Ako sa Február 1948 stretol s Februárom 2020

Počet zobrazení: 1789

Prezidentka nás upozornila, že „ak nič neurobíme, na klimatickú zmenu môžu doplatiť mladí“. (aktuality.sk, 12. 10. 2021) Akosi jej ušlo, že mladých už dlhšie ohrozujú emisie, ktoré produkujú stranícke centrály v rámci koaličných i koalično-opozičných prestreliek. Chýrnu bojovníčku za čisté prostredie by mala trápiť aj uhlíková stopa, ktorú zanechávajú nadávky do idiotov, mudrosráčov, opíc, dezolátov, zmrdov, amatérov, bláznov, diletantov na čele štátu... Rovnako devastujúce sú rozdielne výroky toho istého politika a na tú istú tému. „Keď Fico a Pellegrini spochybňujú očkovanie, tak svojich voličov posielajú na smrť.“ (Pravda.sk, 17. 10. 2021) Igor Matovič to vyhlásil ako minister financií. „Kto hovorí, že potrebujeme masívne očkovanie, je hlupák.“ (dobrenoviny.sk, 13. 1. 2021) Toto ešte ako premiér odkázal vedcom. Možno v opojení z celosvetového úspechu svojho celoplošného testovania. Nie div, že iniciatíva Veda pomáha poslala otvorený list čerstvému premiérovi Eduardovi Hegerovi. „... Žiadame Vás zároveň o verejnú ochranu vedcov, ktorí sa v dôsledku vystupovania ministra financií stali terčom nenávistných, agresívnych a život ohrozujúcich prejavov.“ (www1.pluska.sk, 12. 4. 2021) Polícia prisľúbila zdravotníkom záštitu, ale pre premiéra Hegera „lídrom zloby a nenávisti je Fico“. (dennikn.sk, 18. 10. 2021) Deň predtým zaiskril poslanec Andrej Stančík (OĽaNO): „Doktor smrť Fico.“ (Pravda.sk) Médiá také a podobné výroky vypúšťajú do ovzdušia bez jediného pohľadu do spätného zrkadla.

Dokonca sa stotožnili s najnovším výplodom vrchnosti i politológov, že protesty vyvolávajú nevraživosť a rozdeľujú spoločnosť. Akoby mítingy Za slušné Slovensko alebo pred obytným domom Bonaparte – neraz pod transparentmi so šibenicou pre ideových súperov – stmeľovali verejnosť ako vianočné koledy. A dá sa zabudnúť, s akým porozumením novinári informovali o blokovaní bratislavských ulíc nespokojnými farmármi? „Ľudia vystupovali zo zablokovaných autobusov a farmárov obchádzali, viacerí im tlieskali.“ (dennikn.sk, 20. 2. 2019) Až keď protestujúci odporcovia očkovania stopli mestskú dopravu pred Prezidentským palácom, novinári si spomenuli, že „štát má chrániť občanov a verejný poriadok, a ak to nerobí, zlyháva“. (domov.sme.sk, 30. 7. 2021)

Odkedy sú médiá piatym členom vládnej koalície, inakšie konať ani nemôžu. Isteže, v matovičovskom obojku niekedy zavrčia ako Richard Sulík alebo Boris Kollár, ale karavána ide ďalej. Posivenému svedkovi sa zdá, že keby vláda padla, dovládnu za ňu médiá. Veď nič vládne im nie je cudzie: ani rétorika, ani nepriateľ. Čo na tom, že sa zavše osočujú, kto „reinkarnoval Fica a omyl ho zo všetkých skorumpovaných sračiek“. (refresher.sk, 28. 9. 2021) Či koalícia babráckym vládnutím, alebo médiá chvíľkovými písačkami a táraním, aby sa nepovedalo. Napríklad o kazateľovi a nemčinárovi Jánovi Maroszovi, ktorý sa stal riaditeľom Slovenského pozemského fondu. Poza bučky, poza konkurz! Ale medzi nami: nebyť médií, kto by zrecykloval zaklínadlo Skutok sa nestal!, aby neskončilo na skládke dejín? Udialo sa to po zadržaní a prepustení z vyšetrovacej väzby štyroch príslušníkov NAKA, ktorých Boris Kollár nazval „čurillovskou mafiou“. Skutok sa nestal, ozvalo sa aj z Prezidentského paláca.

Mladí sa dozvedajú, že ich dýchateľnú budúcnosť ohrozujú aj hoviadka na pastvinách. No ako si majú vysvetliť, že ich Patrónku v pozícii vrchnej veliteľky ozbrojených síl SR netrápia skleníkové plyny, ktoré stúpajú pri presunoch vojenskej techniky, bojových cvičeniach na odstrašenie nepriateľa alebo na skutočných bojiskách. Ako inak, za demokraciu a spoločné hodnoty.  

Politickí lídri sa pred každým výročím prekárajú, kto napĺňa odkaz Novembra 89 a kto ho svojím správaním deformuje. Posivený svedok je presvedčený, že najväčšmi ho deformujú jeho bývalí protagonisti. Narozprávali na seba viac ako dosť. Ján Budaj: „Páni Zajac, Gál a Flamík v júni 1990 v byte P. Zajaca sa s Mečiarom dohodli, že mu zabezpečia nomináciu na premiéra za VPN.“ (dennikn.sk, 17. 11. 2017) Fedor Gál: „Po ňom (Jánovi Budajovi – pozn. aut.) ostávajú len trosky. Raz rozmláti aj OĽaNO. Ale najmä tým, čo hovorí a píše o Novembri 89, akú legendu o ňom vytvára, mimoriadne poškodzuje túto udalosť.“ (Plus 7 dní, 23. 7. 2020) „Je to kniha lží: Kňažko reaguje na tvrdenie Fedora Gála, že mu písal prejavy eštebák (plk. Jaroslav Svěchota – pozn. aut.)“ (plus7dni.pluska.sk, 28. 7. 2020) Keď hustnúci mediálny smog prekryl prestrelku medzi veľkňazmi Nežnej revolúcie, tak prečo by sa jej miništrantík Peter Pollák (OĽaNO) okúňal odkázať Ficovi, že „v base je stále dostatok miesta pre tých, ktorí tam zatiaľ nie sú, no mali by byť“. (picuscapital.sk, 18. 10. 2021)

Prázdnymi väznicami sa ktosi vyhrážal komunistom... Nie, posivený svedok na nič nenaráža, lebo nevstúpiš dvakrát do toho istého mečiarizmu. Aj nadávky do tárajov, gágajov a prďúsov pôsobia vedľa tých dnešných akosi prejemnene a málo burcujúco. Pre pomenovanie súčasnej etapy zrejme musíme zájsť hlbšie do histórie. Že by stačilo do tej poFebruárovej?

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984