My sme tí, na ktorých sme čakali: My sme 99 percent

O tom, čo sa deje na svetových námestiach a uliciach, sa našinec zo slovenských médií – i tých webových a hlásiacich sa od stredu až k ľavičiarstvu – nedozvie takmer nič. Oveľa dôležitejšie je predsa kopnúť si do... Čo tam po svetovom pohybe. Cieľom tohto súhrnu je priblížiť čitateľovi Slova, aké sú pohnútky, hodnoty, názory a myšlienkové pochody tých, čo držia transparenty: „My sme 99 %.“
Počet zobrazení: 2918
PA150019 (2).jpg

Eduard Chmelár v komentári  Je nás 99 percent upriamil pozornosť na esej nositeľa Nobelovej ceny za ekonómiu Josepha Stiglitza Of the 1%, by the 1%, for the 1%, uverejnenú vo Vanity Fair v máji tohto roku. Stiglitz v nej v súvislosti s nepokojmi v rôznych častiach sveta uviedol to spoločné: vo všetkých štátoch má nepatrný zlomok obyvateľstva – približne jedno percento ľudí – v rukách obrovský podiel bohatstva, a toto bohatstvo (nie vôľa občanov) je určujúcim faktorom moci. Slovenský preklad Stiglitzovej eseje si možno prečítať pod titulkom Od jedného percenta, jedným percentom, pre jedno percento. Okrem iného v nej píše: „Prakticky všetci senátori USA, a väčšina predstaviteľov v Dome, sú členmi horného 1 percenta, keď tam prídu, sú vo svojom úrade držaní peniazmi od horného 1 percenta, a vedia, že ak budú slúžiť hornému 1 percentu dobre, budú ocenení horným 1 percentom, keď z úradu odídu.“

Najnovšie k informovanosti prispel aj spravodajský súhrn Mariána Repu v Pravde  Varovanie (z) Wall Street.


O čo ide a je to naozaj globálny protest?

Čoraz častejšie sa môžeme stretnúť s prirovnaním súčasného výbuchu nespokojnosti k revolte z roku 1968. S tým rozdielom, upozorňuje bulharský politológ Ivan Krastev, že zažívame „rok 1968 naruby“. „Vtedy študenti v európskych uliciach dávali najavo túžbu žiť vo svete odlišnom od sveta svojich rodičov. Dnes sú študenti v uliciach preto, aby dali najavo túžbu žiť vo svete svojich rodičov.“ Bulharského filozofa Krasteva cituje na Projekt Syndicate Jan-Werner Mueler v článku Jazyk globálního protestu, s ktorého závermi nie každý musí súhlasiť, ako nesúhlasí s nimi ani autor toho prehľadu. Možno však brať do úvahy toto jeho tvrdenie: „Tato hnutí se zatím nedočkala názvu ani jasné interpretace. Avšak to, jak sama sebe popíšou – a jak je popíšou analytici –, bude mít významný dopad na to, jakým směrem by se mohla do budoucna ubírat. Zároveň by takové sebepochopení mohlo ovlivnit, jak by na tato hnutí měli obecně reagovat občané.“

Jan-Werner Mueler uvádza ako jeden zo zdrojov myšlienkového prameňa súčasných prostestov esej deväťdesiatriročného Francúza Stéphane Hessela Indignez-vous! – Rozhorčete se! -, ktorej preklad uverejnila Indymedia Česká republika. Uvádza ju takto: ,,Pamflet Indignez-vous! z pera francouzského diplomata, spisovatele, a veterána francouzského odboje, přeživšího koncentrační tábor – Stéphane Hessela, vyšel v době všeobecné frustrace z finanční krize a značného pnutí ve společnostech po celém světe. S překlady do řady jazyků a několika milionovými dotisky se stala pochodní a mantrou současného hnutí, stavícího se proti totální moci politických a finančních elit.
České reálie se s těmi francouzským jistě v lecčems liší, avšak sdělení zůstává absolutně univerzální – Rozhořčete se!

Stéphane Hessel píše: „Západní myšlení uvrhlo svět do krize, ze které se můžeme dostat jen tehdy, pokud se radikálně rozejdeme s uvažováním typu ,potřebujeme stále více‘. Je nejvyšší čas, abychom se předně začali starat o etické problémy, spravedlnost a dlouhodobou rovnováhu (jak ekonomickou, tak přírodní). Čelíme těm nejvážnějším hrozbám, které mohou učinit Zemi neobyvatelnou a ukončit tak lidskou éru.“ Kto z nás by to nepodpísal?

K účastníkom hnutia Obsaďme Wall Street sa prihovoril aj „najnebezpečnejší filozof súčasnosti“ Slavoj Žižek: „Tvrdí nám, že sme snílci. Přitom doopravdy sní ti, kteří si myslí, že svět může donekonečna fungovat tak, jak funguje teď. Nejsme snílci. Probouzíme se ze snu, který se mění v noční můru. Nic nečiníme. Jsme jen svědky toho, jak se systém ničí sám.“  Projev Slavoje Žižeka k Occupy Wall Street (český překlad)


Vlastne najprv mali slovo dostať okupujúci

Požiadavky demonštrujúcich Španielov z 20. mája uverejnil už citovaný server Indymedia. Návrhy schválené 20. mája 2011 v Camping Sol:

1. Změna volebního zákona. Otevřený a jasný volební systém.

2. Dodržování základních práv zakotvených v ústavě, zejména:
- Právo na přiměřené bydlení
- Právo na veřejnou zdravotní péči (zdarma), svobodnou a univerzální.
- Právo na volný pohyb osob a posílení veřejného a sekulárního vzdělávání.

3. Zrušení zákonů a opatření které jsou diskriminační a nespravedlivé, jako tzv. „Boloňského proces“ zabývající se vysokoškolským vzděláváním.

4. Daňová reforma příznivá pro nižší příjmové skupiny lidí, reforma daní a nemovitostí. Zavedení „Tobinovi dani“, která zdaňuje mezinárodní finanční převody a odstranění daňových rájů.

5. Reforma pracovních podmínek politiků. Trvalá okamžitá odvolatelnost, zavazné plnění voleb. slibů.

6. Odmítnutí a odsouzení korupce. Absolutní netolerance vůči politikům podezřelých nebo usvědčených s korupce.

7. Dodržování článku 128 Ústavy, který říká, že „všechno bohatství této země v jejích různých formách a bez ohledu na jeho vlastnictví je podřízeno obecnému zájmu.“ Snížení zásahu MMF a ECB. Okamžité znárodnění všech bankovních subjektů. Zpřísnění kontroly finančních institucí a operací, aby se zabránilo případnému zneužití v jakékoliv formě.

8. Jasné oddělení státu a církve.

9. Participativní a přímá demokracie, v níž občané budou aktivně podílet. Média musí informovat eticky a pravdivě.

10. Úprava zákoníku práce a kontrolování jeho dodržování.

11. Uzavření všech jaderných elektráren a podpora energie z obnovitelných zdrojů.

12. Větší podpora podniků, které zajišťují „veřejné“ služby.

13. Jasné oddělení moci výkonné, zákonodární a soudní.

14. Snížení vojenských výdajů, okamžité uzavření továren vyrábějící zbraně a větší kontrolu nad bezpečnostními silami státu. Neangažovat se v žádných válkách.

15. Obnovu historické paměti a základních principů boje za demokracii v našem státě.

16. Celkovou transparentnost účtů a financování politických stran za účelem snížení míry politické korupce.“


Deklarácia hnutia Obsaďme Wall Street v New Yorku

Text deklarácie v preklade Jana Růžičku preberáme z českého mesačníka Solidarita (webová stránka www.socsol.cz) so súhlasom redakcie.

Text byl jednohlasně odsouhlasen všemi účastníky Occupation Wall Street 29. září kolem osmé hodiny večer. Je to náš první oficiální dokument, který je určen k šíření. Pracujeme ještě na dalších třech textech: 1. deklarace požadavků, 2. principy solidarity a 3. dokumentace, jak zformovat svou vlastní skupinu Okupace za přímou demokracii. Znění dokumentu není konečné, aktuální verzi můžete získat přes mail c2anycga@gmail.com .

Shromáždili jsem se, abychom vyjádřili svůj pocit, že se děje hromadné bezpráví, nesmíme však ztrácet z mysli to, co nás svedlo dohromady. Píšeme, aby se lidé, kteří se po celém světě cítí ukřivděni mocí korporací, dozvěděli, že jsme jejich spojenci.

Jako jeden lid, sjednocení, chápeme tyto skutečnosti: že budoucnost lidstva vyžaduje spolupráci jeho příslušníků; že systém musí hájit naše práva, a pokud je zkorumpovaný, je na jednotlivcích, aby hájili svá práva a práva svých bližních; že demokratická vláda odvozuje spravedlivou moc z lidu, zatímco korporace nežádají o souhlas k tomu, aby čerpaly bohatství z lidí i Země; a že skutečná demokracie je nedosažitelná, pokud je celý proces determinován ekonomickou mocí. Přicházíme k vám v době, kdy korporace – které upřednostňují zisk před lidmi, vlastní zájmy před spravedlností a útlak před rovností – řídí naše vlády. Shromáždili jsme se, jak vyplývá z našeho práva, aby tato fakta vešla ve známost.

Korporace nám odebraly domy na základě nelegálního procesu obstavení majetku, i když neměly originál hypotéční smlouvy.

Korporace beze studu přijaly záchranné balíčky z peněz daňových poplatníků a přitom nadále vyplácejí svému vedení přemrštěné odměny.

Korporace se dopouštějí diskriminace a uplatňují nerovný přístup na pracovištích vzhledem k věku, barvě kůže, pohlaví, genderové identitě a sexuální orientaci.

Korporace zavinily, že kvůli jejich nepozornosti bylo otráveno jídlo a že se kvůli monopolizaci rozložil zemědělský systém.

Korporace vydělávaly na mučení, věznění a bezcitném zacházení s bezpočtem zvířat a snažily se tyto praktiky skrývat.

Korporace se opakovaně pokoušely zbavit své zaměstnance práva vyjednávat o vyšším platu a bezpečnějších pracovních podmínkách.

Korporace si berou studenty za rukojmí prostřednictvím desetitisícového dluhu za studium, které je samo o sobě lidským právem.

Korporace systematicky delegovaly práci na rozvojové, podfinancované oblasti, čehož využívaly k snižování platu pracujícím a k obhajobě minimalizace zdravotní péče.

Korporace ovlivňovaly soudy, aby měly stejná práva jako lidé, ovšem bez povinností, které se k tomuto stavu váží.

Korporace vydaly miliony dolarů za týmy právníků, jejichž úkolem bylo vyvázat korporace ze smluv o zdravotním pojištění.

Korporace prodávaly naše soukromí jako zboží.

Korporace využívaly armádu a policii, aby zabránily svobodě tisku.

Korporace odmítly stáhnout vadné výrobky, čímž v honbě za ziskem ohrozily životy.

Korporace rozhodovaly o ekonomické politice, přestože tato politika způsobila a nadále způsobuje katastrofální důsledky.

Korporace věnovaly velké množství peněz politikům, kteří měli dohlížet na jejich činnost.

Korporace se stále snaží blokovat alternativní zdroje energie, aby nás udržely závislé na ropě.

Korporace brání využívání generických léků, které by mohly zachránit lidské životy, aby ochránily  investice, které již přinesly výrazný zisk.

Korporace skrývaly úniky ropy, nehody, chyby v účetnictví a neaktivní složky za účelem zisku.

Korporace skrze kontrolu médií udržují lidi v neinformovanosti a vzbuzují v nich strach.

Korporace přijímaly kontrakty na popravu vězňů, přestože byly silné pochybnosti o jejich vině.

Korporace provozovaly doma i v cizině kolonialismus.

Korporace se podílely se na mučení a vraždách nevinných civilistů v zámoří.

Korporace vyrábějí zbraně hromadného ničení, aby obdržely vládní zakázky.


Lidem celého světa:

my, newyorské Všeobecné shromáždění Okupace Wall Streetu na náměstí Svobody, vás vyzýváme, abyste prosazovali svou moc.

Využijte své právo na pokojné shromáždění; obsaďte veřejná místa; podněcujte proces, na jehož začátku je pojmenování problémů, kterým dnes čelíme, a na jehož konci se zračí řešení, jež jsou dostupná pro každého.

Všem komunitám, které se účastní akcí a tvoří skupiny v duchu přímé demokracie, nabízíme podporu, naši dokumentaci a všechny další prostředky, jimiž disponujeme.

Přidejte se, aby byl náš hlas slyšet.“


Poznámka redakcie Slova na záver

Kto má ďalšie dokumenty a články týkajúce sa revolty, či už v origináli alebo v preklade, môže ich poslať na adresu polak.emil@gmail.com.

A už len dôvetok. Na nedávnej diskusii v Bratislave česká ekonómka a aktivistka Ilona Švihlíková hovorila, že vždy sme len čakali na niekoho, kto sa za nás vyjadrí, postaví. Je to však inak, tvrdí aktivistka: „My sme tí, na ktorých sme čakali.“

Prvé upozornenie v diskusii

Čitateľ podpísaný Vlado uviedol dva odkazy na texty viažuce sa k našej téme:

Slovenský preklad eseje Stéphana Hessela pod titulkom Pohoršujte sa! v Zošitoch humanistov z 12. apríla 2011

Hnutie Occupy Wall Street zapúšťa korene v uliciach amerických miest na stránke www.humanisti.sk z 13. 10. 2011

Foto: Emil Polák

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
26. október 2011, 15:41
Iba si želám, aby z toho vzišlo také vzopnutie sa ľudí, aké sme my zažili v rokoch 1967-1969. Iba si želám, aby to nadšenie a odhodlanie nebolo schladené opäť obuškami, obrnenými transportérmi v USA a tankami cudzích armád všade tam, kde sa ľudia postavili do ulíc...
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
26. október 2011, 17:50
sympaticky je hlavne ten dovetok: Na nedávnej diskusii v Bratislave česká ekonómka a aktivistka Ilona Švihlíková hovorila, že vždy sme len čakali na niekoho, kto sa za nás vyjadrí, postaví. Je to však inak, tvrdí aktivistka: ?My sme tí, na ktorých sme čakali.?
Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
26. október 2011, 22:06
Ja ako skeptik z pricípu vám všetkým síce držím palce. ale moja "skepsa" je silnejšia ako moje želanie. držte si páni a dámy klobúky ideme z obrovského kopca dole. a nielen to, najmä valí za na nás obrovská lavína. neviem ako inak vám ešte povedať, že sme sa stali obeťou celej mašinérii v Bruseli. t.j. už nevolám len ešte "zakričím" známu vetu z praxe. čiže: zachráň sa kto môžeš!. odíďte rýchlo preč z ulice, rýchlo ako len stačíte a utekajte do bezpečia domov. Rodičia rýchlo si spočítajte svoje deti a či sú doma a čo práve robia. rodičia nech rýchlo uvaria deťom makový odvar podľa receptu starých mám a dajte deti späť. nech spia a nepočujú ten strašní nárek ludí čo príde už čo nevidieť. Nechajte svoje deti späť v pokoji doma a vo svojich postieľkach. zakryte ich teplou prikrývkou a pustite im rozprávku, ale nie tom a jerry, ale tie naše o Jankovi a Marienke. aby vedeli ako sa dohodli práve ich "rodičia" v Bruseli, aby pochopili aj pointu príbehu. zastavte výrobu a zabezpečte si stravu upravenú na "dlhú cestu"... pripravte si pitnú čistú vodu bez bubliniek. budete ju veľmi potrebovať. Chlapci a dievčatá nabite si rýchlo alternatívny zdroj elektriky do všetkého čo máte. Zabezpečte si dobre svoje dáta v počítači a preneste si ich na bezpečné miesto. Dávajte si pozor pri výbere v bankomatoch. môže sa stať, že trochu budú meškať. respektíve nebude sa dať platiť kartou alebo ani vyberať peniaze. už len dodám Opatrujte sa.
Obrázok používateľa Anonymný
#4
(neuvedené)
26. október 2011, 23:05
Na úvodnej stránke sa píše: O tom, čo sa deje na svetových námestiach a uliciach, sa našinec zo slovenských médií ? i tých webových a hlásiacich sa od stredu až k ľavičiarstvu ? nedozvie takmer nič. Využili ste síce zopár odkazov, ale zabudli: Hnutie Occupy Wall Street zapúšťa korene v uliciach amerických miest http://www.humanisti.sk/view.php?cisloclanku=2011100024 Pohoršujte sa! http://www.zosity-humanistov.sk/2011/04/pohorsujte-sa/ Pohoršujem sa!
Obrázok používateľa Anonymný
#5
(neuvedené)
26. október 2011, 23:11
Chmelár chce koryto a vládu nad ľudom. O ničom inom tieto akcie nie sú.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
26. október 2011, 23:36
s tym pohorsovanim to hadam take zle nebude...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
27. október 2011, 10:39
súhlasím s vami pán Peter. napíšem len, že po včerajšku (26.10) toto čo sa udialo na pôde EU - je posilnenie nadnárodných korporácií. a ešte viac budú zbedačovať ludí. v SR tj. zvýši sa odchod do dôchodku na 67 rokov. a sociálna politika štátu sa všetka prenesie na plecia ludí. a Každý z tých, čo sa zúčastnili na demonštrácii proti burzám. zas mám pocit, že len zneužili naivitu študentov. toto nemá žiaden zmysel,lebo teraz práve MMF získal ešte viac peňazí pre svoje zbohatnutie. a peniaze pôjdu priamo od ludí. *************************************************************** zlacnejú komodity, ale zdražejú všetky služby. všetko si budeme platiť dvoj až trojnásobne drahšie. čiže už začínam veriť aj tej konšpirácii, že tieto demonštrácie platí Soroš ako sa o tom hovorilo - aj o nežnej revolúcii v Československu. a prirovnám to k Stevovi Jobsovi ten išiel za svojím cieľom na svoje zbohatnutie aj cez mŕtvoly a vôbec sa nezamýšľal, čo bude s ludmi.... ale len nad tým, aby bol on sám a jediný Jednička na trhu. dokázal by zničiť každého a to nepísanou vojnou. Zastavila ho len smrť. *************************************************************** Preto dnešným dňom(27.10) už neverím žiadnej takejto "spontánnej" demonštrácii. Nikdy nebola myslená pre obyčajných ľudí, ale prihrievajú si polievočku poniektorí "vizionári" z akademickej obce vo svete. a neverím už ani preto, že Radičová a Chmelár sú kamaráti. a to čo sa iba šepkalo o tom, že sú to Šorošove "deti" už netreba ani šepkať vidíme a počujeme to aj bez slov. A preto idem voliť SMER - SD. a nie tieto Sorošove deti od nadnárodných koprodukcií. **************************************************************** A mnohé nadácia v štáte získava peniaze z hazardu t.j. tieto špinavé peniaze od závislých ludí na hre v lotérii, respektíve na inej závislosti... zarábajú na tých, čo sa veľmi tvrdo premieta do jednotlivých rodín, ale nadácie zarábajú práve na týchto nešťastných rodinách. prečo to takto funguje?, lebo nadácie majú prednostné právo odkupovať dlhopisy štátov a majú svoje aktíva na burze aj garancie štátov, že dostanú svoje peniaze za každých okolností( ešte aj 2%dane okrem iného).... čiže ich nezaujímajú fakty či tu (v SR aj Europe) bude nezamestnanosť, či tu bude práca, zdravotníctvo, školstvo, dôchodky. či budú mať ludia čo jesť. Žiaľbohu, ich to totiž - nikdy nezaujíma. oni totiž - majú už odklepnuté "svoju" garanciu štátu .... **************************************************************** a hlavná vec, že mladí demonštrujú proti burzám a bankám, ved to už je Korúrkovo s požehnaním tých akademikov - čo ani nemajú ten istý problém ako tých 99%., lebo práve títo akademici majú prácu, aj plat, aj dôstojný život a majú aj niekoľko plných pracovných úväzkov t.j., že zarábajú na všetkých frontoch, kde sa dá. čiže podľa mňa sú to ludia, kde Vietor - tam plášť....
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
29. október 2011, 10:04
"Chmelár chce koryto a vládu nad ľudom. O ničom inom tieto akcie nie sú." Slovan"

**************************

Presne ste to vystihli. Chmelárovi ide o moc za akúkoľvek cenu. Raz vyhlasuje, že je kresťanskí ako KDH, potom je ho vidieť spolu s Pietruchovou v boji za záujmy homosexuálov a iných sex. aberantov! Neskôr so Zelenými (Budáčovou a spol.)kandiduje do EP, bojujúc za zatváranie atómových elektrárni pod eufemizmom "Zeleného Sloveska".

Takýto ľudia okrem egoistického a účelového populizmu neprinesú Slovensku vôbec nič!!!

Obrázok používateľa Anonymný
#6
(neuvedené)
30. október 2011, 11:24
http://www.youtube.com/watch?v=kVuag9kLbL4&feature=player_embedded kde su tie nase stare dobre rady pred zelovocom na banany pred sviatkami? vtedy si obyvatelstvo podebatovalo, zasmialo sa, dnes sa idu pozabijat...
Obrázok používateľa Anonymný
#7
(neuvedené)
30. október 2011, 15:44
Ani veľa času neuplynulo, keď som sám na základe prenosov z TV informoval, že hnutie "Obsaďme WallStreet" tvoria nespokojní vysokoškolski vzdelaní ľudia, ľudia, ktorí prišli o prácu a ktorí chcú takto mierne a inteligentne protestovať proti fiškálnemu svetu.

Dosť dlho tomu tak bolo a i profesor Schweickart, ktorý prednášal v Bratislave o alternatívach ku kapitalizmu 10.októbra k tomu dodal, že je to prostest, ktorý ale nemá vedenie, je spontánny a pre ľudí je to dobrá príležitosť vymeniť si názory, doslova škola demokracie.

Medzitým sme (sic!) videli v našich TV spravodajstvách zaujímavú (?) ukážku, ako našich policajtov prišiel učiť francúzsky expert, ako potláčať a rozprášiť demonštrácie, mimochodom (to len ušlo v reči?) sa zmienil i o tom, že takéto demonštrácie sú infiltrované provokatérmi a tí vytvoria "tvrdé jadro" ktoré vyvolá potom fyzické potyčky a násilie, takže policajti potom zasahujú rázne a tvrdo.

A čo sa nezačína diať?
Pozeráme v TV na zábery, ako mierumilovnú demonštráciu v niektorých mestách v USA začínajú rozháňať policajti, raz slzným plynom, raz striekačkami vody, raz vytláča kordón demonštrantov, ktorí hádžu kamene...

A ďalšia správa, že niektoré mestá v USA sa obrátili na poriadkové sily o pomoc, lebo v stanových mestečkách "to smrdí", nie je dodržiavaná hygiena, dochádza k porušovaniu požiarnych a bezpečnostných predpisov. A to už nie sú zábery na inžinierov s notebookmi, ale na ošuntelých típkov, na kričiace čudácke individuá... nuž, viem si predstaviť takú demonštráciu tu u nás v Bratislave, prvý deň lekári a učitelia, druhý deň sa priplichtia bezdomovci z celého okolia, tretí deň už najatí típkovia hádžu kamene a polícia má možnosť tvrdo zasiahnuť.
Pozor na to!
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
30. október 2011, 18:18
metodologia ako na to je znama a dobre preracovana - nasadzovanie provokaterov, vytvaranie chaosu roznymi nepodlozenymi spravami, znechucovanie, zastrasovanie alebo naopak slubovanie niecoho atd. pokial je na to cas a prostriedky su policajne aparaty uspesne asi tak na 95%. jedina sanca takychto protestov je ak su organizovane ozaj v sirokom meritku, takze na strane establishmentu nie je dost ludi a prostriedkov. ano, suhlas, dolezite je neprekracovat zakon, politicka sila protestu je v nom samotnom, v zjednocovani ludi, nie v tom, ze niekto moze hadzat kamene do vykladov...

okolo OWS sa aj u nas siria rozne ucelove dezinformacie, napriklad, ze za tym vsetkym je George Soros :o))))
Obrázok používateľa Anonymný
#8
(neuvedené)
30. október 2011, 18:32
Žiť v reštaurácii kapitalizmu a žiť iba v kapitalizme, tak to je Európa. Všetko niečím začína, ak niekto pozná Komunistický manifest napísaný v roku 1847, tak ak si myslí, že ho čítalo viecej ľudí v roku 1848, ako tento text Slova 2011, tak sa mýli. To bol program mladíckej revolučnosti Marxa a Engelsa! A môj názor je, že sa trafili do dnešných dní, ich miktrosvet je Európa a Severná Amerika. A je hrozba atómová, že tento ich mikrosvet nie je dodnes svet demokratických republík. Demokracia vláda ľudu! Iba od roku 1945 to v Európe máme. Demokracia nemôže byť výroba, tá je orgnizácia podriadených a nadriadených, demokracia môže byť ekonomická, ale to potom je: 1/demokracia trhu - výmeny vyrobeného podľa vlastnictva zhmotnej práce, teda vlasníkov kapitálu buržoázie - alebo 2/ demokracia rozdeľovania - výmena vyrobeného podľa konanej živej práce, teda podľa zamestnacov a samozamestnaných - proletariátu. A tretia cesta v demokracii, tá neexistuje! A kam SLOVO pôjdete vy?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
30. október 2011, 18:52
ja to napriklad neviem, ale vy to viete. tak nam to teda prezradte, dufam ze s tym nebudete mat problem! pre mna je dolezite na prvom, druhom aj na desiatom mieste, ze sa ten protest konal. co chce alebo nechce Chmelar je z tohto hladiska irelevantne...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
30. október 2011, 21:29
ako viete, co chce Chmelar? ja to napriklad neviem, ale vy to viete. tak nam to teda prezradte, dufam ze s tym nebudete mat problem! pre mna je dolezite na prvom, druhom aj na desiatom mieste, ze sa ten protest konal. co chce alebo nechce Chmelar je z tohto hladiska irelevantne... anton b."

********************************

Nič netreba podceňovať a rozhodne nepovažovať za irelevantné!

Tzv. "ľavica" na Slovensku sa združuje v troch hlavných prúdoch.

1,Centristická buržoázno-nacionalistická (smerácka 3. cesta?) združená okolo tlačového orgánu (net časopisu) noveslovo.sk

2, Tzv. neoDAV-istická ľavicová inteligencia okolo net časopisu jetotak.sk. Sem patrí aj Chmelárová frakcia.

3, Radikálna ľavica sem patrí Hrdličková KSS s mládežnickou organizáciou SZM a Fajnorové Socialistické hnutie s mládežníckou organizáciou Vzdor!(Zagrapan a spol.)

RESUME:Takže je mýtus, že Fico zjednotil ľavicu na Slovensku. Ficovi sa podarilo zjednotiť len utilitaristických prebehlíkov a najmä oportunistov z KSS a najmä zo ZRS (Kôrkovci), z HZDS (Jariabkovci) SDA (postFtáčnikovci), SSDS (Volfovci),SDĽ (Richterovci),...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
31. október 2011, 10:11
na zasmiatie dobre, ste nasadena provokaterka, preto vam vadi Chmelar...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
01. november 2011, 11:45
Chmelar je typicky konjukturalista , kde citi moznost ze ziska vplyv tam sa vystrci. Ma zidobolsevicku filozofiu ziskat moc za kazdu cenu. Co je ale najdolezitejsie snazi sa vzdy zneuzit nove hnutie v ktorom vidi prilezitost a zaroven sa ho snazi vykolajit. Tak to bolo ked bol "proti" NATO , i ked sa chcel postavit na celo protestov proti bombardovaniu Juhoslavie , tu ho vsak ludia vypiskali. Teraz vidi novu prilezitost v hnuti proti bankam a zas sa derie do cela ako by to on vymyslel. I tu vsak prvu demonstraciu na Hviezdoslavovo namestie zvolala nova obcianska iniciativa a on to len zneuzil ked sa k tomu chcel pripojit. Aj tu by chcel toto hnutie vykolajit. Je to farizej a oportunista.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
01. november 2011, 16:40
takze neschvalujete cely ten protest proti financnej oligarchii, lebo tam bol nejaky Chmelar? ja ho tiez nemusim, ale takto by som to nehodnotil...

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984