Ficovo vítězství může posílit českou pravici

*Jak ovlivní drtivé vítězství Roberta Fica v letošních parlamentních volbách českou politickou a mediální scénu?* Domnívám se, že nadpoloviční většina Smeru-SD ve slovenském parlamentu, by mohla působit mobilizujícím způsobem na českou levici. Mohla by - ale nejspíš nebude.  
Počet zobrazení: 1607
volby.JPG

Domnívám se, že nadpoloviční většina Smeru-SD ve slovenském parlamentu, by mohla působit mobilizujícím způsobem na českou levici. Mohla by – ale nejspíš nebude. Česká levice totiž nadále zůstává rozdělena na tzv. demokratickou a komunistickou. Pasivní ČSSD ani nevyužila faktu, že Nečasova vláda přestala usilovat o zákaz KSČM, čímž vlastně komunisty s konečnou platností legitimizovala jako pevnou součást stranického systému. ČSSD událost ani nekomentovala, o zrušení bohumínského usnesení neuvažuje, čímž nadále zůstává dobrovolně ve vleku dominantního postkomunistického diskursu.

Česká levice ani nemá tak výrazného leadera, jakým je na Slovensku Fico. Nenápadný a málo viditelný Bohuslav Sobotka si může tuto úlohu sotva nárokovat. Levice v ČR není dostatečně energická, nepředkládá komplexní alternativu a KSČM navíc diskreditují neostalinistické výroky některých jejích členů. (KSČM nepředstavuje radikální levici, nýbrž levici konzervativní, stojící napravo od ČSSD).

Ficovo vítězství bude nahrávat české pravici a pravicovým médiím. Dovedu si celkem snadno představit mobilizaci pravicových politiků (typu Přemysla Sobotky, Miroslavy Němcové), kteří budou veřejnost strašit návratem vlády jedné strany a budou Slovensko dávat za příklad vzepětí nebezpečného socialismu už ne jako pouhé hrozby, nýbrž jako děsivé skutečnosti. Pravice se bude opět stylizovat do role obhájců individuálních svobod a demokracie. A není zdaleka vyloučeno, že tento dvacet let omílaný model u řady voličů opět zabere.

Pravicová média se touto cestou vlastně už vydala. Již nyní přímo či nepřímo charakterizují Fica jako nesympatického člověka, který může negativně zvrátit dosavadní vývoj v zemi. Například zpravodajský server IHNED.cz publikoval článek, jehož titul je příznačný: „Fico bude nejspíš vládnout sám. Za volbu Směru se někteří Slováci styděli“. Název článku sugeruje představu, že volit Fica je něco nepřístojného, něco, co se ve slušné společnosti nedělá a za co je možné (či snad záhodné?) se stydět. Jak může být "nepřístojné" volit někoho, koho zvolila drtivá většina voličů? A nebylo letos nepřístojné volit korupčními skandály zdiskreditovanou pravici? Vždyť ta si svou ponižující historickou prohru zasloužila.

Ještě dále jde titulek článku v iDNES.cz: „Slovensko sečetlo 99 % hlasů, Fico může vrátit vládu jedné strany“ Onou vládou jedné strany se samozřejmě myslí vedoucí úloha komunistické strany před rokem 1989. Považuji tuto primitivní paralelu za vulgární, nekorektní a nehoráznou; vědomě pracuje s arzenálem antikomunistické ideologie, která je založena na strachu z návratu démonizované minulosti. Přitom uvedená paralela je absurdní minimálně ze dvou důvodů: (1) vedoucí úloha KSČ byla zakotvena v ústavě, což na Slovensku v současnosti nehrozí, neboť (2) Smer-SD – i kdyby takovou změnu prosadit chtěl (jako že nechce) – nutnou ústavní většinu ani nemá.

Možná by se pravicová média namísto strašením návratem „socialismu“ měla zabývat hlubinnými analýzami toho, co se děje v Orbánově Maďarsku, kde byla nová ústava opravdu přijata.

Závěrem chci čtenáře ujistit: tímto zamyšlením mi nešlo obhajobu Roberta Fica, osobnosti v mnoha ohledech nepochybně kontroverzní, ani o propagaci jeho politické strany. Chtěl jsem jen poukázat na to, jak může být jeho vítězství zhodnoceno českými médii a českou politickou reprezentací a jak může historický triumf slovenské levice posloužit české pravici. Měli bychom se na tyto strategie připravit.

Zdroj: Britské listy

 

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
11. marec 2012, 09:49
ked tam bol protektorat, tak skrze Hachu sa prehlasili z vernych stupencov Reichu, s nadsenim vyrabali zbrane a municiu pre Wehrmacht, ked bol pri moci Stalin, stavali mu pomniky zaziva. ked prisla prazska jar, tak ceska politicka a kulturna elita svojou nenazranostou a nedockavostou privolala prichod tankov, ked bola normalizacia, tak normalizovali len sa tak prasilo. je logicke, ze po 1989 sa z nich stali neuprosni bojovnici proti komunizmu a vsetkemu lavicovemu. teraz to takisto prehanaju, verni sebe samym. vyzera to tak, ze budu spokojni az potom, ked ich susedia zgermanizuju...
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
11. marec 2012, 11:29

"...budou veřejnost strašit návratem vlády jedné strany a budou Slovensko dávat za příklad vzepětí nebezpečného socialismu už ne jako pouhé hrozby, nýbrž jako děsivé skutečnosti. Pravice se bude opět stylizovat do role obhájců individuálních svobod a demokracie."

**********************

Tak takéto niečo ani náhodou na Slovensku nehrozí!

Pretože Smer vyvinie obrovské úsilie na zachovanie Radičovej STATUS QUO. Pôjde len o kozmetické úpravy, lebo na viac nebudú peniaze.

Nakoniec prečo by aj niečo viac robil Ficov Smer? Z ľava mu nehrozí žiadne nebezpečenstvo, ktoré by ohrozovalo postavenie Smeru, alebo by ho vťahavalo do ľava!

Na ľavo je takmer úplne vyčistený "Augiášov chliev" po komoušoch, len ho vypláchnuť!

To, čo z impotentnej postkomunistickej ľavice zostalo nepredstavuje už ani 1% (0,91% /cca 24.000 voličov) pozostávajúce z 0,73% KSS + ZRS a z 0,18% ktoré získala SDĽ.

Som zvedavá aké vyvodia poučenie z krízoveho vývoja v KSS a SDĽ?

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
11. marec 2012, 12:20
staci sa pozriet do krystalovej gule a hned vie, co bude vitazna strana SMER po volbach robit, o co sa bude usilovat...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
11. marec 2012, 13:59
Hrozi SMERu zlava nebezpecenstvo?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
11. marec 2012, 14:17
to len havkaci havkaju, co vsetko zle sa chysta urobit. treba vediet, ze - v podmienkach vleklej hospodarskej krizy, obrovskej nezamestnanosti, v podmienkach rozpadnuteho polnohospodarstva, tunelovania verejnych financii (II. pilier), krachujuceho zdravotnictva, skolstva, nenazraneho bankovnictva, sukromnych firiem nabalujucich na na statnom skrze korupcnych uradnikov - je urobit nevyhnutne opatrenia tazka uloha. lepsie by bolo, keby na to boli dve strany, resp sirsi konsenzus ciastocne aj s rozumnou pravicou. rozumnu pravicu vsak na slovensku nemame, takze to vsetko ostava len na tej jednej strane. nie vsetko pojde hladko a havkaci od podvodnej strany 99% ako pan Ingo sa tesia na to, ze budu mat co otierat svoje mastne huby...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
11. marec 2012, 16:51
Ak bol malozaujimavy pred volbami,tak teraz je a dlho bude uplne jedno co pise.Smer bez ohladu na to ci to bude lahko alebo tazko musi vladut.SAM!!! A je to dobre .On totiz inac ani vladnut nemohol.Sam si tak ustlal.Ak by mu k vacsine chybal jeden jediny hlas ,tak by vladol Figel ,alebo Bugar ,ale Fico by niesol zodpovednost.Je to narocne ak sa chces hrat na skryvacky.Sam sa pred sebou tazko schovas.Ma to aj vyhodu.Vzdy mas partaka po ruke.Staci zrkadlo. To uz ,ale je. S tym sa zapodievat je zbytocne. Co Smer musi?Naplnit ocakavania tych 1,2 miliona ludi,ktorí mu doveruju.Co ma ? Silny a stabilny poslanecky klub.Zazemie v silne obsadenej samosprave ako na urovni VUC tak na urovni miest.To zatial nik nemal.najvyssie poschodia samosprava,vlada parlament vratane prezidentskej standarty su v suchu.ale co s zo zbytkom poschodi v panelaku?Co so suterenom ?Aj oni totiz patria k panelaku.Bojim sa, ze opat bude zniet: NEJSOU LIDI.V Smere sa casto hlavne v regionoch rastlo skracovanim okolia.Prostredie je take ake je .O tom sa vedelo.Stav statu je zalostny .Aj to je vseobecne zname.Neostava len vy&sukat rukavy .A makat.Oducit sa chodit po tribunach kde rastie jazyk, ale krpateju usi.A zacat zbierat rozum i skusenosti medzi ludmi.Nikde inde to totiz nenajdes.Len medzi ludmi.Pod tribunami.Tak do toho.Ked to bude Smer robit poctivo bude vladnut dlho.V opacnom pripade klesne ako sumrak.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
11. marec 2012, 17:21
uz sme si o tom pisali - nie je dolezite, co moze slovensko urobit pre teba, dolezite je, co mozes urobit ty pre slovensko. aby mala strana SMER pokoj na pracu, musi mat pokoj od zaskodnikov a provokaterov, ktori neodpustia ziadne zavahanie, ziadnu dobrocinnost. dnes rano SMER vyzval zlepencovych mopslikov aby si sadli za okruhly stol a pohovorili o situacii, o tom, co by sa dalo pre slovensko urobit. no a okamzite vystartovali zlepencovi mopslici a dlhe a drahe minuty na vsetkych nasich TV vykladaju o tom, ze odmietaju vstupovat do vlady, ze oni chcu byt opozicou - akoby sa im niekto o nieco prosil !! takze tak, atakovat supera treba na jeho polovici ihriska, vidno ze nevies hrat hokej...
Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
11. marec 2012, 18:01
v The Economist oznacili Roberta Fica za jedneho z najuspesnejsich lavicovych politikov... "Slovakia's new prime minister will, one hopes, act with the great responsibility that comes with great power."
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
12. marec 2012, 03:13
Je jedno co hras.Ak chces hrat tak to musis vediet.Hrou s autsidrom sa nikdy nezlepsis .Len pokazis.Uc sa od sefa.Vcera to krasne predviedol.Ponukol autsidrom zbieranie lopt.V priamom prenose sa priznali, ze ani na to nemaju.Nie ?Tak si ich pozbierame sami.SACH ! MAT !!! Tot velky hrac co na to ma.Netreba sa vybijat v nezmyselnych hrach s autsaidrami.Treba makat na tom ,aby sme vzdy mali na hru s velkym hracom.A tym je zivot sam.On Smer posunul tam kde je .A teraz stoji pred Smerom.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
12. marec 2012, 04:57

"lepsie by bolo, keby na to boli dve strany, resp sirsi konsenzus ciastocne aj s rozumnou pravicou. rozumnu pravicu vsak na slovensku nemame, takze to vsetko ostava len na tej jednej strane. nie vsetko pojde hladko a havkaci od podvodnej strany 99% ako pan Ingo sa tesia na to, ze budu mat co otierat svoje mastne huby..." anton b.

**********************

Nie nadarmo sa hovorí: "Kde je tvoja myseľ, tam je tvoje srdce" (a platí to aj opačne)

Koketovaním s "rozumnou" pravicou si Smer vystačí aj vo vlastných radoch (vrátane vás anton b.).

Budeme vidieť ako bude pravicové krídlo v Smere okolo Počiatka, Kaliňáka, Glavača, Flašíkovcov,... hájiť záujmy pracujúcich? Budem to pozorne sledovať a rázne kritizovať!!!

Pán anton b. nie je to o otieraní "mastnej huby", ale o poctivej ľavicovo radikálnej opozícií proti prevažnej časti združenej v Smere v buržoázno-nacionalistickým frakciach!!!

Mastné huby majú tí, ktorí si ich už v r. 2006-10 poriadne omastili! Našťastie už sú v drvivej väčšine mimo parlamentnej hry (HZDS a SNS). Takže teraz sa už nebude môcť Smer vyhovárať, že za to nesie zodpovedňosť koaličný partner. A takto má byť. Lebo ľudia karty rozdali tak, že Smer nebude môcť švindľovať!!!

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
12. marec 2012, 05:12

" ...v The Economist oznacili Roberta Fica za jedneho z najuspesnejsich lavicovych politikov..." anton b.

*************************

Zabudli ste dodať, že Počiatek bol vyhlasený za najlepšieho ministra financií, lebo nezrušil rovnú daň! Walensa, Gorbačov a boss arabských teroristov Arafat dostali Nobelové ceny, dokonca Bismark dostal ako lutherán najvyššie katolícke Vatikánske vyznamenanie (rád Kristovho srdca) za asociálny poistný systém v sociálnej oblasti!

Došlo vám vôbec, čo tieto vyznamenania reálne znamenajú?

Zrejme nie, tak vám to po lopate napíšem! Sú to vyznamenania za utrpenie spáchane na vlastnom ľude (proletariáte) o ktoré sa zaslúžili v prospech buržoáznej a klerikálnej oligarchie!

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
12. marec 2012, 05:49
Toniku.Stare dobre pravidla.Ked ta protivnik chvali,pozri sa co robis zle.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
12. marec 2012, 05:57
...nie je dolezite, co moze slovensko urobit pre teba, dolezite je, co mozes urobit ty pre slovensko...Odpovedz si na otazku:Su tu ludia pre Slovensko, alebo Slovensko pre ludi?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
12. marec 2012, 08:20
vlada roberta fica este nebola anilen vymenovana a miestni "analytici", uz vedia, ze vsetko robi zle :o) ... ked sa clovek trochu lepsie pozrie na tychto "analytikov", tak co zisti:

- prvym analytikom je stary ufrflany dedo v papuciach, ktory vacsinu dna travi sekirovanim manzelky, sledovanim TV, ktory si mysli, ze vsetkemu rozumie a vsetko vie tak vyborne, ze nemusi ist ani k volbam...
- druhy je platenym agentom podvodnickeho hnutia 99%, hnutia, ktore napriek masivnej medialnej kampani nedokazalo v riadnych volbach ziskat viac ako 1,6%, hnutia, ktore sa hlasi k lavici, k hnutiu OWS - a pritom ich plati znamy zbrojarsky klan...

zaver nech si urobi kazdy sam...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
12. marec 2012, 09:25
karavana musi...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
12. marec 2012, 10:13

"Psy stekaju karavana musi..." Chatyv Alkov

*****************************

Karavána sa ešte ani nepohla a psi grcajú na všetko.

Potom sa karavána pohne a psiska sa začnú hrýsť

Nakoniec bude zápas kto rozpletie "Ariadnine klbko nití"?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
12. marec 2012, 10:25

"cakricky vestec pan Ingo staci sa pozriet do krystalovej gule a hned vie, co bude vitazna strana SMER po volbach robit, o co sa bude usilovat... anton b.

*************************************

Antonik nerýpte do mňa, lebo budem reagovať podobne. Stačí sa pozrieť na bildbordy a nepotrebujeme mať ani vaše kryštálové gule!

Napr. TU

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984