K pokusom dôsledne osláviť boha slnka

V 21. storočí je namieste chrániť slabých, ale nie nezmyselnými zákazmi. Vítanejšie by bolo motivovať, umne zlaďovať i protichodné záujmy.
Počet zobrazení: 1929
slnko.jpg


Predseda parlamentného výboru pre sociálne veci Ján Podmanický pred pár dňami naznačoval, že zákonodarca budúci rok salámovou metódou zamkne obchody najskôr počas ďalších vybraných sviatkov (popri takmer celých štyroch dňoch v súčasnosti) a potom pravdepodobne aj počas všetkých nedieľ. V rámci následnej diskusie v poslaneckom klube Smeru síce návrh väčšinovú podporu nezískal, ale ako po diskusii povedal Podmanický, Smer chce ľuďom pomôcť aj prostredníctvom obmedzenia predaja vo sviatky, a tak návrh ako taký strana ešte definitívne neodmietla. S podporou poslancov Smeru rátal aj Igor Matovič pri podávaní „kompromisných“ návrhov.

Nedeľňajšie rodinné nákupy nevyužívam (s výnimkou nákupu potravín, keď niečo chýba do varenia). Do nepotravinárskych predajní ako rodina nechodíme nie preto, že by sme takúto potrebu nemali (počas týždňa je málo takých chvíľ, keď máme s manželkou voľno v rovnakom čase), ale pre tlačenice v bratislavských obchodných centrách.

Práve tlačenice však hovoria o zaujímavosti nedeľňajších nákupov pre verejnosť. Napríklad v predajnej sieti Tesco dosahujú v nedeľu tretí najvyšší obrat v týždni! 

Kto teda sú tí ľudia, ktorým treba pomáhať zákazom nedeľňajšieho predaja?      

Kupujúci to nie sú, majitelia obchodov takisto nie. Časť iniciátorov zákazu nedeľňajšieho predaja hovorí, že im ide o predavačky – vraj nech si aj ony užijú voľnú nedeľu. V skutočnosti však o spomínané ženy vôbec nejde. Ak by išlo o ne, vec by sa dala vyriešiť jednoduchšie, nie trestať všetkých zákazom. Napríklad podmieniť otvorenie obchodu počas sviatkov dobrovoľnosťou nástupu predavačiek do práce alebo iným spôsobom usmerniť majiteľov obchodov, aby motivovali zamestnancov.  Dať „obetiam“ práva, a nie kolektívne trestať celý národ. Trebárs podľa vyjadrenia Zuzany Lošákovej, manažérky komunikácie v Tesco Stores SR, a. s., firma platí zamestnancom za prácu počas sviatkov až stopercentný príplatok a ľudia majú o služby v tieto dni veľký záujem. Alebo – z opačného brehu – prečo zakazovať nedeľňajší predaj povedzme v dedinských potravinách, kde často stoja za pultom majitelia a kde vykonštruované alibi, že ide o ochranu námezdných pracovníkov, pôsobí úplne od veci? Ba prečo zosilnel tlak na zatvorenie predajní v nedeľu v čase sľubného nástupu samoobslužných pokladníc?

Jediným skutočne boľavým miestom nedeľného predaja je, že sú ľudia, ktorí nepoznajú mieru a potulujú sa po obchodných zariadeniach celý víkend. Aj s deťmi (nehovoriac o zafajčených priestoroch v obchodných centrách, čo zase zákonodarcom až tak veľmi neprekáža). Myslia si však poslanci, že týchto ľudí zákazom nedeľného predaja donútia prechádzať sa po lese?

Štát má na zachovaní „obchodnej“ nedele veľký záujem. V hre je spokojnosť väčšiny občanov, vytváranie pracovných miest, vyššie dane... Naopak, štát nemá ani najmenší dôvod obmedzovať prácu počas sviatkov.

Ak však neexistuje racionálne vysvetlenie pre štátny zásah do súčasného systému predaja, ba štát by zákazom obmedzil slobodu občanov, odbúral pracovné miesta a poslal svojich občanov nakupovať za hranice, teda v konečnom dôsledku by išiel sám proti sebe, musí tu byť nejaký iný motív. Ako obyčajne, za úsilím je ideologický motív „neideologického“ štátu.

Poslanec Matovič odhalil, o čo ide. „Je to veľmi rozumný kompromis medzi liberálmi a konzervatívcami," povedal v súvislosti s návrhom presadiť do Zákonníka práce zákaz práce v nedeľu počas rannej smeny do 14. hodiny. „Ak sa liberál o 10. hodine zobudí, navarí si obed a veľmi v pohode a bez najmenších problémov počká do 14. hodiny. Potom môže ísť nakupovať. Ak sa konzervatívec, alebo teda kresťan, zobudí v nedeľu ráno a ide do kostola aj s celou svojou rodinou, obed zje aj s celou svojou rodinou a poobede možno matka z tejto rodiny pôjde za pokladňu," dodal.

V pozadí zákazu nedeľného predaja (ako v posledných rokoch v pozadí hádam všetkých pokusov čosi zakázať) je kresťanská ideológia. V duchu učenia zakladateľa kresťanstva Pavla z Tarzu, ktorý antický ideál demokracie a slobody nahradil príkazmi a zákazmi.

Potvrdilo to aj parlamentné vystúpenie poslanca KDH Júliusa Brocku. Inak uvedená informácia o nedeli ako priemerne treťom najúspešnejšom dni týždňa v Tescu asi najlepšie vyvracia tvrdenie Brocku, že ľudia proti návrhom klerikálnych poslancov naprieč politickým spektrom neprotestujú preto, lebo väčšina ich súhlasí so zákazom nedeľného predaja.

Znova sa opakuje starý príbeh. Tentoraz v podobe grotesky. Múdry zákonodarca kedysi dávno vymyslel, že každý pracujúci človek by mal mať jeden deň v týždni voľný. Bolo jedno, ktorý deň to bude. Stanoviť deň D mali za úlohu ideológovia. Židia, Ježiš Nazaretský, Pavol z Tarzu i úplne prví kresťania sa rozhodli, že to bude v sobotu a v tomto duchu utvárali ideológiu (pozri knihy Starého i Nového zákona). Vyznávači boha slnka v cisárskom Ríme s tým však nesúhlasili a za sviatočný deň ustanovili nedeľu. Kresťanskí biskupi zrazili opätky a učenie postupne prispôsobili cisárskej vôli.

Tak ako diktátorský Rím donútil kresťanov v nedeľu vlastne oslavovať boha slnka, tak dnes ich potomkovia chcú k tomu prinútiť všetkých.

V 21. storočí je namieste chrániť slabých, ale nie nezmyselnými zákazmi. Vítanejšie by bolo motivovať, umne zlaďovať i protichodné záujmy.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
26. október 2012, 14:03
Znova sa opakuje starý príbeh. Tentoraz v podobe grotesky. Múdry zákonodarca kedysi dávno vymyslel, že každý pracujúci človek by mal mať jeden deň v týždni voľný. Bolo jedno, ktorý deň to bude. Stanoviť deň D mali za úlohu ideológovia. Židia, Ježiš Nazaretský, Pavol z Tarzu i úplne prví kresťania sa rozhodli, že to bude v sobotu a v tomto duchu utvárali ideológiu (pozri knihy Starého i Nového zákona). Vyznávači boha slnka v cisárskom Ríme s tým však nesúhlasili a za sviatočný deň ustanovili nedeľu. Kresťanskí biskupi zrazili opätky a učenie postupne prispôsobili cisárskej vôli.

Tak ako diktátorský Rím donútil kresťanov v nedeľu vlastne oslavovať boha slnka, tak dnes ich potomkovia chcú k tomu prinútiť všetkých.

***********************

Tento pseudobiblický pozlátaný článok má jednu zásadnu chybu! Že aotor zjavne nechápe, že v staroveku sa takmer všetky národy riadili podľa lunárneho kalendára. Takže s východom mesiaca začínal deň a ten končil nasledujúci deň večer. Takže ak sobota začínalo večer, tak končila v (našu) nedeľu večer! Gréci nazývali takto počítamý lunárny deň "nychthhemeros" = "nocdeň", alebo hebrejský ˇéberjóm = "nocdeň"

Takže biskupi nezrážali podpätky, ale len sa prispôsobili prechodu od lunárneho ku solárnemu kalendáru, ktorý zaviedol cisár. Kým podľa lunárneho kalendára začínal nový týždeň v nedeľu večer, tak podľa solárneho kalendára začínal od polnoci v pondelok!

zarazilo ma aj toto ahistorické konštatovanie: "Bolo jedno, ktorý deň to bude. Stanoviť deň D mali za úlohu ideológovia."

Pod "dňom D" sa rozumie vylodenie v Normandií, tak opäť neviem o čom to pletiete!

Navyše podľa Biblie bol stanovený deň sviatočný na sabath, čiže sobotu, ktorá začínala v sobotu večer. Čiže prechodom na solárny kalendár tento deň prešiel na nedeľu, hoci došlo k časovému posunu len o cca 6 hodín, ale pri počítaní o celý nasledujúci deň.

Zdierané predavačky celý týždeň si zaslúžia, aby mali volnú aspoň nedeľu a sviatky! Nadnárodných buržujov by mala ficokracia donútiť poriadne zaplatiť za 8 hodinovú pracovnú zmenu a max. 5 krát do týždňa a nie dovoliť ich bezcitne zdierať predavačky v 12 hodinových zmenách vrátane weekendov a sviatkov za niečo viac ako minimálnu mzdu!

Obhajovať veľkoburžujov napr. vlastniacich Tesco, že im dajú v sviatok 100% príplatok je zvrhlosť najhrubšieho zrna! Odpočinutý robotník, či technik cez nedeľu je predsa výkonnejší v nasledujúci týždeň (ak si už dovolím buržoázno-vykorisťovateľský to domyslieť)!

Takýto účelový proveľkoburžoázny ateisticko amorálne zvrátený článok ani náhodou nepatrí na seriózny ľavicový portál!!!

Asociálny minister Richter toto aspoň zdôvodnil tým, že sa veľkoburžuji k tomu nevyjadrili v tripartite, tak to nemohli nechať zapracovať do Zakonníka práce.

Lenže u uvedeného vyjadrenia jasne imanentne vyplýva pod koho diktatúrov je smerokracia! Ak veľkoburžuji nesúhlasia, tak si smerácki poslanci to ani nemôžu dovoliť odhlasovať hoci majú 83 poslancov, či skôr posrancov! Lebo by to mohlo narušiť krehký sociálny zmier medzi veľkoburoáznymi sponzormi a smeroparazitmi! A potom by neboli eurobubáky na ďalšiu prevolebnú kampaň, možno aj na Ficovú do Grasalkovičovho...

Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
27. október 2012, 11:48
Žijeme v podmienkach existencie súkromného vlastníctva, ktorého predpokladom je nevlastníctvo. Bez nevlastníctva individuí (miliónov) by vlastníctvo (hŕstky) indivíduí) nemalo zmysel. Nevlastním obchod, ani akcie v obchodných reťazcoch nemám, preto ma okolnosti niekedy prinútia "hrešiť" proti prikázaniu o svätení sedmeho dňa. Teda sa stáva, že dakedy do toho obchodu jednoducho musím (alebo využijem existujúcu možnosť). Všimol som si, že v nedeľu pri pokladniciach sedia skoro vždy iné tváre ako vo všedné dni. Ak je pravda, že vedenia týchto zárobkových podnikov za prácu v nedeľu a vo sviatok čosi priplácajú, tak mi vychádza, že zákazom predaja v nedeľu a iné dni sviatočné, by sme vlastne poškodili tých ľudí, čo si vďaka existujúcemu systému prizarábajú. Nuž neviem, mám byť za alebo proti?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
27. október 2012, 15:46
špecialista na všetko. Nebudem s Vami polemizovať o staroveku. Nie som v tom tak doma ako Vy. Prečo však nevyužijete bohaté vedomosti a nepomôžete všetkým pravoverným Židov, ktorí robia veľkú chybu a držia sabat počas našej soboty!? Veď mali by tak robiť v nedeľu.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
28. október 2012, 05:28
Prečo však nevyužijete bohaté vedomosti a nepomôžete všetkým pravoverným Židov, ktorí robia veľkú chybu a držia sabat počas našej soboty!? Veď mali by tak robiť v nedeľu. J. Hraško

******************

Rovnako vy môžete vysvetľovať Adventistom 7 dňa vysvetľovať, že siedmy deň je v nedeľu!

Čo majú aj "Sobotisti 7 dňa" stále lunárny kalendár? Takže by mali mať bohoslužby v nedeľu ako ostatné cirkvi. Ak ich presvedčite o omyle, tak sa možno pokúsim o presvedčenie Židov (smiech)

Viac na: http://www.casd.sk/

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
28. október 2012, 05:55
"Ak je pravda, že vedenia týchto zárobkových podnikov za prácu v nedeľu a vo sviatok čosi priplácajú, tak mi vychádza, že zákazom predaja v nedeľu a iné dni sviatočné, by sme vlastne poškodili tých ľudí, čo si vďaka existujúcemu systému prizarábajú. Nuž neviem, mám byť za alebo proti?" Veselinovič

********************** inde! Ak majú obchodné reťazce preniaze na 50-100% príplatky pre celé smeny zamestnacov v nedele a sviatky, tak je úplne jedno, či cez nedele a sviatky platia "nadštandardne" tých istých ľudí, alebo iných!

Problém je úplne. Spočíva v tom, že ak by poriadne zaplatili ľudí za 5-6 dní po 8 hodín, tak by nemuseli otvárať v nedeľu a vo sviatky! Predsa dnes ľudia nestoja v dlhých radoch ako na mandarinky a banány za tzv. reálsocializmu(s výnimkou prvého otvorenia nového nákupneho centra s veľkými zľavami) Takže by stačilo aby bolo otvorené len cez týždeň a ľudia by si nakúpili keď sa vrátia z práce, alebo v krajnom prípade cez sobotu dopoludnia. Takže úlohou skutočnej sociálnej vlády by malo byť chrániť zamestnancov proti extenzívnemu vykorisťovaniu nadnárodnymi spoločnostiami!!!

PS: Ja zásadne cez weekend a v žiadnom prípade v nedeľu nenakupujem, tak by kvôli mne mohli pokojne skrachovať sviatočne predaje v obchodoch!

Všetko je to o uvedomelosti! Napr. Juhoafrickej republike aparteid odstránili tak, že pôvodné obyvateľstvo odmietlo nakupovať u bielych rasitov! Takže obchody bielych krachovali ako na bežiacom páse! Nakoniec museli bielosi rasovú diskrimináciu zrušiť!

Problém nie je ani tak úplne v nevlastnení obchodov a akcií, ale v totálnej roztrieštenosti a egoizme spoločnosti z ktorej vyplýva do značnej miery politická a triedna neuvedomelosť širokých más vykorisťovaných pracujúcich!

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
28. október 2012, 07:45
vždy ste na tomto diskusnom fóre najmúdrejší, a teraz akosi nevnímate také jednoduché. Prečo by som mal vysvetľovať adventistom, že siedmy deň je v nedeľu, keď oni sa držia Biblie a vedia, že siedmy deň a zároveň sviatok je v sobotu? Spolu so židmi a niektorými kresťanskými cirkvami nerobia nič inšie len (v prípade židov niekoľko tisíc rokov, ale aj dnes) dodržiavajú príkaz starozákonného boha, ďalej Ježiša Nazaretského a ďalších. Nič im nebudem vysvetľovať, lebo čo robia, robia podľa spisov, ktorým veria. Aj človek, ktorý sa necíti byť takým expertom na starovek a na kalendáre, akým sa cítite byť vy, vie, že židovská sobota sa začínala pri západe slnka v náš súčasný piatok večer(židia pomenúvali iba jeden v týždni, sobotu, piatok nazývali prípravný deň)a končí sa západom slnka v sobotu večer. Takže ešte raz: starozákonný sabat je v našu súčasnú sobotu. V tomto detaile som chcel podporiť autora komentára. O ničom inom som nehovoril. Autorovi dávajú za pravdu nielen milióny židov, desiatky miliónov niektorých kresťanov (medzi nimi aj adventisti siedmeho dňa), ale aj katolícka cirkev (pozri napríklad dokumenty laodicejského koncilu roku 343 a mnohé, mnohé ďalšie), s vyše miliardou pokrstených ľudí.:-) A na druhej strane len mudrlant Inga. Sám. Neuznaný génius. Vážený pane, na záver: myslím si, že na vaše prízemnosti je najlepšie nereagovať.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
28. október 2012, 11:56
Janko Hraško, opäť vám uniká elementárna podstata!

Vysvetlím prečo?

Zámena soboty za nedeľu sa pravdepodobne uskutočnila 7. marca 321 na príkaz rímskeho cisára Konštantína Veľkého, ktorého považujú za prvého kresťanského cisára.

Lenže na druhej strane od r.313 bolo Milanským ediktom vyhlásené kresťanstvo za tolerované náboženstvo, takže ja polemizujem s autorom v úplne niečom inom!

Autor tvrdí podľa môjho názoru mylne, že: "Tak ako diktátorský Rím donútil kresťanov v nedeľu vlastne oslavovať boha slnka, tak dnes ich potomkovia chcú k tomu prinútiť všetkých."

Čo rozhodne nemôže byť pravda, ak sa jednalo o tolerované náboženstvo od r. 313! Navyše za cisára Teodózia (379-395) boli r. 391 boli zakázane všetky pohanské obete. Navyše dal zatvoril všetky pohanské chrámy. Kresťanstvo sa stalo štátnym náboženstvom.

Navyše kresťanov nikto nedonútil konať v rozpore so svojou vierou. Mnohých za toto presvedčenie dokonca popravili, alebo dali roztrhať v arénach divej zveri.

----------------------

Elementárna podstata na ktorú poukazujem je v súlade s nosnou líniou tohoto článku, ktorá spočíva v tom, že sabat = deň odpočinku má byť siedmy deň a je úplne jedno podľa akého kalendára sa riadime!!!!

Z čoho vyplýva, že jej úplne irelevantné, či tento siedmy deň pripadne na našu sobotu, či nedeľu! Pretože aj niektoré kalendáre napr. anglosaské považujú do dnes za 7. deň sobotu! Takže je úplne nepodstatne sa dohadovať na ktorý deň to pripadne siedmy deň!

Podstatné je to, že siedmy deň je dňom sabatu = odpočinku! Čiže po odpracovaní 6. dní musia mať obchodníčka voľný 7. deň (podľa nášho kalendára v nedeľu) a obchody majú byť zatvorené a basta!!!!!!!!!!!

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984