Ako Sulík "zviditeľnil" Slovensko v nemeckej televízii

Na jednej nemeckej televízii pred pár dňami odvysielali politickú debatu, ktorej sa zúčastnil aj predseda SaS Richard Sulík, aby prezentoval svoj odmietavý postoj voči eurovalu a pomoci Grékom. Sulíkovým hlavným názorovým oponentom bol predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz (a predseda socialistov v EP) a v debate to chvíľami naozaj iskrilo.  
Počet zobrazení: 2255
sulik ZDFx.jpg

Prečo by mal niekoho pustil k slovu?

Sulík rapotal svoje, nenechal prehovoriť oponentov, ani moderátorku, nadával na márnotratných „socanov“ (vzápätí, zrejme si uvedomiac, že „socani“ nevládnu prakticky v žiadnom štáte EÚ, svoje nadávky namieril na márnotratnú „západnú Európu“), nadával na Grékov, adresoval výsmešné poznámky neveriacky sa prizerajúcemu Schulzovi, uchechtával sa na vlastných vtipoch...

Po Sulíkových dlhých vstupoch dostal na pol minúty slovo Schulz. V nej odprezentoval jednu jasnú a zrozumiteľnú rozvinutú vetu, ktorú skúsim prerozprávať: Slováci nastavili jednu z najnižších daní v Európe, čím odplašili kapitál z Nemecka (však, Nemec, plať za svoj blahobyt!) a zároveň načahovali ruky po eurofondoch, ktoré financuje z väčšej časti opäť Nemecko (však, Nemec, plať za svoj blahobyt!). Po rokoch tejto jednostrannej solidarity v prospech Slovenska je konečne potrebné, aby aj Slováci prispeli a boli solidárni s inými, ktorí sa ocitli v núdzi – ale kdeže! Odrazu príde Herr Sulík a povie: nie, toto nie je solidarita, ako si ju my predstavujeme, zabudnite, my tučným Grékom nič nedáme. Logicky, predseda EP takýto postoj označil tento postoj ako „schäbig“, a teda ako hanebný.

Sulík a SaS, najväčší na svete?

Aby Schulz dal veci na pravú mieru, upozornil, že jeho argument neplatí na Slovensko ako také, ale len na Sulíkovu stranu, ktorá – a to chcel zmierlivo zdôrazniť –  reprezentuje len malý výsek slovenského obyvateľstva a inak sú Slováci solidárni... V tejto chvíli začala byť relácia mimoriadne trápnou pre každého Slováka, ktorý sledoval Sulíkov výkon (a nie je na jeho výplatnej páske). Sulík totiž pochopil Schulzovu zmierlivú poznámku voči Slovensku ako osobný útok na seba a vytkol mu, prečo je (Schulz) osobný (???). Skočil mu do reči: moja strana reprezentuje 300 000 voličov, koho reprezentujete vy? Na Schulzovi bolo vidieť, že sa ešte vo svojej politickej kariére s takouto primitívnou reakciou nestretol. Chvíľku ostal vyjavený a potom sa snažil prehlušiť Sulíka slovami, že reprezentuje 736 poslancov Európskeho parlamentu. Sulík napriek mletiu svojho na adresu Schulza predsa len zachytil Schulzov argument a začal sa mu vysmievať, že reprezentuje len niekoľkých europoslancov, kým on – tristotisíc Slovákov...

Najskôr formálna stránka: Sulíkovo neustále skákanie do reči oponentom v diskusii bolo nesmierne trápne a bolo vidieť na prítomných hosťoch, ako sa za jeho spôsoby hanbia a v duchu si hovoria, čo to Slovensko musí byť za štát, keď na čele parlamentu stál takýto neokrôchaný zjav. Ale o nič lepšie to pre Sulíka nevyznieva z obsahovej stránky: ako sa môže oháňať tristotisíc Slovákmi (navyše celkom od veci, keďže Schulz sa ho nesnažil svojou poznámkou uraziť, ale skôr napraviť dojem zo Slovenska ako celku) a vysmievať sa týmto číslom Schulzovi, ktorého materská strana SPD zastupuje desiatky miliónov Nemcov a v priamych voľbách do EP len Schulz sám získal podporu miliónov voličov? Porovnanie počtu (svojich) voličov s počtom (európskych) poslancov – to Sulík naozaj považuje takýto argument za zmysluplný? To je korektná komparácia? To akože mu mal Schulz vykričať, že Sulík reprezentoval len 150 poslancov? A teraz len sám seba?

Na čom nezáleží a na čom áno

Najhoršie na tom celom je, že účastníci diskusie nedochádzajú so Slovákmi do kontaktu každý deň a po tom, čo zažili Sulíka, celkom isto – a nemožno im to zazlievať – nadobudli za niekoľko minút silné negatívne predsudky o Slovákoch. Sulík Slovákov predstavil ako neokrôchaných špekulantov, ktorí chcú len brať (ako také „vyžírky“), ale keď treba dávať, tak ani za svet. Namiesto kultivovanej diskusie, o ktorú sa pokúšal každý hosť v relácii, Sulík predvádzal „krčmu tretej cenovej“, navyše s takými argumentmi a osobnými útokmi, že sa Schulzovi možno jedine čudovať, že sa nezodvihol a neopustil televízne štúdio.

Nezáleží na tom, že Sulík má asi iný názor ako Schulz. Nezáleží na tom, že Nemci, Holanďania, Švédi či iní čistí platcovia do EÚ, ktorí roky platia (nielen) Slovákom prakticky všetky rozvojové projekty a na oplátku od nás nedostávajú nič, sa asi na veci nepozerajú celkom tak isto ako Sulík. Dokonca nezáleží na tom, či so Sulíkom súhlasíme alebo nie. Nezáleží na tom, akého sme politického presvedčenia. Záleží predovšetkým na tom, ako Sulík v nemeckej televízii odprezentoval seba a Slovensko. Nikto mu neberie jeho názor. Ale spôsob, akým ho presadzoval, je – aby sme použili Schulzov slovník – hanebný. Verme, že si diváci v Nemecku, čo videli túto reláciu, nepovedia, že Slovensko je národ „sulíkov“. Ostáva len dúfať, že aj inde sú zvyknutí na všelijakých le penov, haiderov, pravých fínov či iných pravicových populistov, a preto nebudú preceňovať Sulíkov extrémne (extrémisticky?) hlúpy výkon vo vzťahu k hodnoteniu bežných Slovákov...

Foto: ZDF

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
07. február 2012, 05:52
"keď sa hovno dostane na policu a myslí si, aké je dôležité"...

Nepohoršujte sa, je to jedno z írečitých slovenských prísloví a s argotom to má možno spoločný iba pojem označujúci smrdiaci výlučok po strávení skutočných potravín ľudským telom.

Ale ľudová múdrosť to charakterizuje presne: na tej polici s ostatnými potravinami to tróni vždy veľmi sebavedome a "zasmradí" to celý priestor, takže potom treba tú policu sinlo drhnúť a celú komoru dlho a dlho vetrať...

No a teraz vážne späť k Sulíkovi:
Čo myslíte, ak by fungovala zastupiteľská demokracia normálne, ak by nebol tak zmanipulovaný a manipulovateľný komunikačný priestor verejného života, kde by asi pán Sulík skončil?
V psychológii sa označujú títo nadmerne sebavedomí jedinci ao sklonom k agresivite a dominancii za každú cenu ako asociálni agresori a v kolektívoch sú buď vyhnaní silnou dohodou mimo možnosti spôsobovať škody celému spoločenstvu, alebo naopak uzurpujú si mocensky spoločenstvo a postupne ho privedú do záhuby ( typ skôr talianskeho "Duce" Mussoliniho či Stalina z éry 1922-1953 sovietskeho usporiadania.

Čo s ním. S ním už nič. Nechajte ho dobojovať, prepadnúť na politickom poli do nezvolenia a odísť do zabudnutia. Naša spoločnosť je natošľko humánna, že dovoľuje takýmto típkom, aby na poli podnikania uzurpovali svoju moc v nejakej s.r.o. či a.s. a doviedli manažérov do zúfalosti a zamestnancov k sebevraždám. Alebo aby doviedli súkromný kapitál k nesmiernym úspechom práve tým, že konajú bez škrupúľ, sebavedome, neuvedimujúci si, že šliapu po morálke i etike... končia väčšinou opustení na starobu (ak sa jej dožijú) v obrovskom bohatstve, bojac sa o svoj kurací život vo vzduchotesne uzavretých vilách ako vo vlastmo životnom väzení, ktoré si vytvorili.

Nie, že by som sa obával žaloby od občana Sulíka, skôr by som mu poradil - načo sa trápi politikou, keď by vedel v podnikaní dosiahnuť oveľa viac? Čo mu vlastne bránilo byť úspešným "džíandtí" na Slovensku? Už mohol byť oveľa, oveľa ďalej ako dnes...
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
07. február 2012, 05:57
nie je autorom clanku nahodou nejaka Lubica? bud jak bud, nechcem pozerat niekomu do gati (co ak je fakt chlap). hentu relaciu som nevidel, nemcinu neovladam a ani nezvladam, ale z tohto clanku mam, slusne povedane, podobny pocit, ako autor(ka?) clanku zo Sulikovho vystupenia. euroval je pravdepodobne len dalsia blbost na zmykanie penazi a europoslanci su az na par vynimiek preplacana byrokraticka masa. a prave aj ti nasi politkorupcnici prispeli k nedoveryhodnosti eurovalovov. ale tak I.M. nam urcite na stretnuti Bldrbrgroup v 2005 hanbu nerobil. ibaze by to ze tam bol na nieco poukazovalo (kedze pankovia mali summit v Grecku aj s tamojsim ministrom financii predtym nez sa vsetko prevalilo, o rok nato v Spanielsku) a samotna jeho ucast by bola hanbou.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
07. február 2012, 06:04
nemusel si vidieť a počuť tíví, nemusíš vedieť po nemecky...

Ale žiješ na Slovensku, však? A ako teda hodnotíš pôsobenie predsedu parlamentu SR od júla 2010 až po jeho odvolanie po páde vlády SR?
A ako hodnotíš protištátne pôsobenie prededu strany saskárov v európskej ekonomickej zóne? Prípadne, jeho úlohu pri rozbití konečne ako-tak pozliepaného vládneho konsenzu v novembri 2011?
Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
07. február 2012, 07:57
http://martinbulak.blog.sme.sk/c/288549/Sulik-nalozil-Schulzovi-predsedovi-Europskeho-parlamentu.html
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
07. február 2012, 07:58
a tu je priamo to video: http://martinbulak.blog.sme.sk/c/288549/Sulik-nalozil-Schulzovi-predsedovi-Europskeho-parlamentu.html
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
07. február 2012, 08:38
:-) http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=4npnNYZNCJk
Obrázok používateľa Anonymný
#4
(neuvedené)
07. február 2012, 09:52
sulik zabudol povedat, ze ho volili hlavne ti, ktori pozadovali slobodne hulenie a homopartnerstva. v ziadnom pripade nie slusni bezni obcania slovenska. narobil vsak hanbu vsetkym ostatnym...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
07. február 2012, 11:05
Ak si takto prísny na Sulíka, čo by si už musel napísať na vždynasraného Róbertka, ktorý má teraz plné gate gorilieho trusu?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
07. február 2012, 12:37
gorili trus pod sebou maju ti co privatizovali a v ramci privatizacie rozkradali a tunelovali, netreba si zamienat dojmy a pojmy, fialkove udolie s liscim udolim...
Obrázok používateľa Anonymný
#5
(neuvedené)
07. február 2012, 14:38
chodte na zahranicne fora a precitajte si, ako Sulikove vyjadrenia vnimaju ini obcania EU. Nik ho za burana neoznacil, ani Slovakov - 80 % ludi s nim suhlasilo.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
07. február 2012, 17:14
Nemusíme vôbec pozerať nemeckú TC. Stačí, čo nám tu predviedol tento diletant Sulík za 18 mesiacov vo vláde. Zo svojich sľubov SaS nič nesplnili, povalil sám aj so svojimi ako súčasť vlády vlastnú vládu, aj vlastnú premiérku ! Skutočný európsky unikát ! Politicky pôsobil ako skutočný exot a to nielen doma, ale aj v zahraničí. najmä ako predseda parlamentu narobil Slovensku skutočnú hanbu = hanbu parlamentarizmu. Tiež leb verím, že podľa jedného takéhoto chu... si neurobia mienku Európania o celom Slovensku. želám jemu aj celej SaS, aby nadobro zmizli z polit. života do zabudnutia a v najbližších voľbách maximálne 4,9 %, tam bážený Sulík aj so svojou bandou naničhodníkov totiž nesporne patrí !
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
08. február 2012, 01:44
je nádherný blud, ved to vidíš na tunajších príspevkoch negativistických anonymov, ked treba, "vyklikajú" aj Sulíka do neba.
Obrázok používateľa Anonymný
#8
(neuvedené)
08. február 2012, 08:56
rozumiem, teda som si mohla pozrieť reláciu v origináli. P. Sulík povedal svoj príspevok pri osobitnom stolíku s moderátorkou relácie, potom bol pozvaný k spoločnému stolu. To rozumeli aj tí, ktorí nevedia nemecky. Čo sa solidarity s Gréckom týka, povedal, že podľa Europskej ústavy si štáty ručia za dlžoby a že u nás sú 3X nižšie príjmy ako v Grécku, ako je aj pravda. Áno, obaja páni sa nechali trošku uniesť svojou rétorikou, ale p. Sulíkovi obecenstvo tlieskalo a má mnoho pochvalných ohlasov na jeho politiku a postoj.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
08. február 2012, 15:14
"Preco si do Nemeckej televizie musime pozyvat zahranicneho politika, aby konecne povedal ako sa veci maju ? Pretoze nikto z nemeckych poslancov na to nema gule..." okrem ineho, mnohi Nemci dali na pravu mieru nase cerpanie Eurofondov - za kazde Euro od Unie sme mi dali 90 centov.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
08. február 2012, 15:44
a teda nebudem sa k tomu vyjadrovať. Ale neurčitosti vydávaš za fakty.
Koho si citoval konkrétne? Predsa by bolo možno nazbierať množstvo citácií opačného znenia.
Hovoríš o 80 percentnej podpore Sulíkovi. Odkiaľ to máš? Nie sú to len subjektívne želania?
Skutočne tlieskala Európa Sulíkovi, ak pri hlasovaní o eurovale od nás čakala úplný opak? A museli sme hlasovať na dvakrát.

Ako je to vlastne s Tebou, aj Ty vykrikuješ, že chceš patriť do Európy, alebo že nechceš patriť do Európy? Vieš, čo to vlastne znamená?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
09. február 2012, 09:17
Pôsobenie Sulika vo funkcii predsedu NR SR hodnotím nedostatočnou, avšak jeho vystupenie a argumenty v TV debate v nemeckej televízii hodnotím na výbornú.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
09. február 2012, 09:26
Nemčinu ovládam aktívne so všetkymi jemnosťami.I ked ako predseda NR SR ma sklamal, jeho vystúpenie v nemeckej TV bolo pre mna pozitívnym prekvapením.Plne s tebou súhlasím.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
09. február 2012, 10:36
neviem po nemecky ale stacilo mi ze som ho vydaval na slovensku, pisete ze mu tlieskali ja si myslim ze zo slusnosti a nie pre jeho populizmus a extremizmus. Ten pan si dal do svojej sas 120 bodov programu pytam sa kolko sa jemu a jeho strane podarilo zrealizovat a bol vo vlade a ked to hodnotim tak tato strana u mna prepadla na celej ciare a prepacte posrala na co siahla.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
13. február 2012, 07:54
Rozumiem nemecky a sledoval som túto besedu. Ale nemusí nikto vedieť nemecky, bol a je prístup k prepisu = prekladu tento besedy. A ani neide o to, že každý politik tej - ktorej strany v tom - ktorom štáte Európy môže mať svoj vlastný názor, odlišný od iných. To sú zákony demokracie, ktoré u nás ešte vôbec nefungujú. Väčšina ľudí si zamieňa demokraciu s anrchiou = môžem robiť čo chcem ?! Ale ide o to, že SULÍK, nepoužikem tu zámerne oslovenie, lebo jemu neprislúcha ! Tento skutočný BURAN / použil som ozaj zjemnený názor / sa správal na medzinárodnej úrovni ako skutočný buran. Skákal do reči, kydal na spolubesedníkov, najmä na pána Schulza. Moderátorke tiež skákal do reči. Odpovedal nie na položené konkrétne otázky, ale len na to, o čom sám chcel hovoriť. Žiadne argumenty, žiadna etika, len nadávky na europoslancov, na tstých Grékov....a stále tie jeho staré frázy. Tento človek si nedokáže uvedomiť, že SK je súčasťou Európy. Ešte veľké šťastie, že sám pán Schulz označil jeho hlúpe výroky, ktoré nemajú chvalabohu všetci Slováci, vlastne väčšina Slovákov. Tento , trúfam si povedať , EXOT, urobil na tomto fóre b Nemecku skutočne Slovensku HANBU. My ho poznáme, ako sa správal ako preds. parlamentu. Že ho učili sa obliekať, že nemožno prísť na stretnutie s diplomatmi v šport. úbore, ako treba viest rokovanie parlamentu. To sa dá trochu naučiť. Ale BURAN zostane vždy BURANOM. Stačí , keď otvorí ústa, a hneď viete, s kým máte do činenia. Tento človek nepochopí, že sme členom EÚ a aj členom eurozóny. Národnoštátne záujmy sa dajú hájiť , ale nie takýmto hulvátskym a neokrôchaným spôsobom, ako on !Nikdy nepochopí, alebo nechce / ? /, že sme závislí na exporte do Nemecka. A tento stav nepripravil ani Smer, ani Fico. A že ako nie až tak bohatý štát potrebujeme podporu z eurofondov. Stojí ale tiež za otázku, prečo práve len Sulíka pozvali Nemci k tejto debate. Bol síce jediný a jeho SaS, ktorí sa postavili proti eurovalu. Ale aj tak, mali tam pozvať aj ďalšieho zást. z SK s iným názorom. Je jedno, či pani radičovú, alebo pánov Dzurindu, Mikloša, Figeľa,....ani jeden z nich by nám tam neurobil hanbu ako on. pričom na domácej scéne majú rozporuplné názory ako protivníci z rôznych polit. strán. Verme, dúfajme, že ani tí voliči, ktorí SaS volili a dali sa podviesť legalizáciou matihuany či podporou inakosti, ho už voliť nebudú a získa maxim. 4.9 %. Bol by to v parlamente výdych, zbaviť sa takýchto diletantov ala Sulík a SaS. STAČILO !
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
13. február 2012, 15:31
Začiatkom 90. rokov upozorňovali rôzni odborníci (nie trapkovia typu I. Mikloša), že nielen špekulanti, ale aj významné banky (hlavne z D, F, GB, USA)cielene kupujú cenné papiere, ktorých hodnota je viac než pochybná. Okrem iného poukazovali aj na investície G. Sorosa. Výsledok - nikto nepočúval ... Pri prípravách spoločnej meny bolo hlavným motívom tvrdenie, že ju bude môcť užívať výhradne krajina, ktorá splní základné kritériá a bude ich aj dlhodobo dodržiavať. Pri zavedení eura tieto kritériá neplnilo nielen Grécko, ale ani Nemecko, Francúzsko, Španielsko, Taliansko, teda najväčšie ekonomiky ... hovorilo sa o pokutách za ich porušenie, ale nikdy nebola žiadna udelená ... Dlhodobo plní kritériá Maastrichtu nad 90% len Fínsko a Luxembursko, vstupné splnili len Slovensko, Slovinsko a Estónsko ... asi to nebude náhoda, že práve v týchto krajinách došlo k rapídnemu rastu cien ... Som za solidaritu v prípade katastrof, avšak byť solidárny len preto, že niekto vedome klamal, zavádzal a hazardoval pre vlastný zisk, to je hlúposť ... kto chce, prosím, môže byť - z vlastného vrecka, nie môjho ... a ešte niečo - bežný človek nemá z eurofondov žiadny úžitok, takže sa neklaňajme smradu vo vetre ...

Stránky

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984