Veľa sa zmenilo, ale Marx v zásade platí

Karol Marx sa v poslednom období v stredoeurópskych podmienkach vníma zväčša negatívne. Úsilie o pluralitu teoretických výkladov u nás sa javí o to opodstatnenejšie, že na vedeckých pracoviskách v západnej Európe a v USA sa s marxistickými konceptmi bežne pracuje. Kapitalistický systém sa zmieta v celosvetovej hospodárskej kríze, a práve jeho doteraz aktuálnu analýzu poskytol K. Marx.
Počet zobrazení: 1962
marx-dinus.jpg

Úsilie o pluralitu teoretických výkladov u nás sa javí o to opodstatnenejšie, že na vedeckých pracoviskách v západnej Európe a v USA sa s marxistickými konceptmi bežne pracuje. Svoju úlohu tu hrá aj to, že kapitalistický systém sa zmieta v celosvetovej hospodárskej kríze, a práve jeho doteraz aktuálnu analýzu poskytol K. Marx.


Píšu nielen marxisti

Ako a čím Karol Marx prekonal metafyzické a teleologické koncepcie dejín? Na túto otázku odpovedá český filozof Michael Hauser. Profesor František Novosád píše o protikladnom hodnotení Marxovho teoretického dedičstva. Globalizácia ako problém transformácie kapitalizmu je témou príspevku Ladislava Hohoša, ktorý predkladá niekoľko možných scenárov ďalšej globalizácie. Na základe Marxovej teórie dejín sa Peter Dinuš z Politologického ústavu SAV - zostavovateľ celej monografie - zamýšľa nad základnými aspektmi spoločensko-politických zmien po Novembrovi 1989.

Neoddeliteľnosť marxistickej dialektiky od kategórie praxe zdôvodňuje vo svojom texte docent Jozef Lysý. Český filozof Marek Hrubec rozoberá Horkheimerov a Marcusov projekt kritickej teórie spoločnosti, ktorý rozpracoval v nemeckom Ústave pre sociálny výskum. Martin Brabec prezentuje myšlienky osnovateľa analytického marxizmu, anglického filozofa Geralda A. Cohena.

Nie všetci autori monografie sú marxisti, ale každý vo svojom príspevku reflektuje závery Marxovej teórie, buď ich aplikuje na minulé a súčasné vývojové procesy, alebo sa vyjadruje k dezinterpretáciám jeho teoretického odkazu.


Príspevok k prekonaniu odsudzovania

Analytickému marxizmu, ktorý patrí popri egalitárnom liberalizme, libertarianizme a komunitarizme k základným politicko-filozofickým prúdom figurujúcich v súčasnom diskurze o sociálnej spravodlivosti, sa venuje aj Ľuboš Blaha.

František Škvrnda píše na tému Marx, materialistické chápanie dejín a súčasná teória medzinárodných vzťahov. Východiskom príspevku Maríny Čarnogurskej je nebezpečenstvo zhoršujúcich sa podmienok ďalšieho prežitia ľudstva na Zemi. Riešenie vidí v celoplanetárnej koordinácii ľudstva ako jednotného živého organizmu.

Autori monografie dúfajú, že predkladaná práca prispeje k prekonaniu doterajšej bariéry odsudzovania, ignorancie, zámernej nevšímavosti alebo obchádzania Marxovho učenia v Slovenskej i v Českej republike.

Peter Dinuš a kolektív: Marx a spoločenské zmeny po roku 1989, Veda, vydavateľstvo SAV, 2010

Autor je publicista

Ilustračné foto: dinus

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984