Niekto oral, niekto anal

Oral history je v našich končinách (pravda, skôr v českom prostredí) využívaná najmä po roku 1989. O anal history sa nehovorí, ale ani sa existencia tejto metódy nevylučuje.
Počet zobrazení: 1469

Oral history je v našich končinách (pravda, skôr v českom prostredí) využívaná najmä po roku 1989. O anal history sa nehovorí, ale ani sa existencia tejto metódy nevylučuje.

(Status na FB)

 

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
30. marec 2012, 04:29

Titulok evokuje skôr nejaký článok z porno stránky, takže som sa takmer zhrozila, lebo chýbajúce dĺžne a najmä plural menia diametrálne zmysel. Pretože obrovský rozdiel je medzi análny a análový. Hoci pri použitom anglickom názve (v článku) sa tento rozdiel stiera. Ale ako sa hovorí, čistému je všetko čisté,?

Anály alebo letopisy (spravidla v množnom čísle) je krátky zápis udalostí historického charakteru v chronologickom poradí, podľa rokov, väčšinou bez vnútorných súvislostí. Je to stredoveký svetský odborný prozaický žáner. Autor análov alebo letopisov sa volá analista alebo letopisec.

Análovým spôsobom písania histórie môže byť aj súčasný záznam, napríklad súdny.

Uvediem príklad:

http://spravy.pravda.sk/niznansky-odsudil-zemkovej-zalobu-zapise-sa-do-analov-sudnictva-tvrdi-1ms-/sk_domace.asp?c=A110617_100418_sk_domace_p23

V stredoveku sa zapisovali úmrtia pápežov, biskupov, panovníkov, vojnové udalosti do veľkonočných tabuliek. Tak vznikla forma análov, ktoré sa odpisovali a šírili prostredníctvom kláštorov, pričom sa pridávali vždy nové a nové záznamy. Jazykom stredovekých análov bola latinčina a boli prevažne anonymné. Forma analystických záznamov sa udržiava v Európe do 13.-14. storočia, keď ich postupne nahradili kroniky. Najvýznamnejšie stredoveké anály sú Annales regni Francorum, na ktoré nadväzujú Fuldské anály. V oboch sú dôležité záznamy z dejín Veľkej Moravy

http://sk.wikipedia.org/wiki/An%C3%A1l

http://sk.wikipedia.org/wiki/R%C3%ADmska_analistick%C3%A1_%C5%A1kola

Orálna história ? hovorená, rozprávaná história, je novodobou metódou poznávania histórie interdisciplinárneho charakteru, ktorá čerpá zo ?živých zdrojov? ? výpovedí žijúcich svedkov, účastníkov tej-ktorej doby, dejinnej udalosti, procesu vzniku či formovania istého aspektu národnej histórie (v našom prípade slovenskej kinematografie). Orálna história sleduje individuálne zážitky a skúsenosti ? veď niektoré svedectvá o uplynulých dobách sa nedajú získať inak ako autentickým rozhovorom s priamymi účastníkmi minulých dejov.

Resume:

Análová história má svoje špecifické uplatnenie v matrikách, kronikách, súdnych záznamoch,?

Orálna história má význam v zachovaní výpovedí očitých svedkov určitých udalosti pre budúce generácie formou záznamu prežitých udalosti, ktorých boli svedkami. Pre objektívnejšie skúmanie histórie je potrebný určitý časový odstup od skúmanej udalosti (napr. dvoch generácií).

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984