Antifašisti opäť prišli na Slavín

V pondelok 4. apríla si pripomenuli oslobodenie Bratislavy
Počet zobrazení: 2280

Napriek tvrdeniu primátora Matúša Vallu, že Bratislava tohto roku pietnu spomienku na svoje oslobodenie nezorganizuje, 4. apríla si na Slavíne 77. výročie tejto historickej udalosti pripomenuli členovia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov.

Na slávnostnom akte, ktorý tentoraz prebiehal bez vztýčených zástav, sa zúčastnili aj viacerí členovia Klubu NS na čele s jeho predsedom Jozefom Lysým, ako i riaditeľ Inštitútu A.S.A. Martin Muránsky.
 

Nebol každý Ukrajinec banderovec

V porovnaní s minulými pandemickými rokmi sa na pietnom mieste zhromaždilo množstvo antifašistov a ľudí vážiacich si veľké obete Červenej armády. Nechýbali medzi nimi ani priami účastníci bojov za oslobodenie, bývalí partizáni Karol Kuna a Anna Bergerová.

slavin_4._4._2022_1.jpg

Predseda OblV SZPB Bratislava a podpredseda KNS Martin Krno vo svojom príhovore zdôraznil nevyhnutnosť rozlišovať hrdinskú minulosť spred vyše siedmich desaťročí so súčasnou inváziou ruských vojsk na Ukrajine. Upozornil na hrdinstvo príslušníkov všetkých národov Sovietskeho zväzu, vrátane Ukrajincov, ktorých v boji za slobodu spod fašizmu padlo až okolo 9 miliónov. „Nie je pravda, že každý Ukrajinec bol banderovec, ako nám to ktosi podsúva,“ zdôraznil Krno.
 

Minúta ticha za všetky nevinné obete

Za potlesku prítomných odsúdil poškodzovanie pomníkov tými, čo znevažujú nielen pamiatku Rusov, ale aj Ukrajincov, Bielorusov a ostatných červenoarmejcov, ktorí obetovali svoje životy pri oslobodzovaní našej vlasti. V tejto súvislosti ocenil promptné vyčistenie „veľkého“ Slavína od následkov vandalizmu spoločnosťou Marianum a Malého Slavína Mestskými lesmi Bratislava. Na záver Martin Krno vyzval prítomných, aby si uctili minútou ticha nevinné obete všetkých vojen za posledných 85 rokov.

slavin_4._4._2022_2.jpg
Foto: Autor

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984