Odborný seminár Odistená spoločnosť: Rozpory a alternatívy globálneho kapitalizmu

štvrtok, 22. október 2015 - 16:30

zmena.jpg

seminar_2.jpg
 

Na seminári odznejú vystúpenia doc. Mareka Hrubca, doc. Ladislava Hohoša, doc. Jozefa Lysého a dr. Martina Solíka, prispievateľov do dvoch nových kníh. Budú sa zaoberať tematizáciou  nových monografických publikácií

hrubec-odjistena-spolecnost-obalka-700x1148.jpgrozpory_a_alternativy.jpgMarek Hrubec: Odjištěná společnost. Rozhovory o potřebné společenské změně.
(Sociologické nakladatelství, Praha 2015)








Martin Solík (ed): Rozpory a alternativy globálního kapitalismu. Polemika.
(Praha-Filosofia & Bratislava, Veda, 2015)



Panelisti sa zamerajú na tému sociálnych, ekonomických, politických a bezpečnostných rozporov globálneho kapitalizmu. Ide o zneuznanie rôznych sociálnych skupín, analýzu ich úsilia o spravodlivosť a tým odhaľovanie nových spoločenských alternatív. Diskutéri budú prezentovať kritickú teóriu globálnej spoločnosti a politiky s priblížením metodológie založenej na sociálnej kritike. Knihy objasňujú  konflikty súčasnej spoločnosti v rôznych oblastiach – sociálnej, ekonomickej, politickej, kultúrnej či vojenskej. Zámerom diskusie bude prezentovať kritickú teóriu globálnej spoločnosti a politiky, priblížiť metodológiu založenú na sociálnej kritike.

Texty charakterizujú  mnohé konflikty súčasnej spoločnosti, či už vo sfére sociálnej, ekonomickej, politickej, kultúrnej alebo vojenskej. Uvedené spory prinášajú veľkú mieru neistoty a rizika do každodenného života množstva ľudí  a celej spoločnosti. V tejto súvislosti hovoríme o odistenej spoločnosti a snažíme sa formulovať cesty k potrebnej spoločenskej zmene.

Knihy sú výzvou na kritické rozmýšľanie o súčasnej spoločnosti a dramatických zmenách tak na globálnej ako aj na lokálnej úrovni. Seminár uvádza do debaty o neistej spoločnosti, v ktorej súčasné a nové riziká čakajú ako nášľapné míny na prešľapy štátov, politikov, vedcov, aktivistov i občianskej verejnosti.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984