Mám závrat... (zopár poznámok o prerodoch našich pravičiarov)

Slovenská pravica presviedča verejnosť, že sa mení k lepšiemu. Je to však stále tá istá mrcina, ktorá sa len maskuje sociálnejšou či hodnotovejšou rétorikou. No heslá politiku netvoria, iba dopĺňajú.
Počet zobrazení: 1965
pravica-uvod.jpg


Slovenská pravica akoby konečne pochopila, že jej extrémistická neoliberálna ekonomická politika bez akéhokoľvek sociálneho rozmeru je nielen európskym unikátom, ale aj postupnou cestou na smetisko dejín. A tak si odrazu pravičiari okázalo vstupujú do svedomia, menia lídrov, hľadajú „sen“. Celá táto sebareflexia však prebieha iba na povrchnej rovine ľúbezných hesiel a sloganov. Vnútri pravica ostáva tak isto asociálna a bezhodnotová, aká bola aj v minulosti. Stačí si porovnať abstraktné politické frázy a konkrétne postoje.

Vodu kážu, víno pijú

Začnime konzervatívnou pravicou. KDH sa po rokoch nezmyselného koketovania s ultrapravicovou thatcherovskou neokonzervatívnou doktrínou odrazu oháňa sociálno-trhovým hospodárstvom na spôsob nemeckej CDU. Na prvý pohľad to znie fajn: to je predsa jasný obrat k sociálnemu rozmeru! Bližší pohľad však hovorí niečo iné: kdeže! Oháňať sa prázdnymi frázami o sociálno-trhovom hospodárstve, no zároveň nechápať, že jeden z kľúčových predpokladov tohto tradičného konzervatívneho modelu je demokratický korporativizmus, sociálny zmier či etatizmus (J. Figeľ ich v parlamente okázalo odmietol), to skôr svedčí o politickej negramotnosti než o pripravenosti na skutočný posun k hodnotám európskej kresťanskej demokracie.

Pýtajme sa ďalej: Naozaj stačí oháňať sa nemeckým modelom a zároveň v dôchodkovej oblasti zúrivo chrániť čílsky model Augusta Pinocheta, fašistického diktátora, za ktorého éry bola na desiatkach tisícok mŕtvych tiel zavedená dôchodková reforma podobná tej našej z roku 2004? Naozaj stačí oháňať sa Konradom Adenauerom a pri prvej zmienke o progresívnych daniach ručať na celý svet, aká je nenahraditeľná rovná daň, ktorú pritom nemá žiadna vyspelá európska ekonomika (ak teda nemá byť našim vzorom Albánsko), tobôž nie adenauerovské Nemecko? Naozaj stačí kde-tu sa odvolať na sociálnu náuku cirkvi a zároveň systematicky popierať všetky sociálne posolstvá pápežských encyklík? Obávam sa, že nie. KDH zatiaľ nepochopilo, že gestá nestačia. Žiaden skutočný prerod sa nekoná. Očividne iba strane nejaká ďalšia externá poradenská firma ponúkla nový komunikačný manuál, v ktorom sa častejšie objavujú heslá ako „sociálny“ a „solidarita“. Heslá však netvoria politiku, môžu ju nanajvýš dopĺňať.

Nie je sen ako sen

O prerod sa pokúsil aj ďalší konzervatívny politik – Daniel Lipšic. Ten sa rozhodol hľadať sen, nádej, víziu. Netuším, kto mu poradil použiť komunikačnú stratégiu postavenú na slávnej kázni Mám sen afroamerického aktivistu Martina Luthera Kinga, no jedno je isté: ten sa dnes musí v hrobe obracať. Luther King svoj sen postavil na zápase s trojhlavou hydrou – rasizmu, militarizmu a vykorisťovania. Žeby práve o boj proti týmto neduhom išlo Lipšicovi?

Tomu Lipšicovi, ktorý nemal problém s tým, aby jeho kolega, minister vnútra Vladimír Palko ešte v časoch druhej Dzurindovej vlády poslal armádu na vlastných spoluobčanov rómskej národnosti? Tomu Lipšicovi, ktorý nemal problém s tým, že druhá Dzurindova vláda poslala do Iraku našich vojakov, aby bojovala za bushovský „sen“ o čiernom zlate? Tomu Lipšicovi, ktorý horlivo obhajoval neoliberálne reformy trhu práce, ktoré vystavili slovenských zamestnancov tomu najhrubšiemu vykorisťovaniu? Ozaj nerozumiem, prečo si Daniel Lipšic vybral jeden z najprogresívnejších sloganov na pomenovanie svojej tajuplnej politickej vízie, ktorá napriek svojej momentálnej obskúrnosti bude mať očividne bližšie k reaganovskej anti-sociálnej republikánskej politike než k lutherovskej sociálnej a rovnostárskej vízii. Žeby išlo opäť o trápny pokus o hru na sociálnych a sociálnejších? Ak áno, zase treba pripomenúť: heslá politiku netvoria, iba dopĺňajú. Tam, kde chýbajú autentické hodnoty, slogany to nevyžehlia.

Z tlače: SDKÚ si v prieskume polepšila o viac ako 100 percent. Kým v apríli boli preferencie strany na úrovni 3,3 percenta, v máji to už bolo 6,9 percenta.

Kresba Ebla


 










Z liberálov euro-fašisti?


Zvyšné konzervatívne strany ponúkajú ešte menej: SDKÚ vymenila lídra, no programovo neponúkla zatiaľ nič okrem prázdnych hesiel o strednej vrstve. Prázdnotu týchto sloganov potvrdzuje skutočnosť, že práve SDKÚ strednú vrstvu svojou politikou roky systematicky ničila demontážou verejného sektoru na Slovensku. Obyčajní ľudia ponúkajú mimoriadne pestrý kaleidoskop politických názorov, počnúc homofóbnym stredovekým blúznením náboženských fundamentalistov až po progresívne environmentálne vízie. S istotou o nich možno povedať len jedno: že by spolu nedokázali vládnuť ani 24 hodín. Ostáva už len Most-Híd, ktorý akoby sa snažil verejnosť presvedčiť, že neviditeľnosť je politická stratégia.

Slovenskí liberáli ponúkajú ešte zábavnejšie kotrmelce. Strana Sloboda a solidarita, ktorá vznikla na liberálnej báze, sa za niekoľko rokov premenila na pravicovo-populistickú stranu, ktorá v euro-agende ponúka podobné riešenia ako európske fašistické strany. Kultivovaný diskurz nahradili krčmovou rétorikou o „tučných Grékoch“, pretrhali všetky mosty doma aj v Európe a mimoriadne sa zasadili o to, aby na Slovensku vzrástla eurofóbia, čoho výsledkom je len nárast rasizmu, xenofóbie a neznášanlivosti. Najzábavnejšie je to, že sa SaS ďalej veselo hlási k európskemu liberalizmu, k ideológii tolerancie, otvorenosti a európskej jednoty. Sme opäť pri tom istom: prázdne slogany, heslá a nálepky majú prekryť hodnotové deficity. Výsledkom je, že liberalizmus je na Slovensku mŕtvy. A namiesto neho tu máme neuveriteľný politologický oxymoron: fašo-liberálov zo SaS.
Slovenská pravica presviedča verejnosť, že sa mení k lepšiemu. Je to však stále tá istá mrcina, ktorá sa len maskuje sociálnejšou či hodnotovejšou rétorikou. Práve hodnoty však tomuto procesu pravicovej vnútornej „perestrojky“ chýbajú najviac. A pravicoví politici akoby si povedali, že tam, kde nie je kvalita, nech je aspoň kvantita. Odrazu je na pravej strane politického spektra toľko subjektov, že sa z toho človeku až hlava krúti. Len aby z toho pravicoví voliči nedostali závrat...

Koláž: Rôzne bilbordy

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
04. jún 2012, 08:33
Martin Luther King: I have a dream? (Mám sen) tieto slová povedal 3x - a vošiel do dejín. Marking Lotor KLipšic splagizoval tieto slová 32 x a tým ich hodnotu zdevalvoval až na 0 a mohol by už konečne z dejín vypadnúť. Svojou sebestrednosťou už totiž narobil škody dosť aj za 32 iných škodotvorných politikov D.Brindza
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
04. jún 2012, 12:46
A čo tak niečo o premene, aspoň navonok, našej ľavice. Z nervózneho, na všetkých okolo nadávajúceho premiéra sa, akože, stal prívetivý a empatický prototyp moderného politika. Samozrejme, dočasu. A z ochrancov malých firiem, živnostníkov a pod. sa stávajú ich kati. Žiaľ nie "akože" a pravdepodobne ani nie "dočasu".
Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
05. jún 2012, 06:46
Pan Blaha je jediny ktore pise bahno na tento portal. Prosim nech uz nepise. 5 rokov bol praviciar a teraz ked mu to ide do karat je socialne orientovany. Takych "socialnych" ludi naozaj v tejto krajine nepotrebujeme. Fuj.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
06. jún 2012, 02:49
pan jozef mne nejde o to kto to pise ale o to co pisea s clankom plne suhlasim apropo co stihla pravica za dvadsat mesiacov myslim tym co dobreho pre ludi na slovensku noioo povedaal by som velke h...o a tak sa na to aj pozeram vela rozpravat a skutek utek ako hovoria bratia cesi, vsade sme pocuvali o jednom slovicku transparentnost a dnes sa dozvedame aku to transparentnost mysleli ale vam praviciarom je to vsetko cudzie
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
06. jún 2012, 12:51
Veď Vám napísal čo píše - bahno."Vám pravičiarom je všetko cudzie". Ako viete, že je pravičiar? Len pre názor na pána Blahu. Apropo, aj pán Blaha bol /je?/ pravičiar. Ale on už má pravdu, lebo teraz je Váš, smerák.
Obrázok používateľa Anonymný
#4
(neuvedené)
06. jún 2012, 17:23
Pán Blaho, by ste mal podstatnejšie viacej vnímať Marxa a menej o tom rozprávať, že ho čítate, lebo mám vnem, že pána Fica topíte, a nielen Vy, ale aj ten čo rozpráva o sociálnych záležitostiach, a nielen vy dvaja, ale aj Slovo. Ja pána Fica nevolím a voliť nebudem, ale vás bonznem, pošlem mu presne toto mailom, ale to je ako nič, lebo ozvenou viem, že na to kašle, čo mu ja napíšem. Pokiaľ predstavu neviete vypočítať, vaša predstava nie je teória, myslím pre spoločnosť menenú politikou, tu dnes našu pánom Ficom. Teda Vy sa spojte sa matematikou, teda tými, čo vedia počítať a budete mať teóriu. Samozrejme, že to nie sú ekonómovia okolo pán Fica, s ktorými 0sa máte spájať, to sú grázli, zištné gangy podliakov, ktoré majú svetonázor protislovenských gangstrov. Treba sa oprieť o matematikov, ktorým ale treba formulovať ekonomický problém. Pozrite SZČO bez zamestnanca a súčasne bez zamestnávateľa, neplatí DPH, pretože je to tak, lebo nič hmotné nekupuje, formálne predáva celú svoju prácu, pretože formálne to tak hučí a berie paušál 40% a fakturuje. A pozrite na čo táto SZČO koná odvody, na rezervný fond solidarity, a prečo nekoná v tejto výške odvody na budúci dôchodok táto SZČO, pretože nebezpeční pre slovenský národ nie sú v SaS, ale na ministerstve financií vlády pána Fica. Opozícia za nič nemôže, grázli ministerstva financi ale áno. To tu niekde v Slove čítam, stredné vrstvy sa majú pozrieť ne tie vyššie a nie na tie dolné vrstvy. Nechce sa mi to ani opisovať, o tom fonde solidarity vo vzťahu ku konkrétnemu životu, pretože ekonómovia. Problém slovenského národa je jeho zrada ekonómiou, treba ekonómov vyšachovať matematikmi, ktorým poskytnú spoločenský fundament ľudia taký ako Vy pán Blaho, pretože ekonómov beštie voči slovenskému národu už nezmeníte. Vy, Slovo a ani pán Fico. A môžu sa aj všetci ľudia vytáčať a i tak, spoločnosť bez nezamestnanosti dnes a v budúcnosti opísal Karol Marx. A nezamestnanosť, to je spoločenský vzťah, ktorý je za dennými vraždami NATO v Afganistane a až opačne, ktorý je určujúci pre kultúru rodených detí.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984