Kniháreň Slova - knihy, ktoré by vás mohli zaujímať

Náboženstvo vo verejnom živote na Slovensku. /Rád vám protirečím./ Z dejín Ekonomickej univerzity v Bratislave. /Vzdělanost jako živý dialog s minulostí./ Nádenník pera vo francúzskych službách.
Počet zobrazení: 2187
anotacie uvodFot.jpg

Miroslav Tížik: Náboženstvo vo verejnom živote na Slovensku. Zápasy o ideový charakter štátu a spoločnosti

Na Slovensku došlo počas posledných sto rokov k vystriedaniu viacerých politických režimov, z ktorých každý inak pristupoval k náboženstvu a cirkvi mali v rôznych týchto režimoch iné možnosti, ako byť súčasťou verejného a politického života na Slovensku. Dominantné boli dve tendencie. Od vzniku ČSR v roku 1918 to bola snaha oddeliť štát od náboženstva a vytvoriť sekulárny charakter štátu. Druhou tendenciou boli snahy povýšiť náboženstvo na úroveň štátotvorného alebo národotvorného princípu, čo sa najvýraznejšie prejavilo počas existencie Slovenskej republiky v rokoch 1939 – 1945. Aj jednou zo základných požiadaviek v novembri 1989 bolo zabezpečenie náboženskej slobody a oddelenie štátu a cirkví. Počas nasledujúcich dvadsiatich rokov sa však pôvodné požiadavky artikulovali odlišnými spôsobmi a náboženstvo sa postupne stalo dôležitou súčasťou verejného a politického diskurzu na Slovensku. V monografii je analýza zmien vzťahov medzi náboženstvom a štátom a náboženstvom a občianskou spoločnosťou urobená na troch typoch údajov. Po prvé, analýza legislatívy s ohľadom na sféru cirkevného a náboženského života. Druhým predmetom analýzy je štátna a verejná symbolika, využívaná štátom pri legitimizácii svojho charakteru. Treťou oblasťou je analýza názorov a postojov verejnosti z rôznych druhov reprezentatívnych sociologických výskumov na vzťahy náboženstva a politiky či verejnej sféry. Analýza všetkých troch oblastí umožňuje sledovať rastúce inštitucionálne posilňovanie pozície najväčších cirkví na Slovensku s paralelne pretrvávajúcou indiferenciou a stabilitou pohľadu verejnosti na miesto náboženstva v ideovej a symbolickej identite štátu. Konfrontácia s rôznymi teoretickými koncepciami občianskeho náboženstva ukazuje na dynamiku premeny princípov štátu od občianskeho alebo verejného náboženstva smerom k súčasnej nábožensky ukotvenej identite spoločnosti.

Sociologický ústav SAV 2011, 423 strán


Anton Blaha: Rád Vám protirečím

V potope prázdnych slov, ktorá sa na nás valí z každej strany verejného života, ale prostredníctvom dômyselných techník 21. storočia aj všetkými škárami súkromia, je čítanie Blahových malých úvah, ktoré ponúka táto zbierka, upokojujúce a povzbudivé. Istotne vás prekvapí, koľkokrát na zdanlivej všednosti, na celkom zanedbateľnej maličkosti vybuduje  konštrukciu myšlienok, po ktorej sa šplháte s ním. Primárnu úlohu tu nemá ani tak schopnosť myslieť na dôsledky problému, uvedomovať si jeho spoločenský dosah, ako postrehnúť jav, ktorý ho k úvahe motivoval, všimnúť si ho, vidieť. Druhou spoločnou črtou je pokojný tón úvah, ešte aj vo chvíli, keď sa autorovi zreteľne a právom búri žlč. Čo je však naozaj frapantné, je tematická šírka jeho úvah, rozpriahnuté ramená jeho záberu, rôznorodosť tém, v ktorých sa voľne a bez problémov pohybuje: hudba, literatúra, právo, dejiny, politika, výtvarné umenie, médiá, etnológia, šport, etika, náboženstvo, architektúra... Je to kniha  človeka, ktorý s nadhľadom, pokojne a rozvážne reaguje na hlúposti a  zlomyseľnosti nášho času. V prívale poloprávd a sarkazmov žurnalizmu a vlnobití nevraživosti politikov je to priam pohladenie mysle. 

Vydavateľstvo Spolku slovenských spisovateľov 2012, 178 strán


Jaroslav Husár, Ivan Laluha, Ján Petrenka: Spomienky a príbehy. Z dejín Ekonomickej univerzity v Bratislave

Knihu vydala najvýznamnejšia a najstaršia škola pripravujúca na Slovensku odborníkov pre hospodársku prax – Ekonomická univerzita v Bratislave – pri príležitosti 70. výročia svojho založenia knihu. Na prezentácii publikácie rektor univerzity prof. Rudof Sivák uviedol: „Vydaním tejto knihy plní univerzita svoje poslanie tak vo vzťahu k histórii i budúcnosti. Boli to totiž ekonómovia, ktorých vychovala naša alma mater, ktorí formovali vývoj ekonomickej vedy na Slovensku. Boli to naši absolventi, z ktorých myšlienok vychádzali aj ekonomické reformy po roku 1990. A rovnako, absolventi univerzity majú veľký vplyv na vývoj spoločnosti aj v súčasnosti.“

Kniha obsahuje nielen spomienky rektorov univerzity na jej minulosť, ale predstavuje aj propredných ekonómov, ktorých škola počas svojej existencie pripravila. Prístupy mnohých sú aktuálne aj dnes. „Už zakladateľ predchodcu súčasnej Ekonomickej univerzity, Vysokej školy obchodnej, Imrich Karvaš sa zamýšľal nad témami, ktoré rieši aj moderná ekonomická veda, napríklad nad existenciou spoločného európskeho hospodárskeho priestoru a podmienkami, na základe ktorých by mal fungovať. V histórii univerzity nájdeme aj významných pedagógov, ktorí sa už pred 40 rokmi venovali mechanizmom, ktoré stáli napríklad za vznikom nedávnej finančnej krízy. A aj o nich a mnohých iných je táto kniha,“ povedal šéf redakčného kolektívu prof. Jaroslav Husár.

„Táto kniha je výnimočná práve spomienkami konkrétnych ľudí, na ktorých je postavená. Obsahuje tak informácie, ktoré sa nedajú nájsť v archívoch a nepísali o nich ani dobové noviny,“ uzavrel spoluautor knihy prof. Ivan Laluha.

SPRINT 2 s.r.o. 2012, 332 strán


Dietrich Schwanitz: Vzdělanost jako živý dialog s minulostí

Fundovaná práce, která vyšla v Německu v roce 2006 ve 26. vydání, se zabývá vzdělaností jakožto specifickou civilizační ideou, která se historicky rozvinula v německy mluvících zemích a je odlišná od kultury chování aristokraticko-urbánní společnosti západní Evropy. Ta se nezaměřovala na znalosti dané vzdělaností, ale na ctnosti vyplývající z nutnosti obstát ve společenské, družné pospolitosti: světaznalost, good sense, podmanivé způsoby, šarm, vtip. Kultura vzdělanosti měla a má také formující vliv na českou společnost.
První část, nazvaná "Vědění" (historie Evropy, literatura, umění, hudba, filozofie, ideologie, teorie a vědecké obrazy světa) skicuje obrysy klasické vzdělanosti. Druhá část, nazvaná "Um" (Können), se zabývá komunikací, pojednává o pravidlech, podle kterých se komunikuje mezi vzdělanci, o způsobech, jak vědění používat.
Kniha tedy není prvořadě koncipována jako vzdělanostní suma, ale je nesena úsilím vzdělanost definovat, vymezit, a zároveň v konkurenci s technicistními a technickými "informacemi" obhájit její potřebu v nové době. Autor se snaží vymezit její jádro, kořeny a různým způsobem naznačit, jak se vzdělání dobrat, kudy se ubírat, aby se z návodu na vzdělanost stalo vzdělání skutečné.

PROSTOR 2011, 560 strán


Ľubomír Olach: Nádenník pera vo francúzskych službách

Takmer neuveriteľný príbeh novinára Mila Tekovského sa číta na jeden dych. Všetko sa začína v roku 1968 v Egypte. Tam sa stretne s československou filmovou hviezdou Mínou Vašovou. Vďaka nej sa zoznámi s idolom tamojších žien. Paulom. Nikto nevie, čo vlastne Paul robí a odkiaľ má peniaze. V tamojšej snobskej spoločnosti je obľúbený pre svoj vtip a šarm. Je doma aj v najvyšších kruhoch egyptskej smotánky. Milo so svojimi na pohľad úplne bláznivými stávkami upúta aj jeho. Nadviažu priateľstvo a keď v roku 1969 navštívi Československo, vyhľadá ho. Nakoniec mu prezradí, že je agentom DGSE, francúzskej tajnej služby, a zverbuje ho za spiaceho agenta. Obidvaja sa opäť stretnú až v roku 1991. Medzitým zažijú množstvo vzrušujúcich akcií i milostných dobrodružstiev. Milo ako novinár, či na svojich vandrovkách po západnom Nemecku, Juhoslávii, Rakúsku, Sovietskom zväze..., Paul na Blízkom východe, v Egypte, Sýrii, Libanone, Alžírsku, kde mu neraz išlo o život. Milo už dávno zabudol, že je spiacim agentom, keď ho v bistre Krym v Bratislave v roku 1987 oslovil neznámy chlapík s dohodnutým heslom. Ako novinár v SMENE má na starosti životné prostredie. Pre Francúzov je to veľmi zaujímavé. Inštruujú ho, ako má písať a kde má hľadať zdroj informácií. Opäť mu hrozí pre jeho články vyhadzov. Po revolúcii zakladá časopis POP HORIZONT, je iniciátorom slovenskej GRAMMY, ktorú neskoršie kúpi Forza a premenuje na AURELA... Až na niekoľko málo výnimiek sú všetky postavy autentické, či už ide o hviezdy popmusic, operného neba, politické špičky, novinárov, manažérov...

Agentúra Aurum 2012

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
16. júl 2012, 16:05
Zaujala ma tato kniha, chcel by som sa spytat, ze kde by som si ju mohol kupit, dakujem.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
16. júl 2012, 17:40
Už by mala byť vo všetkých väčších knihkupectvách vrátane Panta Rhei.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984