Výstava Boje o Slovensko v roku 1919 a Francúzska vojenská misia v SNM

Počet zobrazení: 2429

Výstava bude slávnostne otvorená dňa 25. septembra 2019 o 17.00 h v sídelnej budove Slovenského národného múzea na Vajanského nábreží 2 v Bratislave a pre návštevníkov sprístupnená od 26. 9. 2019 do 2. 2. 2020.

vystava2a.jpg

28. októbra 1918 bolo na slovenskom území rakúsko-uhorské monarchistické štátne zriadenie nahradené republikou s prívlastkom Československá. Štát Slovákov a Čechov však potreboval získať kontrolu nad územím krajiny. Problematické v tomto ohľade bolo Slovensko, ktoré nemalo stanovené hranice a vlády oboch nových maďarských republík sa ho nemienili vzdať. Pôsobenie ministra s plnou mocou pre správu Slovenska V. Šrobára sprevádzali problémy a Slovenská národná rada – najvyšší domáci politický orgán a druhé mocenské centrum – mala obmedzený vplyv. Územie Slovenska bolo preto potrebné najprv vojensky dobyť. Po stabilizácii spoločensko-politických pomerov v lete 1919 určila definitívnu (česko)slovensko-maďarskú hranicu až Trianonská mierová zmluva zo 4. júna 1920.

Ovládnutie územia nového štátu a konsolidácia pomerov po skončení prvej svetovej vojny neboli v silách nastupujúcej politickej reprezentácie. Významnú pomoc v tomto procese poskytlo Francúzsko. Disponovalo vojenskou silou, autoritou víťaznej mocnosti, ako aj ambíciou stať sa hegemónom v geopolitickom priestore strednej Európy. Na základe zmlúv zo začiatku roka 1919 začala v Československu pôsobiť Francúzska vojenská misia. Bola rozhodujúcim vojenským činiteľom v čase začleňovania územia Slovenska do nového štátu. Mala tiež leví podiel na kreovaní podoby ozbrojených síl a ministerstva národnej obrany.

Výstavný projekt Boje o Slovensko v roku 1919 a Francúzska vojenská misia vznikol pri príležitosti 100. výročia začlenenia územia Slovenska do štátu, v ktorom sa Slováci prvýkrát angažovali v pozícii štátotvorného národa. Predstavuje neľahký zápas o spoločný štát i dnes prehliadaný podiel Francúzskej vojenskej misie na úspešnom priebehu nastolenia česko-slovenskej štátnej moci na území Slovenska. Projekt osobitne sleduje významných aktérov doby a mesto Košice s okolím. Výstava prezentuje zbierkové predmety zapožičané z Východoslovenského múzea v Košiciach, Vojenského historického múzea – Múzejného oddelenia Svidník a Piešťany, archívne dokumenty Štátneho archívu v Košiciach, Slovenského národného archívu a z ďalších kultúrnych inštitúcií. Pozoruhodné sú aj autentické predmety historických osobností – hlavných aktérov Francúzskej vojenskej misie, ktoré darovali vnuk generála Fouchera a vnučka generála Pellého.

Výstava bude pre verejnosť otvorená do 2. februára 2020 v sídelnej budove SNM na Vajanského nábreží 2 v Bratislave.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984