Kino Lumiere zaznamenalo svoje prvé výročie

Pred rokom, 5. septembra 2012, Slovenský filmový ústav (SFÚ) otvoril na Špitálskej ulici v Bratislave Kino Lumiere (v bývalom Charlie centre). Treba si len želať, aby malo dlhú životnosť.
Počet zobrazení: 2681
lumier.JPG

Kino zatiaľ premieta v dvoch kinosálach na prízemí. V oboch sú dve projekcie denne a za dvanásť mesiacov činnosti jeho predstavenia navštívilo 33 224 divákov.

Svoje prvé narodeniny Kino Lumiere oslavuje so svojimi divákmi. Počas septembra na predstavenia najnavštevovanejšieho zahraničného filmu a najnavštevovanejšieho slovenského filmu za uplynulý rok si diváci môžu kúpiť dve vstupenky len za 2 eurá. Počas celého úvodného mesiaca školského roka je tak možné pozrieť si koprodukčný film Melancholia Larsa von Triera a domácu snímku Dom Zuzany Liovej za zvýhodnenú cenu.
Druhým najnavštevovanejším filmom v Kine Lumiere za uplynulý rok sa po Melancholii stala snímka Le Havre, ďalej sú filmy Dom, Alois Nebel a Miestnosť samovrahov. Svedčí to o tom, že kino sa profiluje nielen ako miesto, kde je možné vidieť významné diela európskej, ale aj domácej kinematografie, ktorá si v týchto priestoroch našla svojich divákov a tí svojím záujmom o slovenský film dostali do rebríčka najnavštevovanejších filmov kina aj dva slovenské koprodukčné tituly. Z celkového počtu 33 224 návštevníkov Kina Lumiere prišlo na slovenské filmy 3 023 záujemcov.

K pravidelným cyklom Kina Lumiere patrí Archívne kino, ktoré ponúka filmy z archívnych zbierok SFÚ vždy na vybranú tému, ďalej výročia osobností a tiež cyklus projekcií Kino-Ikon Plus, do ktorého vyberá filmy redakčný okruh autorov filmologického časopisu Kino-Ikon so zameraním na často zaujímavé, no nezriedka zabudnuté diela svetových kinematografií. V septembri kino v tejto programovej sekcii premietne poľský film režiséra Radoslawa Piwowarskèho Milenci mojej mamy z roku 1986 o vzťahu chlapca a jeho nezrelej matky. V cykle osobností kino predstaví dve výrazné režisérske osobnosti, a to Michelangela Antonioniho pri príležitosti 100. výročia jeho narodenia (Červená pustatina a Pátranie po jednej žene) a v súvislosti so sedemdesiatinami režiséra Wernera Herzoga (FitzcarraldoZelená kobra). Okrem stálych cyklov a projekcií Kino Lumiere do svojej dramaturgie zaraďuje aj iný zaujímavý program, napríklad rôzne festivaly a prehliadky, krsty DVD nosičov a publikácií, slávnostné premiéry domácich i zahraničných titulov, ale aj výstavy. V septembri bude v jeho priestoroch mať otvorenie už 18. ročník nekomerčnej putovnej prehliadky Projekt 100, ktorá tento rok ponúkne desať filmov a jeden bonus navyše a bude ich možné vidieť aj v Kine Lumiere.

V septembri aj v októbri bude Kino Lumiere hostiť aj sprievodný filmový program k výstave SNG Prerušená pieseň: Umenie socialistického realizmu 1948 – 1956, pod názvom Filmová úroda budovateľských päťdesiatych. Kult práce a hrdinov všedných dní priblíži 18. septembra blok filmov vyskladaný z Bielikovej Priehrady (1950), krátkeho reportážneho filmu Slávnosť na Orave Jána Beera (1953) a dobové zábery z Týždňa vo filme č. 15/1950. Dňa 25. septembra v bloku Slovensko – jedno veľké stavenisko sa odpremieta dlhometrážny dokument Dúha nad Slovenskom (1952) Vladimíra Bahnu, krátka reportážno-hraná agitka Závodné predajne (1951) Andreja Lettricha a pracovné úspechy na ceste k socializmu pripomenie Týždeň vo filme č. 52, VII/1951. Oba večery bude lektorsky divákov sprevádzať filmová teoretička Eva Filová.

V najbližšom období Kino Lumiere čaká digitalizácia projekčnej techniky v kinosále 1, ktorá by sa mohla zrealizovať do konca tohto roka. Podľa slov manažérky Kina Lumiere Zity Hosszúovej, kino aktuálne disponuje „35 mm premietacími strojmi a premietame i z nosičov Blu-ray, prípadne ďalších video formátov. Kinosála 1 je vybavená špičkovým zvukom Dolby Digital Surround EX.Kino však prejde celkovou rekonštrukciou, počas ktorej sa sprístupní aj podzemná časť objektu s dvoma ďalšími kinosálami. „V tejto chvíli sa čaká na vysúťaženie dodávateľa stavebných úprav, nutných v suterénnom priestore. Akonáhle sa tieto práce uskutočnia, čo je maximálne sto dní od účinnosti Zmluvy o dielo s úspešným záujemcom, začne v spodných priestoroch fungovať digitalizačné pracovisko v rámci národného projektu Digitálna audiovízia, kód ITMS 21120120006, ktorý je financovaný z prostriedkov EÚ. Mali by v ňom byť vybudované špičkové priestory s technológiami, ktoré by nielen digitalizovali filmy zo SFÚ, ale toto digitalizačné pracovisko bude slúžiť aj na prezentačné účely a kompletnú inventarizáciu audiovizuálneho dedičstva, ktoré máme na Slovensku,“ vysvetľuje v tejto súvislosti súčasný stav celého objektu Kina Lumiere, predovšetkým jeho spodných priestorov, generálny riaditeľ SFÚ, Peter Dubecký.

S celkovou rekonštrukciou súvisí aj sprevádzkovanie kaviarne na prízemí kina. Podľa slov Petra Dubeckého „kaviareň je v súčasnosti v štádiu rozpracovanosti, pretože pokiaľ nebude dobudovaný spodný priestor digitalizačného pracoviska v rámci národného projektu Digitálna audiovízia, s ktorým priamo súvisí možnosť otvorenia kaviarne z hľadiska vybudovania spoločnej infraštruktúry, nebude to možné. Preto kaviarenský priestor kina zatiaľ využívame len občas, napríklad na premiéry, čaše vína, spojené s otvorením festivalov, s krstom publikácií, DVD a podobne. Uvedomujeme si, že kaviareň tomuto priestoru veľmi chýba a verím, že v roku 2013 bude aj tento priestor sprevádzkovaný“.

Ďalšie informácie a program Kina Lumiere nájdete na: http://www.aic.sk/files/2012lumiere/bulletin/kino-lumiere-bulletin-spetember-2012-web.pdf

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984