BOJOVNÍK 1/2022

Počet zobrazení: 2253

Úvodný príhovor Martina Krnu s titulkom Neboli sme vazalmi, pán Prachař reaguje na výrok porotcu vo finále televíznej súťaže Česko Slovensko má talent spochybňujúci hrdinský čin Jozefa Gabčíka a Jana Kubiša.

Dvojtýždenník antifašistov pokračuje v sledovaní kauzy budovania Hrobu neznámeho vojaka, ktorého realizáciu bez vysvetlenia nová vláda presunula z Bratislavy na jej miestnu časť Staré Mesto. Starostka vypísala súťaž na 320-tisícové dielo, hoci od vlády už dostala 820-tisíc eur. Deje sa to pod rúškom účasti SZPB, hoci jeho predsedu Pavla Sečkára o tom nik neinformoval.

Kto vedel, že aj sovietsky maršal Ivan S. Konev občas plakal? Pred 60 rokmi to priznal súčasnému predsedovi OblV SZPB Levice Jánovi Hamarovi. Jaroslav Burjaniv sa vracia k svojmu starému otcovi a vyčíňaniu nemeckých okupantov a ich domácich prisluhovačov v obciach pod Vtáčnikom.

Neobyčajný životný príbeh slovenského červenoarmejca, podplukovníka vo výslužbe Jaroslava Sládeka približujú v rozhovore Branislav Balogh a Ján Rohár. Turbulencie v zložitom období života arm. gen. Ludvíka Svobodu v 40. a 50. rokoch sa vyjasňujú v článkoch vychádzajúcich zo spomienok Zoe Klusákovej-Svobodovej a Miloša Krnu.

Bojovník prináša 3. časť série o menej známych detailoch SNP od spisovateľa a publicistu Gustáva Murína. Rubrika To je náš pomník sa venuje obnovenému pamätníku v Dolných Vesteniciach. Nasledujú príspevky o podujatiach SZPB, ktoré napriek Covidu pokračovali za skromnejšej účasti na Dargove, v PrašiciachBratislave. Milú gratuláciu k 96. narodeninám partizána z Liptova Pavla Chrapčiaka napísala jeho vnučka Mária Holušová.

Na zahraničnej strane sú informácie o národnej hrdinke ZSSR Nadežde V. Popovovej, o tom, že Slovenská republika opäť nepodporila návrh rezolúcie OSN proti glorifikácii nacizmu a o škandále s českým thajboxerom Radekom Roušalom, ktorý sa vystatuje vytetovaným obrazom A. Hitlera.

V Galérii odboja sa približuje jeden z originálnych predstaviteľov slovenskej výtvarnej moderny Eugen Nevan. Podrobnejší prierez jeho dielom a ďalšie články sú na www.bojovnik.eu .

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984