Bratislava má opäť Most Slovenského národného povstania

V predvečer 68. výročia Slovenského národného povstania slávnostne premenovali bratislavský Nový most opäť na Most SNP, názov, ktorý dostal pred štyridsiatimi rokmi pri spustení do prevádzky.
Počet zobrazení: 3797
most_uvod.jpg


Primátor hlavného mesta Slovenska Bratislava Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD) na tomto slávnostnom akte pripomenul petičné akcie a ďalšie návrhy o návrat k pôvodnému názvu, ktorý bol zmenený po roku 1989, aj to, že snahu o zmenu názvu prisľúbila pri minuloročných oslavách 67. výročia Povstania na bratislavskom Námestí SNP starostka Starého Mesta Tatiana Rosová (SDKÚ-DS).

Primátor Milan Ftáčnik a starostka Tatiana Rosová boli hlavnými aktérmi premenovania mosta.

Most symbolicky „pokrstil“ nalietavajúci historický dvojplošník.

Pôvodný povstalecký plameň na pylóne mosta z roku 1972 dnes pred vandalmi ochraňuje graffiti.

















Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
29. august 2012, 08:36
Škoda, že sa nemôžem zúčastňovať takýchto slávností v mojom rodnom meste. Vraciate mi trochu mladosť, pretože dnešné generácie sa stretávali pod Mostom SNP a pod kaviarňou Bystrica, či sa to niekomu páči, či nie.
Pomenovania súvisia s dobou, v ktorej stavby vznikali, no veď keď sa tak veľmi chcelo, mohli sa postaviť Nové mosty cez Bratislavu, veď by sa to z hľadiska dopravy aj zišlo- lenže je tu ten neduh - niet peňazí...

A len malá pripomienka, som rád, že sa to takto utriaslo až teraz, pretože Most Apollo je tiež spomienkové pomenovanie, možno i na tých všetkých Bratislavčanov, čo zahynuli koncom vojny pri americkom bombardovaní rafinérie Apollo, kam ústí most. Človek aby sa bál, že to by bol bezkrvný, nič nehovoriaci Nový Most.
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
29. august 2012, 15:15
Som rodený Bratislavčan a vždy som mal veľmi pozitívny vzťah k svojmu rodnému mestu. Aj k jeho slávnej minulosti = histórii, aj k súčasnosti. Nikdy mi nevoňalo to typické slovensk= = premenovávanie ulíc, námestí a v tomto prípade mosta. V podstate neprikladám až takú dôležitosť k názvu mosta. Skôr z iného mám pri pohľade na znovu už dnes Most SNP zmiešané pocity. Aj keď idem po ňom stále premýšľam, či sa nedalo zmeniť aspoň trocha trasu tohto mesta smerom do mesta. Známi stavbári a architekti mi už dávno potvrdili, že určite sa dalo. Ako vždy nie rozum a odbornosť, ale politikárčenie vyhralo aj v tomto prípade. Z jedného aspektu som hrdý na to, že Bratislava má takýto architektonicky, aj technický skvost. Aj pri pohľade z Hradu naň je to prekrásny pocit. Ale z druhého aspektu je mi skutočne smutno za kusom starej Bratislavy, ktorá bola zbytočne a nerozumne zničená. Rybné námestie s typickým trhom, Bratislavský pivovar, Židovská synagóga, časť historického Podhradia,....to skutočne cenné historicky sa mohlo určite zachovať. Takže pozitívne sa mieša s negatívnym. Ale tak ako v reálnom živote, nič nemôže byť len jednofarebné a bezproblémové.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
29. august 2012, 16:21
mohli ste mat kusok starej Bratislavy zachovany.Fakt je to nerozum.Stavat take skvosty takym nevdacnikom.To o tych perlach urcite poznas.Neodborne spekulovat o dejoch nezvratnych je kontraproduktivne . Naviac tie spekulacie maju znevazovat jeho tvorcov.Most je . Je nadherny tam kde je a vola sa tak ako sa volat ma.Ako ho jeho tvorcovia pomenovali.Napis co zbabrali stavitelia MOSTA HRDINOV DUKLY. Podla mna je na nom zbabrane jedine, ze ho premenovali na Pristavny most.A to ho ani nestavali.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
30. august 2012, 08:46
Je to sympaticke ze sa podarilo navratit Mostu SNP svoj povodny historicky nazov a spravne pripominate ze by sa tak malo stat aj s Mostom hrdinov Dukly. Ak su s tym problemy tak myslim ze by bolo treba oslovit clenov Bratislavskeho okraslovacieho spolku ktori s nevidanou vervou bojuju proti ideologicky motivovanym zmenam povodnych nazvov historickych objektov Bratislavy ;-)
Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
31. august 2012, 08:35
som rad ze sa to stalo. pre mna to bol vzdy Most SNP. Pred 16 rokmi sme sa dostali do klasickej vyvrtky. my slovaci musime byt vzdy papezskejsi ako papez. 40 rokov karieristi profanovali SNP a casto prenasledovali ludi, ktori sa on zasluzili, po 89 bolo SNP profanovane prave preto, lebo bezny slovaci ho chapali tak, ako bolo pokrivene. cele chore. a mozeme si za to sami Slovaci. chodte na hocktore zname webove stranky v zapadnej europe tykajuce sa druhej svetovej a skuste si pozriet co sa tam dozviete o druhom najvacsom povstani na fasistami okupovanej europskej pode. takmer nic. aj oslavy SNP by nemali byt kradnute politkmi na ich sebaprezentaciu. oslavy SNP by mali byt apoliticke, vsenarodne. ked si kvoli vstupu do spolku EU vedeli vtedajsi politici, co si sli po krku, sadnut za jeden stolik v pesej zone v BA, nevidim dovod preco by tak nemali urobit aj pri oslave jednej z najdolezitejsich dejinnych udalosti v historii slovenskeho naroda.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
31. august 2012, 08:48
ako na zavolanie...http://www.topky.sk/cl/100371/1322583/Sokujuce-oslavy-SNP--Prezidentska-straz-hopsala-na-hit-o-vysu-ani-blaznivych-ku-iev- nieco neskutocne, hrozne. presne to dokumentuje to, o com vravim, vzdy musime byt papezskejsi ako papez. teraz sa opicime po amikoch. taketo poskakovanie vojakov sa hodi pre marinakov ked otvaraju nejaky zapas americkeho futbalu a ani tam by si nevybrali takuto hudbu.. a nadovazok ani oni sami by si takuto hanbu nestruhli na arlingtonskom cintorine...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
31. august 2012, 11:38
pre Chatyv - Alkova : určite nie ste rodený Bratislvčan. Z tohto aspektu sa odvíja aj váš vzťah k tomuto mestu a jeho histórii. Áno, v Čiernej n.T. by stavbári nemali takéto starosti a výčitky, ale tam nie je ani hrad, ani historické jadro mesta či Podhradie, ktoré sa zapísalo natrvalo do dejín mesta a celého národa. Trvám na tom, že nie je až tak dôležitý názov a škriepky okolo toho ako meritum veci. Stavba je skutočne medzinárodne uznávaným skvostom, ale to ešte neznamená, že dám na sekundárnu či úplne vedľajšiu koľaj históriu. V tomto prípade nemožno eliminovať to, čo história tohto mesta a jeho dejinné pamätihodnosti, ktoré prežívali stáročia, priniesli pre obyvateľov tohto mesta a celého národa a čím sme sa stali uznávanými aj medzinárodne, či už to bolo z čias Pozsony, Pressburg či Prešporka. Jednoducho históriu si treba vážiť. Je nezvratné, že most sa dal postaviť aj ináč, myslím tým jeho cpust do stredu mesta a nemuselo byť zničených toľko hist. skvostov tohto mesta. Stavbári za to nemôžu. Ale architekti či urbanisti mesta , tí určite áno. Bez ohľadu na to, či to robili z príkazov zhora. Najviac sa o tieto svinstvá pričinili samozrejme polirici. A tí, čo to spôsobili, mali sedieť v base. Na žiadnu vec sa nedá pozerať len jednofarebne. Pre jednokto : Áno 40 rokov nám vtĺkali do hláv, aké fascinujúce a jednoznačné bolo to SNP. A nebolo. Dnes vychádzajú napovrch historické fakty o tom, že to nebolo vôbec bez chýb a že sa narobilo aj veľa nesprávneho. Zlyhávala koordinácia s oslobodzovaním ZSSR a SNP prebiehalo dosť živelne. Dokonca dnes sú aj pochyvači, či vôbec nejaké SNP bolo. To je druhý extrém. Určite bolo, len ho netreba glorifikovať. Moji rodičia mi ešte za ich života potvrdili, že Slováci sú perfekcionalisti na podvody. Po vojne sa hlásili k tzv. "55" a tých ľudí bolo oveľa viacej ako bolo reálne partizánov v horách. Treba brať z dnešného pohľadu aj tú históriu reálne a nie len jednostranne politicky. Ako sa hovorí : Pravda = realita, že spravidla niekde uprostred.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
31. august 2012, 12:34
bez výberu miesta. Niečo som sa o tekutých pieskoch na brehoch rieky Dunaj dozvedel z televíznej inscenácie o živote a diele českého architekta prof. Běchyněho. Pokiaľ sa nemýlim, tak prof. Běchyně projektoval aj Most K. Gottwalda v Prahe (premenovaného na Nuselský most). Nezaškodilo by, ak by naša verejnoprávna televízia uviedla reprízu spomenutej inscenácie.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
01. september 2012, 03:56
Tych pre ktorych to lahke nieje treba pozatvarat.Len neviem preco v Bratislave nestoja mosty ,ktore postavili ti ,pre ktorych je to hracka, ale stoja mosty "kriminalnikov". Najlahsie sa robi cudzimi rukami a este lahsie sa do tych ruk pluje.Na projektovani a stavbe takeho mosta sa podielali stovky mozno tisice obornikov zo vsetkych oblast ludskych cinnosti.Ak by sme ich pozatvarali tak uz ziadny most by sme ani nevedeli postavit.Ci uz mas zoznam tych co patria do basy? Kedy bude stat ten Tvoj idealny most ako pamatnik tomu "barbarstvu"?Potom chytri bratislavaci z BOSa urcite navrhnu tu "opachu" zburat.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
05. september 2012, 16:49
Najviac sa mi rátajú kritici Mostu SNP z radov zúrivých motoristov, teda tých, ktorí ešte aj na WC idú autom. Mne osobne by stačila lávka cez Dunaj, pretože prejdem na bicykli, peši, alebo MHD.

Asi by skutočne mali sa vyjadriť k stavbe mostu odborníci, z hľadiska možností. Väčšinou most ide bývalou hradnou priekopou. Neviem, v podhradí boli nejaké cenné stavby? Asi najcennejšie bolo Rybné námestie, nemyslím, žeby ostatné stavby mali až taký význam.

Keby išlo o mňa, ja by som ich zachoval. Ale kadiaľ by chodili všetci konzumní pravičiari i ľavičiari, si viem len ťažko predstaviť:-). Niektorým rozumu nenaleješ, to vidieť na súčasnom stave individuálnej automobilovej dopravy, toľko nelogičnosti sa ťažko vidí. Preto nejaké subjektívne pocity ohľadom mostu SNP ma nepresvedčia.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984