Stabilná desaťkoalícia?

Národná rady SR po týždňoch koaličnej neistoty predsa len odobrila novej vláde programové vyhlásenie. Aspoň na niekoľko krátkych chvíľ sa pri hlasovaní v parlamente dokázali všetci koaliční partneri spojiť a program do nohy podporiť.
Počet zobrazení: 879

Otázka je, ako dlho im táto vzácna jednota vydrží? Opozičný líder Robert Fico hovorí, že nová vládna koalícia v skutočnosti nie je štvorkoalíciou, ale päťkoalíciou (Obyčajní ľudia), či dokonca šesťkoalíciou (Občianska konzervatívna strana). Naráža tým na nášľapné míny, ktoré sú od počiatku prítomné v Radičovej vláde. Takýchto mín by sme však nenarátali šesť, ale rovno desať. A všetky môžu znamenať pád súčasnej vládnej moci.

Míny vo vládnom zoskupení
 
Každý oficiálny člen vládnej koalície predstavuje jednu mínu. Pri tesnej väčšine štyroch hlasov totiž každá zo štyroch strán disponuje tzv. vydieračským potenciálom. Ak sa KDH znepáči kultúrno-liberálne smerovanie vlády, môže jej návrhy blokovať. To isté môže urobiť Sulíkova strana Sloboda a Solidarita, ak sa jej pre zmenu znepáčia konzervatívne tendencie vlády. Takúto možnosť majú v prípade nespokojnosti aj SDKÚ-DS a Most-Híd. To už máme prvé štyri nášľapné míny.
Expremiér Fico pridáva ďalšie dve: Obyčajní ľudia sú od prvého dňa koalície veľmi neistý článok a spoliehať sa na slovo Igora Matoviča, že neopustia parlamentný klub SaS, nie je práve zárukou stability. Zajacova OKS sa naopak od prvého dňa dušuje, že pravicovú koalíciu nezradí za nič na svete. Ale pri prvých korupčných kauzách novej vlády si Ondrej Dostál a spol. dvakrát rozmyslia, či navždy stratia povesť protikorupčných politikov, ktorú si roky prácne budujú, alebo radšej z koalície takticky vycúvajú. Ak chce byť OKS principiálna, dopredu nemôže garantovať nič.
Siedma nášľapná mína koalície sa ukrýva vo vnútri najväčšej vládnej strany. Mikuláš Dzurinda a Ivan Mikloš zatiaľ Ivetu Radičovú ticho tolerujú, ale nie je tajomstvom, že SDKÚ zďaleka nie je jednotná. Je len otázkou času, kedy prídu prvé konflikty, ktoré môžu znamenať rozklad strany a pád celej koalície.
Ani Most-Híd nie je taký vnútorne stabilný, ako by sa mohlo zdať. Zatiaľ sa v ňom Maďari a Slováci navonok znášajú, ale ak náhodou medzičasom budú rásť preferencie SMK a klesať popularita Mostu, jeho predseda Béla Bugár bude musieť politiku strany ráznejšie vykloniť k maďarským menšinovým záujmom. A to sa Slovákom v jeho strane nemusí páčiť. Ako sa zachovajú?
Deviatou mínou je členská základňa KDH, ktorá nie je spokojná s tým, že ich hnutie nešlo radšej do koalície so Smerom-SD, v ktorej by malo viac štátnych postov (len si predstavme, koľko neuspokojených členov má dnes KDH!). Zároveň by v dvojkoalícii so Smerom s väčšou pravdepodobnosťou presadilo svoje kultúrno-konzervatívne hodnoty, čo členská základňa dobre vie a vedeniu nedá spať. Ani KDH teda nie je zárukou stability. V strane to môže začať vrieť každým dňom.
 
Nervozita bude pribúdať

Napokon, poslednou mínou je takzvaný Mr. Ego. Pri krehkej väčšine v parlamente sa ním môže stať ktorýkoľvek poslanec z vládnej koalície, ktorý sa bude cítiť nedocenený a prehliadaný. Poslanci v parlamente veľmi rýchlo podľahnú predstave, že sú pupkom sveta. Nejeden z nich už v minulosti zakladal novú stranu a pateticky vystupoval zo starej.
Nič nenasvedčuje tomu, že v tomto volebnom období by to malo byť inak. Najmä ak už v úvode vládnutia Matovič určil „cenu“ za podporu vlády na neuveriteľných 20 miliónov eur.
Vláda Ivety Radičovej v sebe ukrýva desať nášľapných mín, ktoré od počiatku vážne podkopávajú jej stabilitu. Nachádzajú sa v rozporoch medzi stranami, aj v ich vnútri. S pribúdajúcimi kauzami (už teraz ich koalícia produkuje takmer jednu denne) bude nervozita pribúdať.
Stačí si len spomenúť na to, aké to mala viackrát nahnuté bývalá vláda, ktorá pozostávala len z troch politických subjektov, pričom jeden bol jasne dominantný. Udržať pokope takú heterogénnu masu, akou je nové vládne zoskupenie, je takmer nemožné. Bol by to zázrak, ak by Radičovej kabinet v takomto zložení vydržal celé štyri roky.
 
Autor je politológ
Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984