Stranícky „prejt“ a parlamentná jaternička

Počet zobrazení: 3273

Všetci vidíme, ako sa nám množia politické strany. Ambiciózni neznámi či nepotrební jednotlivci si zakladajú výťah do politiky a k dobrému bydielku. Ako to však robia? Keď sa pozrieme na skladanie nových strán, tak vidíme absolútny nedostatok politického citu a najmä bezradnosť pri personalizácii nových subjektov. Noví „lídri“ sa snažia vybrať nejaké osôbky z iných strán, pričom je zrejmé, že sú na jednej strane skoro neznáme, ale najmä nesúrodé – nepasujú k sebe. Preto som použil český výraz „prejt“, ide o zmes poskladanú z mletého mäsa (ktovie akého pôvodu), ryže, nejakých korenín, aby to aj chutilo, a ešte čohosi neidentifikovaného. „Prejt“ som v minulosti rád jedol, rovnako ako jaterničky. Tento stranícky však asi bude voličom dlho ležať v žalúdku.

mostskoky1.jpg
Kresba: Ľubomír Kotrha

Bezradnosť nových „lídrov“ sa vlastne prejavuje v celej ich činnosti. Pozrite si názvy a odvoďte od nich orientáciu: Za ľudí, Spolu, Dobrá voľba, ale aj v minulosti Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, Sieť, Most, Smer, Sme rodina. Čo to svedčí o autoroch? Chcú zakryť podstatu, vyhnúť sa sklamaným tváram po voľbách, alebo jednoducho nevedia, ako sa serióznejšie pohybovať v politike? Po novembri 1989, teda pred tridsiatimi rokmi, vzniklo mnoho strán, väčšinou mali seriózne názvy, iniciátori chceli, aby ich voliči ľahko pochopili a odlíšili od ostatných. Vznikli aj šou-strany, ako Priatelia piva či sexu – voliči ich rýchlo poslali do zabudnutia.

Možno povedať, že na Slovensku po tridsiatich rokoch takmer nemáme v parlamente strany, ktoré majú tradičné a najmä identifikovateľné názvy. Takže nám v parlamente poletujú politické UFO.

Vráťme sa však k personálnemu skladaniu nových strán. Nuž v čele – osoby poloznáme, až neznáme, ktoré nevedia zaujať ničím serióznym, iba pokusmi o kvetnaté reči; väčšinou je to skôr burina ako ozajstné kvety. Vytvárajúca sa grupa jednotlivcov je skladaná z ešte menej známych ľudí, niektorí sú prebehlíci z iných strán. Preto je na mieste otázka: ako vedia, že nová strana bez ideovej podstaty im bude vyhovovať? Asi sa možno oprávnene domnievať, čo je za tým. Niektorí nedočkavci sa už prezentujú ako budúci premiéri, iní poškuľujú po ministerských kreslách. Asi sú aj takí, ktorým by pre začiatok stačil aj poslanecký plat.

Tomu zodpovedajú aj podivné heslá či sľuby; niektorí chcú poštátniť nakradnutý majetok, iní tvrdia, že chcú, aby sa občan dostal k lekárom bez čakania – autori dobre vedia, že sú to fantázie, ani ich sponzori by im to nedovolili realizovať.

Ako bude vyzerať parlament po nasledujúcich voľbách? No tu som pri druhom označení – ako parlamentná jaternička. No z „prejtu“ ani nič iné zostaviť nemožno. Už teraz je väčšina parlamentných strán nezreteľná, nezverejnila svoju ideovú podstatu. Po voľbách to vyzerá úplne beznádejne. Zo tri strany budú mať zreteľnú podstatu, ostatné budú „prejtovité“. Aj zloženie vlády bude mať asi podobný charakter. Parlament bude zložený z nejasných členov, ktorí sa budú predvádzať pred kamerami, ale aj v tzv. diskusii „pivnými rečami“. Skrátka, jaternička na pohľadanie.

Horšie to bude s osudmi občanov. Niektorí zase naletia na vôňu „prejtu“, teda na kvetnaté reči a budú veriť, že ide o nové tváre a teda aj novú politiku – čo sa určite naplní, no nová politika neznamená lepšiu politiku. Tá by nastala v prípade lepšieho portfólia strán, teda jasného ideového základu a vyprofilovaných osobností. To, žiaľ, nehrozí.

Takže akú kašu šéfkuchári strán pripravia, a akú si voliči kúpia, takú politiku budeme jesť. Pri skutočnom omyle s jedlom sú dve možné opravy: buď sódou bikarbónou, ale rýchlo vyvrátiť obludnú kašu. No povedzte, nešlo by to aj vo vzťahu občania – politici? Politická sóda bikarbóna nie je a odstrániť chybných politikov nemožno, dobre si to v ústave zabetónovali.

Takže na záver výzva: nejesť neznáme jedlá, nevyberať neznáme tváre, nepreferovať neidentifikovateľné podstaty strán. Dožadujte sa zreteľných názvov a serióznych osobností! Netreba most, ktorý vedie odnikiaľ nikam, hľadajte osobnosti a dávajte verejne najavo, že im veríte, nie naopak – nie je dobrou cestou hľadanie aspoň nejakých trpaslíčkov, ktorí sa zmocnia moci a budú s ňou žonglovať.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984