Bez škrtenia nebude život?

Autor nasledujúceho príspevku si nezväzuje ruky ničím: hovorí o tom a tak, ako on cíti a vidí našu dnešnú situáciu. Viaceré jeho názory, postoje či návrhy môžu vyvolať diskusiu. Veríme, že tak naozaj bude.
Počet zobrazení: 3375
Mur.jpg

HDP na Slovensku takmer neustále v posledných rokoch rastie. V rokoch 2006 – 2011 vzrástol náš HDP o 38% (Eurostat), najviac zo všetkých krajín EÚ! V rebríčku regiónov EÚ (Eurostat) sa Bratislavský kraj v HDP na obyvateľa umiestnil na 6. mieste (pred Viedňou, Prahou, Brémami, Štokholmom, Katalánskom!). Naše verejné financie a hospodárstvo spravujú v jednej či druhej vláde úspešní bohatí podnikatelia a manažéri doplnení absolventmi zahraničných škôl s titulmi vpredu aj vzadu, ale okrem zaklínacích formúl sporiť, kresať výdavky a prepúšťať: teda škrtiť, škrtiť, škrtiť, nič iného od nich nepočujeme. To takto riadili a riadia aj svoje firmy, ktoré im priniesli obrovské zisky? Kde je ten podnikateľský aktivačný impulz?

Musíme a musíme, nech to stojí, čo to stojí, dosiahnuť deficit verejných financií 3% (dokonca podľa návrhu 2,94%), určite nie 3,4% alebo nebodaj 3,7% HDP, lebo môže nastať katastrofa, rozpad ekonomiky či dokonca rozpad spoločnosti. Zámer vlády na budúce roky je dokonca znižovanie deficitu k 1% HDP. Nespomínam, aj keď v mnohých analýzach sa spomína, deficit  k rozpočtovým príjmom alebo výšku primárneho deficitu (nezapočítavajú sa úrokové výdavky, náklady na splátku minulého dlhu). Tak či tak máme deficit verejných financií dosť vysoký. Čo je jeho dôvodom? Pravica tvrdí, že vysoké výdavky. Ja si myslím, že dôvodom sú nízke príjmy. Slabý výber daní, nízke daňové sadzby a štedré daňové prázdniny.

Prepúšťanie vedie k ďalšiemu prepúšťaniu

Nielen pravica, ale všetci zástupcovia mainstreamového myslenia namietajú, že ak by sa zvýšili dane, odradili by sme zahraničných investorov, ktorí ťahajú slovenskú ekonomiku. Je verejným tajomstvom, aj podľa zahraničných ratingov, že problémom na Slovensku nie je výška daní, ale „kopa“ byrokratických prekážok, ktoré obmedzujú podnikanie a odlákavajú zahraničných investorov. Tu treba nielen zjednodušiť systém, ale aj zmeniť fungovanie úradov, aj ich ľudskú poddimenzovanosť.

Máme sociálnodemokratická vládu s pohodlnou väčšinou v parlamente, ktorá však koná podľa pravicového účtovnícko-ekonomického videnia sveta a spoločnosti. Namiesto toho, aby naša socdem vláda budovala strednú triedu ako alternatívu k rozdeleniu spoločnosti na bohatých a chudobných (Latinská Amerika ako vzor, Škandinávia nepriateľ, ako to vidia a ctia pravičiari). Kde ctí slovenská sociálna demokracia humanistické tradície?

Musíme teda nevyhnutne škrtiť, t. j. obmedzovať zamestnanosť v štátnej a verejnej správe. Navyše, používa sa zaklínacia formula, že ak HDP nerastie nad 3 percentá, nevytvárajú sa nové pracovné miesta, zamestnanosť nerastie. Platí to teraz, v minulosti nie a v budúcnosti budú hovoriť, že treba 5-percentný rast na nové pracovné príležitosti. Zaujímavá veda, tá ekonómia.

Lenže rast HDP je založený hlavne na spotrebe domácnosti, teda hlavne na spotrebe strednej triedy, a spotrebu prepúšťaním v štátnej správe znížime. Úradníci sa nebudú kde mať zamestnať, pretože v ich profesiách sa ani v súkromnom sektore neprijíma. Ako nezamestnaní budú platení aj tak štátom prostredníctvom úradov práce, iba sa im bude platiť menej, nebudú platiť dane, ich čistý príjem sa zníži, následne obmedzia svoju spotrebu a podnikom a obchodom klesnú tržby. Prepúšťanie rovná sa znižovanie rastu HDP, znižovanie daňových príjmov a ďalšie prepúšťanie...

Priestor na zvyšovanie daňových sadzieb

Daňové zaťaženie je na Slovensku niečo nad 30 – 35% HDP, priemer v EÚ (hlavne vo vyspelých ekonomikách – Nemecko, Dánsko, Fínsko atď.) je 40 – 45%. Z toho vyplýva, že máme priestor na zvyšovanie daňových sadzieb, v dnešných číslach to robí asi 3-4 mld. ročne navyše. Kde ich vziať, kde ich uvaliť? Druhým problémom je výber daní resp. ich výnos, ktorý je u nás nízky. Ako ho zlepšiť? Tretím problémom je, že u nás je zdanená práca – cez odvody: dane (odvody) sa vyrubujú, ak sa zamestná pracovník. Nevyrubujú sa priamo na zisk alebo výšku mzdy. To obmedzuje zamestnávanie, resp. hľadajú sa rôzne úniky, práca načierno.

Skúsme sa v žiť do kože politikov. Čo by sme mi mohli robiť inak ako oni? Kde by sa mohli nájsť rezervy a pozitívne riešenia v prospech celej spoločnosti (nielen pre tých, ktorí sú už tzv. za vodu a nič im do konca života nehrozí)?

Sociálna demokracia u nás mala konečne silu a upravila odvodový systém v rámci extrémneho dôchodkového systému, ktorý žil na úkor príjmov Sociálnej poisťovne, v jej prospech a vymazal jeho stratu, ktorú sme museli doplácať z daní, pričom zisky išli do DSS.. Vláda tiež našla odvahu reformovať verejné zdravotníctvo. Otázka je, či zvolená cesta je z právneho hľadiska najlepšia. Natíska sa otázka, či sa nedal en bloc zmeniť celý poisťovací systém napr. na štátne financovanie zdravotníctva, alebo čiastočne.

Pokiaľ ide o dane, začnime s jednou najväčšou globálnou ekonomickou chorobou – nezdaňovaním finančných transakcií; oblasti, kde sa premelú miliardy eur a dolárov, kde sa preperú miliardy eur a dolárov, kde sa pákovými operáciami vyrábajú peniaze, ktoré totalitne určujú naše životy. Slovensko na tomto poli nemôže povedať takmer nič, môže sa len pridať k ostatným štátom Európy. Vláda tak aj robí, i keď opatrenie bude mať väčší význam v rámci Európy ako Slovenska.

Úskalia daňovej progresivity a čo s tým

Vláda sa rozhodla zvýšiť príjmy do štátnej kasy prostredníctvom progresivity daní. Myšlienka je dobrá. Pravica je proti. Všetci sú predsa odmeňovaní spravodlivo, prečo by štát mal brať jedným viac a druhým menej? Vedia a vieme, čo vytvára hodnoty? V podstate nie. Marxova pracovná hodnota je nedostatočná. A druhé vysvetlenie – zákon ponuky a dopytu – je šalamúnske, povrchné a falošné. Čím je daný pomer dvoch subjektov na trhu? Predsa mocou (počiatočným kapitálom – peniazmi, spoločenskou kastou atď.). Iba čiastočne prácou, vzdelaním, schopnosťami a úsilím. Snáď si niekto nemyslí, že upratovačka, aj keď vzdelaním neprekypuje, vynaloží o toľko menej práce ako manažér, ktorý celý deň rozkazuje, rozdáva úlohy a chyby hádže na podriadených. Azda ropný šejk, ktorý všetok majetok zdedil a jeho predchodcovia si ho vydobyli brutálnosťou vo vojnách, je o toľko schopnejší a pracovitejší a dokonca aj múdrejší ako lekár, sústružník, učiteľ alebo programátor... A za druhé, na úspech treba mať aj šťastie. Teda vzniknuté rozdiely v príjmoch a spravodlivosť sa dajú čiastočne vyrovnávať progresivitou dane z príjmov.

Pokiaľ ide o daň z príjmov fyzických osôb, môže byť progresivita efektívna. Horná sadzba 25% je ešte príliš nízka a má v rámci daňových systémov EÚ potenciál rásť aj na 35 %. Tu leží jeden zo zdrojov dopĺňania nízkych daňových príjmov v republike, ktoré nám potom chýbajú v školstve, kultúre alebo vo vede.

Zavedenie progresivity pre firmy, ktoré už za súčasného stavu svoje účtovníctvo vrchovato „optimalizujú“ a platia dane ledabolo? Už stredné veľké firmy si povedia, že budú podnikať v jednej rajských destinácií a nebudú platiť žiadne dane. Nielen Slováci majú oproti minulosti nízku ochotu platiť dane (Lafferova krivka sa posúva doľava). Tu nižšia rovná daň z hľadiska výnosov prináša možno viac ako progresívne zdanenie. Budúcnosť ukáže, čo prinesie do štátnej kasy viac. Tak či tak je na Európe, jej politikoch a občanoch tiež (pretože politici a ich strany sú často platené cez tieto daňové raje a jej ich záujmom ich podporovať), zakázať daňové raje na území EÚ. Spomeňme niektoré: Luxembursko, Cyprus, ostrov Man pod Britániou, Monako „pod Francúzskom“ alebo mimo, ale „v rámci nás“ Lichtenštajnsko a Švajčiarsko. Či zakázať podnikanie firiem z daňových rajov? Príliš odvážne? Nežijeme v demokracii? Čo tak na túto témy vypísať referendum? Nech občania rozhodnú sami. Alebo by sa tento podvodný systém dal zmeniť tak, že dane by museli firmy (spoločnosti) platiť hlavne tam – v tej krajine, kde vykonávajú väčšinu svojich operácií, obchodov, výrobu, kde vykonávajú činnosti, kde majú tržby.

V duchu progresivity je schválenie registračných poplatkov za drahé autá – zdanenie luxusného tovaru. Je to krok správnym smerom. Len tak ďalej.

DPH a podielové dane miest a obcí

Ďalším veľkým zdrojom príjmov do štátnej kasy by mohla byť dočasná úprava sadzby DPH (na 1-2 roky v prípade nutnosti, pokiaľ nezaberú  hore vyššie spomínané opatrenia),  ktorá je však sociálne veľmi citlivá. Natíska sa hlavne zvýšenie zníženej sadzby z 10%  aspoň na 12 – 15% (mierny nárast cien potravín a liekov by nastal; mierne zvýšenie inflácia, čo by nemuselo byť škodlivé) alebo dočasné zvýšenie sadzby 20 % na 21 – 22%. Tieto dodatočné daňové príjmy, napríklad z vyššej DPH na potraviny, by sa mohli priamo (iba) použiť na financovanie školstva, vedy alebo kultúry. 

Lenže problém existuje aj s uplatňovaním a platením DPH a podvodmi v rámci nej. Neverím, že na Slovensku existuje niekto, kto nemá skúsenosti s kúpou služby alebo tovaru bez DPH (šedá ekonomika). Kde a u koho? Murári, inštalatéri, elektrikári, kaderníčky, automechanici atď. Keď od nich kúpime službu bez DPH, sme ešte šťastní, že sme usporili. Kto neokráda štát, okráda svoju rodinu. Toto socialistické podnikateľské príslovie je hlboko zakorenené v nás. Tu drieme veľká rezerva. Riešenia existujú na strane aktívneho motivovania (hovorí sa o singapurskom modeli každodenného losovania účteniek) alebo prísnej kontrole a to zvýšením množstva kontrolórov? Nie sú ľudia? Ale sú... Nezamestnanosť je vysoká... Žiadne drahé zavádzanie xy elektronických pokladní túto rezervu neodstránilo a neodstráni, iba dá zarobiť niektorým spriazneným podnikateľom, ale to vie predsa každý...

Poslednou možnosťou, ako zvýšiť dane, je modifikovať podielové dane mestám a VÚC v rámci verejných financií a viac ponechať centrálnej vláde, teda štátu. Vieme, že kontrola narábania financiami v mestách a vo VÚC je  na veľmi nízkej úrovni. Mestá aj VÚC sa im úspešne bránia. Kto raz nazrel do financovania miest vie, že z miest sa veľmi dobre „odvádzajú financie“ do spriatelených firiem cez rôzne projekty na projekty, nezávislé posúdenia, neprimerané zvyšovanie nákladov v ich outsourcingových službách. Na mestá sa nepodarilo aplikovať ani štátnu pokladnicu. Keď sa im znížia príjmy, nájdu si rýchlo nové možnosti. Mestá aj VÚC sa budú  sťažovať. Je však Slovensko republikou občanov alebo federáciou samostatných miest a krajov?

V neposlednom rade zvýšeniu príjmov v budúcom roku napomôže konečne spoločný výber daní a odvodov pre verejné financie (teda aj zvláštny fond Sociálnej poisťovne), ktorý bývalý minister financií (a celá vláda) spackal (do parlamentu ho niektorí ľudia aj tak zvolili).

Ešte niekoľko „drobných“ pripomienok

Výdavky: Dôverujme ľuďom z ministerstva financií a aj iných, ako aj ministrom, že sa snažia vychytať muchy, zbytočné projekty, fondy, inštitúcie, o ktorých často ani nevieme a ktoré nadarmo „žerú“ peniaze. Na druhej strane, ako je už na Slovensku tradíciou, vláda zavádza projekt elektronických kolkov, ktorý zvýši výdavky verejných financií. Prečo? Čo súčasný systém nefunguje? Či..., čo vieme všetci.

Už po x-krát sa v posledných 20 rokoch objavil nápad zrušiť prídavky na deti pre bohatých. Načo potrebujú príspevok na deti, keď majú dosť peňazí? Nepotrebujú príspevok chudobní...? Opatrenie by prinieslo podľa istých prepočtov 130 miliónov eur...

Nemáme peniaze a ideme stavať národný futbalový štadión. Prečo? Sám majiteľ súkromného klubu, ktorý ho bude využívať, povedal, že si ho vystavia sám. Navyše sa ideme hrnúť do extra nákladného olympijského projektu, kde budeme musieť vystavať veľký nový zimný štadión, ktorý nebude po olympiáde plne využitý a nebodaj stavať ďalší tunel. Chýba nám to?

Vláda našla odvahu a rozhodla sa, že zdaní nadpriemerne vysoké výsluhové dôchodky vojakov a policajtov (proti ostatným občanom neadekvátne nespravodlivé). Konečne. Lenže  nakoniec vláda pod nátlakom MV a MO ustúpila a zo zdanenia nebude nič. Nespokojnosť a protesty ostatných obyčajných občanov zostanú iba opäť v obývačkách a pri pive... Navyše, policajti a vojaci vo výslužbe pracujú naďalej v štátnej a verejnej správe, niektorí priamo naďalej v armáde alebo na ministerstvách alebo školách a poberajú tým od štátu dva platy. Ministerstvá nemajú na prijímanie nových síl a pritom štát niektorej skupine zo svojho platí dva platy. Nehovoriac, že títo „dôchodcovia“ blokujú zamestnanie iným. Za pokus stojí zaoberať sa  aj zákazom zamestnania výsluhových dôchodcov v štátnej alebo vo verejnej správe resp. nech im na tú dobu odoberú výsluhový dôchodok.

Radšej menšie príjmy, ale zamestnanie

Mzdy a zamestnanosť: Prečo musíme škrtať a  prepúšťať? Nemali by sme na podporu ekonomiky skôr zvyšovať zamestnanosť, budovať strednú triedu, jej istotu v budúcnosť a sebavedomie, a tým spotrebu, rast HDP a následne aj daňové príjmy? Ak človek nie je zapísaný na úrade práce, ale napríklad v štátnej službe, vyjde štát viac, ale zároveň viac minie a podporí ekonomiku. Za ďalšie, celkový objem miezd v štátnej a verejnej správe sa dá znížiť prostredníctvom 13. a 14. platu a a pohyblivej zložky, ktorá je využívaná ako odmena pre zvlášť usilovných pracovníkov, ale veľakrát zneužívaná v prospech obľúbených pracovníkov šéfa. Zrušme 13. a 14. plat a pohyblivú zložku a zamestnajme viac ľudí. Zníži sa nezamestnanosť. Na Slovensku je zamestnanosť okolo 60 percent a v severských krajinách okolo 75 percent. Či je lepšie, ak vysokoškolsky vzdelaní ľudia oberajú jahody v Dánsku alebo robia robotníčky pri páse...? To je politika? Humanistické a osvietenecké myšlienky nás nabádajú o pradávnom sne človeka menej pracovať. Prečo konečne neznížime vo verejnom a štátnom sektore pracovný čas na 40 hodín týždenne ako inde v Európe a nezamestnáme viac ľudí a tým znížime nezamestnanosť? Upozorňujem, že máme veľa absolventov z humanitných a spoločenských vied a nielen 20-ročných, ale ja 40- a 50-ročných. Prečo im nedať prácu? Navyše šéfovia majú veľké mzdy, pretože sú vraj jedineční. Šéfa dokáže robiť viac ľudí (nie však každý), nechajme toho, kto to dokáže robiť za najnižšiu mzdu; rýchlo ušetríme. Príklad: Z učiteľského zboru 25 učiteľov dokáže  riaditeľa a zástupcu robiť najmenej okolo 10 ľudí. Nemali by sa v rámci demokracie pravidelne po 2-3 rokoch striedať a chápať riaditeľskú pozíciu ako dočasnú službu v profesii učiteľa. A podobný model môžeme uplatniť aj v štátnej správe.

Hovorí sa, že nezamestnanosť nie je taká vysoká, ako sa vykazuje, pretože mnoho nezamestnaných pracuje načierno; na čiastočný úväzok, podotýkam. Áno, ale o ktoré práce a profesie ide? Pomoc na stavbách, napríklad. Ako ich zisťuje štát? Niekto ich vopred nahlási. Nemali by sme zamestnať nových kontrolórov, ktorí by cieľavedome a plošne kontrolovali? Zvýši sa zamestnanosť, odbúrajú sa daňové úniky a zvýšia sa daňové príjmy z dvoch zdrojov.

Niektoré povolania sú na trhu žiadané – elektrikári, inštalatéri, kuchári, ale po VŠ absolventoch humanitných a sociálnych odborov niet veľkého dopytu. Tí nepracujú načierno po stavbách. Nemal by im štát ponúknuť špecifickú rekvalifikáciu napr. na inštalatérov alebo elektrikárov bez toho, aby museli chodiť opätovne na učňovskú školu napríklad, počítať príklady apod. Zvýši sa zamestnanosť a zvýšia sa daňové príjmy... Tam máme rezervy.

Veda, služby, tretí sektor...

Oproti vyspelým ekonomikám zaostávame nielen nízkou zamestnanosťou, ale nižšími daňovými príjmami tkvejúcimi v nižšom výkone ekonomiky. Ako zvýšiť ďalší rast ekonomiky, tak ako vo vyspelých ekonomikách: podporou vedy a výskumu; pridanej hodnoty vo výrobkoch. Hovoríme o tom od roku 1989 (a možno už od perestrojky) a stále nie sú peniaze. Prečo nepodporiť napríklad až tragicky podfinancovanú SAV? Prečo masívnejšie nepodporiť určitý výskum robený na medzinárodnej úrovni daňovými zvýhodneniami alebo priamymi stimulmi? Prečo nebudovať na Slovensku centrum výskumu v určitých odboroch alebo priemyselných odvetviach?

Ďalšie rezervy sú v podpore služieb a tretieho sektoru. Štát v rámci šetrenia ich málo financuje (len aby sa nepovedalo) a súkromný sektor naň nechce dať peniaze (nemajú v sebe túto kultúrnu potrebu). Nemáme následne reflexiu spoločenského života. Opäť by sa zvýšila zamestnanosť. Nejde len o charitu pre najchudobnejších a pre deti v gýčovitom vydaní, ale kvalitnú televíziu a rozhlas, tretí sektor, film, galérie, nekomerčné knihy ako nositeľky vedomostí a kritického myslenia atď. V týchto oblastiach za vyspelou Európou obrovsky zaostávame. Tu sa nachádza zvyšovanie zamestnanosti a tým zvyšovanie daňových príjmov, ktoré nám tak chýbajú.

O cestovnom ruchu ako zdroji rastu HDP sa už popísalo dosť. Je to v nás, v našom prístupe. Aký my občania máme napríklad osoh z jedinečného prírodného zdroja/bohatstva - liečivých prameňov? Politika zdravotných poisťovní: radšej škrtať a nepustiť občanov do kúpeľov a tie nech chátrajú. A cudzinci o nich nevedia nič.

Na záver jednoduchý algoritmus: vyššia zamestnanosť vo všetkých profesiách nielen v robotníckych aj za cenu mierneho krátenia miezd a pracovného času, vyššia spotreba domácnosti a vyššia spokojnosť obyvateľstva, vyšší rast HDP, vyššie daňové príjmy.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#6
(neuvedené)
01. november 2012, 09:31
Autor vychadza zo zakladnej premisy ze cim viac stat vyberie (vyderie) na daniach a poplatkoch tym lepsie budu sluzby zo strany statu.Uvedene bohuzial neplati.Plati premisa,ze cim viac sa vyderie,tym viac skonci v tych spravnych vreckach.Na "podivne" kroky vlady(napr.vystavba megaprojektov,odkupenie poistovni) sa nepozerajte ako na nevedomost ci nekompetentnost.Kazdy dedinsky ekonom si to vie dobre spocitat.Pozerajte sa na tie kroky ako na manipulaciu skupin v pozadi,ktore pripravuju a riadia mnohe procesy podla svojich zaujmov.Dovolim si odhadnut ze cca 40% verejnych prostriedkov je premrhanych a rozkradnutych cez penazovody a financne toky sponzorov politikov a ich stran.Problem je bohuzial naplno viditelny az teraz,ked je v kase nedostatok finacii.Lenze zraloci chcu svoju"davku"vzdy,preto ziadne,alebo minimalne setrenie na strane vydavkov. V minulej dekade som podobny jav videl na Ukrajine.Ludia frustrovany z "legalneho" rozkradania politikmi sa snazili a snazia v maximalne moznej miere vyhnut plateniu do spolocnej kasy.Vedia,ze nech by sa vybralo akekolvek mnozstvo prostriedkov,prepojenim na mafie a skupiny bude efekt pre platiacu vacsinu nulovy.Nechapal som,ale dnes je to uz citit aj u nas.Dostanete plat,ktory vam je okamzite zdaneny.Ale pozor,idete do obchodu na chleba a znovu platite dan z uz raz zdanenych penazi."Stat" si pride na 60% vasich penazi.Zda sa vam to malo?Je este nejaky priestor na zvysenie?Urcite je!Aspon 90%.Polozte si otazku ako "efektivne" sa hospodari a kde miznu tie peniaze.Ziadny politik vam neda uspokojivu odpoved.Necudujte sa.Su zapojeny v tomto systeme a pri tychto objemoch financii ide o zivot. Polozte si otazku kto a preco nas neustale zadlzuje.Z istotou sa da povedat,ze ide o riadeny proces.Za toto su zoddpovedny konkretny ludia,ktori sa zatial skryvaju za masku anonymity a beztrestnosti politikov. Autor sa dotyka aj temy vysluhovych dochodkov.Treba priznat,ze tieto zlozky si pocas rokov odvadzali finacie zo svojich platov na osobite ucty,ktore boli 1998-2007 "vytunelovane" do rozpoctu.Naviac,do systemu bolo prijatych niekolko tisic hasicov,ktori si nic neodvadzali,ale mohutne odchazali po zmene zakona.Stat za nich nic nevlozil.Tymto doslo k nerovnovahe v systeme,ktory okrem vysluzilcov zachytava aj vyrazne mnozstvo vdov a nezaopatrenych deti.Dochodok-renta by mal sluzit ako davka na prezitie pre zvycajne inak "nepouzitelneho" jedinca,ktory sluzil systemu aspon 20-25 rokov.Preco sa nezavedie strop tychto dochodkov?Ako je mozne ze dochodok statneho zamestnaca moze byt vyssi ako priemerna mzda?Ide predsa o davku na prezitie,ktora by mala byt limitovana!Bud dochodok,alebo praca v statnej sprave by bolo urcite spravodlivym riesenim.Su mozne aj ine efektivne riesenia,ale bohuzial vlada sa potrebuje dotknut kazdeho a nie svojich "nadpriemernych" dochodcov.Zdanenie vysluhovych,bude len predvojom zdanenia vsetkych dochodkov a davok.Situacia sa nezlepsuje a za tychto podmienok sa nikdy zlepsit nemoze.
Obrázok používateľa Anonymný
#7
(neuvedené)
01. november 2012, 11:04
Zaujímavé, ja sa naopak stotožňujem s tým, čo napísal autor článku,
tu by sme mali skôr odsúdiť tú idiotskú situáciu, v ktorej sa ocitla naša "ekonomika na Slovensku", a to, že i keď dosahujeme takmer výnimočťný rast ekonomiky v rámci EU, i tak chradneme a sme škrtení vo všetkých verejných výdavkoch... smiešne!!!

Ako to za toho socializmu dokázali, že národné hospodárstvo stále pociťovalo málo peňazí, ale všetko, skutočne všetko čo sa dnes dá považovať ze "verejné financie" sa neškrtilo, ale rozíjalo? Šport, kultúra, školstvo, sociálne programy, podniky mali fondy na sociálne, kultúrne, športové potreby svojich zamestnancov, družstvá robili zájazdy pre svojich členov, otvárali sa stále nové a nové areály zdravia, kultúrne domy, podnikové ubytovne, za podpis na zamstnaneckú zmluvu človek dostal podnikový byt, boli podnikové škôlky, jasle, podnikové ordinácie... nie, nie, nechválim socializmus, iba kladiem otázku:

ako to bolo možné?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
01. november 2012, 14:05
...ako to bolo možné? Jednoducho,lebo toky peňazí boli nasmerované do oblastí, ktoré ste spomenuli Peter. Od r.1990 bolo postupne tými,čo tu doteraz "vládli" ich smerovanie nastavované tak,aby išli do súkromných rúk,či už domácich alebo zahraničných. Netreba sa báť chváliť socializmus, lebo ten ešte u nás nebol - myslím demokratický socializmus, v ktorom o všetkom rozhodujeme my a nie politici bez nás.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
01. november 2012, 16:22
ved isty Sasek to pomenoval uz v zarodku .Kradlo sa.Lhalo se.Prestalo sa krast.Pravda a laska zvitezila nad lzi a nenavisti.A vysledok sa dostavil.Tak se nediv.Uz by sme aj kradli ,ale niet co.Uz by sme aj lhali ,ale nevieme co je loz.Neostava len uzivat si .A nedivit sa.
Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
02. november 2012, 03:11
Tak, malo by už byť konečne aj vo vlastnom, osobnom záujme ľudí, ktorí to doviedli až do pravdy v takomto článku či v reakciách naň, aby sa ako predsa kompetentní pešiaci spamätali. Donekonečna sa nedá ísť dostratena. Všetko sa raz končí. Aj trpezlivosť v irónii. Miera je neodbytná. Nie, nemaľujem čerta na stenu. Kdeže. Ono to bude asi zaujímavejšie - splácanie dlhov voči svedomiu a podobne. Myslím, že to bude zaujímavejšie. Ale ani tento záver nie je uspokojivý. Čo sme si, to sme si. Asi tak. Len škoda, že sa všetko opakuje ešte aj v 21. storočí. Trpká škoda. Stále aj pocitovo. Už v tomto je tragédia: keď porušíme princíp stavať, pokračovanie ako zrelšia kontinuita a uprednostníme iba jednoduchší opak.
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
02. november 2012, 07:15
Igor Daniš okrem tej kritiky vývoja ekonomiky na Slovensku obhajuje kroky vlády vzišlej z volieb, ktorej očakávania boli asi ešte vyššie než sú skutočné kroky vlády Smeru Sociálna demokracia.

Chápem tieto kroky iba ako začiatok, naštartovanie procesov, ktoré by mali viesť k postupnému zvráteniu finančných tokov a prerozdeľovacích ekonomických procesov v prospech verejných financií a teda v prospech národa, ľudu.
Teda nás všetkých.

Dobre sa to nakoniec číta, že sa začal proces presúvania finančných prostriedkov v prospech Sociálnej poisťovne, že sa ohraničuje priestor pre II.pilier - tj.pre podnikanie súkromných dôchodcovských spoločností, že sa vláda rozhodla znížiť zbytočné prerozdeľovanie zdravotných odvodov a súhrnne ich dáva pod jednu jedinú organizáciu, že sa chystá zvýšenie daní a podobne...

Má to len jednu malú chybičku:
že naše voličské očakávania k 10 marcu tohto roku boli oveľa radikálnejšie a že vláda Smeru Sociálnej demokracie nevyužila (a mohla využiť, pri tom rozklade pravice na Slovensku a chaose v celej Európe...)tie zásadné princípy, na ktorých stavala svoj predvolebný program,
teda zabezpečenie sociálnych istôt občanom,

mohla tak urobiť pomerne bezbolestne radikálnejšie, rýchlymi a priamymi zásahmi do organizačných a prerozdeľovacích procesov v ekonomike, opakujeme to stále, jednozančným zrušením II.dôchodkového piliera ( predseda vlády je právnik, mohol využiť svoju právnickú tvorivosť a presadiť, že nech si DSS-ky ako a.s. fungujú ďalej a nech chytajú svojich klientov do svojich fondov na komerčnej, nie na zákonnej báze),

zmenou zdravotných odvodov na štátnu zdravotnú daň vyberanú od pracovníkov daňovým systémom a prerozdeľovanú ďalej štátnou inštitúciou priamo cez ministerstvo zdravotníctva nemocniciam, lekárom, záchrannej zdravotnej službe,lekárňam,
pričom by "nechal zdravotné poisťovne žiť" na komerčnej báze, nech si len chytajú príjmovo bohatších na svoje nadštandardy - nemocničné hotelové izby, pozlátené zubárske kreslá, atď,

vláda mohla okamžite zvýšiť dane a zaviesť dane z dividend, ešte skôr, než si svoje tantiémy v objeme miliárd EUR vycucli z našej ekonomiky všetky zahraničné spoločnosti v marci -apríli tohto roku,

prakticky by tým dostala poriadny objem financií na prerozdeľovacie procesy, na istoty vo forme zvýšenia miezd lekárom, sestričkám, učiteľom, na tvorbu pracovných miest,

a kapitalizmu na Slovensku by to i tak neuškodilo, len by sme sa stali viac "škandinávskymi" než "stredoeurópskymi"...

... a šanca je vždy, tvorí sa štátny rozpočet na rok 2013, pravicová opozícia je "v kytkách" a preto nechápem, čoho sa vláda Roberta Fica bojí.
Ak totiž terajší predseda EU Malta stopne tú polmiliardu EUR na kohézne fondy, z ktorých chce vláda podporovať verejné zdroje, bude jedno, či stúpneme zahraničiu na otlak, alebo nie, i tak nás Brusel priškrtí...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
02. november 2012, 07:49
Premier sa neboji.On laviruje na vlnach a tlakoch financnej sfery,ktorou je ovladany a priskrteny.Je tazke tvrdit biele a na druhy den cierne.Ale musi sa,ide o vela mozno aj o zivot!Preto aj vzdelany ludia "nechapu" postoje a kroky clenov vlady.Dokedy???
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
02. november 2012, 11:14
... a šanca je vždy, tvorí sa štátny rozpočet na rok 2013, pravicová opozícia je "v kytkách" a preto nechápem, čoho sa vláda Roberta Fica bojí. Ak totiž terajší predseda EU Malta stopne tú polmiliardu EUR na kohézne fondy, z ktorých chce vláda podporovať verejné zdroje, bude jedno, či stúpneme zahraničiu na otlak, alebo nie, i tak nás Brusel priškrtí..." Peter Zajac-Vanka

**********************

V kytkách je ľavicovosť Smeru!

Eurohujeri sa skladájú sa z dvoch frakcií frankohujerská Fico a spol. a mormanskohujerská Blaha a spol.

Nakoniec ak si Róbertko dovolí zaplatiť nájomné 2650 eur a ešte ďalšiích 200-250 eur za energie, tak ho to, čo bude s 5 miliómni jeho poddaných ho už vôbec nezaujíma!

Viac na: http://www.cas.sk/clanok/234202/premier-fico-v-bonaparte-za-luxusny-byt-2-650-mesacne.html

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
02. november 2012, 11:19
Uz by sme aj lhali ,ale nevieme co je loz.Neostava len uzivat si .A nedivit sa. Chatyv Alkov

*********************

Zotreli sa rozdiely medzi pravicou a ľavicou, tak isto ako medzi pravdou a lžou. Nakoniec nám zostala len pravica a lži ako univerzálna pravda!

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
02. november 2012, 11:34
Peniaze, ktoré vznikli ako nadhodnota z vykorisťovania proletariátu sa nevyvážali nezdanené do daňových rajov. Na druhej strane nebolo toľko vyherných tiketov a lósov na predaj, aby sa uliaty a nakradnutý kapitál dal tak ľahko zlegalizovať (ako to urobil súdruh minister Kanis po r. 1998)! Preto bola potrebná kontrarevolúcia v 1989, aby červení zlodeji nešli sedieť! Zmenili sa obrátením kabátov na ctihodných podnikateľov a popálili stranícke knižky a mali sme na "sametovo vymaľované".
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
02. november 2012, 18:10
Zrejme ste fajn chlap, ale vy si odpovedáte na vlstnú otásku, tým nie, nie. Ja to vidím a nie som Boh, ibaže domýšľam za váš obzor všetkých, ktorý vy vlastnou deštrukciu neprekračujete. Ja mám všetko napísané a počkám, hoci som vám neraz naznačil, kde to môžete už teraz získať. Je to malina, hoci ma všetci odmietajú čitať, až na jedného a až na kamarátov. K Dinušovi sa vyjadrím, teraz ide o vás, ani neviete o čo ide. Píšem zápisnicu ZO a píšem: pre stranu bude dobré ak intelektálna obec napíše názor, ktorý získa úctu členov, pretože inak to dobré do strany nepresadíme. Takže to nevzdávajte, slovenský národ vás potrebuje ale buz tých vaších nie, nie.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
08. november 2012, 14:10
Ak je pre vás (teda team podpisujúci sa Inga) hodnoverný informačný zdroj Nový čas tak už nie je o čom s vami debatovať. Láskavo vypadnite z diskusiíí a nezaberajte priestor. Nájditer si blog zodpovedajúci vašej vlastnej úrovni - bulváru.
Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
10. november 2012, 17:24
Že pre Slovenské firmy sa budúci rok môže stať daňovým rajom už aj "socialistické" Švédsko. Oni si svoju krízu z nadbytku socializmu prežili pred cca 15 rokmi, takže sa poučili a budúci rok tam bude daň z príjmu firiem 22 percent. A funguje to tam aj vďaka okresávaniu wellfare štátu a daní veľmi slušne. Možno prišiel čas prebudiť sa a pozrieť, ako ten škandinávsky systém naozaj funguje. Rozšafný socializmus, ktorý ich skoro položil na kolená, a urobil z najbohatšieho štátu sveta chudobnejúcu krajinu, dávajú do primeraných medzí. Sloboda podnikania, fungujúca spravodlivosť a znesiteľné dane sú cesta k blahobytu. Nič z toho u nás poriadne, ak vôbec, nefunguje.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
10. november 2012, 17:39
tak by sa dalo možno aj súhlasiť.
Zamieňať si ale konzumný kapitalizmus so socializmom je niečo podobné, ako zamieňať si veľrybu a hrocha. Kde si, prosím Ťa, videl, aby v prvých dvoch štádiách bol socializmus konzumne rozhadzovačný? Radi kecáte o nedostatku banánov, ale keď sa vám to hodí, tak kecáte o rozhadzovaní.

A ako väčšina buržoáznych ľudkov s klapkami na očiach si zamieňaš slobodné podnikanie a kapitalizmus. Človiečik, existuje pre Teba na svete aj niečo iné ako kapitalizmus, keď si s ním zamieňaš aj podnikanie, spravodlivosť, demokraciu, trh, ap.? A toto by chcelo ostatným diktovať, ako majú žiť. Nedaj sa vysmiať.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
10. november 2012, 19:04
Slovo kapitalizmus som ani raz nespomenul. Takže kto má klapky na očiach? Toho slameného panáka si si sám postavil. "Konzumnej rozhadzovačnosti" nerozumiem. To bude niečo metafyzické. Socializmus je klasická ľavičiarska politika. Vstupom do štátnej služby sa z normálneho človeka stane nadprirodzená bytosť, ktorá lepšie ako ja pozná, čo mám robiť so svojim majetkom. Preto mi ho vezme, aby ho dala niekomu, komu uzná za vhodné. Podobne sa správajú aj prívrženci toho, čo sa dá označiť za korporatívny kapitalizmus. Spoločným znakom je šliapanie po slobode a mocenská manipulácia s ľuďmi. Kapitalizmus v pravom zmysle toho slova je základ našej civilizácie. Ľudia (niektorí) si odtrhnu (zvyčajne) od huby plody svojej práce a použijú ich ako kapitál na investovanie. Bez toho by sme furt sedeli na stromoch alebo v jaskyniach. Kapitál sa musí akumulovať aj v tak dokonale socialistickej krajine ako je Severná Kórea. Sloboda podnikania, fungujúca spravodlivosť (ktorá nás a náš poctivo nadobudnutý majetok chráni pred zvôľou politikov bez ohľadu na ideológiu a mafií) a znesiteľné dane. Iba o tom som písal. Socializmus je cesta do pekla. V minulom storočí zavraždil desiatky miliónov ľudí. Asi ich nezaujímalo pred umučením, či je konzumne rozhadzovačný. Systém, kde neexistuje posvätné právo na plody vlastnej práce a sporivosti, je zločinecký. Kapitalizmus v podobe nadávky nedáva žiaden zmysel. To si iba nepriatelia slobody, ľavičiari, uľavujú vo svojej nenávisti k úspešným.
Obrázok používateľa Anonymný
#4
(neuvedené)
12. november 2012, 17:25
Ak vás bude niekto škrtiť, tak vám asi na živote nepridá. Ak pritlačí môže spôsobiť aj vašu smrť. Iste, autorovi tu nejde o biologické škrtenie, ale o ekonomický termín pre šetrenie. Ale práve, ak je niekto v situácii, že sotva má na živobytie, nie je tým ohrozená aj jeho fyzická existencia ? Ekonomická situácia v celosvetovom meradle ukazuje, že kapitalizmus ako spoločenský systém je v hlbokej kríze. Kríza pre tento systém nie je neznámy pojem a je logickým vyústením fungovania jeho mechanizmov. To že sa dostáva do takej hlbokej krízy v historicky krátkom čase po rozpade bipolárneho sveta je tiež dôsledok zániku tohto rozdelenia. Na toto obdobie sa mnohí ekonomický analytici pozerajú ako na obdobie, ktoré ako by neexistovalo, alebo bez súvisu s celkovým svetovým dianim. Socialistický tábor predstavoval jednu šestinu územia sveta s istým ekonomickým potenciálom. Obchod, ekonomické transakcie, prebiehali medzi štátmi oboch politických táborov a nie v nezanedbateľných číslach. Často cez embargo zo strany kapitalistických štátov, ktoré sa takto predávali svoje staršie typy, alebo sa zbavovali svojich prebytkov a to pekne za tvrdú valutu ( na špičkové a vývojové typy platilo embargo ). Tým sa socialistický tábor stal akýmsi moderátorom krízových stavov kapitalistického sveta. Nebyť tohto aspektu s najväčšou pravdepodobnosťou by sa krízový stav kapitalistického sveta prejavil skôr. K tomuto tvrdeniu nemám exaktné podklady, ale keď sme to so spolužiakom, ktorý je profesorom na ekonomickej univerzite, preberali pripustil reálnosť tejto hypotézy. Toto vyjadrenie som uviedol preto, lebo v diskusii odzneli príspevky, ktoré mi pripadajú tendenčné. Teda možno konštatovať, že svet sa nachádza v ekonomickej kríze (i keď ju niektorí nazývajú dlhovou krízou, či finančnou krízou, ide o ekonomické kategórie ). Všeobecným liekom je označovaný na oboch stranách Atlantiku šetrenie. To znamená škrty, teda znižovanie výdavkov štátu, kde sú hlavnými čiastkami platy štátnych úradníkov, dôchodky a vôbec sociálne výdaje. Patria sem a výdaje na bezpečnostné zložky, ale na tie sa obyčajne nesahá, lebo tie ?štát? bude potrebovať. Táto situácia je vleklá a už pretrváva niekoľko rokov. Je len pochopiteľne, že tým narastá nespokojnosť obyvateľstva a dochádza k demonštráciám. Situácia je dnes taká, že okrem severských krajín, Rakúska a Švajčiarska, sú demonštrácie vo všetkých ostatných krajinách Európy. Aj na Slovensku sa dá zatiaľ konštatovať že panuje sociálny zmier. Článok vlastne nastoľuje otázku, čí bude život. To ako by som sa pýtal čo nás čaká v budúcom roku. Podľa samotného vyjadrenia premiera p. Fica EU by mala ísť do miernej recesie ? 0,3% a pre Slovensko sa prognózuje rast 1,5%. Táto prognóza mi pripadá príliš optimistická vzhľadom na finančnú realitu a narastajúci počet a intenzitu demonštrácií. V USA skončili prezidentské voľby, čím sa znovu otvára krízová finančná situácia USA. Jej riešenie sa nezdá práve najoptimistickejšie a nakoľko táto situácia bude mať priamy dopad na vývoj financií v EU... K tomu keď sa pridajú pesimistické vyhliadky juhu eurozóny odhad recesie na -0,3% mi pripadá skutočne optimistický. A pri vyššom prepade rast 1,5% pre Slovensko orientované hlavne na EU (Nemecko ) je pochybný. Možno budeme radi, ak vôbec nejaký rast budeme mať.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
13. november 2012, 03:57
Jednak, socializmus nie je ľavičiarska politika. Je to celistvý sociálno-ekonomický systém, takže v sebe obsahuje ako ľavicové,tak aj pravicové postoje. Tak ako kapitalizmus.

Je to vyslovený nezmysel, že kapitalizmus je základ našej civilizácie. A bez neho by sme nezišli zo stromov. Ujasni si pojem civilizácia. Vznikala 4500 rokov pred začiatkami kapitalizmu, po neolitickej revolúcii, okolo r. 3100 p.n.l. Takže hovoriť v tejto súvislosti o kapitalizme je vysoko poučné, že? Ty si asi chodil poza školu, keď sa toto vyučovalo.

Štátnu službu priraďuješ socializmu. Opäť krčmový nezmysel. Asi Ti znovu uniká, že štát a teda aj štátni úradníci vznikli so vznikom našej civilizácie asi okolo r. 3100 p.n.l. A silný štát má aj kapitalizmus, socializmus ho od neho len prevzal.

Znovu, kapitál v Severnej Kórei nemôže existovať, pretože kapitál, to je kapitálový vzťah, kde jeho vlastník investuje za účelom dosiahnutia zisku. Navyše, je to dosť blbý príklad, pretože Severná Kórea nie je socialistická krajina, ide skôr o vojenskú diktatúru. A tam fungujú skôr príkazy.

Systém, kde neexistuje právo na plody svojej práce. Nuž, presne hovoríš o kapitalizme, robotníkovi je upierané právo užívať si plody svojej práce, privlastňuje si ich kapitalista.

Radšej si choď podiskutovať do krčmy, s takouto úrovňou tu nemáš šancu uspieť.
Obrázok používateľa Anonymný
#5
(neuvedené)
13. november 2012, 12:48
To je taký hlúpy zvyk. Keď s niekým nesúhlasím, tak poviem, že má ideologické klapky na očiach alebo vedie krčmové reči. Len poznámka ku kapitálu. Bez kapitálu by naša civilizácia nemohla existovať v tej podobe, ako ju dnes poznáme. Nepredstaviteľné bohatstvo aj relatívne chudobných ľudí voči 99 percentám predošlých generácií. Všetci pred nami buď zomreli v detskom veku, alebo umreli pri prvej neúrode, gniavili ich choroby, o ktorým dnes už ani veľa nevieme a celý krátky život bol neustály boj o prežitie. Dnes si život viac užívame a za chudobných sa považujú často ľudia, ktorí nikdy nepoznali ani hlad ani poriadnu zimu. Len ich štve, že naokolo vidia ľudí, ktorí sú ešte bohatší. Nezabúdajme, že Slovensko patrí do spolku najbohatších krajín sveta. Drvivá väčšina ľudstva je chudobnejšia ako sme my. To všetko vďaka spoločenskej deľbe práce a hromadeniu kapitálu. Kapitál je to, čo si odtrhneme od huby a usporíme. Aby sme to my alebo niekto iný mohol investovať s vidinou zbohatnutia na nákup kapitálových statkov. O tom, aké kapitálové statky nakúpiť a ako ich použiť rozhodujeme my, spotrebitelia. Ak sa investícia podarí a spotrebitelia nakupujú, tak tým odmeňujú podnikateľa ziskom. Ak sa mu to nepodarí a spotrebitelia vyrobený tovar nekúpia, odmenia podnikateľa pre zmenu bankrotom a ten môže prísť aj o posledné gate. To je princíp liberálnej ekonomiky a slobodného trhu. Podnikateľ je služobník spotrebiteľov. Neobmedzeným pánom a vladárom nad osudom podnikateľa sú spotrebitelia. Podnikanie je ošemetná a riskantná záležitosť. Preto sa mu venujú iba niektorí. My pohodlnejší sa radšej živíme ako zamestnanci. Prídem do práce, vykonám podľa dohody to, čo sa odo mňa požaduje. Po šichte zavriem dvere a idem domov. Nestarám sa o to, ako a či sa výsledok mojej práce speňaží. Každý mesiac dostanem od zamestnávateľa peniaze, ktoré on verí, že dokáže získať predajom produkcie. Platí mi skôr, než tie peniaze zarobil. Ak nepredá, má smolu on, lebo skrachuje. Ja sa v takom prípade pozberám a idem si hľadať inú prácu. Patália ale stratu nenesiem. Nech sa starajú tí, čo chcú podnikať. Takto má fungovať poriadna ekonomika. Preto sú najbohatšie štáty sveta tie, ktoré sa k nej aspoň ako-tak priblížili. Rozvoj bohatstva posledných dvesto rokov v kapitalizme a liberalizmu naklonených spoločnostiach je dych vyrážajúci pri porovnaní s predošlými tisícročiami. Tragédiou dnešných čias ale je, že sme dali do rúk politikov priveľa moci a priveľa našich ťažko zarobených peňazí. Oni s nimi šafária a rozdávajú ich pseudopodnikateľom, ktorí v skutočnosti neslúžia spotrebiteľom, ako v civilizovanej spoločnosti, ale svojim chlebodárcom. Výsledkom je chaos, ktorý naokolo vidíme. Podnikateľ je synonymum pre podbodníka, lebo je takých naokolo plno. Takže nevidíme tie tisíce, čo sa trápia, aby uživili seba a svojich zamestnancov. Nič sa nedá robiť. Socializmus s jeho vyvlastňovaním a zničením každého súkromného podnikania, je vlastný brat korporatívneho kapitalizmu, kde zdánlivo funguje súkromné podnikanie ale v skutočnosti namiesto spotrebiteľov vládne hrstka mocných. Tak sa nečudujme, že to vyzerá tak, ako to momentálne vyzerá.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
13. november 2012, 15:38
ale prečo sa tlačíš do teoretických diskusií, v ktorých nie si doma. Ak sa dobrý človek tlačí do pozície, v ktorej nie je doma, robí zo seba hlupáka.

V duchu Tvojej logiky predsa môžme poukázať na to, že feudalizmus oproti otrokárstvo oproti kmeňovej spoločnosti prinieslo rozvoj bohatstva, taktiež, že kmeňová spoločnosť priniesla rozvoj bohatstva ľudí oproti neandertálcom a tí priniesli rozvoj oproti prvotným ľuďom, ktorí nemali k dispozícii ani len pästný klin, nepoznali oheň, ap. Aj dnešní Polynézania predstavujú oproti týmto prvotným ľuďom veľmi bohatých ľudí.

Kapitalizmus je len prirodzeným stupňom v tomto rade. A čo sa týka zločinov, ktoré spáchal, boli strašné. Vyhubil celé populácie (Indiánov, Andamanov, Tasmáncov, afrických kmeňov),vo vojnách zabil stovky miliónov ľudí. V ničom sa neodlišoval od ostatných systémov, preto snaha vyčleniť ho mimo ostatných poukazuje len na Tvoju laickosť. Tvoje ospevovanie kapitalizmu ako jediného systému, ktorý tu má zostať na večnosť, mi pripadá pomerne sedliacke, škoda sa o ňom aj baviť.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
13. november 2012, 17:10
Problémy s chápaním textu, že? To sa stáva. Ja som žiaden kapitalizmus neospevoval. Kapitál a kapitalizmus sú dve úplne odlišné veci. Sám so sebou sa vadíš priateľu. To sa stáva aj v lepších rodinách. :-)

Stránky

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984