Otvorený list generálnemu prokurátorovi SR Marošovi Žilinkovi

Počet zobrazení: 2735

Vážený pán doktor Žilinka,

sledoval som na YouTube časť Vašej tlačovky ako aj celé video Vášho „vyšetrovania“ členmi slovenského parlamentu. Mám za to, že je mojou povinnosťou Vás podporiť.

Z môjho pohľadu nejde primárne o boj „dobra“ so „zlom“, či spravodlivosti s neprávom. Mám za to, že sa tu jedná o konflikt racionality s iracionalitou. Aj keď slovo iracionalita vzbudzuje záporný dojem, má ona výborné uplatnenie.

Ak poznáte knihu Gustava Le Bona The Crowd [neviem, pod akým titulom vyšla na Slovensku; pozn. red.: Psychológia davov, Eko-konzult 2016] viete, že s davom sa racionálne nedá jednať. Dav sa da ovládať jasnými cierno-bielymi obrazmi a jednoduchými sloganmi.

Vaši odporcovia hrajúci na iracionálny dav, používajú práve tieto techniky. Poslanec Vás nazve klamárom bez toho, aby poukázal na Vaše výroky, ktoré Vás zaraďujú do tejto kategórie. Zdá sa mi vhodné podotknúť, že výroky špeciálneho prokurátora, ktorý sa prirovnáva k románovej postave, ho dosť jasne zaraďujú do skupiny hysterikov. Nikomu to, zdá sa, nevadí.

Nevyznám sa v právnych veciach, ale nepostrehol som v tých videách, čo som videl, jedinú časť, kde by niekto fakticky ukázal defekt na niektorom rozhodnutí Generálnej prokuratúry. Ja nevravím, že GP je neomylná, ale ak chcem kritizovať, musím sa držať faktov, nie nič nehovoriacich a často urážlivých konštrukcií.

Veľmi zábavná bola časť, keď jeden z „bojovníkov“ opisoval, ako sa Vás Vaši podriadení boja. Prirodzene bez dôkazov. Nakoniec, keby ste snáď osobne prikázali podriadenému prokurátorovi GP nezákonné prepustenie, tá osoba by mala obrovskú šancu utiecť sa k médiám a vznikol by nový hrdina.

Rozbesnené médiá a politici už prekračujú na Slovensku všetky medze a viditeľne signalizujú pohŕdanie „prostým ľudom“. Odmietli referendum, keď predtým „zacvičili“ s národom plošným testovaním, lockdownami, dokonca sa odvážia označovať ľudí vulgarizmami. „Bojom“ proti nezaočkovaným znížili popularitu očkovania proti Covidu a nepriamo podporili miestami absurdné protiočkovacie postoje.

Toto ich už diskvalifikuje aj v očiach davu a podľa môjho názoru ľudí prechádza ošiaľ „očisty“ a začínajú uvažovať viac racionálne.

Ľudia tiež začínajú chápať, že masívne urážlivé útoky na Vašu osobu a úrad od síl, ktoré na nich očividne kašlú, nebude asi celkom v poriadku. Mám za to, že aj keď Vám nejaká skupina idiotov sype klince pred rodinný dom, Vy sa pokojne môžete ukázať v uliciach Bratislavy bez ochranky. Dovolím si dokonca tvrdiť, že čím viac Vás rôzne Denníky N špinia, tým viac si Vás väčšina ľudí váži.

A preto vytrvajte v tom, čo robíte a tak ako doteraz konajte, ako Vám zákon káže. Skutočná očista vychádza z racionality a poctivosti. To je to, čo demonštrujete. Vďaka Vám za to.

(Autor žije v USA, Issaquah, WA)

Úvodné foto:
Facebook
 

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984