Hlava XXI

Poslanci zvolili 21. hlavu slovenskej Národnej rady. Na zožltnutých fotkách tej prvej, Jozefa M. Hurbana, sa síce nezachoval obranný postoj ako pri priamom futbalovom kope so skríženými rukami dole, taký typický pre Richarda Sulíka, ale aj nový predseda parlamentu má množstvo mét, ktoré chce štyri roky napĺňať.
Počet zobrazení: 1978

Poslanci zvolili 21. hlavu slovenskej Národnej rady. Na zožltnutých fotkách tej prvej, Jozefa M. Hurbana, sa síce nezachoval obranný postoj ako pri priamom futbalovom kope so skríženými rukami dole, taký typický pre Richarda Sulíka, ale aj nový predseda parlamentu má množstvo mét, ktoré chce štyri roky napĺňať.

Okrem nezmyselného referenda, ktoré bude daňových pokladníkov stáť 7,22 milióna eur. Ešteže sa našiel vinník – prezident Ivan Gašparovič ktorý vypísaním termínu na 18. septembra všeľudové hlasovanie údajne zmaril. Problém spočíva v tom, že sa Sulíkova SaS dostala do vládnej koalície o štyri roky skôr, ako plánoval. Nemá členskú základňu, ani okresné štruktúry. Mnohé z 22 osôb, ktoré sa stali poslancami, spoznáva Sulík až teraz. Preto vymenil vysnívané kreslo šéfa rezortu financií (už si vedľa ministerstva kúpil aj byt, aby mohol, ako tvrdí, v papučiach chodiť do roboty) za vedenie NR SR. Mieni tam na svoje roztatárené ovečky dohliadať. Podľa všetkého sa už pri prvom vážnejšom hlasovaní viaceré z nich spätili. Nemal dostatok hlasov na zvolenie pri prvom pokuse. Nielenže sám namiesto papúč nosí lakovky, ale i na svojich poslancov prekvapivo vplýva, aby sa slušnejšie obliekali. „Obyčajný človek“ Igor Matovič, ktorý sa stihol presláviť ako obeť pokusu o úplatu za zmeranie zostavenia pravicovej vlády, napriek tomu, že disponuje značným rodinným majetkom, mal iba jeden, 12-ročný svadobný oblek, a tak si kúpil ďalší. A pred novinármi sa pýši, že pre istotu pri tajných voľbách ukazuje svojmu dvojnásobnému šéfovi hlasovací lístok. Nuž, v každom volebnom období mala Národná rada svojho zabávača, no za Františka Mikloška to bolo na inej úrovni. Hoci aj toho v posledných rokoch v smrtiacom náručí straničky Vladimíra Palka prešiel zmysel pre humor. Poznajúc vývrtky donedávna „občianskeho aktivistu“ Ondreja Dostála, poslanci si užijú zábavy aj s ním. Už začal. Pri absurdnej voľbe Anny Belousovej za šéfku výboru pre ľudské práva a menšiny. Niežeby v tomto ohľade nemal pravdu, ale rovnako sa dá súhlasiť aj s argumentmi podpredsedníčky SNS na adresu OKS, ktorej štyri hviezdy zasadli v parlamente vďaka krúžkovaniu na kandidátke strany Most-Híd. Už aj poslanec Andrej Ďurkovský musel vysvetľovať, ako to spolu s KDH mysleli úprimne, keď v predvolebnej kampani tvrdili: jedna funkcia a dosť. Ostáva totiž bratislavským primátorom. Ak si však zvyšok volebného obdobia vyhradí na vysvetľovanie viacerých káuz, napríklad na tému Ako som prispel k zbúraniu PKO, tak to môže hlavnému mestu len pomôcť. Keď už sme pri zhlukovaní funkcií, Magda Vášáryová sa stala členkou až dvoch „stálych“ výborov NR SR, v tom kultúrnom dokonca pôsobí ako podpredsedníčka. Nie je to síce v súlade so zákonom, ale čo SDKÚ neurobí preto, aby si s koaličnými partnermi umelo nezabezpečili väčšinu vo viacerých orgánoch. Nehovoriac o tom, že bývalú herečku vyzývajú, aby kandidovala na primátorku Bratislavy. Ako natruc KDH... Niektorí čitatelia webovej stránky Slova sa „znepokojujú“, že po voľbách spoluzakladateľ a prvý šéfredaktor nášho týždenníka Braňo Ondruš stratil zamestnanie na úrade vlády. Žiadne strachy, tiež sa stal poslancom, dokonca podpredsedom výboru pre sociálne veci. Iste si však naďalej nájde čas na písanie článkov.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984