Politická nezávislosť neznamená politickú nespútanosť

Mýtus o tom, že nezávislí poslanci vyvedú našu spoločnosť na cestu prosperity a nespútaného rastu je veľmi zlý. Je to faloš, ktorou si niekto kreslí peknú budúcnosť na úkor ostatných. Minimálne tých, ktorí mu naletia. Je to falošný obraz o niečom, čomu chýba priamy kontakt s realitou. Nemá nič spoločné s nápravou zlej situácie, akurát by ešte viac znásobila problémy.
Počet zobrazení: 1801
parlament.jpg

Nezávislosť a sloboda

Pri parlamentných voľbách hodnotíme strany podľa rozličných kritérií. Viac či menej racionálnych, viac či menej systematických. Určite dôležitú úlohu zohráva ich ľavicová, liberálna či konzervatívna optika na riadenie spoločenských procesov. Na čo by sme však prihliadali pri strane, ktorá nám ponúka absurdnú slobodu? Takú, ktorej kandidátna listina obsahuje zoznam komunistov, sociálnych demokratov, nacionalistov, liberálov, konzervatívcov. Každého, kto bude chcieť kandidovať ako nezávislý. Nemá to vnútornú logiku a usvedčuje to buď z neznalosti vecí, alebo z veľmi premysleného populizmu. Ale s tým sa v demokracii musí vyrovnať každý sám. Veď demokracia je o úcte k právam jednotlivcom a o ich schopnosti rozlišovať povrchnosť od zodpovednosti.
 


Na prvý pohľad lákavá predstava, podľa ktorej by sme skoncovali s mechanickým hlasovaním podľa straníckeho odporúčania v sebe prináša obrovské nebezpečenstvo, chaos a konflikty. Teoreticky by si poslanci mohli plnými dúškami vychutnávať legislatívnu kreativitu, širokú politickú slobodu a výraznú osobnú zanietenosť v boji za práva a potreby ľudí. Háčik je v tom, že politická nezávislosť v najširšom slova zmysle označuje nespútaný priestor bez akéhokoľvek zásadnejšieho hodnotového ukotvenia. V praxi to nie je možné, lebo principiálna odlišnosť v názoroch, o ktorú sa snažia štyria poslanci, bude zárukou permanentných konfliktov.


Nezávislosť neznamená nespútanosť


Výkon poslaneckého mandátu garantuje rozhodnutia podľa najlepšieho vedomia a svedomia. Samozrejme, do určitej miery sa dá predpokladať politické správanie poslancov práve vďaka tomu, že pôsobia v rámci politických strán opierajúcich sa o konkrétnu politickú ideológiu. Ich postoje k funkciám, úlohám a vplyvu štátu, alebo voči poslaniu trhu, prípadne miera menšinových práv sú vďaka ideologickej orientácii do značnej miery očakávateľné. A to aj napriek tomu, že poslanci hlasujú podľa svojho presvedčenia.

Politická nezávislosť neznamená politickú nespútanosť. Je vyjadrením silnej väzby na politický subjekt, ktorý je na volebnom trhu závislý od dôvery voličov. Preto mýtus o tom, že nezávislí poslanci vyvedú našu spoločnosť na cestu prosperity a nespútaného rastu je veľmi zlý. Je to faloš, ktorou si niekto kreslí peknú budúcnosť na úkor ostatných. Minimálne tých, ktorí mu naletia. Je to falošný obraz o niečom, čomu chýba priamy kontakt s realitou. Nemá nič spoločné s nápravou zlej situácie, akurát by ešte viac znásobila problémy.


Výzvy sa nechytajú


Ak by mala nezávislá poslanecká skupinka úprimný záujem reformovať parlamentnú demokraciu, v prvom rade by sa aktívne zapojila do tvorby volebného kódexu. Táto strecha volebnej legislatívy nastavuje všetky parametre volieb, ktorých produktom sú politici. Práve preto je diskusia o volebnom kódexe vyjednávaním o charaktere celého politického systému. Je o technických a organizačných záležitostiach, ale tiež sa týka predvolebnej kampane i samotného spôsobu volieb. Je to o výbere politikov do miestnej, regionálnej i národnej politiky.

Do tvorby jednotných pravidiel by sa mali zapojiť politické strany, ktoré sú subjektmi volieb. Je to príležitosť participovať na nových pravidlách pre nasledujúce obdobie. Ide o šancu, ktorá by mala byť sprevádzaná dobrými a ešte lepšími nápadmi.

Dvadsať rokov rôznych, ale pritom slobodných, tajných, rovných a priamych volieb nám dáva príležitosť porovnávať rôzne hlasovania, odlišné kampane, mnohoročné osobné skúsenosti i následné politické rozhodnutia. Je sa na čo pozrieť a nájsť v minulosti príčiny dnešných problémov. Strata dôvery voči politikom, obrovská nerovnováha medzi jej priamou a reprezentatívnou formou, pokrivený parlamentarizmus, to všetko sú produkty dvadsaťročného pôsobenia terajšieho modelu. Určite na to treba reagovať rozumnými nápadmi s určitou dávkou odvahy a zodpovednosti. Tu už niet priestoru na ľúbivé reči, ktoré z rôznych dôvodov predstierajú záujem meniť veci k lepšiemu.

Autor je politológ

Foto: Emil Polák

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
21. júl 2011, 10:54
Michal, asi ste zaťal do živého, pozrite, ako Vám neprajníci klikajú na "fx", že po našich "áčkach" je to kompromisné "c".:)

Otvárate týmto článkom oči tým, ktorí dodnes veria, že politiku na Slovensku zachránia "nezávislí" mesiáši. Áno, mesiáši. Teda psychológovia ich občas označujú i ako "šibnutí". Mesiášstvo je určitým spôsobom úchylka, máíme to na dennom poriadku v parlamente. Nemenovať, máme ich už v parlamente priveľa.:)

V našej slovenskej politickej kultúre sa "nezávislosť" objavila prvý raz až v novembri 1989, keď sa tým chceli novinári, politickí predstavitelia občianskych hnutí a disent odlíšiť od dovtedy fungujúcej mašinérie straníckych nominantov.

Čo je to dnes za nezávislého poslanca, ak ho do parlamentu vytiahla nominácia na kandidátke SaS či Mostu-Híd? Tam by sa viac malo hovoriť o vierolomnosti a nakoniec, i o nemorálnosti. A tí zástupcovia "ľudu", ktorí boli volení ako konkrétni predstavitelia politickej strany a potom sa stali "nezávislými", to už je úplná amoralita. Taký poslanec by sa mal rozlúčiť so svojim parlamentným pôsobením a štát by mu mal prestať vyplácať mesačnú štátnu gážu. Až potom by bol skutočne nezávislým. Ekonomicky a pracovne vzaté, nezávislý poslanec je stále na "bvýplatnej páske" cez svoju stranu, ktorá ho do parlamentu priviedla, i keď už pre ňu nepracuje. Dávam Miklošovi do pozornosti, aby vedel, kde môže ušetriť štátne financie. Poslanci Smeru-SD, majte zákonodarnú iniciatívu v tomto smere.

Skutočne nezávislým poslancom môže byť taký, ktorý nekandiduje na žiadnej listine politickej strany, ale to náš volebný systém neumožňuje. Dá sa to vo voľbách komunálnych či obecných, ale tam sa ešte len naša spoločnosť "učí" na chybách a omyloch, viď príklady zvolených a nefungujúcich starostov v niektorých obciach či zastupiteľstvách.

Nezávislým kandidátom by mohla byť osobnosť, ktorá pre presadenie svojich myšlienok nepotrebuje stranu, ale sthne vo svoj prospech verejnú mienku. Bol by takým Budaj? Ťažko sa presadzuje proti straníckym záujmom, tentoraz v Bratislavskom zastupiteľstve proti pravicovým stranám.

Nemáme také osobnosti a politická mašinéria zastupiteľskej demokracie preto vytvára také abnormality ako Obyčajní ľudia či OKS nakukacované v strane Most-Híd, kde ani Sulík ani Bugár nevedia, čo s "kukučími mláďatami".
Ozaj, v prírode sa tak ako náš nezávislý poslanec správa kukučka. Ujme sa na nich nový názor - kukučky?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
21. júl 2011, 11:50
ku kukučím mláďatám len toľko. Kukučka nám tu nechala zopár svojich vajec, ktoré sa akýmsi nedopatrením dostali na výslnie sveta po 89. ani nemuseli nič robiť iba čakať na tú správnu chvíľu. o ostatné sa postarali tí - čo potrebovali moc prevziať do svojich rúk. Gorbačov, Jelcin, Havel sa "vyskytli" ako kukučkyne záprdky, ktoré sa napriek tomu vyliahli. a hádajte kto vyhrieval svojim telom - tieto nepodarené vajcia? (Havel a spol.)... predsa: pápež Ján Pavol II, Dalajláma hádam 13 reinkarnácia bohvie koho. dalej herci a umelci platení ešte komunistami (a platili ich nadštandard - ved sú dodnes varení- pečení vo všetkých médiách - nemusím menovať, ale prečo nie? - napríklad Lasica, Satinský(nech mu je zem ľahká)Kňažko a iní .)dalej ked si prestavím, že ako Husák odovzdával moc Havlovi jeho promiskuitnému disidentovi - pardon - chcela som napísať, že prominentnému disidentovi -tak sa mi chce zvracať. Bože na nebi - zober si už Havla k sebe - a postav ho už konečne pred- boží súd. Bože, bud tak láskavý - a skôr ako odíde z tohoto sveta dohliadni, aby mal Havel čistú myseľ -aby vedel, že zomiera - a aby cítil - všetko to zlo, ktoré nám spôsobili - on a všetci jeho strážcovia moci. amen.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
21. júl 2011, 12:46
...Vaše slová vystihujú veľmi stručne a priamočiaro to, čo si milióny občanov myslia. Vďaka.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
21. júl 2011, 13:19
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
23. júl 2011, 09:43
"Práve preto je diskusia o volebnom kódexe vyjednávaním o charaktere celého politického systému. Je o technických a organizačných záležitostiach, ale tiež sa týka predvolebnej kampane i samotného spôsobu volieb. Je to o výbere politikov do miestnej, regionálnej i národnej politiky."*************** V prvom rade si musíme uvedomiť že anglosaský zastupiteľský parlametarizmus je fatal error! To znamené, že ide o systémovú chybu, ktorú žiaden kódex nenapraví! Je to len luxusnejšia záplata na rozpadajúci sa kabát, aby vyzeral menej odpudivo! Je nezmyslom diskutovať o rôzných druhoch záplatat, ktoré nič neriešia, ale len predlžujú agóniu! Pokiaľ tu bude parlamentarizmus, taký aký máme dnes, tak sa len prehĺbí plutokracia, ktorá podporuje pleonaxiu. Kto má veľa bude mať viac a kto má málo, aj to málo zmení sa v nič!
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
24. júl 2011, 07:35
Som rada, že niekto o tomto probléme napísal. Keď sme sa minulý rok pripravovali na komunálne voľby, na kandidátnej listine sa objavili mraky "nezávislých" poslancov. Dokonca aj medzi kandidátmi na primátora boli "nezávislí" (ktorí donedávna zstupovali snáď všetkym možné koalície, SNS/HZDS/SMER...proste všetky, ktoré "tu" boli). Takže stala sa príkladná vec - v mestskom zastupiteľstve máme asi 8 "nezávislých" poslancov z 13. A dokonca aj "nezávislého" primátora. Nerieši sa absolútne nič...žiadna lobby na ministerstvách, jednoducho za "náš malý kúsok zeme" sa nemá kto postaviť, pretože na to nie je politická sila... ale "tunely" pred očami a prázdne dvíhanie rúk "poslancov" (títo ľudia ešte v 21. storočí veria, že ide hlavne o sociálny status - nie o politickú zodpovednosť) "za" bez rozdielu, čo schvaľujú...je únavný, je trápny, ... máme to, čo sme si zvolili. "Hordu" poslancov hrdo sa tváriacich, že sú nezávislí na čele s "nezávislým" primátorom... Poslanci, ktorí majú v rukách tú moc niečo zmeniť, len v strachu robia to, čo chce od nich "najvyšší" - absurdná skutočnosť. Druhá vec je, že tak robili aj predtým, keď väčšina z nich zastupovala "nejaké" politické strany (KDH, SNS, SMER, HZDS..). Už dvaja poslanci z koalície KDH/SDKÚ DS sa v tomto volebnom období vzdali mandátu. Na protest proti tomu, čo sa deje. Je úplne jedno, či sú títo poslanci orientovaní vpravo, vľavo alebo konzervatívne...záleží na osobnostiach, či sú vôbec dostatočne vyspelí a povohovo "vyzbrojení" pre vstup na politickú scénu..., pretože väčšina z nich nie je... S.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
27. júl 2011, 14:16

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984