Aktualita - poslanec Ľuboš Blaha o svojej prvej zahraničnej ceste

V dňoch 23. - 24.apríla bolo v Kodani stretnutie predsedov parlamentných výborov pre európske záležitosti COSAC. Slovenskú delegáciu viedol predseda Výboru NR SR pre európske záležitosti Ľuboš Blaha. Pre čitateľov Slova, ktorí nie sú na Facebooku, prinášame krátku informáciu nášho autora Ľuboša Blahu zverejnenú na FB, ako aj jeho príspevok v pléne.
Počet zobrazení: 2353

„Moja prvá zahraničná pracovná cesta v pozícii predsedu výboru pre európske záležitosti sa odohrala v Kodani (konferencia COSAC), včera som sa vrátil. Bolo to veľmi inšpiratívne, otvoril som tam aj otázku ekonomickej demokracie. Navyše sa mi podarilo presadiť doplnenie záverečnej deklarácie o sociálny rozmer, a to napriek totálnej dominancii pravice v Európe... Potešilo hlavne to, keď mi švédski sociálni demokrati ďakovali za môj príspevok v pléne a označili Slovensko za ťahúnov soc-dem v Európe - od Švédov sa to ozaj počúva dobre... :-)“

(Status na FB, 24. 4. 2012)

"Ďakujem pekne za veľmi inšpiratívny a progresívny príhovor, pani predsedníčka. Nová sociálnodemokratická vláda na Slovensku získala v nedávnych marcových voľbách od občanov silný mandát na to, aby podporovala proeurópsku politiku rastu a sociálnych istôt. O to viac oceňujem, že ste vo svojom príhovore viackrát zdôraznili európsky sociálny model. Som presvedčený, že sociálna redistribúcia smerom k regiónom s nižšou životnou úrovňou v EÚ je kľúčovým nástrojom zvyšovania spotreby, a teda postupne aj rastu pre celú úniu. Základný predpoklad jednotného trhu a udržateľného rastu je sociálna kohézia a demokratická participácia. Slovenská republika preto silne podporuje silný európsky „drive“ zo strany dánskeho predsedníctva a rovnako silno zdôrazňujeme hodnoty solidarity a ekonomickej demokracie. Konkrétna otázka: OSN vyhlásila tento rok ako rok družstiev. Počíta EÚ pri svojich rastových programoch aj s ekonomickou demokraciou a podporou družstevného a participatívneho podnikania?"

(Príspevok v pléne na konferencii COSAC)

Čítajte aj:

http://www.nrsr.sk/web/Default.aspx?sid=udalosti%2Fudalost&MasterID=51772


http://www.strana-smer.sk/3788/zasadnutie-predsedov-parlamentnych-vyborov-pre-europske-zalezitosti-cosac

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
26. apríl 2012, 06:11
Myslím odpoveď na otázku v poslednej vete. Veď je všeobecne známe, že naši poľnohospodári sú oproti ich konkurencii v starých štátoch EU výrazne diskriminovaní (dotácie mali byť zrovnané do r. 2013 a vraj nebudú). A navyše sú diskriminované naše veľké družstvá, ktoré ešte zázrakom prežili z dôb socializmu - EU im chce dať menšie dotácie oproti malým súkromným farmám. Rieši sa to nejako? Určite by sme uvítali nejaké informácie.
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
26. apríl 2012, 06:12
ozaj, preco u nas druzstva, ktore su odjakziva rovnocennou formou obchodnej spolocnosti ako s.r.o. alebo a.s. nie su vyuzivane a nie su zakladane? preco ludia, ktori maju zaujem spolu komunalne fungovat, produkovat a teda ekonomicky demokraticky participovat nefunguju v druzstvach? preco ludia nezakladaju druzstva ale s.r.o.? preco nejde tato iniciativa "zospodu"? uprimne by som rad vedel fundovanu a relevantnu odpoved vyplyvajucu z realnych cisiel a analyz.
Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
26. apríl 2012, 15:27
Ekonomická demokracia je podľa dokumentov sociálnej demokracie aj švédskej aj európskej želateľným smerom rozvoja zamestnaneckej spoluúčasti v podnikoch, akurát, že doteraz (kým Schweickart nedefinoval predpoklady jej zavedenia) si aj sociálna demokracia nevedela definovať, čo by chceli dosiahnuť na úrovni podniku i celej krajiny, teraz to už vieme a je dobrí, že ste to pripomenuli.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
30. apríl 2012, 08:48
Správna otázka! Právnu formu podnikateľského subjektu generuje najmä prevládajúca technológia ( v tofflerovskom zmysle slova). V našich podmienkach divokého kapitalizmu nejde o produkciu ale najmä o jej "predaj" ( porovnaj pomer privatizovaného majetku a miestneho produktu - pozn. nie realizačnú cenu privatizovaného ale jeho reálnu hodnotu). Družstvá môžu fungovať len v podnikateľsky korektnom prostredí. U nás sa nepodniká, ale kšeftuje s informáciami. V privatizácií, v rozdeľovaní štátnych a neštátnych zákazok tvorí vlastná hodnota produktu len menší zlomok ceny. Cena pozostáva najmä z provízií. Teda táto časť ceny patrí tomu kto je "aranžérom" obchodu. A spravidla tento "vlastník" zákazky nemá motív ( nepotrebuje sa s inými deliť) o svoj vklad do "dealu". A ešte jedna poznámka. Niet autority, ktorá by garantovala spravodlivé rozhodnutia v sporných veciach. Miestne osobnosti majú gorilý kredit ( podľa vlastnej intelektuálnej dispozície viac alebo menej známy), súdy sú ikonami korupcie a klientelizmu. Navzájom sme všetci nedôveryhodní: podvodníci, korupčníci, macchiavelisti a pod. Dôverovať inému je v miestnych podmienkach vážna diagnóza, eliminujúca schopnosť zdravého úsudku...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
01. máj 2012, 14:36
ano, pytam sa, preco sa par stolarov neda dohromady a nerobia to ako druzstvo? miesto toho vidim desiatky - doslova desiatky - s.r.o., alebo zivnostnikov - soliterov co beru na drevo a kaslu na dane a solidaritu s inymi... to iste stavbari..poznam desiatky, ano desiatky takychto LUDI PRACE, ale ked pracuju, tak podnikaju, tak ako majitelia s.r.o., ktoru si zalozili (a teda podla Blahu a Marxa vykoristuju inych pracujucich vo firme), alebo ako soliter zivnostnici. okrem toho toto tu NIE JE divoky kapitalizmus, my tu nemame kapitalizmus mili moji. kapitalizmus je tam, kde je volne trhove prostredie a podnikatelia vytvaraju zisk bez statu. u nas najvacsi podnikatelia podnikaju LEBO STAT. vola sa to statny kapitalizmus, oligopolne prostredie, nie je uplne mimo ani porovnanie so statnym kapitalizmom tretej rise (statostrana spojena s velkokapitalom). bud podnikatelia tu su preto, lebo stat im dal neferove ustupky, ktore nedava inym, alebo podnikatelia su prisati ako pijavice na stat a pod sebou zivia celu bujnejucu siet malych pijavic-subdodavatelov... kto si vsimol to, ze za figela nebol problem zakontrahovat aj o tretinu nizsie ceny dialnic,ale po volbach prebehla (iba niektorymi) mediami sprava, ze vahostav si mirnix dirnix vystavil voci statu dodatoicnu fakturu 24 MILIONOV eur. alebo hotel za statne, ale zisky z neho sukromne. rovnako aj sport. stadion verejny, mesto plati energie a dava brutalne dotacie, ale nemoralne vysoke platy (ako je to mozne ze to robotnikom z tN nevadi? toska, LO, atd atd) a zisky z neho ide/siel sukromnym osobam. a ked sa to chcelo zatrhnut, hned boli emocionalne tlacovky. mili moji, my sme si kapitalizmus nestihli ani len poriadne vyskusat. nedostali sme sancu. slovensky kapitalizmus je ako nechcene dieta, ktore sa odstrihlo od zivota este predtym, ako malo sancu sa narodit a miesto neho sa adoptoval nejaky ludackosocialisticky degenerat...po prevrate si to tu aj tak rozchytali statne struktury, ktore sa z namestnikov, generalnych riaditelov, okresnych a krajskych sefov strany transformovali na majitelov. alebo ich deti....forma sa zmenila, obsah nie. kontroluju dalej, len v inej forme. pokial niektopovie, ze u nas druzstva de facto vobec nevznikaju zdola lebo im prostredie nepraje a treba ich podporit, dat im nenalezitu vyhodu oproti inym len preto, ze su nasmu srdcu blizke, tak je to to iste, ako keby sme na otazku, ze preco cernosi nehraju vo velkom hokej (implicitne asi preto, lebo v nom nie su dobri a nemaju on zaujem - ved nic im nechyba to ukazat, vymakat sa) odpovedali tak, ze oni su rovnako dobri, len prostredie im nepraje, a tak treba z NHL povyhadzovat bielych a potom budu hrat v NHl aj cernosi.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
01. máj 2012, 15:12
http://ekonomika.etrend.sk/ekonomika-slovensko/sirokeho-vahostav-sk-slubuje-nizke-ceny.html nech sa paci. ludia rychlo zabudaju. a kto sa nepouci z historie, zopakuje si ju.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
01. máj 2012, 15:13
http://www.transport.sk/spravy/cestna-infrastruktura/4770-vahostav-pyta-za-d1-pri-povazskej-bystrici-dodatocnych-25-mil-eur.html
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
03. máj 2012, 02:42
Rád podiskutujem s aktivistom romantickej pravice: nuž onen "poctivý" kapitalizmus je známa rozprávková bytosť, o ktorej všetci počuli a nikdo ju nevidel. Už pri prevrate som upozorňoval na to, že kapitalizmus nie je iba v USA a Západnej Európe ale aj v Mexiku, Egypte, Bangladéši... A tam, kde je bohatý ( USA, V.Británia, Holandsko, Francúzsko... )je to dôsledkom jeho imperiálneho nadradenia a drancovania kolónií. Slovenský kapitalizmus nie je žiaden unikát, tento typ vydržujú liberálne nadácie v ovládaných štátoch. Najmú miestnu oligarchiu, dajú jej podiely na majetku a nechajú ich drancovať miestne etnikum. Dostanú know-how najmä sociologické a mediálne nástroje na ideologickú manipuláciu s plebsom. Svoje dividendy si globálna oligarchia vyberá najmä prostredníctvom bankového a finančného sektoru ( zčasu-načas pohýbu menou, pravidelne stáčajú cez štátne dlhopisy a predaj "služieb" bankám a monopolom). No a liberalistická bájka o poctivých remeselníkoch, ktorí môžu konkurovať je vulgárnym podvodom. Malí živnostníci sú najlepšie strihateľné ovce ( robia sedem dní do týždňa, viac ako 10 hodín, kašlú vpri hľadaní konkurenčných výhod na vlastnú zdravotnú a pracovnú bezpečnosť. Keď majú dosť "vlny" tak idú pod nôž. Nuž a kto by pripustil aby sa takéto "stádo" zorganizovalo. Je celý prepracovaný systém ťahania nudlí pod nos. Rozprávky o tom, ako niekdo zbohatol z práce...Ha-ha-ha. Zbohatnúť sa dá špekuláciou. Veľká časť propagandy je venovaná tomu ako špekuláciu ( podvod) legalizovať ako podnikanie. Preto nie je iný ako korupčný kapitalizmus. A jeho boj s korupciou je hľadanie technológie ako piť iba sušenú vodu?!? Stolári sa prosto nedajú dohromady, lebo by vytvorili konkurenciu nadnárodným nábytkárskym firmám a tie sú schopné dumpingom a celou plejádou nástrojov takúto konkurenciu kontrolovať. Nuž treba zvážiť či má zmysel baláchať deti ( a seba samého) o poctivom špekulantovi ( rozumej bohatom pracovitom podnikateľovi). Rád by som takúto bielu vranu videl. A keďže biele vrany sú "choré" tie normálne ju rýchlo uklovú. Takže napríklad zákon o pôvode majetku bude alebo bezzubý, alebo nevykonateľný alebo nebude vôbec...

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984