O manipulátoroch šťastia...

Počet zobrazení: 2929

I také označenie sme začuli v príhovore pápeža Františka na stretnutí s mládežou na štadióne Lokomotíva v Košiciach. Hovoril však aj o koreňoch a o potrebe medzigeneračnej prepojenosti. Zdôraznil zakorenenie, no aj otvorenie sa... V jednom zo svojich početných príhovorov a posolstiev odsúdil 85-ročný Svätý otec pokrytectvo štátov vyrábajúcich zbrane aj tých, ktoré ich nakupujú a pritom farizejsky hovoria o mieri. V záhrade Grasalkovičovho paláca varoval pred korupciou, no dovolával sa spravodlivosti. Tak toto sa slovenským liberálom muselo počúvať ťažko. Ľutoval som súčasnú vládnu garnitúru, ktorá pontifikovi musela úprimne závidieť. S ich intelektuálnou výbavou si to zrejme neuvedomili, no bolo nad slnko jasnejšie, že Slováci sa niekedy a v niečom vedia zjednotiť. Že dokážu niekoho aj obdivovať, oceniť, uctievať. Dokonca sa vedia na skutočne významného človeka usmievať, zamávať mu i zatlieskať. Návšteva rímskeho biskupa nastavila našej svetskej aj cirkevnej „verchuške“ zrkadlo. Museli v ňom vidieť, akí sú pominuteľní a bezvýznamní, že nie sú nositeľmi pravých hodnôt. Aj preto, že nie sú ani zakorenení ani otvorení.

Štvordňová návšteva hlavy katolíckej cirkvi obrátila pozornosť svetových médií k Slovenskej republike. Jedni preháňali a nepochopili časový rozdiel medzi jeho pobytom v Budapešti a u nás – na druhom brehu Dunaja. Iných zaujal najviac Luník IX., ďalších stretnutie so židovskou komunitou a kritika vojnového prezidenta Tisa, ostatní sa sústredili na povrchné postrehy. Čo však vizita Božieho posla priniesla samotnému Slovensku? Straty a nálezy. Prezidentka Zuzana Čaputová prišla o otca, arcibiskup Róbert Bezák dostal späť svoj biskupský prsteň, katolícki duchovní umytie hláv a Boris Kollár naoko rozhrešenie. „Ak si niekto myslí, že je kresťan, pretože navštevuje kostol, mýli sa. Nestanete sa predsa autom, keď vstúpite do garáže – povedal by mu Albert Schweitzer.

Slovenskí koncesionári získali komplexné televízne komentované i spravodajské pokrytie od RTVS. Pápežove slová a myšlienky adresované Slovákom budú rozoberať a vysvetľovať mnohí. Veľa bude povolaných, málo vyvolených. Podstatné je, ako a či sa – aspoň v niečom – obyvatelia krajiny pod Vysokými Tatrami zmenia. Františkova 34. apoštolská misia – podobne ako olympijské hry – umlčala na pár hodín nesváry, hluk, osočovanie, zásahy kukláčov aj vojnu policajných skupiniek. Letecká spoločnosť Alitalia, ktorej bielo-zelený Airbus 320 odniesol pápeža na krídlach z Bratislavy späť do večného mesta, zakrátko zanikne. Aké symbolické pre naše pomery!

Manipulátori šťastia však ostali a budú na seba vzájomne mieriť ukazovákmi. Už od zajtra...

Úvodná kresba, detail: Ľubomír Kotrha
 

 

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984