Ruská hymna a sudca Lynch

Všetko sa nejako začína a niekedy zdanlivo prípustné gestá, nad ktorými mávmeme rukou, môžu byť v skutočnosti veľmi nebezpečné. Od vypískania ruskej hymny po prehre našich hokejistov je síce k americkej párty s témou „zabili bin Ladina, vstup len v maskách teroristov“ pekne ďaleko, ale, ako sa ukazuje, nerešpektovanie iných kultúr, skupín či národov treba potláčať už v zárodku.
Počet zobrazení: 2224
fans_Slovensko_017K (2)_200x100.jpg

V USA, jednotkách NATO a Európskej únii zatiaľ veselo straší duch sudcu Lyncha s jeho vernou družkou Xenofóbiou, Taliani a Francúzi si prehadzujú utečencov z Afriky ako volejbalovú loptu, turecký veľvyslanec v Rakúsku si žehlí výrok o tom, že všetci Rakúšania sú rasisti...

Od emócií k davovej psychóze

Ako súvisí svetová politika s hokejom? Veľmi jednoducho, súčasťou všetkých spomínaných javov je okrem mocensko-politických záujmov aj veľká dávka emócií a odporu až nenávisti voči inej kultúre u všetkých zúčastnených strán. Od vypískania Rusov na štadióne je síce k americkej párty s témou „zabili bin Ladina, vstup len v maskách teroristov“ pekne ďaleko, ale, ako sa v dnešnom svete ukazuje, nerešpektovanie iných kultúr, skupín či národov je zrejme treba potláčať už v zárodku. O to viac ak jeho príčinou sú emócie. Vraj k športu emócie patria, a pískanie pri hymne súpera je teda v poriadku. Lenže práve emócie boli tým, čo viedlo k nepokojom na parížskych predmestiach, a davová psychóza je to, čo prinútilo masy ľudí nasledovať Hitlera.

Pokiaľ by išlo o komplexy malosti, majú ich zrejme fanúšikovia na celom svete. No ak sa niečo robí všade, neznamená to, že to nie je problém. Tváriť sa, že ide o špecifikum Slovákov je podobné ako predstierať, že len Európania, či príslušníci západnej civilizácie sú rasisti, kým mierumilovné národy Stredného a Blízkeho východu im vychádzajú plne v ústrety.

Práve z toho, že podobné správanie sa považuje za bežné všade, vyplýva, že každý národ sa cíti oprávnený „vypískať“ všetky ostatné, o to viac tie, ktoré patria k inej kultúre. A práve tento pocit v extrémnych prípadoch vedie ku vzniku skupín, schopných samovražedne vyhadzovať do vzduchu desiatky cudzích civilistov, a že americkému prezidentovi stúpajú preferencie po tom, čo oznámi, že niekto je mŕtvy.

Zdravý rozum a rešpekt voči iným

Vedľa je teda pískanie na základe spomienok na Sovietsky zväz a časy s ním spojené. Dnešní hokejisti nie sú funkcionári ZSSR. Existuje snáď nejaké pravidlo do koľkej generácie má národ trpieť za hriechy svojich predkov? Tisícky židov odvezených do Osvienčimu za slovenského štátu by nám zrejme k tejto téme vedeli niečo povedať, keby mohli hovoriť...  Pravidlo, že súčasná generácia nemôže sa hriechy minulej, by malo byť univerzálne, všeobecne rešpektované a nemenné, ako pre jednotlivcov, tak pre národy. V podstate každý národ v priebehu svojej histórie spáchal na niekom inom krivdu, a zodpovedať sa za hriechy dedov je rovnako absurdné ako za hriechy tých, čo ešte zažili Cézara.

Hokej len hra, ale istým spôsobom je malým medzištátnym súbojom. A medzinárodná politika strategickou hrou medzi národmi a štátmi, brániacimi svoje národné záujmy.

Aj zdanlivo nevinná udalosť, akou je športový zápas, vytvára isté štandardy, ako sa správať k „tým druhým“. Práve atmosféra plná emócií, radosti z víťazstva alebo sklamania z prehry je istým simulátorom na nácvik zachovať zdravý rozum a rešpekt voči druhej strane za každých okolností. Niet pochýb, že za väčšinou konfliktov a sporov sú v prvom rade chladné mocenské záujmy, lenže práve iracionálne emócie davu bývajú najlepším nástrojom na ich realizáciu.

 Foto: SITA/Marián Peiger

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
06. máj 2011, 22:48
Nepatrím medzi skalných fanúšikov, ale pamätám si, zo svetových šampionátov, že pri každej hymne, hranej víťazom, obecenstvo počúvalo s úctou. Aj keď sa stalo, napr.najmä pri krasokorčuľovaní, či gymnastike, mnohým zdali byť verdikty rozhodcov nespravodlivé a porazeným tiekli slzy ľútosti. Ale to nikdy nebol dôvod na vypískanie hymny. To, čo sa stalo u nás, je prejav nekultúrnosti a výsledok štvavej propagandy. Dalo sa čakať, že slovenské mužstvo s narýchlo prizvanými hosťujúcimi športovcami, i keď vynikajúcimi individualitami, ale nezohratými v dlhodobých spoločných tréningoch, nemôžu vyhrávať tak ako si to naši fanúšikovia predstavovali.Naozaj by bolo na čase, mať svoje vlastné mužstvá, ktoré budú skutočne reprezentovať Slovensko. Ale do rozvoja športu musí investovať štát už od detí, nespoliehať sa, že rodičia zaplatia všetky výdavky ak chcú, aby ich deti boli športovo zdatné a schopné zapadnúť aj do reprezentačných družstiev.Výchova športom by sa mala stať pomocníčkou k vzdelávaniu. Už sme zabudli známe heslo: V zdravom tele zdravý duch ?
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
07. máj 2011, 11:49
niekedy ŽASNEM nad správaním obyvateľov tohoto štátu..a je to na večné pokračovanie...raz je to pískanie pri hymne,,,inokedy prídeš do sporu s občanom ktorý v pohode zo svojho domu vynáša odpad do lesíka v tvojom okolí-a si v práve-ale chce sa ísť biť, biť...a je to večná téma....
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
07. máj 2011, 13:57
No, nebuďme až tak úzkocitní. Najmä, ak si uvedomíme, že za takýmto javom, akým je pískanie proti hymne víťaza v prehratom hokejovom zápase na Majstrovstvách sveta, je obyčajná emócia tých jednoduchších z nás a celý jav nakoniec verne odrzkadľuje stav verejnej komunikácie u nás na Slovensku:
Technicky vzaté - štadión je natoľko ozvučným priestorom, že ak by všetci boli ticho a iba jedovitý a uhrovitý pubiš "Mižu" by pískal sám, poriadne by sa to ozývalo. To znamená, že buď by sme museli mať zákon na to, že ak niekto zapíska a zabučí, bude to trestné ( a i tak by to niekto skúsil ako provokáciu), alebo by vo chvíli takéhoto prejavu vstalo pár desiatok aktivistov a prehlušilo ho hlasným zaspievaním príslušnej hymny. Jéj, to by bolo pekné...

Ale veď takto je to naozaj v celej spoločnosti. V tom virvare a mediálnom hluku, aký okolo nás denne spôsobujú médiá, skutočne vynikne hluk a krik tých, čo provokujú či manipulujú a mlčiaca väčšina je ticho. Lenže tým pádom to potom "zvonka" vyzerá, že dominantný a podstatný je hlas ( alebo ak chcete - názor) toho najhlučnejšieho, čo prirodzenr pravdou nie je.
Aj v reálnom živote spoločnosti nám teda chýba aktív takých, ktorí by toho ukričaného prekričali alebo prehlásili ( silou svojich argumentov) a tak sa stáva, že extrémistické a okrajové alebo zvrhlé názory sú v našej spoločnosti široko komunikované a je z nich takmer viditeľná (či skôr počuteľná) verejná mienka a celá mlčiaca väčšina sa dáva iba pasívne znechutiť.

Je azda okrem hokejového štadióna lepší príklad ako naši extrémistickí poslanci a vládni predstavitelia, ktorých trápi nevýnosnosť finančných fondov súkromných akcioviek DSS, alebo slabý zisk súkromných zdravotných poisťovní, alebo priveľké zadlžovanie sa Eurozóny, alebo veľmi zlý a nedemokratický vládca nejakej ani nie susediacej krajiny?
Ja neviem, ale mlčiaca, ale inak zhovorčivá a ponosujúca sa slovenská väčšina rozhodne tieto problémy, ktorými nás molestujú dnes a denne naše médiá, nezaujíma. My máme strach, či budeme mať dosť peňazí až do konca roka, či nebudeme prepustení z práce, o koľko nám zas zvýšia nadnárodné korporácie ceny bežnej dennej spotreby a ten "hvizdot zo štadióna" obrazne povedané, ani nevnímame.

Možno som to rozšíril až príliš, ale práve preto ma nejaký hvizdot proti ruskej národnej hymne netrápi. Na koncerte Alexandrovovcov si celý niékoľkotisícový dav minulý rok pri príležitosti 65.výročia oslobodenia Československa ruskú hymnu, vtedy ešte sovietsku, zaspieval a to spolu i s Kaťušou a Kazačkom. Takže tak. Piskot na štadióne je jav, spievajúci dav nadšených účastníkov konceru Alexandrovovcov je tiež jav.Ktorý nás viac trápi?
Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
07. máj 2011, 14:41
To so štadiónom nepovažujem za až tak dobrý príklad, preto som to "potiahol" až k verejnej mienke a médiám.
Viete, rešpektovanie niečoho, nielen cudzej kultúry, musí vychádzať u každého od seba a od svojho názoru na svet a výchovy, ktorú človek dostáva.
Pred tým, aby človek rešpektoval cudziu kultúru, ešte existuje stovka iných vecí, ktoré musí rešpektovať, napríklad svojich rodičov, svojich bratov a sestry, svoju družku/druha, svojich susedov, od malička a výchovou i vzdelaním by mal mať rešpekt pred partnerom v akomkoľvek vzťahu (osobnom, pracovnom,atď) a tam niekde už automaticky vyplynie i rešpektovanie cudzieho, neznámeho, alebo iného...

Koniec filozofovaniu. Máte pocit, že za ostatných 21 rokov sa v slovenskej spoločnosti uberala výchova v rodine, v škole, na verejnosti, v cirkvách, smerom k rešpektovaniu...?
Tak nechcime po "mižoch", aby rešpektovali ruškú národnú hymnu po prehratom zápase, to si oni aspoň beznásledkov "vypustili" paru zo svojho kotla emócií zo života, ktorý nemá v sebe mnoho pozitív a z ktorého nevidia východiska...takýtmo smerom sa nakoniec naša malá slovenská spoločnosť po "víťazstve lásky a pravdy nad lžou a nenávisťou" uberá.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
07. máj 2011, 19:47
Pán Peter! Zdá sa mi, že niekde ste sa zmienili, že ste novinárčili.Teda aj Vy ste mali možnosť v tlači bez problémov verejne odsúdit, podobné hulváctva, k akým prichádza na našich štadiónoch.Na rozdieľ od Vás, ja tento piskot pri zvukoch štátnej hymny nepripisujem iba akýmsi hokejovým emóciam fanúšikov,ale ich považujem za prejav hulvátov, ktorí sa nedokážu vpratať do svojej koži pri žiadnej príležitosti,vždy musia nevhodne upozorňovať na svoju prítomnosť.Nielen pri športových udalostiach, ale aj rôznych zhromáždeniach, filmových predstaveniach,diskotékach a dokonca i pri náboženských obradoch v kostoloch a pred kostolmi.Nezdielam názor,že by sa podobné názory mali tolerovať alebo zľahčovať, je od toho iba krôčik k páleniu zástav alebo hanobenia štátnych symbolov inej krajiny. Viem si predstaviť, ako by sme sa cítili, ak by sa podobne zachovali napr. Moskovčania pri našej hymne.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
07. máj 2011, 20:12
Sami sme sa podcenili už len tým, že našich hokejistov trénuje Kandaň. a kto ho sem dotiahol? už vlani bolo vidieť, že nevie našich hokejistov doviesť k víťazstvu. okrem iného mladí Moskovčania ani nevedia kde je SR. a našu hymnu už použili aj na komerčné účely v zahraničí. a pričinili sa o to tí - čo tak pred dvomi rokmi bojkotovali, aby boli na školách štátne znaky. a bolo ich dosť aj od ľavicových novinárov. Nik sa nenašiel kto by obhajoval štátne znaky. odrazu tu máme hokej a europlosanca Petra Šťastného(SDKU) čo odrazu zistil, kde sa narodil.tak nech vyzve svojich obdivovateľov, aby sa správali kultúrne. nepovedal nič a to jeho syn vraj hrá KHL. a na MS v hokeji bude hrať za USA. tak ako sa dá nejako vychovať slovenských fanúšikov?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
08. máj 2011, 22:15
A čoho inteligent? Ak je členom OKS, tak to hovorí za všetko. Nepovažujem sa za sudcu, slovenská spoločnosť však osprostela aj vďaka takým inteligentom, ako je menovaný P. V.-Zajac a jeho kumpáni v OKS. Prihlásiť sa k hulvátskemu prejavu tiežfanúšikov pískajúcich pri štátnej hymne, to dokáže iba pán Peter Vanka-Zajac. A akú hymnu to vlstne hrali? Americkú? Českú alebo Slovenskú. Ostatne, Petrovi Vankovi aj so Zajacom, im je to jedno. Oni budú hulvátmi vždy.
Obrázok používateľa Anonymný
#4
(neuvedené)
08. máj 2011, 22:55
veľmi prehustený nábožným cítením.
Obrázok používateľa Anonymný
#5
(neuvedené)
09. máj 2011, 07:26
Prepánajána, čo je toto za zlátaninu?! Amen!
Obrázok používateľa Anonymný
#6
(neuvedené)
09. máj 2011, 11:31
ved o to sa tu neustále usilujú všetky cirkvi v SR. prijať cirkevnú moc ako základ morálky a svetská moc sa necháva vtiahnuť do dogiem. celý nový systém sa 20 rokov o nič iné ani nevie oprieť iba všade sa pchajú boha. respektíve celé šetrenie v štátnych rozpočtoch nahráva do karát iba božej morálke. ludom nezostáva nič iba sa modliť, aby ste neprišli o prácu, o vzdelanie, o zdravie. modliť sa porosiť boha, aby ste mohli zabezpečiť všetko svojim deťom na čo ukáže kapitalistický systém novej propagandy -a to je, že štát je zlý vlastník a treba šetriť. zdravotníci sa naučili brať úplatky už dávno a každá operácia aj malých detí je sprevádzaná úplatkami. stačí si pozrieť nejaký americký brakový film a už ten ukazuje korupciu v polícii. napríklad policajt, ktorý vyšetruje nejaký prípad skôr ako nedá svedkovi pár dolárov na ruku odmieta povedať kto, prečo a kde.tajných agentov provokatérov mala ešte stará monarchia, ludia sa ich báli a vyhýbali sa im. na 100 kilometrov ich poznali po kožených kabátoch. a preto sa naučili klamať len aby nemuseli zradiť kamaráta, brata, otca, matku. a dnes už napodobňujeme iba monarchiu a ešte vojaka Švejka. sú ludia čo za peniaze by predali aj svoju vlastnú matku. takto sa to začínalo histórii ľudstva a vždy to viedlo bohužiaľ k tomu najhoršiemu - k holokaustu. dalej predaj svojich vlastných detí sa už rozbehol na plný plyn. už je úplne bežné, že nájdete inzerát, že matka "predá" "prenájme" svoje dieťa do bohatej rodiny, lebo nemajú peniaze na ich výchovu. A hovorím to preto, lebo som si vypočula - plač mojej starej mamy, ktorá bola takto "odovzdaná" adoptovaná od jej sestry k druhej bohatej sesrte. dozvedela sa ako 9 ročná, že jej dvaja "bratranci", ktorí bývali od nej o tri domy dalej sú jej vlastní bratia. od toho dňa sa jej zlomilo srdce a povedala, obe mamičky som volala mamička, ale tá čo ma porodila, od tej(paradoxe) som zniesla pokarhanie za nevhodné správanie, ale bolela ma každá slovná výtka od adoptívnej mamy - hoci adoptívni rodičia jej dali aj modré z neba. ked vyšla kniha od Fraňa Kráľa pre deti pod názvom Čenkovej deti -dala nám ju čítať a povedela toto si zapamätaj ako božie evanjelium. nedopusť, aby niekedy k tomu došlo. a ona sama si túto knihu strážila ako modlitebnú knihu zakaždým sa rozplakala nad osudom Čenkovej detí. Ono nejde ani o to, žeby som bola tak precitlivená, ale presne v takejto dobe sme sa ocitli. a ešte to pokladáme, že je to božia morálka. možno by som o tom nepísala, ale bola to prosba mojej starej mamy. nerada o tom hovorila a nikdy sa na nič nesťažovala pred nikým. vždy hovorila - svetu sa sťažuj alebo žaluj - a svet ťa vysmeje. ale tú bolesť zlomeného detského srdca tú si "niesla" celý život. preto sa snažila, aby jej deťom nikdy nič nechýbalo a vždy pomáhala ženám( poskytla nocľah i stravu pod jej strechou), ktoré boli týrané od svojich manželov - pod ťarchou katolíckej viery v boha. mnohé ženy boli týrané iba preto, že cirkev nedovoľuje rozvod. a rozvedené ženy sa nemôžu ani len vyspovedať. nesmú brať antikoncepciu a potom, ked majú veľa detí musia ich predať či ponúknuť iným ženám. a zlomí im to srdce, lebo mnohé si vytvorili materinské puto počas tehotenstva. a s týmto sa nikde nepočíta nikto to nerieši, lebo to riešia len neplodné ženy a poväčšine sú to mníšky a kňazi čo nikdy nerodili - tým pádom ani nevedia o materinskom pute nič. bohužiaľ, iba si chcú kompenzovať svoje mindráky - teda byť užitočný takto, ale že je v SR 13%(20%) nezamestnanosť a sociálna neistota, muži a ženy sú donútení neustále kočovať za prácou atd. Prvé hlasy žien po revolúcii 89 boli - toto je úplný koniec, lebo kedysi sa dalo odísť od tyrana manžela a okamžite si našla novú prácu, ubytovanie, deťom školu a súdy sa postarali o zvyšok. jediné čo nefungovalo vôbec nikdy a v socializme bohužiaľ vôbec nie. sú sociálny kurátori tí tu boli vždy iba na ozdobu, ale ked ich niekto potreboval na pomoc nemali čas. a čo je najhoršie v komunistickom režime boli takzvané ľudové súdy a to je to začiatok konca spravodlivosti v justícii. ľudové súdy sa vynášali už stredoveku a vynášali sa lud versus štát respektíve lud verzus zlodej, vrah atd. a to je presne prebrané zo starého biblického zákona v nich sú spísané staré židovské zákony. a podľa týcho zákonov to stále beží najmä v USA. tak kam sme sa to posunuli? ak nie iba k prosbe o pomoc samotného boha. už stačí zaviesť trest ukameňovaním potom bičovanie vinníka, priviesť späť španielsku inkvizíciu. povoliť upaľovanie čarodejníc a doviesť gilotínu na stínanie hlavy vinníka. najlepšie inhed bez súdu a už sme tam, kde chce byť iba pravica na celom svete. a to znamená - zostať v stredoveku. a otrokárska spoločnosť i tak nikdy nebola zrušená, len sa toto slovo načas vytratilo zo slovníka. inak desiaty už platíme, daň za pánske špinavosti platíme. zdravotníctvo je iba pre tých bohatých a chudobní nie sú hodí, aby im lekár venoval čo i len pohľad. toto bolo spísané počas- prvej svetovej vojny, a preto sa prijali nejaké opatrenia ohľadne zdravia obyvateľstva. ale v 21 storočí už netreba ludom nič - stačí si zobrať lopatu a vykonať si hrob. Pretože tu(SR) už 20 rokov fungujú tie čarovné slová pravičiarov - tí čo nemajú dosť peňazí sú parazity, príživníci, lajdáci, nevzdelanci a stačí iba povedať, neschopáci a lenivci. v samotnej podstate to praxi znamená, že starý biblický zákon sa plne uplatňuje v SR aj v 21 storočí. Paradoxom zostáva, že veda a technika pokročila a rozum zostal kdesi na púšti, ked židia utekali z Egypta pred faraónom a trvalo im to celých 40 rokov, kým sa usadili, ale toto už je iný príbeh.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
09. máj 2011, 20:54
Tarane, tarane, tys tomu dal...
Internet ovládaš, keď sem píšeš, tak si "vygúgli" meno Zajac a možno sa mi i ospravedlníš. O inteligencii by som pomlčal, ovládanie klávesnice počítača ju nepreukazuje...
Inak, ešte pri odvolávaní Mečiara akožto premiéra Petrom Zajacom z VPN a vtedy už ODU-tých som musel v Novom Slove písať, že nie je zajac ako Zajac. A medzitým tu šafáril i menovec Rudo...
No čo už, niekedy inteligencia prekvitá ako púpavy na lúke...

Ale faktom je, že sa človek niekedy nasmeje i na hlúpostiach. Preto tvrdím, neberte ten piskot vážne, sú aj horšie stretnutia s blbosťou.
Obrázok používateľa Anonymný
#7
(neuvedené)
11. máj 2011, 20:02
Ďakujem, pani Vierka, písali ste tentoraz tak kazateľsky a súhlasím nie preto, že ma chválite, ale že je to tak, dobrý človek či vo viere či bez viery vie byť úctivý a dodržiavať určité pravidlá a to je to, čo dnes chýba.
Ked&si som zdôrazňoval, že ešte mi tu v našej politike chýba jedna sila - kresťansko-sociálne hnutie, Vaše myšlienky sa občas tadiaľ uberajú.
Obrázok používateľa Anonymný
#8
(neuvedené)
13. máj 2011, 09:12
Pán Peter, viete kresťansko sociálne myslenie sa kamsi vytratilo po revolúcii 89. Medzi nami sa iba šepká, lebo katolíci sú takto vychovávaní. no ale neviem to všeobecne potvrdiť. viem to len z rodiny, ktorá bola a je až príliš katolícka a to tiež prináša nemalé sklamania. katolíci majú medzi sebou mnoho náboženských fanatikov. a už sa mnohé ženy zhodli aj v tom čo nepovedia nahlas, že máme veľmi slabých kňazov, slabých kazateľov o náuke o kresťanskom bohu. kedysi to boli silný a mravný muži. dnes sú to viac - menej skôr fanatici a hoci nerada, ale predsa poviem aj to čo sa nebude páčiť veriacim. že výchova matiek k svojim synom presahuje normálnosť. mnoho matiek si idealizuje svoje deti a svojich synov uprednostňujú pri výchove. híčkajú a rozmaznávajú a toto nikam nevedie. alebo naopak mnohé sú tak prísne pri výchove mravov svojich detí, že kladú na nich až veľmi veľký dôraz. potom sa aj u nás v rodine stalo, že napríklad.Najlepšie je mať zo syna kňaza a z dcéry mníšku.(v tichosti bohužiaľ kedysi a nie v každej rodine, ale pretrváva aj horšie,že okuliare sa tiež považovali za slabosť - trest od boha, preto ich odmietajú dať deťom ako pomôcku) atd. respektíve prvorodený majú privilégia najlepšie ak je to chlapec. a zatiaľ "robia" deti kým sa nenarodí chlapec. teda ak máte "smolu" tak to potom vyzerá tak ako to "robí" aj jeden BA podnikateľ. majetok robí šarapatu -a tak mi aj jedna kamarátka povedela, že na Orave je to ešte horšie ako si dokážeme vôbec predstaviť. tam zasahuje farár a rodina do manželstiev. povedala, to už ani by sme jej neverili čo zažila ako dievča -žena. lebo po rozvode doslova ušla sem - len aby ju nik nenašiel z rodiny, lebo mala pozemky - a to po rozvode ani jej rodina nedovolí, aby s nimi nakladala podľa svojej vôle, ale cirkev - teda farár si na ne nárokoval a to iba preto, že jej mama fanatička mu ich sľúbila. (takto sa stále kupujú odpustky u boha. respektíve kupuje sa cesta do neba a do rajskej záhrady a pod. takmer už ako moslimovia(islamisti) našťastie je samovražda pokladaná u katolíkov za ťažký hriech - inak bohvie čo všetko by boli ludia ochotní urobiť.) farár a celá rodina ju hľadali aj ju našli a tlačili ju do podpisu a do plnej moci. no je toho mnoho. a preto nemá význam písať viac lebo bohužiaľ, už je toľko fanatikov čo všetko spájajú s bohom respektíve ak náhodou sa vám darí v živote - tak to je dar od boha. ak nedajboh niečo nevyjde - už je to trest boží a každý sa podľa toho zariadi. celá rodina a celá obec sa otočí chrbtom a ste akoby vyobcovaní z rodiny i cirkvi. a to tu trvá celá roky a ešte to narastá na sile. moja známa(VŠ vzdelaná- po 89 je už iba náboženská fanatička - pred revolúciou 89 bola ešte normálna - viac menej ateistka). má syna čo študoval naraz na dvoch VŠ samý jednotkár celé roky od ZŠ až po VŠ - nikdy nemal inú známku ako jednotku. a na výške mu už preplo z učenia. a tak sa uchýlil iba k bohu. čo síce samo o sebe je pekné, ale je to škoda, lebo rozum má stále ako génius ibaže povedal, že celá spoločnosť sa k nemu otočila chrtom a nikde nenašiel pochopenie iba u boha - teda u farárov - kazateľov. už síce doštudoval, ale nie to v čom bol expert, ale bude z neho iba misionár. lepšie povedané je dokonale pripravený celé katolícke štúdium na výbornú, cudzie jazyky excelentne atd. - jemu už len stačí k tomu dať si ešte klapky na oči ako sa dávajú koňovi(už ich nosí) a cieľ jeho cesty je už jasný na 2000 rokov dozadu. pravidlo číslo jedna pre fanatika je - "dopredu sa nesmie ísť". ale to už je na inú tému.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984