Z maskota vakcinácie aj maskot vlády a migrácie?

Počet zobrazení: 2653

Od rána do večera počúvame o  rozdiele medzi pápežskou návštevou u južných susedov a u nás. Podľa zdôrazňovanej dĺžky pobytu o zlej maďarskej a vynikajúcej slovenskej vláde. Len my, nevďačníci, nie a nie pochopiť, aký skvost máme nad sebou! Akceptovaný aj Kristovým zástupcom na zemi. Z hlaholiacich médií, akoby ich jedna zbormajsterka mala, sme sa už-už dozvedeli, že popri skvelom Slovensku sa zviezlo aj nejaké Maďarsko. Našťastie ich utíšil kardinál Pietro Parolin, štátny sekretár Svätej stolice. „Byla to touha předsedat závěrečné mši svaté medzinárodního eucharistického kongresu v Budapešti, který už byl kvůli Covidu jednou odložen, a pak právě, vzhledem k zeměpisné blízkosti, jet na Slovensko a navštívit tuto zemi.“ (cirkev.cz, 11. 9. 2021) Dokonca sám pápež 8. marca oznámil prezidentke, „že by sa návšteva Bratislavy mohla uskutočniť popri eucharistickom kongrese v Budapešti“. (teraz.sk, 12. 9. 2021)

papvyzva_843.jpg
Kresba: Ľubomír Kotrha

Návštevu – na základe pozvania prezidenta Ivana Gašparoviča (v rokoch 2013 a 2014), Andreja Kisku (2015, 2018), predsedu NR SR Andreja Danka (2019), premiéra Petra Pellegriniho (2019) a prezidentky Zuzany Čaputovej (2020) – Vatikán oficiálne potvrdil začiatkom júla 2021. Po ôsmich rokoch od prvého pozvania! Napriek tomu, že pápež sa pred prezidentkou vyznal, „ako mu je Slovensko srdcu blízke“. (webnoviny.sk, 4. 7. 2021) Ešteže sa medzinárodný eucharistický kongres nekonal vo vzdialenejších končinách...

Za ustavičné porovnávanie finále eucharistického kongresu v Budapešti s oficiálnou návštevou Slovenska by sa nemusela hanbiť ani preverovacia komisia v časoch normalizácie. Tak z neho razí úsilie vytrestať najčernejšiu ovcu V-4 i celej Európskej únie. Médiami zasvišťala aj pápežova „facka Orbánovi“. (Reuters, ta3.com, 9. 9. 2019) Pápež „vyčíta Viktorovi Orbánovi jeho migračnú politiku“. (Správy RTVdvojbodka, 11. 9. 2021) Vyslaný redaktor verejnoprávnej televízie sa to dozvedel od vatikánskych „úradníkov“, len ich nesmel menovať. Aj keby to bola pravda, pápež by sa nemal vŕšiť na maďarských veriacich. Práve naopak, mal by sa pri nich pristaviť a povenovať sa im. Isteže, o dĺžke pobytu nerozhodujú hostia... „V decembri ste ma pozvali na Slovensko a dnes plním tento sľub.“ (Pravda, 12. 9. 2021) Tieto pápežove slová, ktoré adresoval slovenskej prezidentke na letisku, nevyznievajú bohvieako lichotivo. Pretože podľa Mareka Šmída, bývalého diplomata pri Svätej stolici, „František navštevuje najmä krajiny, kde cíti, že je zle“. (aktuality.sk, 9. 9. 2021)

Ani jeden ústavný činiteľ neodmietol našimi i zahraničnými médiami vnucované víťazstvo nad Orbánom. Akoby bolo dôležitejšie, ako signál, „že je zle“. Akoby návykové Kto z koho! nepotlačila ani návšteva z Ríma. Keď je tých víťazstiev na domácej scéne akosi poskromne, tak prečo by si vrchnosť nevychutnala aspoň triumf v medzinárodnom ringu. Navyše pred očami ochabujúceho publika. Posivený svedok a ateista sa však obáva, že predstavitelia štátu si z pápežského koláča povyberajú len hrozienka. Podľa vlastnej magnetickej strelky. Pápežom nastolená potreba hľadania kompromisu a dialógu to určite nebude. Inakšie by sa principálka a sólistka návštevy, ale aj vrchná veliteľka Ozbrojených síl SR Zuzana Čaputová aspoň začervenala, že „13. 9. 2021 – 19. 9. 2021 je cez územie SR plánovaných 31 cestných presunov zahraničných spojeneckých ozbrojených síl“. (mod.gov.sk, 10. 9. 2021) Ruku na srdce, ale naozaj by sa za to mala kajať? V žiare reflektorov a pred opätovne zaplneným hľadiskom? Veď ani pápež neočakáva, že Slovač začne masovo dodržiavať Desatoro prikázaní. Pri jeho ospevovanej skromnosti mu stačí odísť s pocitom, že „Slovensko je síce proti nekontrolovanému prílevu migrantov, avšak postoje jeho predstaviteľov nie sú ani zďaleka také ostré ako Orbánove“. (Reuters, ta3.com, 9. 9. 2021)

Predstavitelia štátu a pápež František môžu byť s návštevou spokojní. Posivený svedok v detstve miništroval, preto mu úcta nedovolí označiť návštevu za veľtrh (vzájomne) splnených prianí. Ale hádam môže povedať, že svetské sa nasýtilo a duchovné ostalo takmer celé...
 

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984