opozičnými politikmi sa síce, ako osy do figovníka, pustili kvôli titulu do predsedu parlamentu. Zrejme len zo závisti modroknižkárov, závidiacich mu zaslúžené povýšenie do hodnosti slameného kapitána. Tu a teraz, na konci roka sa však viac – ako vojenské či akademické hodnosti – nosia „samotituly“. Jeden si vymyslí a vyhlási sa za experta na eurofondy, druhý sám seba pasuje za bezpečnostného analytika a hneď na to upadne NATO do klinickej smrti. Ďalší, akýsi úžerník a pozemkový podvodník, menuje sa za lídra opozície a slovenské agentúry mu vo verejnej exhibícii už o týždeň namerajú po 10 bodov! Sťa krasokorčuliarovi Ondrejovi Nepelovi na Olympijských hrách v Sappore roku 1972. Pritom motiváciou k zlatému úspechu pre neho bol zisk ocenenia najlepšieho čs. športovca ešte v roku 1971.

volby20-843.jpg
Kresba: Ľubomír Kotrha

Slovenskí mocibažníci vyhladovaní desaťročnou opozičnou diétou sú týmto nepelovským skokom s piruetou očarení aj inšpirovaní pred voľbami vo februári 2020 tak silno, že sa vrhli do hry. Bez verejnej ankety, bez hlasovania. Po vzore samovládcov, samosudcov či samopalov, vystreľujú za nadmernej mediálnej priazne do verejného priestoru toľko hlúpostí, zloby a nenávisti, ako ischias bolesti do kĺbov. Aktuálne sa poľuje v lesoch na vlkov, v médiách na poslanca Blahu. Opäť v tom má prsty Denník N, ktorého redaktori nemôžu chýbať pri žiadnej špinavosti... Smerácky poslanec urobil chybu vo svojom statuse, keď 43 ročného špeciálneho prokurátora Tomáša Honza omylom omladil o 18 rokov... To už je niečo! Honzovi aj všetkým poslankyniam v parlamente by to mohlo polichotiť, no niekto aj z takej 25 ročnej vody dokáže variť kašu. Snaživosť očakávane preukázala Biela vrana, bloger a stopár konšpirátorov Ján Benčík, ktorý Blahu slušne nabonzoval vedeniu SAV. A to sa v snahe preukázať svoju politickú nezávislosť okamžite v mene celej akademickej obce dištancuje od Blahových vyjadrení na sociálnych sieťach. Ešte k tomu ho aj nenáležite vyzvalo k prehodnoteniu členstva v SAV. K mediálnemu lynču sa pridal v piatok 13. decembra kazateľ bratislavskej kaviarne Michal Havran. Ľuboša Blahu vo svojom liste otituloval: „Hviezda kanálov, potkan kráľ, stoka!“ Navyše mu v duchu slovenskej progresívnej slušnosti a z lásky k blížnemu svojmu nezabudol prejaviť vrúcnu lásku s odkazom: „Príde čas, keď si budeš hľadať prácu, mysli na to, že tvoje výroky si budeme pamätať!“ Zaujímavé, kritici sa chytili iba toho čísla v Blahovom videu, všetky ostatné súvislosti o prepojeniach špeciálneho prokurátora šupli pod koberec ako bača upratujúci kolibu.

Najväčšieho Slováka už máme, teraz sa tvorí nominácia na 10 HLAVNÝCH v novom slušnom a progresívnom štáte 2020. Na kumulované šéfovské kreslo s podsedákom hlavnej manekýnky zasadla Čaputová. Hlavným strážcom pečate pozemkového fondu sa vyhlásil Kiska. Zatiaľ má – ako hlavný letopisec – najviac bodov Blaha, hlavným kádrovačom môže byť Havran, pelotón hlavných udavačov vedie zatiaľ Benčík. Najhlavnejšou novou tvárou politiky je nespochybniteľne Beblavý. Na hlavného inkvizítora kandiduje s veľkým náskokom Honz. Za hlavného ponúkača mandátov vyhlásil sám seba Matovič. V kategórii hlavný zabávač je však odrazu tesno. O priazeň tvrdými lakťami a ostrým jazykom bojujú medzi sebou Harabin, Galko, Kollár a Pročko. Najväčším prekvapením bude ale celkom isto kategória hlavný skokan veľkej a zodpovednej zmeny. Z bilbordov ašpirujú Truban, Pellegrini aj Drucker. Škoda len že dramaturgia virtuálnej predvolebnej šou drepčiaca v „kadibudke“ s magnetkou ESET zabudla úplne na kategóriu „hlavný lúzer“. Ostáva veriť, že sa svojou pasivitou pri urnách do nej nenapasuje sám volič z mlčiacej väčšiny. Ešteže v čase adventu žije nádej vo svetlo. Hoci nás všetkých obklopuje päťdesiatdňová tma preferenčných prieskumov ...

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984