Rómovia idú do pekla

Slovenskí Rómovia idú do pekla. I keď to na prvý pohľad vyzerá úplne naopak. Pobyt vo Fínsku im totiž prinesie isté materiálne výhody. Majú zabezpečené ubytovanie, stravu, ošatné i vreckové.
Počet zobrazení: 927

Slovenskí Rómovia idú do pekla. I keď to na prvý pohľad vyzerá úplne naopak. Pobyt vo Fínsku im totiž prinesie isté materiálne výhody. Majú zabezpečené ubytovanie, stravu, ošatné i vreckové.

PPobytom v tejto škandinávskej krajine "zarobí" rómska rodina s tromi deťmi približne 30-tisíc korún mesačne, pričom ich za ten čas nepotrebuje peniaze vôbec minúť. Fínsky azylový zákon je veľmi kvalitný - vzhľadom na susedstvo bývalého Sovietskeho zväzu ani iný nemôže byť. Žiadosti o politický azyl bolo nevyhnutné podrobne preskúmať, čo si vyžadovalo značný časový priestor. Ten je vyjadrený lehotou šiestich mesiacov. Ako demokratická krajina a právny štát zabezpečuje aj odvolanie. Súd je potom povinný vo veci rozhodnúť do ďalších šiestich mesiacov.

Rómovia vo Fínsku zhodne tvrdia, že sú na Slovensku prenasledovaní, že dochádza k porušovaniu ich ľudských práv a slobôd. Toto tvrdenie je účelové - každé iné by im totiž neumožňovalo získať pôžitky severskej republiky. Žiadosť o ekonomický či sociálny azyl by fínske úrady vybavili za päť minút odmietnutím. Faktom zostáva, že ak by sa Rómom naozaj upierali základné práva, neivestovali by do leteniek do Fínska, ale zutekali by do omnoho bližšieho Rakúska. To však vybavuje žiadosti o azyl do troch dní. A to už je zlý obchod. Po prijatí zákona o používaní jazykov menšín nie je možné žiadnym dôkazom podložiť tvrdenie, že sa na Slovensku práva minorít porušujú. Sú porušované v individuálnych prípadoch, rovnako ako v každej inej krajine, nie sú však porušované práva menšiny ako takej.

Odhliadnuc od problémov slovenskej vlády, ktoré si vyrába sama, za problém s hromadným odchodom Rómov do zahraničia a následné zavedenie vízovej povinnosti naozaj nemôže. Výčitky adresované napr. SIS, že nezvládla situáciu a neupozornila vládny kabinet na možnosť masového odchodu občanov s úmyslom požiadať o politický azyl, sú neoprávnené. Ak by totiž aj takéto signály či relevantné informácie vlády mala, odchodu by nedokázala zabrániť inak ako porušením základných práv občanov. Sloboda pohybu je zaručená, povinnosť vydať pas po splnení zákonných podmienok rovnako.

Nemožno vylúčiť teóriu, že odchod Rómov do Fínska, rovnako ako v minulosti do Veľkej Británie, bol organizovaný a stal sa lukratívnym zárobkom niekoľkých jednotlivcov, ktorí napr. predávali letenky do Škandinávie za vyššiu cenu, ako v skutočnosti stoja. Nedá sa vylúčiť politické pozadie - je zaujímavé, že Rómovia hromadne odchádzajú do krajiny, ktorá momentálne predsedá EÚ. Existujúce podozrenia však treba dokázať a to môžu najlepšie urobiť len tí, ktorí podľahli vábničke, odišli a sklamaní sa vrátia. Ktosi im totiž nasľuboval, že azyl im udelia, dostanú byt i prácu a po istom čase sa stanú rovnoprávnymi občanmi Fínska.

Napriek tomu je to práve slovenská vláda, ktorá sa musí so zavedením vízovej povinnosti vysporiadať. Prvé kroky už podnikla. Vytvorenie medzirezortného koordinačného výboru je jedným z nich. Ten rozhodol o tom, že odporučí vláde, aby do Helsink vyslala skupinu ľudí, ktorých úlohou bude presvedčiť Rómov, aby sa vrátili domov. Ak sa to podarí v dostatočnom počte, vláda je ochotná poslať po nich špeciál. Ďalším krokom je neustále opakovanie ponuky na príchod expertov z Fínska, ďalších krajín a medzinárodných organizácií, ktorí by sa na vlastné oči presvedčili, či sú Rómom na Slovensku upierané ľudské práva alebo nie. Rómovia vo Fínsku neprispievajú k tak na Slovensku veľmi žiaducej atmosfére pochopenia, solidarity a tolerantnosti. Niekoľko mesiacov síce môžu v krajine tisícich jazier prežiť bezstarostne, ale po návrate do vlasti bude situácia ich aj ostatných Rómov ešte ťaživejšia. Preto tiež - parafrázujúc titulok známeho filmu - tvrdím, že títo Rómovia idú pekla.

Autor je generálny riaditeľ Sekcie intelektuálneho a sociálneho rozvoja Úradu vlády SR

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984