Street party na Wall Street

Už viac ako dva týždne trvajú protesty na Wall Street. Začali sa 17. septembra, kedy v parku Zuccoti vyrástlo stanové mestečko. Spočiatku tam bolo asi 5 000 mladých ľudí, odvtedy ich počet dosiahol už aj tridsaťtisíc. Mladí i starší sú v uliciach vo dne i v noci. Viacerí dali svoje fotografie na server Flickr na voľné použitie, niektoré z nich vám približujeme vo fotogalérii.
Počet zobrazení: 1541
wallstreet_uvodna.jpg

Po týždni protestov došlo k prvým stretom s políciou – tá asi 80 účastníkov zadržala, pretože pri pochode k sídlu newyorskej burzy podľa polície blokovali dopravu a odmietali počúvnuť pokyny. Polícia demonštrujúcich chytala do sietí. Proti sprievodu demonštrantov použila aj takzvaný ketting, pri ktorom sú jednotlivé časti sprievodu zovreté medzi zátarasmi a tam niekoľko hodín držané. Demonštranti pritom obvykle nemôžu ísť ani na toaletu. K väčším násilnostiam zatiaľ nedošlo ani z jednej strany.

Ďalšiu sobotu, uplynulú, polícia zatkla asi 700 ľudí zo sprievodu, ktorý sa snažil prejsť po Brooklynskom moste z Manhtattanu do Broklynu. Polícia opäť použila aj oranžové siete. Zásah zdôvodnila tým, že sprievod nemal povolenie na prechod mostu a demonštranti neuposlúchli výzvy polície.
 


Medzi demonštrantmi sa vyskytujú skupiny s maskou Guya Fawkesa, ktorého popravili za pokus o atentát anglického kráľa Jakuba I. Maska je populárna najmä po uvedení filmu V ako vendeta (2006), inšpirovaného postavou Guya Fawkesa a zobrazujúceho revoltu proti štátnej moci. Maska sa stala symbolom „hackaktivistov“ Anonymous.

Protesty demonštrujúcich z newyorského Manhattanu, ktorí sú odhodlaní zostať v uliciach celú zimu, sa postupne rozširujú aj do ďalších miest, mnohé podporné hnutia sa aktivizujú nielen v uliciach, ale najmä na internete.

Úvodné foto:  _PaulS_

Viacerí fotografi dali svoje snímky na server Flickr na voľné použitie, niektoré z nich vám približujeme vo fotogalérii.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
06. október 2011, 09:08
Hlásal nápis na jednom z transparentov demonštrantov, to som videl na zábere dokonca z CNN.Televízia CNN už vzala na vedomie ľudové protesty, ktoré vedú okupačný štrajk na newyorkej Wallstreet. Je tam stále viac ľudí a šíri sa to i do ďalších miest. Komentátor síce hovoríl, že nemajú žiadne politické "plány" a dokonca žiadne pevné vedenie, ale dolu pod obrazom práve bežali titulky, že protest začali podporovať veľké americké odborové zväzy.

Zmenil sa aj pohľad na grécku situáciu. Namiesto obvyklých našich tv-komentárov o tom, že "tuční Gréci zas štrajkujú", tu nájdete nadpisy že "bolesť v Grécku sa stupňuje", alebo že "situácia sa stáva neudržateľnou" čo už sú iné komentáre ako naše manipulačné z ideových dielní neoliberálov.

Myslím, že Spojené štáty zažijú onedlho prerod a bude iba dobre, ak to bude na spôsob tej našskej "nežnej revolúcie"...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
06. október 2011, 17:11
To im vezne zicis kapitalizmus 19.storocia.To uz radej VOSR.Maju spozdenie 94 rokov,ale radsej neskoro ... :)
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
06. október 2011, 19:34
Neboj sa, oni si už kapitalizmus v 19.storočí zažili a medzitým si zažili i pôžitky hegemóna svetového kapitalistického systému, dnes už USA stratili svoju pozíciu a má to tieto dôsledky dovnútra. Spomeňte si, kedy sa stala Veľká Británia labouristickou a prečo je dnes vo V.Británii multikultúrna spoločnosť?
Niekde tam sa teraz rúti USA. Neboj sa, Havla si za prezidenta nezvolia a Klusa považuje časť Američanov za klauna.Najmä ak začne hovoriť o ômodrej planéte", na čo sú Američania, čo sú trápení klimatickými zmenami obzvlášť citliví...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
06. október 2011, 20:20
ako prerodu v novú spoločenskú kvalitu. V USA nikdy nebolo silné ľavicové hnutie, silná komunistická strana, ani rozvinuté spoločenskovedné poznanie, ich filozofiou bol len pragmatizmus. Chýbajú tu teoretické, organizačno-subjektové predpoklady pre nejakú pozitívnu zmenu. A preto je pravdepodobnejšie opakovanie vývoja medzivojnového Nemecka. Technologicky silne rozvinutá spoločnosť, ľudia, ktorej dochádzajú zdroje, ocitá sa v úzkych, to je silný motív pre premenu liberálneho kapitalizmu na fašistický kapitalizmus. Kapitalizmus siahne po fašizme, ak sa bude cítiť ohrozený. ***** Pokiaľ tam demonštruje pár desiatok, stovák ľudí, kapitál tomu nebude venovať nejakú zvláštnu pozornosť. Ak dokázal vyrobiť z antiglobalistov chuligánov, dokáže to aj s ďalšími hnutiami.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
06. október 2011, 21:12
v tomto súhlasím s Milanom, pretože americký komunisti boli väznení v USA. tušímže kedysi v 50 -60 rokoch. možno aj 70 -80 roky mali riadne pracovné lágre. a boli prenasledovaní iba tu sa o tom deti neučia v škole. ale vedia to aj ich umelci len sa o tom mlčí. cez druhú svetovú vojnu väznili aj Japoncov. teda nič netušiace japonské rodiny - čo prišli do usa za prácu ešte pred rokom 1928... a nútili ich pracovať takpovediac ako prekladatelia. ibaže nik im nedal na výber či chcú - museli. a to ich mučenie a vypočúvanie muselo byť možno horšie ako KGB. pretože so CIA si nemajú čo vyčítať. vo svojom jadre boli rovnakí - vycvičili si dvojitých agentov a potom kšeftovali s politickými venami. O Havlova by nikto ani nezakopol, keby nebol bohém. a takpovediac - nikdy nič nenapísal - čo by vôbec stálo za úvahu. jeho hry sú ... bravčové, knedlík, zelí a pár dialógov o pive a chľaste. to už len boli úvahy čo on písal. ešte aj malí prváčikovia na ZŠ by napísali lepšie slohové úlohy. Havel nemal žiadne vízie ani žiadnu ideu len sa vedel aj skôr opiť ako písať...a už v socializme sa vozil v mercedese. a jeho práca - no, bol len zamestnaný, ale čo si budeme nahovárať. to, že sedel v base 4 roky to mu zachránilo skôr život, lebo tam nemal čo chľastať. ešte aj cigary mu nosili do basy a vyjedal ako veľký pán. to, že tam nechľastal bolo len dobre pre jeho pečeň... inak by už pravdepodobne nebol medzi živými. skončil by dávno ako jeho žena Oľga. Masaryk sa pričinil o vznik Československa - to on podporoval vzdelanie, nemocnice atd aj na slovensku. Havel vraj len zapózoval pre tabakový priemysel a zbrojárstvo mu tiež môže poďakovať za dobré meno v zahraničí - ved zbrane išli všade. od východu na západ až po Izrael.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
06. október 2011, 22:02
lebo v uliciach a na okupácii WallStreet sú skôr mladí intelektuáli a práve príslušníci tých povolaní, ktorí stratili prácu v kvartérnom a terciálnom sektore, teda tí, čo sú označení aj Druckerom za "knowledge workers", teda pracovníci disponujúci vedomosťami.

Bol by som rád, ak by peter Dolina potvrdil alebo vyvrátil moje informácie, to čo som zatiaľ počul na TV a videl na internete sú skôr ľudia nie z proletárskeho, teda robotníckeho prostredia, nič v zlom, viac ovplyvniteľní nejakým "vodcom", ich názory i na kameru boli pomerne vyspelé.

Isteže, dá sa všeličo zneužiť a zmanipulovať, práve tak ako sa ( či už bol či nebol zrežírovaný) využil útok 11.9.01 na posilnenie vplyvu "jastrabov" a prakticky na vyvážanie vojenských zásahov cez hranice USA, ale to už USA robili i predtým, dokonca v 99 i v Juhoslávii, takže s tým nebezpečenstvom žijeme a viac fašizmu dnes hrozí z Čiech či Maďarska ako z USA ( kde sa aktivitujú už naozaj extrémne sily hľadajúce "pevnú ruku").
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
06. október 2011, 23:37
netrpeli tradíciou nejakej veľkej konzumnej nadspotreby, preto si ani nemyslím, žeby hospodársky a spoločenský úpadok viedol k masovému rozšíreniu fašizmu. Nakoniec, nestalo sa tak po silnom úpadku po r. 1989, na Slovensku okolo 35 percent, Rusku okolo 50 percent, Gruzínsku dokonca 75 percent. Naopak, Američania sú dlhodobo nasiaknutí psychológiou konzumu a preto hospodársky úpadok bude mať oveľa silnejšie dopady. *** Áno, prikladám veľký význam poznatkom, aj v revolučnej, kvalitatívnej premene civilizácie. Lenže neverím, že Američania sú schopní dospieť k nejakej vyššej kvalite spoločenských poznatkov, keď to nedokážu západní myslitelia vôbec. Stále sa pohybujú len v rovine kapitalizmu, či postkapitalizmu, pritom poznatkovo sme po r. 1988, resp. po r. 1998 mali zvládnuť pozitívne prekonanie socializmu smerom k vyššiemu systému. Nuž, a keď zaškúlim doprava, svieti mi tam M. Hauser a jeho Koniec systému, v ktorom opakuje túto pozíciu západných mysliteľov. Teda či liberálny kapitalizmus končí, alebo je ho možné reformovať. To hovorí za všetko **** Ale budem rád, ak napíšete, o čom vlastne hovorili mladí intelektuáli.
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
08. október 2011, 09:09
u jednoduchej pospolitosti ma uspech, lebo poskytuje konzum (presnejsie chlieb a hry). ludia na tych fotkach posobia kvalifikovanym dojmom, nie je to jednoducha pospolitost. vsetko sa zvrtne na tom, ci sa podari presvedcit aj jednoduchsich spoluobcanov aby vysli do ulic a vystupili proti tym, ktori ich ovladaju...

pripomenme si kontrarevoluciu z roku 1989 - aby nalakali sirsiu pospolitost, aranzovali udajnu smrt studenta. nasledne, zjednodusene povedane, ovecky vysli do ulic, dobrovolne vlozili svoje krky do jarma ranneho kapitalizmu...

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984