Rana z milosti

Keďže náš politický život už tretíkrát (Galko, Gorila, Sasanka) za posledný polrok zamiešala deus ex machina tajná služba, mal by sa každý, kto nie je priaznivcom najväčších modrých bojovníkov proti korupcii opýtať: Cui bono, Gorila? Treba sa pýtať a ísť pod povrch aj preto, aby sme ako voliči pre Jaroslava Haščáka [1] opäť neboli len "hovnom" z jeho ctenej riti. [1] http://petersvec.blog.sme.sk/c/286297/Je-aj-SAS-Penta.html
Počet zobrazení: 2302
gorila takacx.jpg

Prečo sa dva roky opatrovaný spis objavil až tesne pred voľbami? Prečo práve náhodou po tom, ako si Radičová svojím držaním latky transparentnosti nemohla pripadať viac prehliadaná, či potom, ako Dzurindovi sfúkli na bavoráku gumy a musel sa lopotiť cestou vlakom? Prečo sa strašne nekompromisní a drsní investigatívci zo SME, Trendu a .týždňa odhodlali zverejniť tajomstvo úspechu až teraz, napriek tomu, že to bolo už predtým právne čisté?

Denník SME sa zo svojimi predstavami o správnej demokracii zveril na výročie nežnej revolúcie veľkým titulkom: „22 rokov po: Smer má v prieskume 45 percent, SDKÚ tápe.“ Ako potvrdil Nicholson, so zverejnením Gorily nechcela táto „slobodná tlač“ poškodiť svojim favoritom, no napokon sa predsa len stalo to, čo nechceli. Koho majú teda teraz pravičiari voliť? Kto zachráni ich švajčiarske dôchodky, dvojnásobné platy, a to moderné a sebavedomé Slovensko? Zdá sa, že vo svetle hroziacej katastrofy letu SDKÚ-DS je pre Dzurindu spis Gorila len ranou z milosti. Slovenských cestujúcich smer juhovýchodná Ázia je však stále možné zachrániť!

Súboj titanov

Odstrel SDKÚ-DS môže byť záchranou pre zvyšné pravicové strany a ilúzie o úprimnosti, slušnosti, dôstojnom živote, prosperite. Inkriminovaný spis síce môže vziať percentá, no ťažko možno predpokladať, že ich na druhej strane pridá SMER-u; môže však voličov odradiť od účasti na voľbách. Klesajúce preferencie pravice by sme mali vnímať skôr ako chvíľkový otras, ako čakanie na nový tovar pod starou značkou.

To, že sú J&T a Penta konkurenti, priznal i sám Haščák, a preto je ich vzťah skôr súbojom titanov. Medúza stojaca proti Krakenovi, a medzi nimi prizerajúci sa smrteľní občania, maličkí ako Perseus, ktorí z ich súperenia ale môžu vyjsť ako víťazi.

Bezprostredne sa objavivší prepis Sasanka môže byť dôkazom toho, že boj prebieha na viacerých bojiskách. Z pohľadu pravicových mecenášov je však predsa len lepšie podporiť strany, ktoré nechcú pokračovať v európskej integrácii a solidárnom riešení európskej krízy.

Poslanec Poliačik, majster debatných kôl a človek ľúbiaci všetky bytosti, sa nádeja, že sa do toho nová generácia politikov nenamočí, i keď jeho šéf len tak mimochodom podrobne informoval o voľbe generálneho prokurátora papa Kočnera.

Slovenský Singapur

Ako vyzerá slovenský Singapur podľa strany Janka Hraška sme už mali možnosť zakúsiť. Minulý rok prišlo o prácu 27-tisíc ľudí, no SaS v otázke prídavkov už teraz oprášilo staršie heslo SDKÚ, že „bez práce ani cent!“ Nevadí, že životné minimum je 190 eura, kým hranica absolútnej chudoby je vyrátaná na o 100 eur viac a suma teda nezahŕňa ani základné životné potreby. To sprevádza pomýlená predstava, že nižšie dávky budú nezamestnaných motivovať pracovať, pasujúca akurát tak do pokusu vyvolať dojem, že sa zvyšuje rozpočtová zodpovednosť, no v reáli - podľa sociologičky Z. Kusej - ľudí ešte viac demotivuje a celkom zbaví schopnosti viesť normálny život a využiť prípadné životné šance.

Veď pre chudobných stačí vytvoriť E-pay karty, o efektivite a náležitosti ktorých (slovami Petra Weisenbachera) je podľa najšikovnejšej maturantky Slovenska zbytočné diskutovať, pretože na parametroch sa už dohodli „s kolegami z JP Morgan a ďalších firiem“. Riešenie s tým spojeného nešváru alkoholizmu je tiež „nasnade“: zdanenie ovocného vína (nikto dôležitý v tom zrejme nemá podiel), teda minimálne po voľbách.

Zákonné zvýšenie podielu dôchodcov na financovaní domovov sociálnych služieb nemusí vadiť, veď až „budúce generácie volia SaS“, a zo zvyšných 40 eur na mesiac sa ešte stále dá vyžiť, pardón, prežiť... Ušetrime aj na mzdách zdravotne postihnutých v chránených dielňach: tí šikovnejší sa predsa vždy presadia sami! Zníženie príspevkov na podnikanie, nie zmena pravidiel v efektivite ich využívania, svedčí o ďalšej „erudovanosti“ nových navrhovateľov a vôbec zmysluplnosti ich politiky zamestnanosti.

A aby sme si náhodou nemysleli, že to ide aj inak, ba lepšie, že toto môže byť cesta do väčšej neslobody pre pracujúcich, vedia liberáli svoje postoje aj náležite spropagovať. Nadácia F. A. Hayeka, ktorá je štedrým darcom strany SaS, sa v rámci šírenia svojho filantropického odkazu prostredníctvom Krajcerových kultúrnych poukazov odhodlala použiť peniaze toho zlého štátu na výlučnú propagáciu jej vlastnej ideológie voľného trhu. Stredoškoláci tak mali možnosť vzhliadnuť divadelnú hru, ktorej úroveň scenárista Agda Bavi Pain, známy svojimi brutálnymi textami, zhodnotil „ako neadekvátne spracovanú, infantilnú až primitívnu“.

Budúcnosť podľa SaS

Postoj tejto strany k zahraničnej politike je rovnako nesolidárny, rovnako nehľadiaci na súvislosti či dôsledky svojich vlastných činov. Pripomína skôr fašizujúce tendencie zbaviť sa tých slabších. Tento popis sedí aj na stranícke autoritárstvo, názory na rómsku menšinu či hodnotu oponentovho názoru. Sulík sa napríklad v nemeckej televízii snažil ohúriť a presvedčiť, že solidarita s Gréckom, kde je priemerný dôchodok 1600 euro, je perverzná. Frankfurter Allgemeine Zeitung si však všimli, že podľa údajov OECD je to v skutočnosti 617 eur.

Populizmus sa však s touto stranou ťahá už od jej vzniku. Veď napokon aj jej účasť v parlamente poznamenali nenaplnené témy legalizácie marihuany a registrovaných partnerstiev homosexuálov. Vo vzťahu k samotnej Európe je dôležité sa opýtať, alebo mať na pamäti, ako chcú jednotlivé štáty fungovať bez Európskej únie? Ako chce Sulík a jeho hraškovia ochrániť ľudí pred dopadom liberálneho kapitalizmu, straty legitimity demokratických štruktúr a ničivej konkurencieschopnosti Číny bez sociálneho štátu, bez hromadnej emigrácie, bez vzdelanostnej ekonomiky či kognitívneho proletariátu? Ako chce vzdorovať ekonomike Nemecka, moci Ruska, ázijskej pracovnej sile?

Politici pre elity

Na doterajšej politike SaS vidíme, že týmto hrozbám nechce vzdorovať, ona im ide napred. No v skutočnosti nejde o to, čo chce Európska únia, ale to, čo chceme my, Európania. V európskych otázkach totiž i Angela Merkelová (narúšaním spoločnej menovej politiky) stále háji národné záujmy a David Cameron sa (vetovaním európskej dane z finančných transakcií) stavia na stranu britskej elity. Boli to teda v konečnom dôsledku tieto silné štáty Európy, ktoré sa prostredníctvom svojich politikov odmietajú podieľať na budovaní budúcej, sebavedomejšej, životaschopnej Európy.

Akú však máme alternatívu ku skorumpovaným stranám, keď i tá, ktorá s ňou vraj kedysi najúspešnejšie bojovala a – podľa Transparency International – mohla najlepšie bojovať, je dnes pre ľudí jej synonymom?

Dôležitejšia otázka je: môže takáto alternatíva v kapitalizme vôbec jestvovať? Prípad kresťansko-demokratického prezidenta Nemecka Christiana Wulffa, ktorý by mal odstúpiť pre podozrivé vzťahy s bohatým podnikateľom, je len jednou nedávnou aférou z tohto roka. Nechcel tak však urobiť, a navyše novinárovi Bildu pohrozil za zverejnenie. Čo dlhoročný expremiér Berlusconi v Taliansku s dlhoročným úzkym prepojením na biznis? A Sarkozy vo Francúzsku, ktorý od miliardárky Bettencourt ovej prijal „dar“ pre svoju stranu za úľavu na daniach? Všetko príklady z nedávnej doby, ktoré značia, že politici sú v čase krízy stále viac prepojení na biznis a korumpovaní, nehľadiac na záujmy svojich občanov či voličov. Ako vôbec možno budovať vyššie ideové posolstvo, keď ľudia nemajú prácu, politici peniaze na kampaň a perspektíva prirodzenej cesty von sa nečrtá?

Politika verejného záujmu

Pravdu má zrejme Alain Badiou, ktorý tvrdí, že korupcia nie je niečím, čo ohrozuje fungovanie demokracie, ale jej pravá podstata. Keďže je verejná moc v službách túžob a ich uspokojení, teda všeobecne ekonomiky, tak ide vlastne len o získanie bohatstva pre ich uspokojenie, a mienku, ktorá určuje, čo majú ľudia chcieť a čo majú mať. Verejný záujem ustupuje bokom a volebné právo sa tak stáva len prostriedkom na osobné uspokojenie, či uspokojenie panujúcich kruhov (bohatých). Keďže sme neustále presviedčaní o tom, že cieľom politickej činnosti je ekonomický rast, životný štandard, veľké množstvo tovarov, narastajúca cena akcií, rast kapitálu a neustála prosperita, teda obohacovanie vo všeobecnosti, nedokážeme postrehnúť korupciu v samotnom srdci demokracie. V súčasnosti do dospelo do takej miery, že sa za tento vzťah medzi osobnými záujmami a verejným dobrom už ani netreba hanbiť. [1]

Na Slovensku zákulisné spisy odhalili prepojenie obchodu, či osobných záujmov na verejnú politiku a je tu snaha spraviť takéto správanie bežným či akceptovaným. Spis Gorila napokon neočierňuje finančnú skupinu J&T, ani všetky politické strany, takže to môže vyvolať dojem, že druhá strana, či nové strany sú čisté, lepšie ako oni. Orientácia politiky na preferenciu osobných záujmov sa však vôbec nemení a smerovanie politiky tak ostáva rovnaké.

Stačí nám ale len veriť v očistenie politického života, a potom pri konfliktoch s verejným záujmom a porušením záväzkov hľadieť pri konfrontácii s médiami a ľuďmi, ako premiérka Radičová, do zeme?

Ako hovorí dlhoročný aktivista v oblasti životného prostredia Juraj Smatana, takýchto „goríl“ je veľa všade navôkol: lukratívne pozemky, drahé byty, posty... Strany sa o zverejnené kauzy síce aj zaujímajú, no „len čo verejná pozornosť pominie, záujem politikov je preč“. Navrhuje preto politickú angažovanosť, ktorou je i samotný protest proti korupčným, „gorilím“ praktikám v politike a obchádzaniu občana. Po svojich skúsenostiach sa pridal do strany Jána Budaja.

Systém orientovaný na osobné záujmy to však nezmení. Podľa Alaina Badioua nám však ešte ostáva komunistická hypotéza. Bez tejto perspektívy nemá v oblasti kolektívnej akcie zmysel niečo robiť a každý jednotlivec si môže sledovať svoje vlastné súkromné záujmy. Problémové fenomény, ktorým totiž čelíme, sú rovnaké ako v 19. storočí. A preto je našou úlohou udržať si ju a nanovo ju obnoviť. [2]



POZNÁMKY

[1] Badiou, Alain: The meaning of Sarkozy. Verso 2008, s. 89-92
[2] Tamže, s. 115-117

Foto: Emil Polák

 

 

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
03. február 2012, 12:13

Slovenský Singapur! A koho vinou?

"Ako vyzerá slovenský Singapur podľa strany Janka Hraška sme už mali možnosť zakúsiť. Minulý rok prišlo o prácu 27-tisíc ľudí, no SaS v otázke prídavkov už teraz oprášilo staršie heslo SDKÚ, že "bez práce ani cent!" Nevadí, že životné minimum je 190 eura, kým hranica absolútnej chudoby je vyrátaná na o 100 eur viac a suma teda nezahŕňa ani základné životné potreby. To sprevádza pomýlená predstava, že nižšie dávky budú nezamestnaných motivovať pracovať, pasujúca akurát tak do pokusu vyvolať dojem, že sa zvyšuje rozpočtová zodpovednosť, no v reáli - podľa sociologičky Z. Kusej - ľudí ešte viac demotivuje a celkom zbaví schopnosti viesť normálny život a využiť prípadné životné šance.

******************

Lenže ani ctihodnú ministerku Tomannovú 4 roky nezaujímalo to, že UoZ v hmotnej núdzi žijú z 63 eur na mesiac, ak nevlastnia byt, alebo dom na ktorý si uplatnia príspevok na bývanie.

Len tak dostanú po preukázaní zapltenia daní a nájomného, či iných účtov príspevok na bývanie. Ak bývajú pod mostom, tak za ten neplatia dane, tak žijú z 63 eur, čo je 37 eur pod 100 eurovou hranicou chudoby!!!

"Veď pre chudobných stačí vytvoriť E-pay karty, o efektivite a náležitosti ktorých (slovami Petra Weisenbachera) je podľa najšikovnejšej maturantky Slovenska zbytočné diskutovať, pretože na parametroch sa už dohodli "s kolegami z JP Morgan a ďalších firiem". Riešenie s tým spojeného nešváru alkoholizmu je tiež "nasnade": zdanenie ovocného vína (nikto dôležitý v tom zrejme nemá podiel), teda minimálne po voľbách."

******************

Ak manžel Tom stredoškoláčky Lucie nosil 5 rokov "Gorilu v kufríku", tak teoretický aj z upratovačky so "7.ľudovými" mohla byť pri veľmi dobrom managemente premierka!

Takže takto problém nestojí! Skôr tu ide o to ako vyriešiť otázku chudoby a nie ju ešte zväčšiť?

Na túto otázku nevie nikto zodpovedať ani všemúdry Robertko!

Zatiaľ hladné zástupi chudobných vedel len Ježiš Kristus. Od vtedy to nikto nedokázal, lebo nik nechcel rozmnožiť svoje vlastné! Ale len kšeftovať s cudzím!!!

"Zákonné zvýšenie podielu dôchodcov na financovaní domovov sociálnych služieb nemusí vadiť, veď až "budúce generácie volia SaS", a zo zvyšných 40 eur na mesiac sa ešte stále dá vyžiť, pardón, prežiť... Ušetrime aj na mzdách zdravotne postihnutých v chránených dielňach: tí šikovnejší sa predsa vždy presadia sami! Zníženie príspevkov na podnikanie, nie zmena pravidiel v efektivite ich využívania, svedčí o ďalšej "erudovanosti" nových navrhovateľov a vôbec zmysluplnosti ich politiky zamestnanosti."

******************

Nejde skôr len o 37 eur, ktoré im majú zostať? Ale ani takto otázka nestojí. Skôr tak, či dôchodcom už dávno nemala byť vyplácaná penzia, ktorá by nebola diskriminačne zásluhová, ale egalitárne solidárna?

Predsa bohatý špekulant (pardón ctihodný podnikateľ, či poslanec)nemôže byť ešte bohatším penzistom a na druhej strane chudobný celý život pracujúci proletár ešte chudobnejším žobrákom na dôchodku! Lenže bohatým poslancom zo Smeru, to ani náhodou dôjsť nemôže, pretože bohatí a prežratí hladným nikdy neuveria!!! Tak to bolo aj so "žobráckou" potravinovou pomocou z EÚ pre chudobných Slovenska!

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
03. február 2012, 12:41
sa usiluju vniest zmatok do radov socialistov predstieranim vazneho zaujmu o pritomnost a buducnost slovenska. skusenosti s touto stranu vsak ukazuju, ze sa zaujimaju iba o svoju pritomnost a buducnost, ktore su hned na druhom mieste po ich obchodnych zaujmoch...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
03. február 2012, 15:16

Vyvráťte mi nasledovné:"Lenže ani ctihodnú ministerku Tomannovú 4 roky nezaujímalo to, že UoZ v hmotnej núdzi žijú z 63 eur na mesiac, ak nevlastnia byt, alebo dom na ktorý si uplatnia príspevok na bývanie.

Len tak dostanú po preukázaní zapltenia daní a nájomného, či iných účtov príspevok na bývanie. Ak bývajú pod mostom, tak za ten neplatia dane, tak žijú z 63 eur, čo je 37 eur pod 100 eurovou hranicou chudoby!!!

************************ Aký zmätok toto strohé, kruté a pravdivé konštatovanie vnáša? Jedinný kto v tom má zmätok ste vy!

Chcete mi azda tvrdiť, že Tomannová urobila niečo pre tých najúbohejších? Uvediem ďalšie fakty. Kým za Mečiarovej vlády bola za ministra Tkáča sociálna podpora 3450,- Sk (114,5 eur), ktorú dostal každý, kto mal na ňu nárok. Pritom boli podstatne nižšie ceny potravín, 3-4 násobne nižšie ceny vodného, stočného, elektriny a plynu.

Tak sa počas dvoch "socialistických" vlád táto suma nezvýšila, znížila na 63,- eur,(cca 1900,- Sk,) tak ako ju zdecimoval minister Kaník. To majú byť nezamestnaní v sociálnej sieti vďačný Tomannovej za to, že zachovala mizerné asociálne Kaníkové status quo ?

Ani za SDĽ-kára Magvašiho, ani za asocialnej smeráčky Tomannovej nedošlo k zvýšeniu sociálky ani o infláciu.

Hlavne, že si Tomannová s Kršíkovou za "poradenské" kávičkovanie dávali vyplácať miliónové odmeny! Ktoré museli vrátiť, keď im na takýto primitívny podvod tá priblblá stredoškoláčka prišla a zmedializovala ho!

Dobre je vám kecať a osočovať ma, ale ak by ste boli v koži východniara, stredoslováka z okresov Revúca, Rim. Sobota, Veľký Krtíš, kde robia už len štátni a samosprávni zamestnanci, poštárka a obchodníčka, tak by ste pochopili, čo je to biedny život z Tomannovej 63,- eurovej sociálky! Keď musí rodič obracať každý 10 cenťák tak, aby mu to vôbec od podpory do podpory došlo a deti mu nehladovali!

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
03. február 2012, 16:01
napriklad Rudolfa Zajaca, povodnym menom Wetzlera, ktory na slovensku zlikvidoval zdravotnictvo...
Obrázok používateľa Anonymný
#4
(neuvedené)
03. február 2012, 16:27
Naozaj nechápem, neznámy-známy pán Ingot, z akého dôvodu sa ešte na tejto stránke vyskytujete. Veď na akúkoľvek tému hovoríte to isté. Slovo Smer nefinancuje, čo asi každý normálny Neingot pochopí z našej prosby o podporu čitateľov, aby sme vôbec boli na webe. Samozrejme, píšte si, čo chcete, keby napríklad bola téma o nesmrteľnosti chrústa, iste by ste našli dôvod, lebo Smer... Ale čo keby ste už naozaj - alebo nemáte kde? - písali tam, kde patríte?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
03. február 2012, 16:32
ale obávam sa, že večer pán riaditeľ blázinca necháva zapnutý počítač s internetom a Inga má upratovacie služby v rajóne riaditeľstva....Emil, to vážne nejde limitovať vstup na diskusiu cez verifikáciu sms-kou tak ako to má Sme či Pravda? Koľko to stojí? Zložíme sa na to.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
04. február 2012, 04:07
tak ju utlcte pravdou ! Ak na to ani traja nemate, tak mlcte. Ublizujete sebe aj lavici.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
04. február 2012, 07:01
len tym co chcu, pocuju, vidia a premyslaju...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
04. február 2012, 07:45
ozaj,Ch.A., a Ty čo, ako si rozumieš s nickom Inga?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
04. február 2012, 08:04

"Ak Inga klame tak ju utlcte pravdou ! Ak na to ani traja nemate, tak mlcte. Ublizujete sebe aj lavici." Chatyv Alkov

******************************

Chatyv Alkov, protiargumenty jednoducho neexistujú, tak sa ma snažia umlčať! Tak ako Herodes Jána Krstiteľa, keď hovoril pred 2 tisíc rokmi mocným tohoto sveta, že žijú v hriechoch!

Táto inkvizičná atmosféra mi už začína pripomínať stredovekú katolícku inkvizíciu, či politické procesy v KSČ začiatkom 50-tých rokoch 20. storočia. Resp. vyjadrenia súdruha Štrougala, ktorý to vyjadril asi takto: Aj keď pravdu nemáme,aj tak si stranu rozvracať nedáme! Taktiež účinné heslo Jezuiského rádu bolo: Koho nedokážeme presvedčiť a zastrašiť, tak toho musíme umlčať za každú cenu!

Teraz k veci.

Páni smeráci (aj kryptosmeráci z NS) ako chcete sa udržať pri moci a udržiavať si podporu národa, ak budete viesť proti vlastným, či príbuznm ľavičiarom politické čistky, či inkvizičné procesy? Najmä ak poukazujú na hrubé chyby, ktoré bránia zjednoteniu ľavice?

To chcete, aby s nahomobenými majetkymi odišiel Smer do mimoparlamentnej opozície o 4-8 rokov po vzore Vladimíra Mečiara? Mečiar sa udržal až do dôchodkového veku v parlamentnej politike a dokázal si nahonobené majetky uchrániť. (Dnešné vyjadrenia v rozhlase L. Žitnianskej jednoznačne svedčia o burcovaní pravice proti Ficovi, tak ako v r. 1998 proti Mečiarovi!) Udrží sa etablishment Smeru s.r.o. okolo Fica tak dlho? Fico má 47 rokov, z čoho vyplýva, že sa musí udržať do jeho dôchodku minimálne štyri 4. ročné obdobia vo vrcholovej parlamentnej politike. Zrejme si neuvedomujete, že Smer je v polčase rozpadu? Alebo áno a z toho potom vyplývajú tie zúrivé útoky na mňa.

Existuje aj iná môžnosť, ktorú presadzujem ja a ľudia okolo mňa. Vyrazme zo svojich radov oportunistov a zjednoťme celú ľavicu od komunistov na jednej strane, cez Smer až po kresťanských socialitov na strane druhej politického spektra. Vytvorme prienikový program na 50 rokov. Potom budeme schopní 40 rokov nepustiť pravicu k moci, tak ako to dokázali zjednotení socialisti napr. vo Švédsku. Iná cesta neexistuje. Podľa vás áno? Ale to je cesta Mečiarová po ktorej smerujete!

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
04. február 2012, 08:50

"Slovo Smer nefinancuje, čo asi každý normálny Neingot pochopí z našej prosby o podporu čitateľov, aby sme vôbec boli na webe." Emil Polak

*****************************

Pán Polak rada by som tomu uverila a podporila NS (potom by ste zo šeku, /či na výpise z učtu/ uvideli, že moje krstné meno je skutočne Ingrid, teda Inga), ale nemôžem.

Prečo? Lebo sa NS a jeho editor, či šefredaktor správajú ako by bolo tlačovým orgánom Smeru.

Ani s privretím oboch oči nemôžem nevidieť tú hlbokú subordináciu Smeru a jeho čelným predstaviteľom, na ktorých nemôžete dopustiť ani tie najmenšie kritické názory čitateľov.

Jasne vám napísal Chatyv Alkov, že "NS by malo byť podporované Smerom". Ja k tomu dodávam, lebo sa ako tlačový orgán Smeru prezentuje jednoznačne na vonok.

Nepripomína toto zúčtovanie s mojou osobou až veľmi nápadne zúčtovanie s iným ľavičiarom Edom Chmelárom? Ktorý uviedol, že šéfredaktor Slova Martin Krno :"Napísal mi, že môj článok nemôže uverejniť, pretože nie je "zmysluplný", pretože bol venovaný "osobným útokom" a "predvolebnému účtovaniu Smeru" a v takejto podobe by "sklamal čitateľov Slova".

Pre úplnosť uvádzam, že v tejto "schizme", či spore som bola jednoznačne na strane Ľ. Blahu a nie E. Chmelára, hoci obaja nie sú členmi Smeru.

http://www.jetotak.sk/diskusie/nezradil-som-lavicu-lavica-zradila-mna

Lenže neumožnenie reagovať Chmelárovi bolo podobné popretie slobody prejavu ako rozhodnutie bratislavského "nezávislého" súdu v spore O zakázaní vydania knihy Toma Nicholsona.

Ak chceme tu mať reálnu demokraciu, tak prečo popierame jej základné princípy (akou je slobodu prejavu) na každom kroku?

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
04. február 2012, 08:58
Koho myslíte tými oportunistami, ktorých treba vyraziť? Na jednej strane hovoríte o veľmi širokej a pestrej koalícii, na druhej strane ale chcete z nej vyrážať oportunistov.

Celý čas tu bojujete proti niekomu. Pokiaľ neozrejmíte vlastnú pozíciu, nemá cenu sa tým ani zaoberať. Predstavujete sa ako kresťanská socialistka. Bolo by načase, aby ste predstavili tézy kresťanského socializmu, ako si ho predstavujete. Inak sa s Vami nehodno ani zaoberať.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
04. február 2012, 09:31

"Koho myslíte tými oportunistami, ktorých treba vyraziť? Na jednej strane hovoríte o veľmi širokej a pestrej koalícii, na druhej strane ale chcete z nej vyrážať oportunistov.

************************

1, Ak nerozumiete slovu opurtunisti, tak si pozrite lepší slovník (najlepšie z čias "socializmu")

2, Každá strana si musí vo vlastných radoch urobiť poriadok sama. Tak do tohoto procesu ma nezaťahujte. Ak oportunistov jednotlivé strany nevyrazia, tak pri zjednocovacom procese to ostaní ľavičiari jednoznačne povedia, s ktorých ľudí v žiadnom prípade nebudú akceptovať, až tomu dôjde. Preto si každá ľavicová strana musí urobiť sebareflexiu.

3, Nebudeme sa zjednocovať na pod jedného hierarchu (Fica)/ako chce napr. katolícka cirkev "ekumenický zjednotiť cirkev pod pápeža/, ale do volieb pôjdeme na jednotnej kandidátke ako rovný s rovným za svoje strany, aby sa žiaden ľavicový hlas neprepadol! Ak vám to nie je jasné a pochopiteľné, tak to Matovič ukázal na príklade s konzervatívcami z OKS, KDS a OĽ.

Jasne som uviedla, že volebný program bude prienikom politických programov jednotlivých strán. V čom sa nezhodneme, tak to pôjde bokom a nebude sa realizovať. Takže asi takto.

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
04. február 2012, 10:56
len treba viac pochopenia a menej "vzťahovačnosti". Je to ako obrusovanie diamantov, veľmi jemne narábať so slovami, a hľadať v príspevkoch to čo by nás mohlo spájať, napr: "...ale do volieb pôjdeme na jednotnej kandidátke ako rovný s rovným za svoje strany, aby sa žiaden ľavicový hlas neprepadol!" To je pred voľbami dobrý podnet, myslím si.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
04. február 2012, 11:29
na slovensku je kazdy druhy clovek aktivnym alebo potencialnym podporovatelom strany SMER. sa nedivte, ked citate len stranicke informacne materialy OKS, alebo politicky jednostranne weby a media, ze narazite na realitu. o strane SMER tu v clankoch nikto nic nepise, stranu SMER tu vidite za kazdym rohom len Vy, pan Ingo alebo co ste vlastne...

je to paranoja?

chaosenie z neznalosti?

provokacia?

vzhladom na niektore fakty tvrdim ze ZAMERNE chaosenie a provokacia redakcie a aj ostatnych diskuterov, ktori sa tu neustale musia potkynat o tie vase siahodlhe prihluple prispevky v ktorych z nicoho nic utocite na stranu SMER aj ked je debata uplne o niecom inom. na niektorych temach mate viac ako polovicu pisaneho textu ale to vam nebrani v tom, aby ste obvinovali redakciu, ze vas obmedzuje... naozaj nerobite dobre meno OKS, ktori su pravdepodobne ti vasi rodni. alebo ak nie, napiste, koho vlastne chcete, volite, uprednostnujete, uznavate - a netvarte sa, ze je to vase intimne sexualne tajomstvo...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
04. február 2012, 11:38
ale mám zásadné výhrady voči Vášmu vystupovaniu tu v Slove, človek sa nestačí diviť, čo všetko ste schopná popísať. Mňa ťažko obviňovať, žeby som obhajoval záujmy Smeru.

Ale z racionálnych dôvodov by som rešpektoval aj to, ak by Smer sponzoroval Slovo a Slovo dávalo priestor záujmom Smeru.

U Vás je práve to nepochopiteľné, že sa predstavujete ako kresťanská socialistka, ktorej by pozícia Smeru mohla byť blízka. A v Slove by ste mohla dostávať veľa priestoru predstavovať predstavy kresťanských socialistov. To si predsa ale nevyžaduje útočiť na Smer. On by rešpektoval Vás a Vy jeho. Inak Vám zostane priestor iba v komunistických médiách Kroky a Úsvit:-).
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
04. február 2012, 11:45

Oportunista sa opäť ozval.

Len ak Smer opäť nezostaví vládu, lebo k voľbám príde málo ľudí aj kvôli rozčarovaniu z Gorily. Tak budú aj 42% preferencie Smeru na figu. To, že sa v proti Gorilej eufórií rastú Smeru preferencie a SDKÚ prudko klesajú, tak to ešte neznamená, že Smer získa 75 a viac mandátov!

Ak ich nezíska, tak Riško podrží modrý balónik Mikymu a Robkovi ostanú s 74 poslancami na ďalšie 4 roky opopzičné lavice. Pretože SNS a ani HZDS sa do parlamentu už nedostanú!!!

A potom nasleduje úpadok Smeru rovnako ako štiepenie v HZDS.

Takže viem o čo oportunistom zo Smeru ide! Byť za každú cenu vo vláde a po nás potopa! Len nech sa strana nerozpadne po 6 rokoch v opozícií!

Lenže kde sú potom ľavicové hodnoty, zásady? Kde je proletariát?

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
04. február 2012, 11:57
a to je tým, že sa nesnažíte vychádzať z objektívnej situácie, ak opisujete nejaký jav, ale len z vlastných pocitov. Porovnávať situáciu spred 50 rokov a dnes je skutočne poučné:-).

Socializmus do r. 1968 sa nachádzal v prvom vývojovom štádiu, kedy sú prirodzené tvrdšie metódy voči opozícii. Dnes by sa však aj socializmus nachádzal v štvrtom, už nadstavbovom štádiu vývoja a používal by prirodzene zásadne odlišné metódy.

Čo je však dôležitejšie, celé ľudstvo sa dnes nachádza na konci vývojovej trajektórie, kde vývoj ide do šírky, plurality, veľkej pestrosti (sociodiverzita). A je problémom konkretizovať v takej širokej ľavicovej koalícii, kto je oportunista. Veď by sa tam nachádzali aj prokapitalistické aj prosocialistické, aj prokomunistické sily a tie by voči sebe nutne vystupovali ako oportunisti.

Nemyslím, že je takáto koalícia možná. Dávala by zmysel jedine pri reakčnom ohrození pravicovou diktatúrou, fašizmom.

Pritom určite, spolupráca je možná, dali by sa vytýčiť niektoré spoločné ciele, záujmy.
Obrázok používateľa Anonymný
#5
(neuvedené)
04. február 2012, 12:01
ale absolútne Vás netankuje, aby ste predostrela vlastné predstavy kresťanskej socialistky, do pozície ktorej sa pasujete. Pokiaľ neozrejmíte túto pozíciu, nemá zmysel s Vami diskutovať.

Tono, nepripomína Ti Inga Šimurdu (Kaplana), ktorý v každej vete nezabudol opľuť Fica?:-)
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
04. február 2012, 12:06
kto sa tu s vami spori, ze SMER ziska/neziska 42% a zostavi/vladu vladu? otazka nie je ani na to - kde je proletariat - ale preco blabolite a paranoidne chaosite tak intenzivne, ze neviete odpovedat na taku jednoduchu otazku - ktoru stranu podporujete, pripadne aj druhu, este z minulosti - kedy date link na vas FB profil, na ktorom to teda na zenu nevyzera, preco je vasa zakladna identita problem, za ktory sa musite hanbit...

Stránky

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984