Slovákov prichýli adoptívna rodina

V lete sa vrátila zo Spojených štátov ďalšia skupina slovenských študentov po roku strávenom na americkej strednej škole. V auguste odcestovalo 120 nových študentov, aby strávili rok 2000/2001 v USA na strednej škole a žili v "adoptívnej" rodine.
Počet zobrazení: 929

V lete sa vrátila zo Spojených štátov ďalšia skupina slovenských študentov po roku strávenom na americkej strednej škole. V auguste odcestovalo 120 nových študentov, aby strávili rok 2000/2001 v USA na strednej škole a žili v "adoptívnej" rodine.

Ústredie A.I.S.E. poskytlo pre Slovensko v budúcom školskom roku ďalších 120 miest. Záujemcovia z radov študentov si však musia podať prihlášky najneskôr do konca apríla. V dnešnom čase čoraz viac mladých ľudí využíva možnosti pobytu za veľkou mlákou. Asi nie nadarmo sa hovorí, že Amerika je krajinou neobmedzených možností. Zatiaľ čo doteraz ju Slováci navštevovali skôr pre šancu zarobiť si, mladí ľudia v poslednom období využívajú aj príležitosti na vzdelanie. Keď pre nič iné, tak aspoň pre zdokonalenie jazykových schopností.

Takúto príležitosť poskytuje aj Americká kultúrna výmena Slovakia, ktorá spolupracuje s The American Intercultural Student Exchange Inc. (A.I.S.E.). Jej úlohou je prijímať do programu A.I.S.E. študentov, ktorí majú záujem stráviť desať mesiacov na americkej strednej škole a zároveň v americkej rodine. A.I.S.E. je nezisková kultúrna organizácia založená za účelom zlepšenia medzinárodného porozumenia prostredníctvom jazykovej výučby a kultúrneho poznania. Jej ústredie má sídlo v mestečku La Jolla v Kalifornii. Spolupracuje so 48 štátnymi koordinátormi vo všetkých štátoch USA. Pod ich dohľadom viac ako 3500 mladých ľudí z 32 krajín prichádza každoročne do Spojených štátov. A.I.S.E. sa zaoberá študentskou výmenou už tri desaťročia.

A.I.S.E. vyberie pre každého uchádzača najvýhodnejšiu rodinu, v ktorej bude študent bezplatne bývať a stravovať sa. Taktiež zabezpečí prijatie na strednú školu v mieste bydliska bez akýchkoľvek poplatkov. Školská dochádzka je pritom povinná. Vo výnimočných prípadoch študentov umiestňujú do súkromnej školy, ktorá sa vzdá školného, alebo vyžaduje minimálne percento z poplatkov. V každej škole pracuje akademický poradca, ktorý im pomáha pri štúdiu, výbere predmetov a riešení prípadných problémov. V každom prípade si organizácia preverí, či rodina spĺňa všetky predpoklady hostiteľskej rodiny podľa kritérií A.I.S.E. Jednou z podmienok je aj to, že sa v rodine nehovorí rodným jazykom študenta.

Všetci účastníci musia odcestovať do miesta konečného určenia so spiatočnou letenkou, ktorú si hradia sami. Študenti nesmú ostať v USA po ukončení programu. Do USA zvyčajne prídu medzi 1. až 30. augustom ešte pred začiatkom školy a naspäť odchádzajú počas júna nasledujúceho roka. Študovať v Amerike ale nemôže každý. Obmedzený je totiž vekový limit poslucháčov. Najstarší študenti majú byť narodení po 1. marci 1983, najmladší do 1. septembra 1986. Znalosť angličtiny má byť na stredoškolskej úrovni. Ideálne sú aspoň tri roky výučby tohto jazyka. Študenti by mali mať dobrý prospech, to znamená bez štvoriek. Len výnimočne A.I.S.E. prijme takých, čo majú maximálne dve štvorky kompenzované dobrými známkami z iných predmetov.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984